Blender vs Kinema 4D

Kur zgjidhni programin tuaj 3D, a duhet të shkoni me Blender apo Cinema 4D?

Blender dhe Cinema 4D janë konkurrentë mjaft të ashpër dhe kanë dy audienca shumë të ndryshme të synuara kur bëhet fjalë për veçoritë në aksesin ndaj këtyre programeve 3D. Pra, si e dini se cilën duhet të përdorni dhe cilat janë veçoritë e mëdha të biletave që duhet të dini për secilën, të tilla si interpretimi, modelimi, komuniteti dhe shumë më tepër!

Me siguri duhet të prezantohem pasi jam një burim i njëanshëm informacioni. Emri im është Nathan Duck dhe jetoj duke krijuar video trajnimi dhe kurse duke përdorur Blender. Unë e kam përdorur Blenderin në mënyrë profesionale për rreth gjashtë vjet. Programi im i parë 3D ishte Cinema 4D, dhe e përdora për disa muaj derisa kuptova se duhej të jepja në GPU-në time. Unë nuk mund të përballoja Octane atëherë dhe dëgjova Greyscalegorilla të thoshte se Blender është falas dhe vjen me një motor renderues GPU.

Sa për këtë artikull, do të bëj çmos që të mos jem i njëanshëm. Njerëzit janë fisnorë dhe e di që kjo është një temë shumë e diskutueshme. Unë personalisht nuk e kam problem se ku bie dikush për këtë çështje. Të dy programet krijojnë art të jashtëzakonshëm dhe të gjithë ata që përdorin këto programe janë njerëz të mrekullueshëm. Unë kam bashkëpunuar me artistë që përdorin Kinemanë dhe nuk do të më gjeni të debatoj për këtë temë. Në fund të fundit, është thjesht një mjet në rripin tuaj të veglave dhe një program do t'i përshtatet nevojave të atij programi tjetërnuk mundet. Pra, kjo do të thotë që unë do të flas për këtë nga këndvështrimi i një përdoruesi të Blender.

Unë fillova të përdor Blender për arsye financiare dhe vazhdoj ta përdor sepse është ajo që di dhe jam shumë rehat me të. Por nëse një ditë do të detyrohesha të mësoja C4D, nuk do të ankohesha.

Si filloni të mësoni programe 3D?

Blender është padyshim më i vështirë për t'u mësuar se Cinema 4D . Nëse jeni një person më teknikisht, mund ta gjeni veten duke u argëtuar shumë me sistemin e nyjeve dhe duke luajtur me skriptimin në Blender. Cinema 4D është shumë i njohur për faktin se është mjaft i lehtë për t'u marrë nga fillestarët. Më kujtohen mësimet e mia të para dhe sa e lehtë ishte të bëja diçka vërtet interesante me vetëm një video. Kjo është ajo që frymëzoi mënyrën se si e mësoj Blenderin sot.

Ndërfaqja e përdoruesit

Vitet e fundit, Blender ka përmirësuar në mënyrë drastike ndërfaqen e përdoruesit . Ai u shndërrua nga ky rrëmujë e ngathët në një makinë me vaj shumë të mirë që bën një punë vërtet të mirë për të mbajtur pamjen tuaj nga rrëmuja e tepërt. Mund të përmirësohet padyshim, por programet 3D duhet të mashtrojnë 1000 gjëra

Unë do të thoja që Cinema 4D mungon në këtë fushë. Windows mund të zërë më shumë hapësirë ​​sesa unë mendoj se duhet, por ju mund të gjeni një rrjedhë të mirë pune me këtë. Në përgjithësi, mendoj se Blender ka një ndërfaqe përdoruesi që është shumë më e arritshme për një fillestar, dhe Cinema 4D ka njërelativisht i efektshëm për dikë me një rrjedhë pune specifike.

Komuniteti për Plug-in-at

Komuniteti për shtojcat në Blender pothuajse nuk përfundon kurrë . Për shkak se Blender është me burim të hapur, njerëzit thjesht mund të hyjnë me një ide, ta kthejnë atë në një produkt dhe ta shesin atë. Më shpesh sesa jo, ato shtojca janë falas. Për më tepër, shtojcat me pagesë janë përgjithësisht më efektive në krahasim me Cinema 4D. Nëse jam i sinqertë, do të preferoja çmime më të larta për disa nga këta zhvillues të vetëm të shtesave Blender, në mënyrë që ata të mund të sigurojnë jetesën me kohë të plotë dhe të vazhdojnë të bëjnë mjete edhe më të mira. Pavarësisht nga mendimi im, nëse ju pëlqejnë shtojcat argëtuese vërtet interesante, komuniteti Blender nuk do të zhgënjejë.

Ndërsa shtojcat Cinema 4D mund të jenë të shtrenjta, ato janë shumë mbresëlënëse dhe ka shumë zhvillues vërtet të mirë atje. Të dy komunitetet nuk do t'ju zhgënjejnë në shtojcat, por komuniteti Blender do të mbajë disa para në llogarinë tuaj bankare.

Motion Graphics

Kinema 4D është mbret kur bëhet fjalë për grafikë në lëvizje . Mund të them qartë, nëse qëllimi juaj është të bëni grafikë lëvizjeje standarde të industrisë, do të dëshironi të përdorni Cinema 4D. Sistemi MoGraph i kinemasë është thjesht superior. Blender mund të bëjë pjesën më të madhe të asaj që mundet Cinema 4D, thjesht do t'ju marrë më shumë kohë për ta realizuar.

Ka padyshim një të ardhme të ndritur për Blender me projektin "gjithçka nyje".aktualisht po zhvillohet në Institutin Blender. Qëllimi i projektit është të zhvendosë sa më shumë gjëra në një sistem të bazuar në nyje. Ata kanë implementuar aktualisht sistemin e nyjeve të gjeometrisë, duke krijuar një fluks pune modelimi procedural, i cili kujdeset për disa animacione procedurale vërtet argëtuese, duke pasqyruar paksa disa gjëra të Houdinit. Ndërsa ai projekt vazhdon, hendeku midis Cinema 4D dhe Blender do të mbyllet.

Modelimi

Modelimi në Blender është shumë i drejtpërdrejtë dhe mjaft i lehtë për t'u merre mendjen rreth . Përditësimet më të fundit kanë krijuar disa kontrolle mjaft të thjeshtuara për manipulimin e gjeometrisë dhe modelimin policor. Në këtë pikë, krijimi i gjërave të tilla si robotët me sipërfaqe të fortë dhe ambientet e brendshme të shtëpisë është një proces shumë i pastër dhe intuitiv. Dhe nëse shtoni disa nga shtojcat shumë të njohura, do ta bëjë edhe më të lehtë.

Nga ana tjetër Cinema 4D ende fiton me sistemin e tyre të modelimit parametrik dhe modelimin shumë interesant të vëllimit. Megjithatë, unë do të thoja për sa i përket modelimit të thjeshtë polifonik, ato janë pothuajse të njëjta.

Texturing

Texturing në Blender është plotësisht sistem i bazuar në nyje . Mund të ndihet konfuze dhe e ndërlikuar në fillim, por sapo të mbështillni mendjen rreth tij, do të zbuloni se sa i gjithanshëm është.

Cinema 4D ka një proces teksturimi më intuitiv. Ndihet shumë më i arritshëm dhe ju ende keni akses në një sistem të bazuar në nyje nëse dopëlqen ta përdor. Cinema 4D bën një punë të mirë për të automatizuar disa nga fluksi i punës së nyjeve për ju. Nëse je dikush që pëlqen të futet në tru dhe të di gjithçka që po ndodh, sistemi i nyjeve Blender do të jetë i përsosur për ju. Nëse keni pasur mendje teknike, por ende dëshironi që gjërat të ndjehen pak më të automatizuara, patjetër shkoni te Cinema 4D

Kërkesat e sistemit për programet 3D

Cinema 4D

  • Sistemi operativ: Windows 10 64-bit ose më i lartë; MacOS 10.14.6 ose më i lartë (i bazuar në Intel ose me M1); Linux CentOS 7 64-bit ose Ubuntu 18.04 LTS
  • RAM: 8 GB minimale dhe 16 GB e rekomanduar për Windows; Minimumi 4 GB dhe 8 GB i rekomanduar për MacOS
  • Karta grafike: Karta grafike me performancë të lartë si AMD GCN 4, karta Radeon RX 400, karta e serisë NVIDIA GeForce 900 ose më e lartë për Windows; Rekomandohet GPUFamily1 v3 ose më i ri për MacOS

Blender

  • Sistemi operativ: 64-bit Windows 8.1 ose më i ri; MacOS 10.13 Intel ose më i ri, 11.0 Apple Silicon; Linux
  • RAM: minimumi 4 GB, rekomandohet 16 GB
  • Karta grafike: minimumi 1 GB, rekomandohet 4 GB

Render Engines

Një gjë që më pëlqen absolutisht te Blender janë motorët e renderit vendas . Cycles është motori i renderit i bazuar në fizik që ju lejon të jepni në GPU dhe CPU në të njëjtën kohë. Në përditësimin më të fundit, ata pothuajse shkurtuan kohën e renderimitgjysma. Është tepër i shpejtë dhe mund t'ju japë imazhe pothuajse perfekte foto-reale pa asnjë kosto shtesë.

Unë personalisht argëtohem me motorin e tyre në kohë reale të quajtur Eevee. Mund të nxjerrë disa imazhe me cilësi tepër të lartë dhe më pëlqen ta përdor atë për grafika lëvizëse që nuk kanë nevojë të jenë fotorealiste në radhë të parë. Shumë prej sytheve vizuale të koncerteve që kam krijuar janë bërë plotësisht në kohë reale dhe duken të mahnitshme.

Standardi amtare i Cinema 4D & Motori i renderit fizik fatkeqësisht nuk po zhvillohet më (në dijeninë time). Ata thjesht shtuan një version CPU të Redshift që tani është përfshirë në C4D, por interpretimi i CPU është shumë i ngadaltë në këtë pikë. Por nëse keni para, Redshift GPU dhe Octane krijojnë disa nga imazhet më të mira në 3D  që kam parë. Nëse bëhesh xheloz kur shikon një interpretim të mrekullueshëm të Oktanit, dije se nuk je vetëm.

Mashtrimi

Nuk do të zhgënjehesh me sistemin e manipulimit të Blenders. Nëse je dikush që dëshiron të krijojë personazhe, do të kënaqesh me kontrollin pothuajse të pakufishëm me skemën e manipulimit të Blender. Unë do të thoja se është mjaft standard i industrisë. Megjithatë, tani për tani, Cinema 4D është pak më mirë me veçori të tilla si automatizimi i lyerjes së peshës dhe gjëra të tjera të ngjashme.

Ku mund të mësoni se si t'i përdorni këto programe 3D?

Të dy programet kanë një komunitet shumë të gjerë mësimor në YouTube . Por më duhet të them përblenderi im i përvojës ka padyshim shumë më tepër përmbajtje dhe një komunitet më aktiv. Të dy komunitetet janë tepër aktivë dhe janë plot me artistë dhe njerëz të jashtëzakonshëm që duan të mësojnë programin. Por unë personalisht kam pasur një kohë më të mirë duke mësuar Blender në YouTube atëherë kur mësoja Cinema 4D në YouTube. Dhe ka një bollëk kursesh profesionale me pagesë, nga ana e Blender-it ato përgjithësisht do të jenë shumë më pak të shtrenjta se kurset Cinema 4D.

Përfundim

Pra në fund të fundit Nga ky informacion, si vendosni se cili është për ju?

Shumica e njerëzve do të zgjedhin bazuar në situatën e tyre aktuale financiare. Blender është falas dhe sigurisht që nuk do t'ju kufizojë me llojin e punës që dëshironi të krijoni. Ndonjëherë mund të jetë më e vështirë se Cinema 4D, por ka dhjetëra filma dhe shfaqje që përdorin Blender në linjën e tyre. Nëse keni para, do të thoja që Cinema 4D aktualisht është një produkt më i mirë!

Kinemaja bën një punë shumë më të mirë për t'i bërë detyrat e vështira për t'u bërë më të lehta...sidomos kur bëhet fjalë për grafikë në lëvizje dhe detyra të tjera që duhet të automatizohen. Megjithatë, me një ekip të përkushtuar zhvillimi dhe një komunitet të fortë, nuk do të kalojë shumë kohë që Blender të vijë edhe me Cinema 4D.

Lëviz në Krye