Зошто користам Affinity Designer наместо Illustrator за дизајн на движење

Лимончели
 • ДАУБ

  Affinity Designer како алтернатива на Adobe Illustrator за Motion Design.

  Ја сфатив моќта на користењето на Adobe Illustrator заедно со Adobe After Effects многу пред да бидат здружени во колекција. Пред да се формираат слоевите, Adobe Illustrator беше најефикасниот начин за работа со вектори во Adobe After Effects.

  Колку што го сакав работниот тек помеѓу Illustrator и After Effects, никогаш не можев да се натерам да се заљубам со работа во внатрешноста на Illustrator. Изгледа дека Illustrator секогаш го прави животот потежок отколку што треба. Конечно решив дека проблемот не е Illustrator, туку јас. Некако раскинавме. Би посетил само кога е потребно.

  Како што минуваше времето, се обидов повторно да поттикнам какво било топло чувство кон Illustrator, но тоа едноставно немаше да се случи. Потоа, заедно дојде и Affinity Designer од Serif. Малку се колебав да нуркам во друга програма базирана на вектор, но за само 50 долари мислев дека немам што да изгубам.

  Забелешка: оваа објава не е спонзорирана или побарана од Affinity. Јас сум само момче што најде кул софтвер и мислам дека треба да го пробате.

  Карактеристики на Affinity Designer

  Affinity Designer ме имаше веднаш штом почнав да се плеткам во апликација. Еве неколку од моите омилени карактеристики.

  1. CLIPPING MASKS

  Креирањето и уредувањето маски во Illustrator никогаш не оди толку лесно како што бидопаѓа. Affinity Designer го направи процесот едноставен и елегантен. По откривањето на маските за сечење, се надевав дека конечно најдов алатка направена за мене.

  2. ГРАДИЕНТИ И ЗРНА

  Да! Контролите на екранот се лесни за манипулација и Affinity Designer не бара панели да се попрскаат насекаде за да ги добиете резултатите што ги сакате. Црешата на врвот беше контролата на зрната/бучавата, која не е ограничена само на градиенти. На кој било примерок во боја може да се додаде шум со едноставен лизгач. Знам дека постојат методи за додавање жито во Illustrator, но тоа не е многу полесно од ова.

  3. СЕ ПРИМИТИВНИ

  При дизајнирање средства, многу слики може да започнат со примитивни форми како основа. Affinity Designer има широк опсег на динамични примитиви кои се одлично почетно место за многу дизајни. Како и секоја одлична програма базирана на вектор, можете да ги конвертирате формите во патеки и да ја прилагодите вашата визија.

  4. PHOTOSHOP POWER

  Додека копав подлабоко во Affinity Designer, сфатив дека моќта на Adobe Photoshop се крие и под хаубата. Колку пати сте посакале Photoshop и Illustrator да ги делат истите алатки? Може да отскокнувате помеѓу двете програми, но тоа не е најефикасниот начин за работа.

  Моќта на Photoshop доаѓа во форма на слоеви за прилагодување, растерски четки и алатки за селекција базирани на пиксели. Многу од кратенките на тастатурата сеисто како и нивните Adobe конкуренти.

  5. AFFINITY PHOTO

  Ако сакате уште повеќе алатки за манипулација базирани на пиксели, можете да купите и Affinity Photo by Serif, која се рекламира како замена за Photoshop. Добрата работа за интегрирањето на Affinity Photo во работниот тек е што Affinity Photo и Affinity Designer користат ист формат на датотека за да можете да ги отворите вашите средства во која било програма.

  Нема да се впуштам во сите детали за Affinity Фото овде, но програмата толку напорно се труди да биде замена за Photoshop што дури и ги извршува вашите омилени додатоци за Photoshop (не сите се официјално поддржани). Само како споредна забелешка, многу од четките што работат во Affinity Designer може да се користат и во Affinity Photo.

  6. ЧЕТКИ

  Пробав приклучоци за Illustrator што ја реплицираат способноста да се користат растерски четки директно во внатрешноста на Illustrator, но тие брзо ги прават моите проектни датотеки балон до стотици MB и го забавија Illustrator до мелење. Способноста за додавање текстури на вашите вектори директно во Affinity му помага на корисникот да се оттргне од рамните слики. Бидејќи Affinity Designer одлично го користи вашиот хардвер, перформансите не се намалуваат за време на процесот на креирање.

  Некои одлични места за да започнете со четките вклучуваат:

  • Texturizer Pro од Frankentoon
  • Fur Brushes од Agata Karelus
  • Daub Essentials од Паолого вклучува следново:
   • Алатка за полнење на мрежа
   • Алатка за искривување/изобличување на мрежа
   • Алатка за нож
   • Стилови на калиграфски линии
   • Стилови на насловот на стрелките
   • Извезете прегледи на парчиња со вистински податоци за извоз
   • Страници
   • Текст карактеристики вклучувајќи куршуми и нумерирање
   • Нокаут групи
   • Повеќекратни ефекти/пополнувања/потези по облик
   • Конвертирај го изборот на пиксели во векторска форма

   Како дизајнер на движења, ми се допаѓа леснотијата на создавање средства во Афинитет дизајнер. Сепак, се поставува прашањето. Може ли да го интегрирам Affinity Designer во мојот работен тек на Adobe? Ова е клучно прашање бидејќи моите средства мора да можат да се увезат во After Effects. Бев среќен што открив дека, да, Affinity Designer и After Effects може да се користат заедно. Affinity Designer има разновидна низа на опции за извоз што треба да му обезбедат на секој формат што може да го искористи.

   Во следната статија, ќе разгледаме како да извезуваме средства од Affinity Designer за да се користат во After Effects. Тоа е едноставен процес кој може да се направи поефикасен со малку знаење и бесплатни скрипти. Значи, ако ви е тешко да ја завиткате главата околу Adobe Illustrator или само сакате да додадете друга алатка во вашиот арсенал, Affinity Designer може да биде за вас.

   На крајот на денот, она што ми се допаѓа најмногу за Affinity Designer е тоа што ми овозможува да размислувам покреативно ипомалку технички. Можам да се фокусирам на што и да не се заглавувам на тоа како. Го користам Affinity Designer како моја примарна алатка за дизајн за движечка графика веќе повеќе од една година и со нетрпение очекувам да им помогнам на другите да го премостат јазот.

   Ќе објавиме серија објави во текот на следната неколку недели за користење на Affinity Designer во Motion Design. Проверете го блогот за нови статии.

   Affinity Designer има бесплатен пробен период. Пробајте го!

 • Скролај на врв