Епски прашања и одговори со Сандер ван Дијк

Во оваа епизода, Сандер ван Дијк одговара на прашања од заедницата на School of Motion. Подгответе се за некои епски бомби на знаење.

Земете бележник затоа што ќе сакате да правите белешки.

Ние ќе влеземе во умот на Сандер ван Дијк. Сандер важеше за еден од најелитните уметници во мобилната графика. Не само што работел со некои од најдобрите уметници и студија во бизот (вклучувајќи ги Бак и Гмунк), туку му помогнал и на авторот корисни алатки за After Effects како што се Ray Dynamic Color, Ourobouros и други.

Тој, исто така, создава еден тон корисни образовни содржини, вклучително и курс за хонорарци и сосема нов курс наречен Напредни методи на движење овде на School of Motion.

Во чест на новиот час, мислевме дека би било забавно да ви даде, заедницата на Школата за движење, можност да ја прашате оваа индустриска легенда што сакате. Резултатот е една од најдолгите и најгустите епизоди на подкаст што некогаш сме ги објавиле. Се надеваме дека ќе уживате во овој!

НАПРЕДНИ МЕТОДИ НА ДВИЖЕЊЕ

Како што рековме претходно, Сандер создаде сосема нов курс овде на Школата за движење наречен Напредни методи на движење. Курсот е длабоко нурне во техниките и работните текови на дизајнерите на движење на највисокото ниво на мограф. Ако некогаш сте сонувале да учите од некои од најголемите дизајнери на движење во светот, ова е курсот за вас. Можете да дознаете повеќе занамери, но каков бил нивниот ефект врз светот. Така, на пример Facebook, тие можеби имаат намера всушност да создадат поотворена заедница или што и да е, но каков е вистинскиот ефект што тие го имаат врз светот? Па, ќе има многу позитивни ефекти, но исто така и многу негативни ефекти, па мора да ги избалансирате.

Сандер ван Дијк: Знаете, дали овој производ ги зајакнува луѓето или земаат предност на луѓето? Дали има нешто што би можеле да го направите со овој проект што може да ја надополни скалата каде што платформата можеби станува повеќе платформа каде што ги овластува луѓето? Знаете, јас лично до одреден степен чувствувам одговорност. Ако работам на голема реклама за газирани пијалоци, во основа ја инженерувам желбата кај децата и ги убедувам да консумираат нешто што никогаш не би го пиела самата, бидејќи предизвикува многу зависност и не е многу здраво. Значи, ако имав избор, повеќе би сакал да се фокусирам на друго место.

Сандер ван Дијк: И, знаете, на почетокот на мојата кариера не бев навистина во можност да бидам толку селективен како што сум сега , а можеби и мене навистина не ми беше гајле колку што правам сега. Така, како што станав понапреден и се повеќе се движев кон хонорарците, всушност можев да ги донесам тие одлуки за себе, и мислам дека всушност градејќи алатки за заедницата и создавајќи курсеви како Напредните методи на движење, па дури и хонорарниот курс, тие сите се многуМислам дека е од витално значење за да им се помогне на луѓето да ја добијат истата моќ или слобода за да можат да го прават истото.

Џои Коренман: Нели. Значи, дозволете ми да го прашам ова на поинаков начин, бидејќи вие некако зборувавте за тоа. Она што сакав да те прашам е дека тоа е луксуз за тебе поради нивото до кое сте стигнале во кариерата? И рече кога бевте помлади и порано во вашата кариера дека не можевте да бидете толку пребирливи, но, знаете, мислам дека има очигледни моменти кога знам како се чувствувате за одржливо земјоделство и слични работи, па ако Монсанто ве замоли да направите парче за нив што веројатно би рекле не.

Џои Коренман: Но, што ако, знаете, што ако некој е веган и од нив биде побарано да направи една од оние „Го Млеко?" Места или нешто слично каде што нема ништо гадно. Тоа не е како нешто што е „Леле, тоа се чувствува грубо. Тоа само некако се коси со еден аспект од нивната личност.

Сандер ван Дијк: Нели.

Џои Коренман: Во кој момент мислиш дека треба само да замолчиш и да ги земеш парите?

Сандер ван Дијк: Па, никогаш нема да најдете клиент кој е 100% добар. На пример, кажете дека имате добротворна организација која буше бунари за сиромашните луѓе за да имаат вода за пиење. Па, може да се каже дека тоа е многу добра работа нели? Бидејќи тие луѓе немаа вода, мораа да пешачат со километри за да ја добијат.но, исто така, може да се расправате дали е добра идеја само да започнете да правите дупки во слојот на подземната вода во многу пустинска област?

Сандер ван Дијк: Или, можеби имате компанија која дава бесплатни чевли кога купуваш нели? Но, каков ефект всушност има тоа врз локалната економија таму и луѓето што прават чевли во таа земја?

Сандер ван Дијк: Значи, не велам дека овие непрофитни организации се супер злобни, или има некои некако чуден заговор зад нив, но јас само покажувам дека има повеќе страни на работите. Секогаш има добра или лоша работа и само треба да ја пронајдете рамнотежата во тоа.

Сандер ван Дијк: Знаете, има многу повеќе во тоа, и, повторно, се зависи од вашите вредности а вашите потреби се. Ако сте веган и сте апсолутно згрозени од тоа како нашиот свет се однесува кон животните, држете се настрана од тоа, работете на нешто друго. Но, дали ви требаат пари и сфаќате дека ако ја преземете таа работа, всушност можете да поминете еден месец работејќи на промовирање на храна поврзана со веганите? Тоа е супер. Можеби тоа е опција.

Сандер ван Дијк: Сега, млекото овие денови веќе не е навистина млеко. Како и повеќето прехранбени производи се силно модифицирани со додадени ароми, згуснувачи и конзерванси.

Џои Коренман: Да.

Сандер ван Дијк: И тие работи се, повторно, тие работи се тука за конкретна причина. Не само по себе затоа што тие се супер злобни, тукупрашањето е, вистинското прашање е дека светот во кој сакате да живеете? Ако не, можеби би можеле да направите нешто во врска со тоа со вашите вештини.

Сандер ван Дијк: Знаете, ако сакам да го трошам своето време, повеќе би сакал да работам на нешто што е значајно за мене, и по можност со луѓе кои имаат слични верувања и со кои исто така е навистина забавно да се работи.

Сандер ван Дијк: И дали е тоа тогаш луксуз? Па, јас не мислам така, освен ако не сте навистина родени богати. На пример, преку напорна работа и вашите вештини се доведувате во финансиска стабилна позиција за да ги направите тие избори врз основа на вашите етички убедувања. Но, дури и за мене може да дојде момент кога ќе треба да се вклучам во работа што можеби не ми се допаѓа толку многу, но ги плаќам сметките, но пред да можам да дозволам да стигне до толку далеку, како можам да се уверам дека можам да потрошам поголем дел од моите време е да се прави она што верувам дека е најдобро?

Џои Коренман: Тоа е прекрасно.

Сандер ван Дијк: Како, треба да ги платиш сметките. Реалноста е дека живееме во свет каде што повеќето луѓе го мерат успехот врз основа на количината на пари што ја имаат. Како што земјите го мерат успехот врз основа на БДП, бруто домашниот производ, а за жал не врз основа на природните ресурси или квалитетот на животот на луѓето кои живеат во таа земја.

Сандер ван Дијк: Сега, верувам во мерењето на успехот со квалитетот на животот што го доживувам и богатството на луѓето околу мене, и како околинатае, а парите за мене се само алатка која можеме да ја искористиме за да го овозможиме тоа.

Џои Коренман: Го сакам тоа. Друже, тоа малку ме потсетува на идејата за јаглеродни кредити каде што си политичар и леташ наоколу со приватен авион, но потоа некако го компензираш тоа со донирање пари или слично.

Сандер ван Дијк: Нели.

Џои Коренман: Значи, ова е цела епизода на подкаст-

Сандер ван Дијк: Знам.

Џои Коренман: Навлегување во моралот на овој. Значи, ќе нè придвижам, но -

Сандер ван Дијк: Да, те молам. И јас прилично се запалив од тоа.

Џои Коренман: Да. Секој што го слуша, сигурно ќе го повториме ова.

Џои Коренман: Значи, еве уште едно прашање од публиката и тоа е всушност добро. Често се прашував ова за тебе. Како управувате со времето за да направите додатоци, да правите упатства, да работите на проекти за клиенти, да правите часови, да патувате низ светот, да ги правите сите различни работи што ги правите. Како го имате пропусниот опсег за тоа?

Сандер ван Дијк: Немам. Ми треба повеќе пропусен опсег. Да, мислам, тоа е вистинска борба овие денови. Чувствувам дека тоа е борба за многу луѓе на овој свет, бидејќи се движи побрзо и побрзо. И јас навистина не сум горд на ова, но работам многу долги денови и викенди, до тој степен што понекогаш почнуваат да се појавуваат здравствени проблеми, и тоа е многу интензивно, и секако не е за секого, ноЕдноставно не можам а да не бидам страстен за овие проекти.

Сандер ван Дијк: Ако имам идеја во мојот ум за одредена алатка, едноставно не можам да помогнам. Не можам само да седам на каучот. Само треба да одам и да го создадам. И сите работи кои моментално се таму се исто како да ја чешам површината на она што го имам на ум. Можам да исполнам уште многу животи со сите работи што ги имам на ум, но тоа секогаш ќе биде рамнотежа на „Па, што е поважно? Колку време поминувам на социјалните мрежи? Колку време трошам одговарам на е-пошта? Какви структури или системи можам да измислам за да можам да заштедам време?"

Џои Коренман: Да, и можам да му кажам и на лицето што го постави ова прашање, знаеш, откако сега работев со тебе Сандер со месеци на оваа класа, дефинитивно можам да гарантирам за фактот дека сте еден од најтешките луѓе што некогаш сум ги запознал. И ме потсетува, знаете, неодамна го имавме Еш Торп на подкастот и јас некако му го поставив истото прашање, а тој ми го даде истиот одговор. Тој рече: „Работам многу, навистина напорно.“

Џои Коренман: И, знаете, забележав дека имам прилично среќа. Во последните неколку години запознав многу успешни луѓе и ова е заедничко. Знаете, оваа опсесивна желба да се завршат работите и да се започнат нови работи и да се одвиваат пет работи одеднаш, знаете?

Сандер ван Дијк: Да. Знаеш,имаш само ограничено време на оваа Земја, и има само толку многу можно во тоа време, и затоа јас исто така ставам многу важност на здравјето и квалитетот на животот, бидејќи ако се чувствувам здраво, тоа значи дека не да се разболам толку често, имам повеќе енергија. Значи, она што го правам е во основа престанав да пијам алкохол кога имав 23 години, никогаш не сум пушел, престанав да пијам затоа што веќе имам многу енергија.

Џои Коренман: Не ти треба .

Сандер ван Дијк: Така, да, мислам, јас ги имам овие стратегии за да направам што поголем дел од моето време на располагање со бистар ум за да можам да се фокусирам на она што најмногу го ценам. 3>

Џои Коренман: Да. Прекрасно. Го сакам. Добро, сега ќе се вратиме назад во времето. Ова прашање... Да. Видете, ова се добри прашања. Ќе го правам ова почесто, ќе ја натерам нашата публика да предложи прашања. Полесно е. Не морам да ги смислам.

Џои Коренман: Во ред. Па, како ја започна својата кариера во Холандија? И оваа личност е всушност и од Холандија. Тие рекоа: „Јас сум од Холандија и се прашувам како од овде стигна до каде што си сега. Кои чекори ги следеше?“ Да, тоа е одлично прашање бидејќи Холандија е мала земја. Мислам, има некои прилично познати студиа од светска класа таму, но нема 50 од нив знаете?

Сандер ван Дијк: Нели. А тие, имаше само паркога излегов од училиште и почнав. Значи, мислам дека очигледно во Холандија правев многу практиканти бидејќи моето училиште не беше толку добро. Тоа не беше едно од оние фенси уметнички училишта. Така, отидов во училиште каде што имавте многу слобода и време за себе. Многу луѓе се занимаваа со игри, па трошеа време на игри. Навистина се занимавав со дизајн на движење, па го потрошив целото мое време учејќи за дизајнот на движење, и наместо да ве научат на работи во училиштето, тие мислеа дека е добра идеја само да ве испратат на многу практиканти. Така, направив пракса на ТВ станици во Холандија учејќи како да уредувам. После тоа правев практиканти во компании за визуелни ефекти. Всушност, Filmmore во Амстердам. Научив многу таму.

Сандер ван Дијк: И на крајот се вратив на училиште и еден мој пријател ми рече: „Ох, го добив ова стажирање во оваа компанија наречена [Exopolis 00:21: 52] во ЛА“. И тогаш навистина ми кликна. Бев како „Чекај малку, можеш да добиеш пракса надвор од државата?“ И тоа е местото каде што навистина почнав да сфаќам: „О, почекај малку, сите тие студиа за дизајн на движење што ги барав во Соединетите Држави, би можел да одам таму и би можел да научам нешто од овие луѓе“. 3>

Сандер ван Дијк: Така, тогаш почнав да составувам стратегија за испраќање е-пошта само за студијата што ги сакав, и на крајот едно студио ми се врати соможност, едно од осумте студија што ги испратив на е-пошта, а тоа беше King and Country, па отидов таму на стажирање. Тие штотуку започнаа како компанија, и да, така започна сето тоа.

Сандер ван Дијк: Значи, навистина се работи за тоа да се знае дека тоа е можно и само да се трудиме, да одиме по него и да видиме дали е тоа работи, и ако работи... На пример, тогаш не ни зборував англиски, но еден мој пријател помагаше со е-пошта обидувајќи се да го напише на англиски, и беше супер долг. Беше премногу долго и чудо е што успеа.

Џои Коренман: Да, но јас го сакам тоа, знаеш, така што сите што слушаа, испративте осум мејлови, седум од нив не беа во право?

Сандер ван Дијк: Нели.

Џои Коренман: Значи, еден од осум, а тоа е веројатно просечно нели? И тоа беше за стажирање, не беше како: „Еј, ќе почнеш да ме вработуваш како хонорарен. Не, веројатно сте биле на многу ниско платено стажирање и навистина страшно.

Џои Коренман: Значи, мислам, за мене она што ми се допаѓа во тој одговор, според Сандер, нема навистина никаква магија таму. Направивте нешто навистина страшно, многу ви беше кажано не се додека една личност не рече да, а потоа вашата нога беше во вратата, и тоа е некако тајната нели?

Сандер ван Дијк: Нели. Мора да биде вистинскиот тајминг. Исто така, мора да биде ... Затоа што како за студиоТоа ... На пример, избрав само осум студиа затоа што навистина испратив персонализирана е-пошта до сите овие студија бидејќи знаев дека ако само пратив нешто случајно, тогаш нема да работи. Никогаш не би сакал да одговорам на тоа. Затоа, им кажав на студијата зошто ми се допадна тоа што го прават, а имаше само осум на кои навистина гледав, па навистина сакав да работам само за нив.

Сандер ван Дијк: И Kind and Country беше всушност почетно студио. Тие само што почнуваа. Тие беа еден куп креативни директори и продуценти од компанија наречена ... О, човеку. Можеби веруваме во дизајни? Мислам дека е Believe Designs. Но, потоа ја напуштаат работата таму за да основаат сопствено студио. Значи, за нив имаше смисла да имаат практикант, додека можеби за сите други студија веќе имаа практикант, можеби не беа заинтересирани.

Џои Коренман: Нели.

Сандер ван Дијк: Значи, навистина е едноставно, мислам дека навистина се работи за тајмингот и за да бидете сигурни дека сте ... Да се ​​осигурате и дека сте посветени. Покажете дека сте спремни да учите. На пример, би било страшно за кое било студио замислувам да вработи некој кој едноставно не е мотивиран. Покажете дека сте желни да научите нешто ново, мислам дека е она што потенцијално го направи тоа да се случи во таа е-пошта или што и да е.

Џои Коренман: Да. Сето тоа е неверојатен совет.

Џои Коренман: Значи, претпоставувам уште едно прашање поврзано со вашата приказна за потеклото. Прашањето е, тистраница на курсот, или можете да ја погледнете оваа приколка за курсот. Исто така, завршната графика беше креирана од Gunner. Тие луѓе се многу талентирани...

ПОКАЖЕТЕ БЕЛЕШКИ

 • Сандер
 • Напредни методи на движење
 • Крајниот водич за хонорарци
 • Алатки

УМЕТНИЦИ/СТУДИЈА

 • Exopolis
 • King and Country
 • Max Stossel
 • Топџија
 • Би Грандинети
 • Бак
 • Џејк Саргеент

ПАРЧИЊА

 • Престанете да ги правите убијците познати
 • Логото на F5
 • Паузафест
 • Летен покрив
 • Малата мравка

РЕСУРСИ

 • Bootcamp за анимација
 • The Dip од Сет Годин
 • Blend
 • Loop de Loop
 • Figma
 • Афинитет
 • скица
 • Модо
 • Cinema 4D
 • ScreenFlow
 • Final Cut Pro X
 • Единство

РАЗНО

 • 16 личности

ТРАНСКРИПТ НА САДЕР ВАН ДИЈК

Џои Коренман: Сандер ван Дијк е еден од најпознатите аниматори на последователни ефекти во светот. Мора да се признае дека е прилично џик да се биде познат, но искрено тој го заслужи признанието. Сандер не само што соработуваше со некои од најдобрите студија и уметници во бизнисот, Бак и [Џима 00:00:51] за да именува двојка, туку му помогна и на авторот навистина корисни алатки за последователни ефекти како што се Ray Dynamic Color, Ray Dynamic Текстура, и Ouroboros. Тој создаде класа за хонорарци достапна на неговата страница, а сега дури продолжи и направи час соспомна во друго интервју дека сте студирале градежништво и архитектура. Како тоа влијаеше или влијаеше на вашата кариера во анимација?

Сандер ван Дијк: Па, архитектурата е исто така дизајн, но вие само дизајнирате со физички материјали наспроти пиксели, мислам дека нели? Исто така, има многу решавање на проблеми во архитектурата, и мислам дека има многу геометриска прецизност, и сакам да го ставам тоа и во мојата работа.

Сандер ван Дијк: Значи, мислам дека е исто така многу . .. Како, јас сум многу инспириран од постарата архитектура како порано имало компјутери и такви работи бидејќи во минатото. Како сега имаме мерење. Имаме слично, „О, ова е 10 сантиметри или 10 инчи“. Но, во тоа време тие градеа и градеа храмови и што и да е, како огромни згради, само користејќи геометрија. Тие би рекле: „Па, ајде прво да ставиме круг, а потоа да ставиме триаголник внатре, а потоа врз основа на тоа каде овој агол ќе ја погоди оваа друга линија, таму ќе започнеме друг квадрат“. Тие едноставно би сакале дизајн заснован на тоа, а она што го добивате е ова многу хармонично архитектонско парче, и тоа е она што сакам да го учам и сакам да го применам тоа во мојата работа. Тоа е, исто така, дел од работите за кои ќе научите ако го посетувате курсот Advanced Motion Methods.

Сандер ван Дијк: Така, архитектурата навистина ме инспирира, и тоа е речиси исто. Би рекол дека е многутесно поврзани.

Џои Коренман: Другар, тоа ми е фасцинантно. Никогаш не сум размислувал за тоа на тој начин, а сега кога го кажа тоа и отидов да погледнам многу од твоите дела и, знаеш, мислам, ако сакав да го опишам геометриски е збор што би употреба.

Сандер ван Дијк: Нели.

Џои Коренман: Тоа е навистина фасцинантно. И така, можам целосно да видам како тоа влијание се проби во вашата анимација.

Џои Коренман: Значи, ајде да зборуваме малку повеќе за вашата работа. Значи, еве уште едно добро прашање. Како дизајнер на движење, како ја дефинирате целта кога работите на проект за клиент и како знаете кога целта е постигната или не? И претпоставувам дека начинот на кој го толкувам тоа прашање е ако клиентот ве вработи велејќи: „Еј, сакаме да го анимирате ова парче за да им кажеме на луѓето за нашиот сосема нов производ и да ги возбудиме“. Како знаете дали сте ја постигнале таа цел?

Сандер ван Дијк: Нели. Па, дозволете ми да ви раскажам приказна затоа што сега имам процес што го користам, но го немав претходно и ова е она што ме натера да сфатам дека ми треба таков процес.

Сандер ван Дијк : Така, бев ангажиран да го направам ова навистина кул тизер видео за оваа технолошка компанија која ја покажуваше својата нова алатка и јас бев како: „Кул, ајде да го направиме тоа“. Така, штотуку започнав, и го создадов ова едноминутно видео и некако на патот, извршниот директор почна да сфаќа дека сите карактеристикиза што сакаше да објасни и да зборува во видеото, навистина немаше да биде можно да се вклопи сето тоа, и јас само влегов директно во "О, оваа личност сака закачка. Ајде да го направиме тоа."

Сандер ван Дијк: И она што тогаш сфатив е дека клиентот не сакаше да има тизер видео како што ми кажа. Всушност, му требаше подолго видео кое само објаснуваше некои од карактеристиките на неговиот производ. Направив навистина добра работа со нивното видео, но тоа всушност не беше она што го побара клиентот, така што некако ја пропуштив целта таму, и она што тогаш сфатив е дека треба навистина да разберам што сака клиентот. Обично поставувам неколку прашања кои можат да ми помогнат да сфатам што е тоа.

Сандер ван Дијк: Знаете, едно од главните прашања би било: „Па, како некогаш изгледа успехот за тебе излезе ова видео?" И таа личност можеше потенцијално да каже, или клиентот потенцијално да рече „О, добро, луѓето би знаеле за овие и овие карактеристики“. И јас би рекол: „О, почекајте малку. Значи, за да зборуваме за сите овие карактеристики можеби ќе ни треба подолго видео и можеби ќе треба да користиме акција во живо наместо анимација за да им кажеме на луѓето за тоа. Ние можеби ќе треба да има глас наместо навистина кул музичка песна.“

Сандер ван Дијк: Значи, тоа е еден вид на мојот процес за да се осигурам дека ќе сфатам која е целта на клиентот.

2>Сандер ван Дијк:Други неколку интересни прашања што секогаш можете да ги поставите се како, добро, затоа што секогаш сум љубопитен за ова се како: „Па, што се случи во вашиот бизнис што всушност го поттикна создавањето на овој проект? нели? Затоа што тогаш, ако побарате да знаете зошто сте доведени да ја завршите работата.

Сандер ван Дијк: И тогаш можете да работите како: „Па, како можам да помогнам да ве одведам таму?“ Затоа што те доведоа со одредени очекувања дека можеби виделе нешто што си го направил претходно, а сакаат да го сториш тоа, тогаш некако разбираш, како: „Па, што е тоа што тие сакаат за мене и дали тоа всушност ќе реши нивниот проблем?“

Џои Коренман: Да. Пријателе, тоа е неверојатно прашање за поставување. „Што те натера да ме повикаш да ме замолиш да го направам ова?“

Сандер ван Дијк: Треба да го знаеш тоа, а не можеш само да влезеш и само да следиш наредби затоа што сега си хонорарец и ако треба да вработат некој што само ги следи наредбите, тие можат само да вработат некој што ги има вештините, но запомнете дека сега се движиме кон област каде што веќе не сте ангажирани само за вашите вештини. Треба да ги знаете тие, но исто така треба да дојдете со решенија за конкретни проблеми, а вашиот клиент може само понекогаш да размислува до одредена точка и тука треба потенцијално да влезете и да му ги покажете можностите или да му покажете што би можело да реши нивнитепроблем.

Сандер ван Дијк: И, знаете, да се вратиме на тоа како знаете кога сте ја постигнале целта. Знаеш кога си ја постигнал целта кога повторно ќе те вработат, знаеш?

Џои Коренман: Го сакам тоа.

Сандер ван Дијк: Затоа што тогаш имаш гаранција дека она што го направи минатиот пат е она што тие сакаа да го направиш. И морам да кажам, тој клиент за кој работев, и го создадов тој тизер, тој не ме повика назад, а повеќето клиенти, повеќето клиенти ми се јавуваат откако ќе работам за нив.

Џои Коренман: Некои од работите што ги кажувате, ова се работи за кои секогаш зборува Крис До. Тој кажа нешто еднаш, и јас ќе го искасапам тотално, но тоа беше нешто слично, вашата вредност е поврзана со прашањата што ги поставувате или нешто слично. Вредите за прашањата што ги поставувате. И така, тоа прашање, ако го прашате клиентот: „Па што те натера да сфатиш колку сакаш да потрошиш и да ме најдеш и да ме контактираш? Затоа што во основа ја дијагностицирате нивната точка на болка и го вадите егото од тоа, бидејќи она што сакате да го направите е да направите нешто кул за да ги импресионирате другите дизајнери на движења, барем така работев јас. Но, тоа не е целта, нели?

Сандер ван Дијк: Често тоа не е целта на клиентот. Понекогаш е така, ако сакаат, исто така, биди навистина кул. Но, најчесто, вие сте тука за да ... таму сте за кратенка. Тие сетрошење многу пари на вас, се надевам, и тогаш треба да влезете, да решите проблем и да бидете надвор. И тогаш тие се како: „Уф, нашиот проблем штотуку е решен“. Или, „Можевме да го соопштиме тоа толку јасно поради ова видео.“

Џои Коренман: Да, прекрасно. Во ред. Значи, продолжувам понатаму, имам прашање кое мислам дека веројатно го поставиле околу 30 различни луѓе на различни начини.

Сандер ван Дијк: О, во ред, ова е многу важно прашање.

Џои Коренман: Да, но ова е далеку... Па, не знам колку ми е важно, но дефинитивно е најпопуларното прашање и не сум изненаден. Прашањето е, кој е вашиот процес за размислување и создавање непречена транзиција помеѓу две сцени? Твојата работа е некако... тоа е една од нејзините карактеристики што мислам дека на луѓето им се допаѓа во твојата работа е тоа што ти си многу добар во смислувањето на овие паметни... Речиси понекогаш е речиси како оптичка илузија како одете од една до друга сцена, како некој интересен уред за оригами понекогаш. Па, како размислувате за транзициите и како да продолжите со извршувањето?

Сандер ван Дијк: Во ред. Па, прво, веќе сте изоставени... Како, тоа ги вклучува сите други рамки од анимацијата, но само фокусирајќи се на две од тие рамки, и само на преминот меѓу нив, веќе сте го изоставиле најважното нешто за целата равенка. Значи, кога ќе направам апарче дизајн на движење, ги разгледувам сите рамки и како тие се движат заедно. Ги гледам сите стилски рамки и сите сцени исто како мали моменти фатени во континуирана игра. Така, гледам многу долго и си играм на различни начини на кои работите би можеле да ротираат, да се движат, да се размеруваат. Да се ​​добие нешто што е ... да се најде таа континуирана игра што се крие зад тие стилски рамки. И тоа не значи дека треба да застанеме на секој кадар. Понекогаш една од стилските кадри е само континуирана работа.

Сандер ван Дијк: И што се однесува до начинот на кој ги префрлам сите различни работи во анимацијата, навистина се обидувам да го создадам овој пулс. Животот има пулс, како што чукањето на срцето има пулс. Вашите бели дробови имаат пулс. Овој пулс тече низ сè, и во основа информира како се движат моите транзиции. И најчесто она што го правам е да гледам во секоја стилска рамка и се обидувам да забележам, добро, која е природната насока во која сака да се движи оваа рамка? Како, како сака да се движи?

Сандер ван Дијк: Си го поставувам тоа прашање, а потоа го ставам во контекст со сите други рамки и се обидувам да го најдам тој пулс, тој синусен бран што тече низ целата анимација, а тоа честопати ми дава индиции за една работа треба да премине во друга работа, бидејќи има многу начини на кои можете да преминете од една работа на друга, но ако го следите овој синусен бран пулс што минува низ целатаанимација, всушност се чувствува континуирано. Така пристапувам кон транзицијата помеѓу кадрите, а токму тоа го учам и на курсот за методи на напредно движење.

Џои Коренман: Да, и јас ќе додадам на тоа, бидејќи ова беше нешто што јас бев навистина сум љубопитен за тоа кога почнавте да го правите часот и потоа да гледате како ги составувате овие лекции и анимирате примери и слични работи. Едно нешто што заглави и што е очигледно однадвор е колку планирање и колку процес има за сè што анимирате. Сите кои се љубители на вашата работа, само го гледаат крајниот резултат. Тие не ги гледаат шесте или седум чекори и неуспешните експерименти што беа потребни за да се стигне таму, и мислам дека тоа води убаво до следното прашање што некој го има.

Сандер ван Дијк: Но, пред да одите таму, сепак , но како-

Џои Коренман: Добро.

Сандер ван Дијк: ... тоа е нешто што често се случува. На пример, луѓето секогаш се толку изненадени што кога ќе видат нешто, тие се како: „Ох, за тоа требаше многу труд да се направи“. Па, ако погледнете во зграда, требаше долго време да се постави. На пример, ако погледнете само сè во животот, тоа траеше долго ... понекогаш ни треба долго време да стигнеме таму. Зошто би било поинаку за дизајнот на движење? Споредувајќи го дизајнот на движење со некои други работи во животот, како изградба на зграда, имате многу повеќе работида се справите со тоа кога всушност ставате нешто физичко во светот, многу правила и прописи. И дизајн на движење, имате чиста плоча. Можете да правите што сакате. Значи, да, потребно е многу работа. Зошто би било поинаку за дизајнот на движење?

Џои Коренман: Да, и тоа е речиси како начинот на кој го слушам она што го велиш е дека луѓето го гледаат крајниот резултат и ако се обидуваат да се замисли колку часови се потребни буквално само за да се создаде тој краен резултат. На пример, ако само анимиравте од почеток до крај со нула завртки и сè беше совршено, добро, нема да ви треба толку многу време. Но, она за што тие не сметаат е дека седите таму без идеи, удирајќи ја главата во ѕид цел час обидувајќи се да размислите како, по ѓаволите, ова може да функционира, пробувајќи пет работи, од кои четири се страшни. Еден вид на дела, правејќи шест верзии од него. Конечно, почнувате да одите некаде. На пример, тој процес, кој завршува со можеби нешто многу едноставно, но има навистина сложено што е потребно за да се стигне до таму, без разлика дали крајниот резултат е сложен или не.

Сандер ван Дијк: И ви треба брзо повторување и за тоа. Ви требаат вашите алатки за да можат да дојдат со вас кога размислувате. Размислувањето се случува толку брзо, и ако се потребни пет минути за да се изрече нешто, тогаш сте надвор од вашиот тек. Затоа и јас сум толку страстен за развојалатки и начини за подобрување на работниот тек, е затоа што ќе ни помогне да размислуваме побрзо, побрзо да повторуваме, да го најдеме вистинскиот ... конечно да го откриеме вистинскиот начин на кој овие рамки се наменети да се спојат. Сето тоа се врзува заедно.

Џои Коренман: Го сакам тоа. Значи, кога имаш ... Значи, да речеме дека анимираш нешто, ти даваат сет од табли, ги затвораш очите и можеш да замислиш како тоа ќе анимира, нели? Колку конечниот резултат се совпаѓа со првичната визија? Претпоставувам дека еден начин да го погледнете ова е, дали анимирате со истражување и се чувствувате како да пребарувате низ пештера и не можете да видите што е точно пред вас додека не стигнете таму, или дали имате план во твојата глава, а ти само ја извршуваш?

Сандер ван Дијк: Го користам процесот на анимација како продолжување на мојот ум и како продолжение на моето размислување. Значи, наместо да размислувате, како „Дали би било добро да се анимира ова на овој начин? Јас само го анимирам, па гледам дали ќе работи. И јас често навистина не знам додека не се обидам. Ќе изградам аниматик за еден час, навистина грубо, состави го, не именувај никакви слоеви, исто како навистина грубо, состави сè заедно, види дали работите функционираат, бидејќи штом знам дека функционира, можам само да направам во последното парче. Но, многу е вредно да се истражува навистина брзо и да се видат резултатите од тоа истражување речиси веднаш, бидејќи во спротивнонас, Школа за движење. Часот се вика Advanced Motion Methods, и ако сакате да дознаете повеќе за овој мастер-клас за анимација, одете на shoolofmotion.com за да дознаете повеќе.

Џои Коренман: Сега, во оваа епизода Сандер одговара на прашања од вас, заедницата School of Motion. Собравме тони одлични прашања и се обидовме да ги извлечеме оние во кои Сандер навистина можеше да се закопа, и во овој разговор тој навлегува длабоко. Ова е многу долга и можеби ќе сакате да земете бележник за да запишете неколку белешки.

Џои Коренман: Значи, овде влегуваме во умот на Сандер ван Дијк.

Џои Коренман: Во ред Сандер. Имам огромен список со прашања од нашата публика и ќе ви ги фрлам. Подготвен си?

Сандер ван Дијк: Подготвен сум. Донесете го.

Џои Коренман: Во ред. Значи, да почнеме со ова, и мислам дека ова е одлично прашање и навистина сум љубопитен што ќе кажете што е нашиот одговор.

Џои Коренман: Значи, вие дефинитивно сте аниматор на побарувачката. Знаете, веројатно е прилично тешко да ве резервирам во овој момент. Но, особено оваа година, навистина одвоивте многу време за да работите на два курса. Еден за нас, Advanced Motion Methods, а потоа оној што е на вашиот сајт наречен The Ultimate Freelance Guide, и забележав еден вид тренд на многу врвни аниматори, и дизајнери и уметници кои влегуваат во наставната игра во последно време. Па штого прекинува процесот на размислување.

Џои Коренман: Да, така е речиси како да тестирате, а потоа повторувате, а потоа полирате, нели?

Сандер комбе Дијк: Точно, да. Толку често првите анимации што ги правам изгледаат ужасно. Но, тие ги покажуваат идеите. Тие покажуваат што доаѓа прво и како таа работа оди на следното нешто, а потоа како тоа оди во следната работа. И кога ќе се случи, и ако можам да го сфатам како што треба, тогаш после тоа, и можам да добијам некакво одобрение од клиентот за тоа, тогаш можам да продолжам, но знам дека тоа ќе функционира.

Џои Коренман: Да, мислам дека аниматскиот процес е една од најмалку разбраните работи од уметниците на почетокот на нивната кариера, бидејќи тоа е нешто што никогаш не го гледате. Го гледате крајниот резултат, а можеби и некои стилски рамки, нели? Како, ако студиото го стави на својата веб-страница. Така, ќе го видите самиот почеток и самиот крај, но не ја гледате средината, а средината е таму каде што е магијата. Тоа е една од работите што ги сакам во класата што ја составивте, е тоа што ја покажувате неуредната средина, така сакам да го наречам. Тоа е делот каде што речиси ви е непријатно како изгледа.

Сандер ван Дијк: Јас сум. Изгледа ужасно.

Џои Коренман: Но, тоа е толку суштинско, и без тоа нема да го добиете тој прекрасен полиран краен резултат.

Сандер ван Дијк: Да, и исто така се поврзува назад во архитектура,нели? Мислам, сакате да се уверите дека пред да ја поставите основата во тоа што сте размислувале за секој дел од вашата зграда. Штом ќе влезе темелот и ќе почнете да ја градите оваа зграда, ќе биде многу тешко да почнете да ја менувате потоа.

Џои Коренман: Токму така.

Сандер ван Дијк: Затоа подобро да направите добар планирајте на почетокот, бидејќи тоа само ќе ви го олесни процесот. И тоа е исто така често метафората што ја користам за да им го опишам овој процес на клиентите. Или ќе се обидам да најдам нешто во нивниот бизнис, бидејќи сум им поставувал прашања за нивниот бизнис и слични работи, па го разбирам нивниот процес. Така, можам да го користам тоа како метафора. О, ако тие беа градежна компанија, на пример, за да се задржам на нашиот пример за архитектура, би можел да бидам како: „Па, прво, треба да откриеме што ви се допаѓа, па само ќе повлечеме неколку референци. " И тоа е исто како и само влечење референци за тоа каков вид на градба ќе направите. И тогаш ќе треба да направиме план, нели?

Сандер ван Дијк: И планот е тогаш само директна корелација со аниматик или бордаматик, а потоа продолжувате со тој тренд, каде што, штом ќе започне нашиот прв груб нацрт, тоа е како да ја ставите основата. Така, вашиот клиент сега може да почне да разбира колку понатаму напредувате во овој процес, толку потешконавистина ќе ги промени работите, бидејќи тие многу добро знаат во сопствената работа, дека штом ќе се постави таа основа, ќе биде навистина тешко да се сменат работите потоа.

Џои Коренман: Прекрасно. Ајде да смениме малку брзина и да разговараме за, претпоставувам, некои твои лични навики, лична хигиена, такви работи. Значи, прашањето е, што беше тоа што ги поттикна вашите вештини на високото ниво што го имате сега? Дали има некои лични навики што сте ги развиле за да ви помогнат? И го знам одговорот на ова прашање, бидејќи многу зборувавме за тоа. Значи, ќе ти дозволам да го одземеш.

Сандер ван Дијк: Добро, добро, верувам дека има две работи. Првата е дека сум бил околу други луѓе кои се поталентирани од мене, и можев да учам од нив и да им поставувам прашања. И секогаш сакам да кажам дека ти си просек од петте луѓе со кои најмногу се дружиш. Значи, ако бидете сигурни дека секогаш сте околу пет луѓе кои се подобри од вас, на крајот ќе почнете да се движите нагоре по скалата и ќе станете просек од таа група, што ќе биде се потешко и потешко, бидејќи некои луѓе кои се навистина добро, ќе биде тешко да се биде наоколу долго време. Затоа секогаш сакам да соработувам со луѓе, бидејќи тогаш всушност ... не само што седите во бар некаде и пиете пијачка, туку всушност поминувате времееден со друг, наоѓање решенија, решавање на проблеми.

Сандер ван Дијк: Па мислам дека тоа е првото. Имав навистина среќа кога го добив тоа стажирање во King And Country. Кога започна тоа студио, тие сакаа да се покачат и на скалата. Така, она што тие го направија е што вработија многу хонорарци, некои од хонорарците на кои се загледав, и работев со нив на проекти и можев да им поставувам прашања. И тоа е она што јас верувам дека е навистина вредно за навистина брзо движење со образованието. На пример, се сеќавам дека дојдов дома и едноставно бев изненаден од тоа колку навистина научив за половина година, само споредувајќи го со враќањето во ситуацијата во која бев порано. Мислам дека тоа е едно. Другиот е како ... и тоа е она што го правам повеќе сега е тоа, тоа е само да се биде навистина отворен и да се слуша како другите луѓе ја работат својата работа, експерти.

Сандер ван Дијк: Па јас често гледајте преку рамениците на фотографите или режисерите. И кога го правам тоа, само навистина молчам, затоа што сакам навистина многу внимателно да ги набљудувам сите потези што тие ги прават, зошто прават конкретни работи. И можеби ќе помислам во мојот ум, како: „О, мислам дека имам подобар начин да го направам тоа“. Но, дури и кога го мислам тоа, молчам и само гледам во ... и се обидувам да разберам како: „Па, зошто го прават тоа на таков специфичен начин? Која е користа од тоа да се направи толку специфичноначин?“ И ако ја видам истата придобивка таму, она што можам да го направам сега, дали можам да почнам да учам од сите овие различни луѓе, да земам некои од нивните најдобри трикови, да ги составам, да видам дали тие работат и за мене, и спој ги со сопствените вештини и, да, станеш подобар самиот.

Џои Коренман: Да, сакам да додадам нешто на тоа што го забележав кај тебе. А тоа е, ти си застрашувачки отворени за критики. Како, вие поканувате критика на начин што целосно би ме исплашил мене, а веројатно и повеќето луѓе. Како уметници, ова е вештина што сите треба да ја научиме, како да го исклучиме нашето его од работата, за да „Може да прифати критика и се надевам конструктивна критика. Но, сепак е многу страшно дури и за уметниците доцна во нивната кариера, а вие сте одлични во тоа. Како, вие го поканувате, знаете?

Сандер ван Дијк: Како што гледам на тоа, тоа е критика за мојата работа. Тоа не е критика за мене. Јас веќе продолжив понатаму. Можеби веќе научив од тоа искуство, па не би се лутав повторно истата грешка, ако тоа беше грешка. Значи, тоа е само критика за некоја работа што ја работев во минатото, без разлика. Како, затоа што ја работев таа работа и затоа што ја добив таа критика, сега имам можност да забележам дека станувам подобар. И ако јас ќе молчам, или ќе одбијам критика и само се надевам дека тоа ќе им се допадне на луѓето, тогаш каде сум јас? Сè уште сум заглавен таму каде што сумбеше, и немам потврда дека она што всушност го создадов или направив помага да се реши проблемот, всушност е добро или што и да е. Треба да прашате многу луѓе за повратна информација.

Сандер ван Дијк: А што се однесува до навиките, би рекол, исто како и она што го споменавме претходно, како да вложувам многу часови навистина помага, бидејќи можам да добијам многу направено. Сепак, до одреден момент, бидејќи ако вложите премногу часови, всушност станувате помалку продуктивни. Друга работа што секогаш ја чувам во задниот дел на мојот ум е како, понекогаш работите на некој проект и велите: „О, Боже мој, како, тоа е толку многу работа, или толку е тешко, толку е тешко“. И го имате ова чувство како: „О, човеку, за малку ќе сакам да се откажам“. Но, штом го забележав тоа, јас сум како: "Не, ова е местото каде што повеќето луѓе би се откажале. Но, што ако одам чекор понатаму? Што ако се обидам уште еднаш?" И тоа навистина ... Навистина го програмирав мојот мозок да биде таков, кога штом сум во тој момент каде што ќе се откажам од нешто, исто како да сте речиси таму.

Сандер ван Дијк: Што ако отидете еден чекор подалеку од местото каде што другите луѓе би застанале? Можеби ќе можете да го направите тоа. Значи, тоа е навистина таа определба. Чувствувам дека тоа беше навистина корисна навика за мене. А друга навика е како: „Па, какви избори можам да направам во моментов што ќе ме доведат чекор поблиску до местото каде што треба да бидам утре?“ И ако имам аизбор на лајк, добро, трошење време на Инстаграм, скролување низ мојот довод бесцелно или работа на мојот страствен проект, тоа станува многу лесен избор за правење, бидејќи знам дека во иднина сакам да го имам овој страствен проект. Што ќе ми помогне да стигнам таму? Само сега работите на страстниот проект или бесцелно се движите на Инстаграм? Тоа само ми помага. Тоа се само, претпоставувам, две мали навики кои ми помагаат и во мојата работа.

Џои Коренман: Да, ќе им препорачам на сите што слушаат да одат да го земат The Dip од Сет Годин. Тоа е книга за токму една од оние идеи што штотуку ги кажа, Сандер, а тоа е моментот кога чувствуваш најголем притисок и најмногу... сакаш да се откажеш токму во тој момент. Тоа е моментот непосредно пред да се пробиете и да успеете. И тој дава милион примери зошто човечката психологија функционира така. Но, штом ќе научите да го препознавате тоа чувство за она што е, како последна пречка што треба да ја поминете, тогаш навистина можете да се навалите во него. И ова е нешто за што зборувам и во кампот за анимација.

Сандер ван Дијк: Сепак е незгодно, затоа што понекогаш сте ... Како, не само бесцелно чувајте ... Ако има ходник на вратите, а вие само удирате во истата врата и таа не се отвора, можеби е друга врата. Затоа, понекогаш во тие моменти треба да размислувате и како: „Па, дали е тоа реалносамо да продолжам да се обидувам, или сакам, дали треба да пробам поинаков пристап? Што ако го направам ова?" Но, на крајот ќе можете да го сфатите. Значи, тоа не е само како, „О, само бесцелно ќе се фрлам на ова." Повеќе е како, добро, размислете за тоа исто така.

Џои Коренман: Точно, да. И еден начин на кој може да биде корисен да се погледне тоа е ако се обидувате да направите нешто што никогаш претходно не било направено, тогаш тоа чувство може да ве заведе. Но ако се обидувате да постигнете некој ефект на дизајнирање на движење каков што сте виделе дека го прават други луѓе, тоа е јасно можно, само прашање е да научите и да откриете како и да го направите тоа. И така, таа фрустрација од обидот и неуспехот, обидот и неуспешно, обидувајќи се и неуспехот Сфатив дека многу пати кога се обидувам да направам нешто што ме плаши или чувствувам дека веројатно ќе не успеам, токму пред да успеам, добивам ваков излив на анксиозност и тоа ме тера да сакам да престанам. И се додека не го правам тоа, обично го добивам прилично брзо. Тоа е чудна работа. Затоа, прочитајте ја книгата, проверете ја. Научив многу од неа.

Сандер ван Дијк: Да, поправете го тоа, бидејќи резултатот што го барате е многу поважен отколку да се чувствувате малку опуштено дека не функционира. Така, само продолжете со тоа. Не се откажувајте толку лесно.

Џои Коренман: Сакајте. Да, мора да бидеш издржлив. Значи, ајде да зборуваме за тешки вештини наспроти меки вештини.

Сандер ван Дијк: Ситенели.

Џои Коренман: Значи, прашањето што го добивме беше, што најдобро функционираше за вас во однос на постигнувањето успех? И јас претпоставувам дека оваа личност значи во вашата кариера. Дали е технички умешен, или е ... Го сакам терминот што го користи оваа личност, како Пандорина кутија со идеи? И веќе малку зборувавте за ова, но можеби можете да елаборирате. Дали вашите технички вештини ве одведоа до тука, или е повеќе од само тоа?

Сандер ван Дијк: Би рекол технички вештини, бидејќи во минатото, се работеше малку за техничките вештини , или многу се работеше за технички вештини. Ако знаевте како да направите нешто ... Знаењето сè уште не беше толку достапно. Се работи и за, како она за што зборувавме претходно. Како, вашиот клиент може да размислува само досега. Треба да им помогнеш, барем за тоа си ангажиран. Мора да им помогнете да го дознаат правилното решение за нивниот проблем. И честопати ова може да биде тешко, бидејќи клиентот можеби нема да верува во тоа или да не го разбере решението што го имате.

Сандер ван Дијк: Сметам дека често е подобро наместо да го објаснувате, како на пример, обидете се да направите брзо демо за да им покаже како функционира. На пример, еден пример е проект што го направив со еден мој пријател, Макс Стосел, кој е поет, и тој има песна за да престанете да ги правите убијците познати. И ако сакате да го проверите, можете да го Google токму тоа и ќе го направитенајдете видео за тоа. Но, ова беше песна долга четири минути, и тој сакаше навистина да создаде анимација на неа, да создаде визуелни слики за неа. Така, тој ме праша и моите опции беа како: „Па, би можеле да создадеме четири минути анимација или четири минути работа во живо, но знаете колку ќе чини тоа. На пример, ова ќе чини многу време, а ние навистина го немаме тоа за страствен проект. Немате буџет да ангажирате цел тим од аниматори за да создадете четири минути анимација врз основа на оваа песна за гласовно гласење."

Сандер ван Дијк: Значи, во опцијата два беше како: „Па, што ако ја раскажеме приказната преку фидот на Фејсбук? И целата песна е исто така многу поврзана со социјалните мрежи, па затоа дојдов до тоа решение. И ова заврши како да го пресоздаваме доводот на Фејсбук, го претвораме во анимација, и всушност беше многу брзо за создавање, па сега имаме четири минути анимација. И најдов ефикасно решение за тој проблем што тој го имаше во желбата да најде четири минути анимација, но сепак да го олесни завршувањето.

Сандер ван Дијк: Но кога му го кажав ова, кога му кажав решението, тој вели: „Еј, што ако го создадеме само доводот на Фејсбук? Тој навистина не го разбра се додека не направив брзо демо и не му го покажав на неговиот телефон, кажете: „Еве, ако го направиме видеото на цел екран, изгледа само како да сте во вашата апликација на Facebook, но набеше вашето размислување зад правењето на овие часови?

Сандер ван Дијк: Што се однесува до мотивацијата, за мене владеењето и на деловните и на креативните вештини навистина ме поттикна да ги изберам клиентите за кои сакам да работам, и навистина да го дизајнирам животот што навистина сакам да го живеам, и би сакал да видам дека другите ќе можат да ја имаат истата можност што ја имав јас. Така, ги развив овие курсеви за луѓето да можат да го искористат она што го научив во последните 10 години и да видат дали има смисла да се примени тоа во нивните сопствени животи и начинот на кој тие работат.

Сандер ван Дијк: И да, сигурно беше тешко да се каже не на многу интересни проекти кои доаѓаат. ги учат моите вештини и оваа година се чувствував како вистинскиот тајминг за тоа затоа што ја сакам работата со клиенти, но имам и многу голема страст за зајакнување на заедницата за дизајн на движење и тоа се изразува на многу начини. Како што градам алатки за последователни ефекти, помагам во организирањето на конференцијата Blend, а сега се предава.

Сандер ван Дијк: И како што спомнавте, многу луѓе се впуштаат во настава во денешно време и мислам дека тоа е поради пар причини. Мислам дека пред се има навистина голема побарувачка за работа поврзана со анимација во сите видови на различни области. Како веќе да немаме само телевизиски екранЦелиот фејсбук ви раскажува приказна, а вие сте во неа, лајкнувате гласови, а вие сте и во видеото.">

Џои Коренман: Значи, ќе го поврземе тоа видео во белешките од шоуто. И смешно е, Сандер, никогаш не сум го видел тоа. Го гледав и мислев: „Ох, тоа е навистина паметно.“

Сандер ван Дијк: Нели. Погрижете се да го гледате оној што вели: „Гледајте го ова на вашиот телефон.“ Затоа што тогаш ако го правите на цел екран, всушност ќе изгледа како да сте во вашата апликација на Фејсбук, барем тоа се обидовме да го направиме. нели?Што е смешно, бидејќи знам дека многу луѓе слушаат, те поврзуваат со фенси изрази и лудост, а ти си способен за тоа. И мислам дека поентата што ја кажа порано беше тоа, дека е речиси цената за влез сега. На пример, не мора да сте на нивото технички на кое сте, но ви треба одредено ниво на технички рифови дури и за да играте во играта за дизајн на движење. Но, за што ќе те вработат луѓето... Порано тоа беше доволно за да се вработиш. Тоа веќе не е доволно. Сега, луѓето сакаат да знаат што можете да донесете на маса покрај тоа. И идеите се еден начин, вашата личност,и да се биде лесен за работа, тоа е друг начин. Така, начинот на кој би одговорил на тоа, дали ви требаат и двете, но навистина е интересно откако ќе го видите тој пример, Сандер. Дефинитивно е дека она што можеби рано ти донесе успех беа техничките вештини, но тоа не е причината зошто сега си успешен според мене.

Сандер ван Дијк: Нели. Мислам, само техничките вештини те носат толку далеку, и ако ти е кул со тоа, тоа е одлично. Познавам многу луѓе кои само сакаат да се занимаваат со технички работи, и јас сум таму некое време. На пример, само сакав да се фокусирам на извршување на сите технички сложени работи во After Effects и не грижете се за сите работи на клиентот. Но, мислам дека е важно да се има на ум дека техничките работи се само технички работи. Мислам, секогаш имате работа ако сте навистина, навистина, навистина добри во тоа, но ќе има момент кога многу луѓе ќе ги знаат и техничките работи, или ќе дојде друга програма што ви дозволува да ги правите овие работите навистина лесно. Можеби вештачката интелигенција се развива до точка каде што многу од овие работи се веќе автоматизирани. Па што останува тогаш? Тогаш навистина се работи за деловните вештини, приказните што ги кажувате и начинот на кој можете да комуницирате со овие графики. Значи, комбинацијата на деловни вештини, комуникациски вештини и технички вештини, мислам, е она што ќе биде навистина вредно во иднина.

Џои Коренман: Кул. Па сега јассакам да ... Имам неколку прашања овде за само општи работи за работниот тек. Значи, едно прашање е, како изгледа вашиот процес на анимација? И прашањето продолжува. Не мислам на техничкиот дел, бидејќи веќе го опфатив тоа. Мислам, начинот на размислување, расположението, планирањето, евалуацијата, што било настрана од разговорот за софтверот. Така, начинот на кој го протолкував беше како, кога ќе седнете со кратко, што се случува пред отворањето на After Effects?

Сандер ван Дијк: Нели, тоа е добро прашање. За мене, и сигурен сум дека ова е различно за секого, но за мене, тоа значи многу време сам и многу, многу длабок фокус, често со слушалки за поништување шум и музика, па можам едноставно да откажам надвор од светот, затоа што навистина сакам да одам до најдлабоките делови на мојот Брајан за да дознаам што има таму, како можам да го анимирам ова. И ако има премногу одвлекување на вниманието тогаш, нема да стигнам таму. Нема да стигнам до тоа место. Така што треба да имам многу време само да навлезам длабоко. А потоа гледајќи ги овие рамки, ако имам стилски рамки или приказна за приказна или план, речиси ги гледам како да се пробивам во Федералните резерви.

Сандер ван Дијк: Јас ги гледам како оваа луда техничка работа што треба да ја решам, затоа што се обидувам, во мојот ум, се обидувам да ги откријам сите различни начини на кои можам да одам од една работа до друга, и зошто јас би одел на тој начиннаспроти другиот начин. Ако одам по овој пат, што значи тоа? Како, што сигнализира? Една друга работа што секогаш се обидувам да ја направам е дека секогаш се обидувам да направам сè да се поврзе. Кога ги цртам моите приказни, анимацијата со логото на F5 е навистина добар пример за тоа, бидејќи нема момент таму каде што само како, уфф, тоа е друга рамка. Сега, наеднаш сè некако се поврзува едно со друго, и се расплетува оваа огромна загатка. И тоа е она што јас сум навистина страствен да го дознаам тоа. Но, да, тоа е само мојот пристап, и мислам дека многу се заснова на вашата личност. Така, мислам дека постои овој тест на личноста таму. Значи, да, навистина треба да се обидете да се разберете себеси и што ви овозможува да го извлечете максимумот од тој процес на евалуација пред планирањето. Друга чудна работа, на пример, која работи за мене е седењето во возови.

Сандер ван Дијк: На пример, можам да работам навистина добро кога сум во воз поради некоја причина. И се чувствувам како да прави ... затоа што можам да го поништам светот со музика и секој само си оди на своја работа, па не ми пречат. И тука е оваа прогресија на движење напред. Секогаш кога ќе погледнам надвор има нешто ново. Така, кога би седнал само во просторија, само гледам низ прозорецот, сè е како да седам мирно. Но, кога сум во воз, околината околу мене се движи, музиката едвижејќи се, така што навистина ми помага на мојот ум да напредува и да продолжи да трча напред наспроти запирање. Така, да, мислам дека тоа е мојот процес.

Џои Коренман: Тоа звучи како совет што сум го слушнал од многу креативни директори и такви луѓе, дека најдобриот начин да се создаде добра работа е да се извлечеш од компјутерот. Она што секогаш го правев е да трчам. Значи, тоа е мојата верзија да бидам во воз или да ставам слушалки. Тоа е нешто што, му дозволува на вашиот свесен мозок да се исклучи за малку, а потоа сте во несвест Брајан може да го преземе, и одеднаш почнува да ве храни со овие чудни идеи, а вие велите: „Ха, јас никогаш не би помислил на тоа ако седнам и се обидов да смислам нешто“. Знаеш?

Сандер ван Дијк: Секако. Јас сум исто така еден од оние луѓе кои добиваат многу идеи под туш, и мислам дека тоа е само затоа што едноставно не можам да го носам мојот лаптоп кога сум под туш, нема да трае многу долго. Се додека не почнат да ги прават овие работи водоотпорни. Но, исто како да сте сами во просторија каде што никој не ви пречи, а имате простор да размислите без разлика дали ви се допаѓа или не. И тогаш одеднаш почнуваат да ти се појавуваат идеи во главата, барем за мене. И тогаш тоа е она што навистина помага.

Џои Коренман: Прекрасно. Па, тоа беше навистина добар совет. Значи, следното прашање е многу конкретно, но мислев дека би било добровклучи, затоа што ние всушност зборуваме за овој концепт малку во вашата класа. Колку е важно да се разбере уредувањето на обичните видеа ... па претпоставувам дека едноставно старо уредување наспроти фантастичен дизајн на движења, со цел да се уреди одлично движење? Како, колку е важна идејата за едиторијал во дизајнот на движење?

Сандер ван Дијк: Мислам дека е супер важна. Да, почувствувај го тоа добро. Почнав како уредник. Мислам дека е само добро да се добие добро чувство за тајмингот, а познавам и многу други успешни дизајнери на движење кои претходно биле уредници. Така, да, мислам дека е дефинитивно вредно. Едноставно оди многу побрзо од дизајнот на движење. Со уредување, можете брзо да поминете низ многу работи. Можете да експериментирате со различен вид музика. Што се случува кога спојувате клипови поинаку? Да, па јас дефинитивно би го пробал тоа.

Џои Коренман: Би се согласил 100%.

Сандер ван Дијк: Помогнете некому на YouTube да ги уреди своите видеа или што и да е, само за да добиете чувство за добро уредување.

Џои Коренман: Да, и јас почнав како уредник, а она што е поврзано со уредувањето, мислам дека го посочивте, е тоа што е навистина брзо и можете да добиете идеи од вашиот мозок на екранот повеќе или помалку инстантно, и тоа е толку корисно во таа неуредна средна фаза, во таа фаза на планирање на анимацијата. И, исто така, она што исто така го наоѓам, е дека како дизајнери на движење, ние сме привлечени од сексибеспрекорна транзиција, парче долго две минути без шевови и сè многу паметно се менува од една работа до друга. Но, за тоа е потребно многу работа, и нема секогаш време за тоа. И понекогаш можете едноставно да сечете и тоа навистина добро функционира.

Сандер ван Дијк: Нели.

Џои Коренман: И тоа многу ги олеснува ревизиите бидејќи само менувате една снимка со друга. И така, мислам дека е неверојатно корисно.

Сандер ван Дијк: Мислам дека овие техники се многу преклопуваат, и мислам дека ако имате некои вештини за уредување, тоа ќе ви биде вистинска придобивка бидејќи, ако некогаш сте во ситуација со клиент каде што времето или буџетот се ограничени, секогаш имате опција само да го уредите наместо да ја правите таа навистина сложена транзиција.

Сандер ван Дијк: И тоа ќе заштеди многу време, и тоа ќе ви овозможи да се вратите дома рано, и да, правете промени навистина лесно.

Сандер ван Дијк: Така да, понекогаш сакате само да се одлучите за таа рута.

Џои Коренман: Одлично. Одлично. Во ред. Значи, сега ќе се префрлиме на некои совети за кариера и првото прашање. Тоа е навистина интересно, всушност.

Џои Коренман: Значи оваа личност рече: „Ова можеби звучи глупаво“. Ова не е ... Патем, не е добар начин да се започне прашање, но го оставив внатре.

Сандер ван Дијк: Нема прашања не се глупави. го оставив внатре. Значи, еве едно прашање. Тоа е: „Немамуште ролна. Би можел да имам, но сè уште не сум задоволен со тоа што би било.

Џои Коренман: Знам дека дефинитивно би можел да најдам работа, дали мислите дека е попрепорачливо да се гужвате за макара или само излезете и побарајте работа со клиентот што можеби нема да биде толку кул како што би сакал да биде поради фактот што сè уште немам макара?"

Џои Коренман: И претпоставувам, како што јас Некако го читам ова е, оваа личност штотуку почнува. Тие сè уште немаат ролна и прашуваат: „Дали е подобро да се обидеме и, знаеш, да отвориш неколку врати и да најдеш работа. дека можеш да имаш ролна со професионална работа?

Џои Коренман: Или за да одвоиш малку повеќе време, направи некои спецификациски работи што можеби изгледаат малку покул со надеж дека тогаш, кога ќе добиеш плата конечно, ќе биде да се направи нешто поуредно?

Сандер ван Дијк: Нели. Па, тоа прашање ... и ова е можеби причината зошто оваа личност мисли дека тоа може да биде глупаво прашање, но јас би рекол, прашањето што сакате да си го поставите пред тоа е како: „Па, кого се обидувате да привлечете?

Сандер ван Дијк: Како, „Каков клиент се обидувате да привлечете правејќи ја оваа ролна или правејќи ја оваа работа?“

Сандер ван Дијк: Значи, ако сакам да привлечам како да работам во студио, можеби, знаеш, друго прашање што навистина требаше да си го поставам е: „Па, како студијата овие денови одредуваат како, кој давработи.

Сандер ван Дијк: „Дали тие бараат ролни? Дијк: Значи, во зависност од тоа кого би сакале да привлечете како клиент, сакате да одите таму каде што тие бараат креативци и потоа, да направите нешто таму што можеби ќе се истакне.

Сандер ван Дијк: Јас би рекол дека главната причина зошто луѓето ја пронашле мојата работа е затоа што пронашле графичко парче со движење за кое би можеле да кажат дека некој навистина е ... Дека некој се грижи за тоа. Некој работеше на тоа со многу страст.

Сандер ван Дијк: И како и целата ... Како, постои момент во времето кога сте хонорарец и постојано барате работа и тогаш, во одреден момент, тогаш може да се преврти, луѓето се обидуваат да допрат до вас барајќи од вас работа.

Сандер ван Дијк: И јас се чувствувам како за мене, моментот кога тоа се преврте, кога луѓето почнаа да ми испратите е-пошта наспроти мене што се обидував да ... се обидувам толку напорно да најдам работа е кога ја создадов анимацијата на POS fest.

Сандер ван Дијк: Значи она што го направив е, само ... бев многу нахранет со постојаното работење, заштедив пари и само решив да земам половина година одмор.

Сандер ван Дијк: И за таа половина година, како да сакав да создадам проект кој навистина ми се допаѓа Дотогаш го направив мојот вовед во ролна, што беше оваа работа со геометријата и сите навистинасе чинеше дека тоа му се допаѓа. Така, си помислив, „Што ако направам цела анимација заснована на тој стил?“

Сандер ван Дијк: Значи, тоа е навистина она што го наумив да го направам тоа, всушност поминувам околу четири месеци работејќи на оваа анимација , ПОС фест.

Сандер ван Дијк: Значи, создавањето на таков проект, на кој навистина ќе вложите многу време, ќе направи многу поголем удар на интернет отколку да се обидувате да направите нешто секоја седмица . Тоа не е добро.

Сандер ван Дијк: Или, ако би се фокусирале на, знаете, или ако би се фокусирале многу време работејќи на проекти кои навистина не сакате да ги правите затоа што, погодете што? Сега луѓето ќе ги видат тие проекти. Луѓето со кои сте работеле ќе ве препорачаат и веројатно ќе завршите со многу повеќе проекти што не сакате да ги правите.

Сандер ван Дијк: Па, зошто да не одвоите малку време исклучете се и навистина трошете време ориентирајќи се кон работите што навистина сакате да ги правите. Вложете многу напор во тоа и исфрлете го тоа.

Сандер ван Дијк: Не премногу затоа што моето портфолио дотогаш веројатно имаше околу три подвижни дела на него. Но, тие беа парчиња на кои работев навистина напорно, страсно и тоа е она што ... Тоа беше нештата што навистина сакав да ги правам.

Сандер ван Дијк: Така, така поминав низ тоа и тоа не значи дека тоа е единствениот начин бидејќи веројатно има многу други начини, но јас навистина бино имаме и паметни телефони. Значи, има само многу повеќе медиуми таму каде што може да се примени анимацијата, и верувам дека иднината на комуникацијата се подвижните слики. Така, мислам дека сè повеќе ќе се движи кон тоа.

Сандер ван Дијк: Сега покрај тоа има и многу повеќе луѓе кои сакаат да се занимаваат со анимација. Како што гледам дури и блогери на YouTube кои почнуваат да си играат со анимирани наслови, па дури и предаваат некои основни работи за последователни ефекти за тоа како да следите наслов на вашата снимка и слични работи. Значи, луѓето навистина сакаат да прават кул работи за анимација, па мислам дека и тоа помага.

Сандер ван Дијк: И тогаш имаме и многу луѓе кои се хонорарци нели? Тие навистина немаат капацитет да се преселат во голем град и да работат во студио или во голема агенција за да ги научат вештините, така што има и навистина голема побарувачка за учење дома.

Сандер ван Дијк: Значи, со сите овие барања за повеќе работа за анимација, повеќе луѓе сакаат да се вклучат во анимацијата, луѓе кои сакаат да учат онлајн, знаете, го направи овој пазар каде што можете да започнете да ги учите своите вештини и исто така да заработувате правејќи го тоа за да можете да направите многу квалитетни образовни содржини, а исто така и да заработите малку за живот правејќи го тоа. Така, мислам дека тоа е исто така навистина голем апел за многу луѓе кои се преселуваат во овој образовен простор.

Сандер ван Дијк: Како, кога почнав, немаше такво нешто.запрашајте се, кого се обидувате да привлечете? Каков клиент се обидуваш да привлечеш и што можеш да направиш за да се најдеш на радарот на таа личност?

Џои Коренман: Тоа е неверојатен совет и претпоставувам, само би се надоврзал со тоа што дека, знаеш, ако си доволно среќен да го имаш тој пропусен опсег, знаеш, можеш...

Џои Коренман: Можеби живееш дома, или имаш заштеда или живееш многу ефтино, или што и да е, и можете да одвоите време за да создадете нешто што е всушност значајно и што е одраз на тоа кој сте како аниматор тогаш, што ќе исплати многу повеќе дивиденди во вашата кариера отколку само да се обидувате да излезете и да го добиете работа со клиент шест месеци порано, знаеш.

Сандер ван Дијк: Нели.

Џои Коренман: Исто така, ми е многу тешко да замислам да одам да излезам и да побарам работа со клиентот. Како, не е така, можеш да отидеш до продавница за железарија и да ја земеш работата на клиентот.

Џои Коренман: Тоа е како, знаете, тоа е како процес. Тоа е како ... Да, ако немате ролна и немате работа, не добивате работа со клиентот.

Џои Коренман: Значи, не знам како Би планирал да го направам тоа, знаеш, освен ако не мислиш, можеби ќе добиеш стажирање или нешто слично. ти треба нешто. Не можете да имате ништо и навистина нема... Нема оправдување да немаш ништо, знаеш, тоа е како алатките да се само достапни, знаеш.

Сандер ван Дијк: Сигурно, можеш да направиш нешто. Има некој што би сакал да направиш анимација за него. Нема недостиг од тоа.

Сандер ван Дијк: Така, и мислам дека Инстаграм исто така е многу интересна платформа во моментов каде што мислам дека многу луѓе можат да најдат, знаете, дизајнери и аниматори навистина брзо и лесно.

Сандер ван Дијк: И ако погледнете што прави Ганер, на пример, каде ги прикажуваат сите овие мали интересни снимки од овој човек на покривот од зграда во Њујорк, потенцијално, и тој клоца малку лименка и таа се заглавува во неговиот како, саксофонист долу на улица и е исто како ...

Сандер ван Дијк: Тоа е исто како мала анимација што може да не ви требаат четири месеци за да го направите, но, знаете, ако соберете еден куп од тие анимации, би можеле да тврдите дека вашиот извор на социјалните мрежи почнува да станува како ролна, нели?

Сандер ван Дијк: Но повеќе како ролна од која вашиот клиент всушност може да избере одредени делови и да ги гледа и, да?

Џои Коренман: Да.

Сандер ван Дијк: Можеби ќе најдат нешто што го бараат и ќе ве контактираат.

Џои Коренман: Значи, мислам дека овој разговор води убаво во следниотпрашање и разговаравте... Зборувавте за ова малку порано, но мислам дека сега знаете... Значи, прашањето е, кој е најдобриот начин да се поврзете или да се вработите во студио или агенција ?

Џои Коренман: И дозволете ми малку да го реконструирам бидејќи начинот на кој се вработивте во студио, знаете, работеше за вас, но беше, знаете, имаше малку среќата е вклучена во однос на времето на кралот и земјата, знаете, штотуку започнавте и сето тоа. за нештата, кога би започнале токму сега, како би се обиделе да се вработите во студио и агенција?

Сандер ван Дијк: Немам идеја и немам поим всушност како луѓето го прават тоа или целиот настан за вмрежување е нешто слично.

Сандер ван Дијк: Сум бил на, како и многу настани за мрежно поврзување, нели? А ти одиш таму со твоите визит-картички.

Сандер ван Дијк: Јас всушност имав прилично интересна визит-картичка во минатото, на пример, она што би го направил е, би ја земал мојата анимација, би извезувал слика секвенца надвор од тоа и тогаш, би се погрижил секоја визит-карта да има ... предната страна беше иста, но задната имаше како една рамка од мојата анимација.

Сандер ван Дијк: Значи, кога би оди на настанот, би рекол: „Ја сакате мојата визит-карта? И тогаш, ги вадам моите визит-картичкии јас сум како, „Еве, ова се сите рамки во мојата анимација. Можете да изберете една и да ги имате моите информации.“

Сандер ван Дијк: Така, мислам дека беше како ... Навистина напорно се трудев да бидам многу креативен и со тоа, но ми се допаѓа, не знам.

Сандер ван Дијк: Како, настаните за вмрежување се секогаш малку тешки, особено ако сте како интроверт или што и да е . Но, вака, причината поради која се чувствувам како да влегов во многу студија и агенции е, само што почнав некаде.

Сандер ван Дијк: Како, толку често можеби работиме во студио кое не е едно од врвните студиа и ние сме некако лути цел ден затоа што сме како: „Па, знаеш, јас не работам во ова супер студио во кое сакам да работам“, но целиот твој став во моментов е како супер долу кога работите на местото каде што моментално работите.

Сандер ван Дијк: Но, ако сте биле малку погоре тогаш, луѓето всушност би можеле да почнат да забележуваат таква енергија.

2>Сандер ван Дијк: Она што се обидувам да го кажам и по што се обидувам да одам е дека, за мене, се чувствувам како да е верижна реакција. Може да започнете од каде било.

Сандер ван Дијк: Работите на кои секогаш обрнувам внимание е да се погрижам да им помагам на другите, да правам услуги и да бидам многу снаодлив.

Сандер ван Дијк: Сакам да ги импресионирам луѓето со тоа што можам да направам за нив. Ако можам да го покажам тоа, ќе бидам снаодлив со нив, итие сакаат да ме вработат и ќе им кажат на своите пријатели: „О, боже, го имаме овој човек Сандер, и тој можеше да ги реши овие проблеми и, знаете, треба да работите со него.“

Сандер ван Дијк: И мислам дека уште една работа е, преку препораки и препораки, треба да ги заработите тие.

Сандер ван Дијк: Мора да им покажете на луѓето дека работите со тоа може да биде одговорен за проект и дека може да го сфатите сериозно.

Сандер ван Дијк: Ако можете да го покажете тоа, сигурен сум дека луѓето ќе можат да ви препорачаат многу повеќе отколку ако одите наоколу, и како да се чувствуваш омаловажено дека не си на вистинското место во моментов.

Сандер ван Дијк: Знаеш, можеби си имал лош ден како, да сфатиш како можеш да станеш најневеројатната предност за една компанија.

Сандер ван Дијк: Личност со која сите сакаат да соработуваат затоа што, ако стануваш неверојатна предност за една компанија, знаеш, никој никогаш нема да те пушти Тие секогаш ќе сакаат да работат со ти затоа што беше многу забавно да се работи со таа личност.

Сандер ван Дијк: Значи, има само многу техники за тоа, додека, знаете, наместо да се грижите толку многу за тоа што е во вашата чинија.

Сандер ван Дијк: Како, што е на плочата на луѓето со кои соработувате во моментов и други работи што би можеле да ги направите за да ублажите некои од тие болки? Како, други работи коиможеш да направиш за да одземеш некои од тие работи.

Сандер ван Дијк: Мислам дека целиот таков став и однесување, без разлика каде работиш во моментов, или со кого работиш, мислам само го создава овој ефект од типот: „Па, знаете, секогаш кога Сандер влегува некако во собата, има оваа магична работа.

Сандер ван Дијк: Проектите почнуваат да се движат напред, секој добро се забавува на работа на тоа, знаете, нашите рокови се испочитувани, има решенија за проблемите што ги имаме.

Сандер ван Дијк: И тоа е вид на ефект што сакам да го создадам кога работам со клиент. Сакам да бидам таму и да забележат дека, штом сум таму, дека нивниот проект и нивните борби полека исчезнуваат, или дека јас сум таму за да помогнам и да дадам решенија.

Сандер ван Дијк: Почеток каде си денес затоа што сигурен сум дека ако ставиш навистина добар став кон местото каде што си денес, ќе има други луѓе кои ќе го забележат тоа и што друго? Можеби еден да y може да има оваа верижна реакција која, знаете, се надевам дека ќе ве одведе до место каде што повеќе би сакале отколку каде што сте сега.

Џои Коренман: Да. Затоа, сакам да додадам неколку работи на тоа.

Џои Коренман: Значи, сето она што го кажа е целосно точно и, знаете, мислам дека она што дефинитивно ми помогна во мојата кариера, никогаш не сум ... Мислам дека никогаш не сум бил ниту во првите три најмногуталентирани луѓе во која било просторија во која некогаш сум бил, нели?

Џои Коренман: И така, тоа не ми помогна. Она што ми помогна е да бидам пријателски расположен и токму тоа што го кажа. Како, кога сум во тим кој прави проект, никогаш нема да го оставам мојот тим да виси. Секогаш ќе го решавам проблемот.

Сандер ван Дијк: Нели.

Џои Коренман: Секогаш сум оптимист, никогаш не сум, знаеш, никогаш не се жалам, сето тоа нешта.

Џои Коренман: И така, сакам да добијам некои тактички работи. Знаете, ако некој е само на почетокот на својата кариера и се обидува да влезе во студио, ова се некои работи што сум ги видел како функционираат и кои ми ги кажале сопствениците на студиото што ги бараат.

Џои Коренман: Едно е, обидете се. Обидете се повторно, и ќе бидете изненадени колку често луѓето, знаете, се жалат дека не работат во студио и никогаш всушност не испратиле е-пошта до студиото во кое сакаат да работат. Тие чекаат студиото да ги открие.

Џои Коренман: Значи, едно е обидот, всушност допрете до луѓето. Ќе бидете изненадени колку тоа може да биде ефективно. Исто така, знаете, некои луѓе можеби не се согласуваат со ова, но јас цврсто верувам дека никогаш не треба напорно да се продавате, нели?

Џои Коренман: Мислам дека никогаш не сум пратил е-пошта велејќи: „Здраво, јас сум дизајнер на движење и би сакал да ме вработиш“. Знаете, како ... или нешто што се приближува до тоа.

Џои Коренман: Начинот на кој јассекогаш допираше до луѓето: „Еј, мислам дека вие сте прекрасни. Сакав само да допрам и да кажам, здраво, за да можеме да бидеме пријатели.“

Џои Коренман: Мислам, тоа беше љубезно од ... и само го оставаш таму. И кога одите на настани за мрежно поврзување ... Прво, зборот вмрежување, се чувствувам како да е нешто ... Се чувствува некако грубо. Навистина?

Џои Коренман: Начинот на кој го гледам е како, на пример, нели? Одете во Blend и вашата цел таму е да се дружите. Тоа е тоа. Не се обидуваш да најдеш работа и ако тоа е ... Ако целта ти е да одиш во Бленд и да се најдеш работа, луѓето ќе го мирисаат тоа на тебе и нема да си поминеш многу убаво.

Џои Коренман: Ако одите таму само за да запознаете луѓе и, знаете, да купите пиво на неколку ваши омилени дизајнери и аниматори и да имате можност да се поврзете со луѓе кои се навистина талентирани. Природно ќе излезе: „О, па каква е твојата приказна?“ „О, добро, јас всушност штотуку завршив од училиште и, знаете, моментално ја барам мојата прва можност. Ви благодариме што ме прашавте“, и само оставете ја.

Џои Коренман: Само оставете го тоа виси, а јас ќе ти кажам што? Девет од 10 луѓе во оваа индустрија ќе кажат: „А, имаш ролна? Дозволете ми да ги видам вашите работи“. И тоа... Мислам, тоа е тоа, но ако го побарате тоа, станува непријатно и не функционира исто така.

Џои Коренман: Итогаш, последното нешто, знаете, би рекол е, разликувајте се. Мислам, класичниот пример е да се биде грандиозен и лут праќајќи песна до џиновската мравка.

Џои Коренман: Дека таа го анимирала овој спот како ...

Сандер ван Дијк: Тоа е така кул.

Џои Коренман: .... дозволете ми да бидам твојата мала мравка. Тоа е ... Можете да го гуглате. Тоа е неверојатно. Ќе се поврземе со тоа во белешките на шоуто.

Џои Коренман: Мислам, да се направи нешто такво, гарантирам, никој не го прави тоа. Кој ... знаеш, кој се труди.

Џои Коренман: Тоа ќе те стави на нивниот радар и, знаеш, треба да се каже дека твојата работа мора да биде доволно добра. Ако се пријавувате за работа во Giant Ant, тие не вработуваат, знаете, C плус луѓе, нели?

Џои Коренман: Мора да бидете ... Мора да имате вештините за да го поддржат тоа, но ако само сакате да бидете забележани ...

Сандер ван Дијк: Што ако не е вистинското време тие да се вработат [crosstalk 01:17:32], знаеш?

Џои Коренман: Точно, да. И тоа се случува. Да, но да се качиш на нечиј радар не е толку тешко овие денови. Ова е прашање за цените. Па, како ја цените вашата работа? Која е вашата дневна стапка или која е цената во секунда ако го правите тоа на тој начин?

Џои Коренман: Дали имате формула за цени и како се менувале вашите цени со текот на годините?Ви благодарам.

Сандер ван Дијк: Една секунда од анимација или секунда од мене да бидам таму?

Џои Коренман: Нели.

Сандер ван Дијк: Тоа ќе биде a ... Знаете, кога ќе го ангажирате Сандер, тој доаѓа со стоперката и ... Во ред. Значи, оценете. Како да немам фиксна стапка.

Сандер ван Дијк: Она што го имам е опсег на стапка и тој опсег на стапка е комбинација од различни фактори кои на крајот ја одредуваат цената.

Сандер ван Дијк: И јас зборувам за ова во голема длабочина на курсот за хонорарци, и како го структурирав, но во основа е структуриран врз основа на тоа да има основна стапка која е како стапката што треба да ја направите барем за, знаете, да можеш да се издржуваш и има исто така како, добро, можеби ќе сакаш да го удвоиш тоа, знаеш, затоа што не работиш со полно работно време. Работиш како хонорарен преведувач.

Сандер ван Дијк: Потоа, има нешто како пазарната стапка каде што тоа е некако стапката што ја знаете, луѓето ангажираат дизајнери за движење, а потоа има многу фактори на тој начин, на овој клиент му треба нивниот проект во текот на викендот, или тоа е нешто што ќе се случи во новата година?

Сандер ван Дијк: Или, знаете, зошто, зошто јас би да ја наплаќам истата фиксна стапка за проект за кој имам многу време и кој нема да започне до три недели од сега, а проект кој е како, треба да се испорача во текот наМорав да ја напуштам мојата родна земја за да можам да учам од луѓе кои беа многу поталентирани од мене. И, знаете, во денешно време само го учите онлајн по цена што би ме чинело само да одлетам во САД. Значи, ова е неверојатно движење кое на крајот верувам дека ќе го забрза начинот на кој учиме. Ако сме изложени на повеќе висококвалитетно образование, на крајот ќе станеме подобри дизајнери.

Џои Коренман: Го сакам тоа човеку, и морам да кажам за сите што слушаат дека знам дека Сандер кажува вистината затоа што последниот пат кога разговаравме, мислам дека минатата недела, бевте на Тајланд или на Бали, патувајќи со вашата девојка и одевте наоколу додека снимавте за нејзиниот канал на YouTube, и прилично е инспиративно човек да види некој како тебе како навистина го прифаќа тој дигитален Номадски вид на живот, и вие сте хонорарци, и правите дизајн на движење од целиот свет, и патувате, а потоа правите час и, знаете, класата што ја Ве натерав да произведувате парчиња од него, мислам дека во три различни земји, и знам дека вашите деловни вештини и вашите креативни вештини ви го дозволија тоа, и мислам дека сте во право. Се надевам дека она што го предавате и она што другите компании како School of Motion им помагаат на учениците да учат ќе им овозможи на луѓето да го сторат тоа.

Џои Коренман: Сега, сепак, имам прашање за тоа.викенд и треба да сакам брзање за да го завршам тоа?

Сандер ван Дијк: Па од тоа, како супа од сите овие различни фактори, јас во основа одредувам опсег, а потоа, навистина зависи од тоа кој клиентот е. Јас само направив стапка врз основа на нивниот проект и нивната ситуација во која се наоѓаат.

Џои Коренман: Значи, дозволете ми да се обидам да го направам ова малку поконкретно, бидејќи го разбирам тоа што го кажувате, и , знаеш, мислам дека си во право за таа цена, тоа... Не постои како една одредена цена навистина за ништо. Цените се формула, нели?

Сандер ван Дијк: Да. Да, за мене е барем така. На пример, знаете како има цени базирани на вредност и час. Па, да се има опсег на стапки е нешто во средината на тоа.

Сандер ван Дијк: Сега, цените засновани на вредност е малку тешко да се направат со дизајнот на движење, особено како директно до работата на клиентот, бидејќи тоа е често многу е тешко да се одреди колкав е повратот на инвестицијата...

Џои Коренман: Точно.

Сандер ван Дијк: ... е за клиентот врз основа на работата што ја создадовте. На пример, ако создадов анимација со лого за компанија, ќе биде навистина тешко да се измери, знаете, повратот на инвестицијата на тоа.

Сандер ван Дијк: Тоа е повеќе како, се смета за таканаречен бренд маркетинг. Само маркетинг што само му користи на брендот воопшто и навистина е тешко да се измери повратот на инвестицијата на тоа.

Сандер ван Дијк: Но, тоа емногу полесно да го направите тоа ако сте како веб-развивач затоа што имате секакви аналитики и само ги мерите кликовите.

Сандер ван Дијк: Па, дали тогаш сакаме да почнеме да наплаќаме на час и да ги имаме нашите вештини да бидеш стока?

Сандер ван Дијк: Па, не навистина, бидејќи како и со дизајнот на движење, сепак можеш да ја процениш ситуацијата на твојот клиент и потоа да одредиш, знаеш, колку треба да чини твојата работа за тој клиент.

Сандер ван Дијк: Значи, користејќи ја таа формула која вклучува, на пример, што треба да направите, какви се пазарните стапки за да имате одредена референтна точка и потоа, некои фактори кои играат слично, знаете , каков ризик е вклучен овде, и какво е времето на испорака?

Сандер ван Дијк: Оттаму, можете да почнете да проценувате колку време ви треба за да го завршите овој проект и потоа да го доделите вашето часовна стапка за на крајот да се допадне цената на проектот.

Сандер ван Дијк: И најчесто со моите клиенти како ... На клиентите им се допаѓа цената на проектот, бидејќи тие знаат дека можете да ја завршите работата за таа цена. Ако наплаќате на час, тие ќе бидат како: „Па, знаеш, што ако одиме со текот на времето?“

Сандер ван Дијк: Значи, сакам да поставам фиксен опсег со фиксен цена, а потоа, тоа е она што го добивате за таа цена ако работите директно до клиентот барем.

Сандер ван Дијк: Тоа е друга приказна ако работите за студија и други работитака затоа што тие управуваат со многу аспекти на клиентот.

Сандер ван Дијк: Но, ако сте хонорарен, тоа .... Знаете, навистина зависи од вас да најдете цена тоа е профитабилно за вас, а исто така е фер договор за вашиот клиент врз основа на, знаете, вредноста што вашата работа им ја обезбедува.

Сандер ван Дијк: Како, немојте само да го наплаќате она што го наплаќате бидејќи вашиот пријателот ја наплаќа истата цена како што ја добил од својот пријател.

Сандер ван Дијк: Знаете, одредувате и истражувате, знаете, како вашите услуги се совпаѓаат со другите услуги таму на пазарот.

Сандер ван Дијк: И, знаете, ако клиентот треба да направи нешто во текот на викендот, знаете, се сомневам дека ќе можат да најдат некој навреме што е достапен.

Сандер ван Дијк: Значи, знаете, тоа значи дека можеби ќе можете да наплаќате малку повеќе затоа што сте достапни или ако навистина ви треба таа свирка, знаете, можете да наплаќате помалку.

Сандер ван Дијк: Знаеш, се зависи од тебе , но сето тоа се заснова на тоа што вреди мојата работа за тој клиент во таа специфична ситуација.

Џои Коренман: Да. Значи, и сето тоа има многу смисла. Значи... но, знаете, дали некогаш наоѓате како ... Сигурен сум дека постојано добивате барање како да ја намалите стапката.

Џои Коренман: Дали ... Знаете, дали некогаш ви е логично ако правите проект за клиент кој, знаете, некако виеДали знаете, дали ќе ја намалите стапката на половина или слични работи?

Сандер ван Дијк: Никогаш не ја намалувам мојата стапка бидејќи не сум добротворна организација. На пример, секогаш кога работам за некого, треба да има многу јасна ситуација.

Сандер ван Дијк: Значи, и ова не е ... И не е прашање како да се биде убаво да се вашиот клиент. Тоа е водење бизнис и дека треба да има размена на вредност инаку, некаде подолу, нема да можете да се издржувате.

Сандер ван Дијк: Значи, тоа исто така нема никаква врска со тоа што сум алчен затоа што би можел да земам многу пари од голема технолошка компанија или што било друго, но би можел да одлучам да ми се допадне, да го донирам сето тоа директно во добротворна организација ако сакам.

Сандер ван Дијк: Значи, всушност не се работи за тоа како да се биде добар или премногу алчен, што понекогаш е поврзаност со она што го добивате кога ве прашале за вашата стапка толку лично.

Сандер ван Дијк: Повеќе се работи за како да се обидуваш да го извлечеш максимумот од она што можеш да го добиеш, знаеш, како од работа, бидејќи тоа ќе ти овозможи или да одвоиш малку време за да го правиш она што сакаш да го правиш. Знаете, тоа ќе создаде повеќе можности за себе.

Сандер ван Дијк: Ако постојано, знаете, ја давате вашата работа за толку ниска стапка, постојано се обидувате да останете во чекор, и тоа ќе стане навистина заморно на некоипосочете и, знаете, нема да можете да се одржите, бидејќи тука е проблемот со намалувањето на вашата стапка. Клиентите разговараат со клиентите.

Сандер ван Дијк: Ако требаше да го поправите вашиот автомобил и вашиот пријател штотуку го поправи автомобилот, што ќе правите? Ќе прашаш каде твојот пријател го поправи автомобилот и колку всушност чинеше тоа.

Сандер ван Дијк: Ако таа личност тогаш се договори со твојот пријател, ќе одиш во истата компанија за поправка и , знаете, очекувајте да платите одредена цена.

Сандер ван Дијк: Значи, ако давам намалена стапка на клиент тогаш, можеби ќе добијам друг клиент кој е упат кој ќе бара истата стапка, и кога ќе ја зголемам мојата стапка до мојата нормална стапка, таа личност ќе биде како: „Чекај малку, мислев дека ги продадовте вашите услуги за толкава сума...

Џои Коренман : Точно

Сандер ван Дијк: .... за мојот пријател. Како, зошто е толку скапо одеднаш?" И сега треба да се објасниш.

Сандер ван Дијк: И друга причина е, ти си исто така ... Кога ќе ја намалиш стапката, ја намалуваш и стапката на сите други.

Сандер ван Дијк: И она што сакам да го кажам со тоа е дека, ако работите за агенција и продавате, на пример, дизајнот на движење чини 100 долари на час или што и да е, и одлучите да го намалите тоа на 50 долари еден час.

Сандер ван Дијк: Сега, таа агенција... Таму во таа агенција, имацел оддел кој е фокусиран само на финансиите.

Сандер ван Дијк: Тие едноставно имаат голема табела која ги има сите работи што ги купуваат и има само цена зад себе.

Сандер ван Дијк: Значи, за дизајн на движење тие одат, како „О, дизајнер на движење на час, 50 ​​долари“. Така, вие го правите вашиот проект, но потоа кога ќе се појави следниот проект, тие гледаат на нивната табела кога се обидуваат да направат буџет и гледаат како: „Ох, дизајнерите на движења ќе бидат 50 долари на час. "

Сандер ван Дијк: И тогаш, тие ќе допрат до луѓето, и ќе очекуваат да плаќаат 50 долари на час, но, погодете што?

Сандер ван Дијк: Знаете, тоа ќе создаде, знаете, проблем таму бидејќи веројатно ќе откријат дека стапките ќе бидат многу повисоки отколку што очекуваа. Речиси ја намалувате стапката на сите други ако навистина ја намалувате сопствената стапка.

Сандер ван Дијк: Знаете, јас разбирам дека ова звучи навистина тешко и јас всушност работам многу работа бесплатно, но еве ја разликата. Работам со попусти или во замена за нешто друго.

Сандер ван Дијк: Сега, тоа е сосема друга приказна бидејќи, мојот клиент знае која е мојата стапка, но можеби нема да мора да ја плати таа стапка затоа што добива попуст и многу е јасно зошто добива попуст. Како можеби, навистина ми се допаѓа тој бренд.

Сандер ван Дијк:Работев со многу стартап компании кои немаа само средства, па затоа добија попуст. И, исто така, може да станете навистина креативни со ова.

Сандер ван Дијк: Значи, знаете, можеби наместо да работите 100% бесплатно со попуст, можете да дадете одреден процент. Значи, можеби велите, како, знаете што? Ќе работам 100% бесплатно и ќе ти дадам 75% попуст затоа што знаеш што? Единственото нешто што останало од 25% е само да ги покријам моите оперативни трошоци.

Сандер ван Дијк: Така сега, всушност можете да го подарите вашето време бесплатно, но сепак можете да ги покриете вашите трошоци.

Сандер ван Дијк: Разликата е во тоа што ја одржувате својата вредност. Клиентот треба да ја знае вистинската вредност на она што го нудите.

Џои Коренман: Разбрав. Добро. Така, ќе те прашам, но сега има смисла. Значи, вие сте... Значи, ако вашата стапка е 750 долари дневно, никогаш нема да му кажете на клиентот: „Ќе работам за 650 долари дневно.“

Џои Коренман: Вие всушност може само добијте го тоа, но ќе го изразите како: „Ова е мојата стапка, но јас сум подготвен да ви дадам попуст“, и ќе го ставите тоа на фактурата за да биде јасно дека не сте ја намалиле стапката, туку сте им дале попуст.

Сандер ван Дијк: Нели.

Џои Коренман: И знам дека е исто... Резултатот е ист, но психолошки, се чувствува малку поинаку.

Сандер ван Дијк: Нели. Психолошкиотразликата е тоа што, вашата работа сè уште ја одржува вредноста и тоа е нешто што секогаш треба да го заштитите. И кога само ја намалувате сопствената стапка и само го ставате тоа таму, луѓето можеби нема да знаат зошто сте ја намалиле стапката.

Сандер ван Дијк: Луѓето можеби не знаат дека вашата стапка била повисока порано. Значи, треба да најдете причина и тука може да започне и преговорите бидејќи, ако нудите попуст, сега сте дарежливи.

Сандер ван Дијк: Што е тоа што клиентот дали може да го заслужите тој попуст, ако сакате? Дали можеби ќе се олабават за тоа колку ревизии сакаат да имаат таму?

Сандер ван Дијк: Знаете, дали можат да ви дадат малку повеќе креативна слобода за попустот што го нудите? Значи, сега станува сосема поинаква приказна.

Сандер ван Дијк: Вие препознавате дека вашата работа има вредност и си го олеснувате работењето со тој клиент бидејќи ја намалувате стапката додека во спротивно, само би го намалиле и сè уште би го направиле она што клиентот го очекува за повисока вредност, ако тоа има смисла.

Џои Коренман: Нели. Да. Сега, тоа е интересен начин на гледање и има смисла.

Џои Коренман: Мислам, јас направив слични стратегии во мојата кариера, знаете, како, еден пример е, вие знаеш, ти некако ... Кога ќе дојдеш до ниво да правиш понуди какосе спротивстави на лајкот „Еве ја мојата дневна стапка“, знаеш, што обично, сигурен сум дека го правиш тоа цело време кога работиш хонорарна работа сега.

Џои Коренман: Знаеш, има можности да ги остварите вашите профитни маржи и да ги распоредите на начин на кој, знаете, на пример, порано наплаќав, знаете, како некој вид надомест за рендерирање.

Џои Коренман: Како [нечујно 01:29:38] да користите фарма за рендерирање или нешто слично, нели? И тоа може да биде такса од 2.000 долари и не е така, јас всушност не користам фарма за рендерирање. Јас само се обидувам да добијам повеќе пари, но тоа е еден вид начин да се профитира од работата, но да се изберам себеси.

Џои Коренман: Ако буџетот треба да има 2000 долари, можам кажи: „Во ред, овој пат ќе се откажам од надоместокот за рендерирање.“

Џои Коренман: И тоа е само еден вид магичен трик каде што сега технички, мојата саатница е намалена, но не се појавува на тој начин до клиентот и потоа, тоа го штити мојот имиџ ...

Сандер ван Дијк: Нели.

Џои Коренман: ... на нив, како што знаете, во ... како што се однесува на мојата вредност. Така, да, човеку. Мислам дека тоа е добар совет.

Сандер ван Дијк: Наложувате ризик. Како, мислам, не сум сигурен како се вика, повторно, на понуда, но вие само ... Некои компании само би ставиле на дното таму. Тие само ќе стават како: „О, толку проценти на врвот“. Можеби 10 или 15%.

Џои Коренман: Нели.

СандерВан Дијк: Само за ризик. Знаете, секогаш кога нешто тргне наопаку или што и да е, понекогаш му го враќате тоа на клиентот после.

Сандер ван Дијк: Тоа е како малку пари за осигурување или што и да е за што барем сте добиле пари од клиентот ако нешто тргне погрешно, што го враќате тоа по завршените проекти...

Џои Коренман: Точно.

Сандер ван Дијк: ... и се беше во ред.

Џои Коренман: О, тоа е како аванс или нешто слично. Да.

Сандер ван Дијк: Аванс, нели. Да. Така нешто.

Џои Коренман: Тоа е [нечујно 01:30:53], да. Тоа е интересно.

Сандер ван Дијк: Има многу различни начини. Има многу различни начини на кои можете да одите за тоа и ...

Џои Коренман: Кул. Па, во ред. Значи, да одиме на друг вид на конкретно прашање овде и ова прашање постојано се појавува во нашата група алумни во училиштето за движење.

Сандер ван Дијк: Нели.

Џои Коренман: И јас Никогаш не сум слушнал дефинитивен одговор за тоа. Не знам дали имаш, но прашањето е ...

Сандер ван Дијк: Добро.

Џои Коренман: ... што правиш кога клиентот го бара проектот датотеки? Дали имате некој вид [crosstalk 01:31:17]?

Сандер ван Дијк: О, [crosstalk 01:31:17].

Џои Коренман: Дали имате како . .. И ајде само ... Значи, ајде .... Морав да преземам две сценарија. Во едно сценарио, виеЗнаете, вашиот клас конкретно, Напредни методи на движење, претпоставувам дека некако сакате да ја отворите вашата книга и навистина учите како точно го правите тоа што го правите.

Сандер ван Дијк: Нели.

Џои Коренман: Многумина гледајќи те како го правиш овој час, тоа е нешта што никогаш порано не сум ги видел, а техниките и работите што ги правиш се прилично уникатни, и дали воопшто си загрижен за споделување на тие работи ? Знаете, не секој е толку отворен со своите тајни, па зошто мислите дека е важно да ги споделите вашите?

Сандер ван Дијк: Па, прво, воопшто не се плашам да го споделам она што го знам бидејќи јас се чувствувам како да има доволно работа таму и има доволно потреба од многу професионални креативци, и се надевам дека со зајакнувањето на луѓето со знаењето што го стекнав ќе можат да создадат повеќе можности за себе. Други луѓе го направија тоа за мене и јас сум многу благодарен за тоа, и како што споменав претходно, тоа само создава повеќе избор за да одлучите со кого ќе работите и како ќе го структурирате вашиот живот, и верувам дека ако луѓето имаат повеќе избор, тоа тие ќе станат поздрави и само подобри луѓе воопшто.

Сандер ван Дијк: Не се плашам да го споделам моето знаење затоа што претпоставувам, знаете, уште во времето кога го знаевте овој конкретен трик или вие имаше скапа камера и така можеше да се вработиш, но има се повеќе и повеќе луѓезнајте, наведете дека тие ќе ги сакаат датотеките на проектот.

Џои Коренман: Тие бараат од вас да дизајнирате комплет алатки за аниматори или место што потоа ќе го земат во верзија, нели? Но, тоа е едно сценарио.

Џои Коренман: Но, тогаш, повообичаеното сценарио е клиентот кој не знае ништо подобро, нели? Тие ... Вие ја завршувате работата и потоа велат: „Еј, можеш ли да ги испратиш тие проектни датотеки?“

Сандер ван Дијк: Да.

Џои Коренман: Како реагираш во тие две ситуации?

Сандер ван Дијк: Добро, ситуација прва, би рекол, добро, ако од самиот почеток знаете дека навлегувате во неа, дека тогаш треба да ги доставите тие проектни датотеки , мора да го направиш тоа, и ако не ти е удобно со тоа, можеби ќе сакаш да наплаќаш нешто дополнително, знаеш, или да поработиш и да ги ставиш таксите за рендери на нивниот бакшиш од Џои.

Сандер комбе Дијк: Значи, знаете, како да ставите некоја друга такса таму што оправдува дека сте можеле да им ги дадете датотеките на проектот.

Сандер ван Дијк: Ситуацијата втора е дефинитивно ситуација што ја имам наидете на тоа каде, знаете, сте ја завршиле работата, испорачавте сè, а потоа добивате е-пошта како: „Ох, каде се тука проектните датотеки?“

Сандер ван Дијк: И ти си како, „Заборавив да го внесам тоа во договорот. Како ќе разговараме за ова? Х дали ќе го решиме ова?“

Сандер ван Дијк: Може да биде многу непријатнотема, особено на крајот на проектот кога нешто, знаете дека нешто штотуку ви е испорачано, клиентот е среќен, вие сте среќни и сега има ова како, „Ах, тој не сака да ми ги даде проектните датотеки или што и да е“.

Сандер ван Дијк: Така, она што го направив е дека го свртев второто сценарио. Ги претворив проектните датотеки во дополнителна услуга.

Сандер ван Дијк: „Дали сакате дополнително да го достигнете вашиот чипс? Такви работи.

Сандер ван Дијк: Значи, она што го правам е, однапред прашувам како: „Знаеш, дали би сакал да можеш да направиш промени во работата потоа? во основа само го прашувам: „Дали ти требаат проектните датотеки?“ И најчесто го добивам одговорот, како што очигледно го имаме сценариото во нашата глава каде клиентот бега со проектните датотеки и потоа ангажира еден куп поевтини аниматори за го направи проектот, нели? И тоа може да се случи, но најчесто она што го најдов е дека клиентот понекогаш сака само да направи еден куп едноставни измени како можеби некои промени текстови, и не сака само да те вработи повторно да ги направам сите тие промени, бидејќи тие се само мали промени. Така, за тоа сценарио најдов навистина добро решение, и неодамна го направив ова со клиент кој имаше многу текстуална тешка анимација, а исто така беше и во многу различни јазици.

Сандер ван Дијк: Она што го направив е дека се уверив во сите текстови што гикористеше ... Па, пред сè, се уверив дека однапред, пред да започне работата, му го поставувам тоа прашање на мојот клиент, нели? „Дали би сакале да направите промени во работата потоа? Ако е така, ја имам оваа дополнителна услуга што можеме да ја ставиме на врвот што само ви ја дава проектната датотека, за да можете да правите промени многу лесно. Ќе направам мал туторијал за него, ќе ви покажам како функционира, и од тој момент можете да го промените текстот, не ви требам повеќе, но тоа чини толку многу. Значи она што го правам е во основа ги ставам сите текстови што ги користам во Illustrator. Тоа е програма која е многу едноставна за користење. Дизајнерите во таа компанија знаеле да користат Illustrator. Ги увезувам тие средства на Illustrator и потоа во основа ги прикажувам сите други работи за анимација. Го рендерирам потоа во проектот, како да го печам. И така, она што само го добивате е дека добивате многу едноставна анимација која има испечен слој на позадина, целиот текст, а потоа слој во преден план.

Сандер ван Дијк: Ако клиентот сака да направи промена, тие може да ја отвори датотеката Illustrator, да ја направи промената, потоа да го отвори After Effects и таа веднаш се ажурира бидејќи постои навистина брза врска помеѓу After Effects и датотеката. Значи, штом фајловите повторно се вчитаат, таа промена е направена, и сè што треба да направат е да поминат низ редот за рендерирање и повторно да го вклучат рендерот и сега ја имаат својата ажурирана анимација. Кога е непријатносе појавуваат вакви работи, се обидувам да го претворам во услуга или решение. Како можам да го претворам ова во нешто за што зборуваме однапред, така што е многу јасно дека до крајот на проектот, проектните датотеки не се вклучени.

Џои Коренман: Да, ја сакам и таа идеја за да го претворите во услуга и да го претворите нешто што вообичаено дизајнерите на движења го чувствуваат како да е лоша форма, тоа е како фалсификат да ги побарате датотеките на проектот, но сега вие само сте однапред во врска со тоа, како: „Добро, да. имајте ги, тоа ќе чини толку многу“. И така претпоставувам дека големото прашање е, како ја одредувате цената на тоа? Ако правите проект од 10.000 долари, дали наплаќате помалку отколку ако е проект од 20.000 долари?

Сандер ван Дијк: Па, колку сакате да наплатите. Навистина зависи од вас. Сега си хонорарен. Самиот си газда, па одлучуваш колку е тоа. Би рекол обично можеби помеѓу 25% или 30%, сеедно, но тоа навистина зависи од проектот. Не можете навистина да го поставите, навистина зависи од вас да го одредите тој процент, таа вредност. И затоа секој пат кога луѓето прашуваат: „Еј, која е вашата стапка? Затоа што јас ќе ја наплатам истата стапка“. Не е тоа прашање. Тоа е како „Дали знаете зошто го наплаќате она што го наплаќате? Ако не, за што наплаќате? Треба да можете да застанете зад тоа зошто го наплаќате она што го наплаќате. Ако клиентот дојде и рече: „Леле,25%. Зошто тоа чини 25%?" Сакате да имате објаснување зошто тоа е 25%, не сакате само да измислите број само затоа што и остатокот од светот ја користи таа бројка.

2 Сандер ван Дијк: И можеш дури и да кажеш: „Обично е 25%, но јас ти наплаќам 50% затоа што е многу потешко.“ Различно е размислувањето наспроти познавањето на сите бројки, бидејќи тие бројки се движат. да се промени. Значи, што би сакале да имате? Бројот или начинот на размислување за да можете да го сфатите секој пат? Тоа... Она што мислам дека повеќето луѓе во нивните умови го земаат предвид е: „Ако ви ги дадам проектните датотеки, нема да ме вработите повторно.“ Значи, морам да ги земам предвид идните трошоци за пропуштените работа, пропуштени можности, дали тоа е главната работа за која размислувате? Или најчесто само размислувате за тоа што ќе ви одземе толку време за да го организирате и да го олесните луѓе да се сменат и уште повеќе, „Само го земам предвид времето што ќе потрае.“

Сандер ван Дијк: Ако работите со овој клиент многу, и одеднаш, тие почнуваат да ги бараат сите ваши проектни датотеки и се обидуваат да ве натераат да престанете да работите со нив и да имате поевтин аниматор или што и да е, потоа размислете за тоа, колку би ве чинело да пронајдетедруг таков клиент? Или можеби чини како еден месец трошоци за живеење само да дознаете за еден месец како да најдете различен клиент, па можеби тоа е нешто за што можете да наплатите. Дознајте што ќе ве чини, и ако тоа е нешто што тие нема да можат да го ... Тоа е дискусија. Навистина зависи и од вашата ситуација, но да, само размислете за трошоците што ќе ги имате поради тоа, и затоа навистина сакам да го прашам однапред. „Дали сакате да направите промени во оваа работа потоа?“

Сандер ван Дијк: Само треба да знаете претходно бидејќи е навистина грда ситуација ако го направите тоа потоа, а јас сум бил таму и тие клиенти не се јавив ниту пак.

Џои Коренман: Тоа е навистина, навистина добар совет. Така, имам уште неколку прашања во врска со овие деловни работи. Значи, уште едно вообичаено прашање, мислам дека веројатно десетина луѓе го поставуваат ова. Како се справувате со кругови на ревизии или клиенти кои се предомислуваат или се неодлучни? Значи, претпоставувам конкретно во однос на тоа како го факторизирате ова кога наддавате или правите договори? Дали имате конкретни кругови, како да добивате само три круга на ревизии? Или правиш поинаков начин?

Сандер ван Дијк: Нели. Па, еден трик веќе знаеме од попустите. Ако му нудите попуст на вашиот клиент, можете да се преговарате велејќи: „Па, ти давампопуст, можеби го ограничуваме количеството на ревизии или поголема креативна слобода или нешто слично.“ Друга работа што всушност ја научив од Ен Скопас во Бак со убавината на наплатата по час е тоа што секогаш внимавам да им кажувам на моите клиенти дека сè е можно. тоа едноставно ќе чини повеќе. Значи, ако работите со клиент кој постојано се предомислува и е многу неодлучен, тогаш навистина сакате да наплаќате по час, бидејќи тоа ќе ви биде од корист, бидејќи вашиот клиент ќе го веројатно ќе се премислат, но ако го направат тоа, тие исто така разбираат дека ќе има трошоци поврзани со тоа.

Џои Коренман: Тоа е неверојатен цитат. Сè е можно, само ќе чини пари.

Сандер ван Дијк: Да, и пријателе, како во моментов да аплицирам за друга виза за Соединетите Држави, така што работам со адвокат, нели? Затоа што тој се грижи за целата документација. Има и такси, за да може да платите такса за да се обработи вашата апликација за виза т побрзо. Значи, дали мислите дека ако го замолам тој адвокат да ја изрази таа емоција, тој само ќе го направи тоа? Не. Значи, како да можеш да се заштитиш со овој договор што го имаш, затоа што се надеваме дека си имал некаква формадоговор каде што спомнавте што ќе испорачате за одредени часови на работа, и штом тие одат надвор од тоа, или креирате друг договор, или конкретно сте го опишале процесот, „Што се случува кога се прават промени кои се надвор од делокруг на работа."

Сандер ван Дијк: Има само трикови кои ќе ви помогнат во тоа. А убавината на тоа е што сакам да го трошам времето во анимирање, сакам да правам дел од деловните работи и договорите, но знаете што, јас не сум човек што доаѓа и почнува да преговара со клиентот и почнува да работи. по цена, и ова и она. Сакам да работам креативна работа, и навистина е убаво кога има неколку трикови и техники што можам да ги имплементирам кои ми дозволуваат да го работам најголемиот дел од таа креативна работа, а има само процес кога работите се случуваат вака. Постои процес кога вашиот клиент ги сака проектните датотеки, вие го прашувате тоа однапред. Значи, ако сте го користеле тој процес одново и одново, почнувате да можете да трошите многу повеќе време на работите на кои всушност сакате да го потрошите вашето време и можете да се справите со ...

Сандер ван Дијк: Затоа што повеќето од таквите прашања, како „Што да правам кога мојот клиент ме прашува за моите проектни датотеки? Што да правам?“ Најчесто овие прашања доаѓаат од немање процес. Во овие денови никогаш повеќе не би можел да дојдам до таа ситуација, бидејќи јасимаше процес.

Џои Коренман: Ќе додадам уште една работа на тоа, и тоа е нешто слично на она што го кажа во цитатот од Ен во Бак. Начинот на кој секогаш го правев тоа, кој работеше навистина добро, беше кога ќе лицитирам работи и ќе дојдам до буџет, секогаш ќе го правам тоа во смисла на краен рок. Ова е бројот на денови што ќе трае овој проект, а имаше услови во мојата белешка за договор што ќе рече: „И ако овој проект помине над тој датум, тогаш ќе се процени вишокот“. Значи, ако клиентот дојде кај мене еден ден пред да го испорачаме и побара еден куп промени, тоа е: „Да, но... Да, сè што е можно, сепак, тоа ќе бара уште три дена анимација, што значи дека мораме повторно да ја разгледаме понудата."

Џои Коренман: Причината што го направив тоа на тој начин е затоа што на повеќето луѓе им е малку поудобно да зборуваат во смисла: „О, добро тоа само ќе чини повеќе време“, наместо да му кажат на својот клиент: „Тоа ќе ве чини повеќе пари“, бидејќи за парите е малку потешко да се зборува. Значи, тоа е еден начин да се апстрахира тоа малку.

Сандер ван Дијк: И никогаш не сакате да му кажете на вашиот клиент дека нешто не е можно, бидејќи тие доаѓаат кај вас затоа што работите се можни. Ако само им кажете дека ќе им требаат повеќе ресурси, тие можеби ќе можат да најдат уште некои ресурси, ако можете да го направите тоа,одлично, имаш повеќе работа. Значи, вие всушност ја спомнавте временската рамка, која всушност е еден од моите најомилени делови од договорот. Мислам дека ова го научив од Џејк наредникот, е дека сакате само да ставите временска рамка пред проектот, кога тој всушност ќе заврши, затоа што после тој датум, повеќе не сте достапни, а клиентот го знае тоа. И ова навистина ќе ви помогне затоа што понекогаш започнувате проект и едноставно не знаете кога ќе заврши.

Сандер ван Дијк: Затоа подобро бидете сигурни дека, о, клиентот ви дал рок, па можеби два до три дена после тоа, го ставате крајниот датум за временскиот период на работа. И тогаш вашиот клиент може да ве контактира по тој период и може да биде убав гест да му одговорите на вашиот клиент со можеби барање да ја форматирате анимацијата за Instagram, или што и да му треба ако е нешто мало. Но, ситуацијата се промени, сега правењето на таа промена е како мал подарок за клиентот, тоа е како ... Не можам да го најдам зборот. Но, тоа веќе не е обврска, не е како нешто на што сте се договориле.

Џои Коренман: Тоа е услуга.

Сандер ван Дијк: Да, тоа е услуга. Ете ти. Сега, тоа е услуга наспроти вистинска работа што одби да ја направиш. „О Боже мој, те вработивме, но ти одби да ја направиш оваа работа“. Значи, вашиот клиент може да каже: „Па, тоа е одлично.сега што ќе го имаат тој пристап. Значи, тоа е нешто како во фотографијата нели? Штом DSLR излезе на пазарот, секој можеше да направи фотографии со професионален изглед.

Џои Коренман: Да.

Сандер ван Дијк: Мислам, денес можете да го направите тоа дури и со вашиот паметен телефон. Она што го гледате е дека повеќе не се работи само за техничките вештини, туку и за можноста да се најдат креативни решенија за деловните проблеми, или се работи за приказната што ја кажувате со вашата графика.

Џои Коренман: Тоа го прави многу смисла. Знаете, мислам дека метафората на фотографијата навистина одговара и разбирам што велите. Тоа е како со ресурсите што ги има денес таму, знаете, реално е дека на крајот просечниот уметник со последователни ефекти ќе знае пристојна количина на изрази, и ќе стане навистина технички со последователни ефекти, а можеби и ќе има некои дизајни и анимации, и така што тогаш разликата повеќе не е знаењето во вашата глава, тоа е вашата способност да го користите тоа знаење, а згора на тоа меките вештини за работа со други луѓе и продавање на вашиот бизнис, и сите тие работи исто така.

Џои Коренман: И така, со таа моќ доаѓа и одговорноста, и ова е прашање што всушност беше од нашата публика и мислам дека е совршено затоа што се вклопува во темата за која зборувате на овој час. Кога си дизајнер на движење и можеш да се развивашако те прашаме нешто, ти беше доволно љубезен да ни испратиш малку дотерување. Ви благодариме за тоа." Наспроти не споменувањето временска рамка, и одеднаш тие само очекуваат бесконечни испораки од вас, или кој знае што. Кој знае какви се нивните очекувања. Треба да ги поставите тие очекувања од почеток, бидејќи најлошото што можете да го направите е само да скокнете во некој проект веднаш, бидејќи сте премногу возбудени поради тоа и не размислувате за сите работи што потенцијално би можеле да тргнат наопаку.

Џои Коренман: Значи следното прашање, ова е некако незгодно. Како да најдам хонорарна работа за да изградам база на клиенти додека сеуште работам со полно работно време во агенција? Можно е. Мислам, можно е, нели?

Сандер ван Дијк: За некои Луѓе, можно е. Мислам, имаш неколку опции, нели? Би советувал пред да одиш хонорарен, би се погрижил да имаш... Прво би рекол, ако одиш хонорарен, погрижи се пред навистина да го активирате чкрапалото за напуштање на вашата полно работно време, имате некаков знак или навестување дека луѓето сакаат да ве вработат како хонорарен работи, почетна точка. И тогаш мислам дека од таму имаш неколку опции каде што можеш да кажеш: „Па, кој знае, можеби можам да го направам тоа на страна“. Вие преземате работа со клиент и се обидувате да работите за нив на страна кога ќе се вратите дома од вашата полно работно време. Но, постои ризик со тоа бидејќи треба да го посветите целото ваше вниманиево вашата работа со полно работно време, но и целото ваше внимание во вашата хонорарна работа, а последното нешто што сакате да го направите е да го натерате вашиот хонорарен клиент да се чувствува како да не го добива вашето време, бидејќи тоа би било навистина лош почеток за одење хонорарен .

Сандер ван Дијк: Друга работа што треба да се направи и нешто што би го советувал е само да создадете тампон, како и да е, како да го изнајмите вашиот стан на Airbnb на два месеци, да јадете тестенини три месеци, што и да е, заштедите пари, направете тампон, заштедете, а потоа одвојте малку време откако ќе ја напуштите работата за да дозволите природно да се појават нови проекти, а исто така можете да го имате целосното внимание на обидот да ги добиете тие нови проекти. Кога ја напуштив мојата работа со полно работно време, имав тампон од три до шест месеци. Друга работа што тампонот ќе ви дозволи е да ви овозможи да чекате да се појави вистинската работа. Значи, имаше работни места што доаѓаа веднаш откако ја напуштив мојата работа, но тоа не значи дека треба да земете ги веднаш. Ако имате малку тампон, можете исто така да почекате да влезе вистинскиот, бидејќи во спротивно кога ќе влезе вистинскиот, можеби ќе бидете зафатени со другиот.

Сандер ван Дијк : Така да, најдете хонорарна работа кога сè уште работите со полно работно време, тоа е предизвик, но се надевам дека тие опции можеби ќе ви дадат идеја. Земете одмор, не знам.како за некои луѓе тие не сакаат да го слушнат ова и тоа е нешто непопуларно да се каже понекогаш, но ако имате работа со полно работно време, размислувате да одите како хонорарен и го немате портфолиото што мислите дека Ќе треба да се резервирате, немате контакти, сте работеле само на една работа цела кариера, ќе треба да инвестирате нешто, ќе мора да жртвувате нешто на почетокот, а тоа може да биде спиење. Можеби треба да спиеш два до три часа помалку секој ден во текот на шест месеци, и знам дека е нешто како: „Па тоа е лошо, ќе бидам изгорен на работа и мојата креативност ќе страда.“

Џои Коренман: Да, направете го тоа во секој случај, бидејќи ако не го направите тоа, едноставно ќе потрае многу подолго. Ќе биде многу потешко да се изгради тој момент што ви треба. Мислам на хонорарците како што беше за мене, како што беше за сите со кои некогаш сум разговарал кој го прави тоа е дека има моментум за тоа. Кога ќе влезете во него, вие сте овој камен што само седи таму, нели? И потребни се сите овие напори за да се придвижи, но штом ќе се движи, всушност не е толку тешко да се продолжи. И така, ако сте спремни да бидете само уморни шест месеци, кажете му на вашиот значаен другар: „Извини душо, ќе ми биде многу помалку забавно да бидам околу шест месеци. Ќе вреди“. Но, тогаш имате остатокот од вашиот живот да ги соберете тие дивиденди. ЗначиБи рекол, со ризик да звучам клише, би рекол можеби малку мелете, останете до доцна, станувајте рано, наместо да ја гледате Game of Thrones, направете спецификација, работете на вашето портфолио.

Сандер ван Дијк: Се согласувам со тебе. Ова не е многу популарна работа што многу луѓе сакаат да ја слушнат, но јас всушност добивам многу од овие прашања. За овие работи е потребно време, а истото е и со образованието, како штотуку го изградивме овој курс, напредни методи на движење. Да имате напредни вештини за движење не е нешто што ќе го научите за време на викендот, и затоа всушност сакав да соработувам со школата за движење. Како прво, постојано слушам од многу луѓе дека вие, момци, правите навистина добра работа во наставата, а друга причина е тоа што постои целиот овој процес со текот на времето. Токму оваа трансформација што се случува во текот на неколку недели, всушност треба да одвоите време за да направите конкретни вежби за да можете да ги оставите сите нови вештини да потонат и да ги примените на вистинска работа, бидејќи ако само одите за да ги гледате видеата, можеби ќе ги гледате само како забава, но потоа ќе заборавите на нив или нешто слично. навистина ќе ја истурам сета моја креативна енергија во правење курс, и комуницирање со сите вештини што ги имам, што ги стекнав преку 10 години работејќи во индустријата, подоброуверете се дека ова ќе се направи на платформа каде што луѓето ќе можат навистина да ги апсорбираат тие вештини. И да, понекогаш треба да одвоите време за тоа. За вакви работи е потребно време. Ми требаше време.

Џои Коренман: Да, ме потсетува, мислам дека има цитат од Опра, мислам дека всушност го кажа ова, дека можеш да имаш сè што сакаш, само не одеднаш. И затоа мислам дека тоа е некако она што го кажуваме овде.

Сандер ван Дијк: И тука е работата, ќе биде потребно време. Знаете што, ми требаше многу долго за да ги добијам сите овие вештини, и она што се надевам со составувањето на овој курс е дека навистина ќе бидат потребни само неколку месеци, неколку недели за да ги добиете истите овие вештини. И тоа е навистина она што мислам дека е толку неверојатно за изградбата на курс како овој е тоа што е ова инженерско учење што можете само да го набљудувате неколку недели и можете да поминете низ оваа трансформација ако сте спремни да посветите време и да ставите во напорот. Исто така, треба да размислите дека, добро, можеби пред 10 години, ќе беше уште поголем напор. Размислете колку време би било потребно пред години за да се научи нешто такво. Мислам, сега е полесно отколку што било кога било да се допре до засегнатите страни и да се најдат луѓе за контакт.

Сандер ван Дијк: Да,има повеќе стартапи насекаде, повеќе идеи, социјални медиуми, повеќе различни типови на работа.

Џои Коренман: Има повеќе клиенти.

Сандер ван Дијк: Тоа веќе не се само реклами. Да, може да биде многу динамично.

Џои Коренман: Значи, ја опфативме гамата. Опфативме толку многу работи во ова прашање и одговор. Ова ќе биде долга епизода на подкаст. Ако сè уште сте со нас, ви благодариме. Ми останаа само две прашања Сандер, стигнавме до крајот. Како и да е, ова прво... Всушност, и двајцата се слатки. Првото прашање е некако непријатно, и навистина сум љубопитен да ги слушнам вашите размислувања за ова. Значи, прашањето е, дали мислите дека After Effects ќе остане на врвот на сетот алатки MoGraph? И дали користите некои други алатки покрај After Effects овие денови? Оди.

Сандер ван Дијк: Да, ќе биде. И мислам дека понекогаш навистина се навикнавме на тоа колку навистина е неверојатна алатка After Effects. Со нашиот свет кој толку брзо се развива, некако очекуваме сè друго исто така брзо да се развива. Но, да, сè уште е до ден-денес навистина, навистина убаво, добро работи, способно парче софтвер. И дури и кога би се појавило нешто денес што би било блиску до тоа да може да го направи она што може да го направи After Effects, мислам дека ќе бидат потребни години за сите останати да се запознаат со тоа, и тој да стане стандард што е прифатени во сите други студија, а за тоа навистинада се интегрираат навистина длабоко. Дури и ако е лесен за користење, затоа што ако го олесните користењето, добивате нешто како Final Cut Pro X, дека сите уредници се како: „Ах, што е ова? Ова е како Movie Maker за уредување. Ние не одиме за да го сфатам тоа."

Сандер ван Дијк: Мислам дека може да ја видите оваа приказна како се одвива во светот на дизајнот. Имаме неколку одлични програми сега наречени Figma, кои се целосно онлајн. Имате Affinity Designer, кој е подиректен конкурент на Photoshop и Illustrator. Имате и Sketch, кој најде свој сопствен пазар за дизајнери на UI и слични работи. Моето прашање би било дали вие самите користите некоја од овие програми? Или сè уште го користите семето на Adobe за [нечујно 01:54:32]? Пред колку време излегоа тие програми? И уште колку време ќе им треба на оние кои на некој начин сакаат да земат поголем дел од пазарот на некој начин. Мислам дека и ние ќе останеме заглавени со After Effects уште малку, бидејќи колку подолго ќе го имаме, повеќе луѓе ќе знаат како функционира, ќе има повеќе алатки, ќе има повеќе бизниси околу него, повеќе луѓе кои се навистина инвестирани и зависат од таква алатка за нивниот бизнис.

Сандер ван Дијк: Така што мислам дека ќе постои уште неколку години.

Џои Коренман: Да, се согласувам. Мислам, исто така, After Effects има мрежниот ефектза тоа. Колку повеќе луѓе користат After Effects, толку повеќе ќе бидете заклучени со него. Мислам дека го гледате ова во 3Д индустријата, нели? Имате Cinema 4D е очигледно неверојатен, и сите го користат во дизајнот на движење, но тоа не е единствениот 3D софтвер таму, има и други кои имаат предности што Cinema 4D ги нема, нели. Модо од она што ми го кажаа, Модо е посилен во одредени типови на манекенство и слични работи. Значи, нема причина, да речеме дека Модо не можеше да биде стандард во индустријата, но една од работите што ги користи Cinema 4D е тоа што сите користат Cinema 4D, што значи дека сите сакаат да научат Cinema 4D, што значи студијата купуваат Кино 4D, и многу е тешко да се скрши тоа.

Џои Коренман: Патем, треба да се запишам на рекордот велејќи дека мислам дека Cinema 4D заслужува да биде индустриски стандард, како и After Effects. Понекогаш мислам дека луѓето се, претпоставувам, фрустрирани со темпото на развој на одредени алатки и слични работи, но не сфаќаат колку е голем напор да се изгради нешто како After Effects, да функционира и да се интегрира. со Photoshop и Illustrator. Каков неверојатен вид алатка имаме за да можеме да ја користиме. Не е како да можете да ги скршите прстите и да имате нешто што работи исто толку добро дури и со 50% од функциите. Зборуваш, ќе бидат потребни пет до 10 годиниНаправете го тоа.

Сандер ван Дијк: Мојот мозок автоматски сака да открие како да ги прави работите подобро. Знам како работат многу аниматори, знам какви алатки сакаат да користат и гледам потенцијал. Кога ќе видам програма како After Effects, можам да размислам која би можела да биде следната функција и колку може да биде корисна за некоја личност да ја користи. Алатката што ја користиме за да креираме дизајн на движење, самата алатка понекогаш е посложена од она што всушност сакате да го направите, и тоа е проблем. И мислам дека можете да видите дека ова се случува во програмите за уредување во моментов. Соработувам со некои луѓе од YouTube кои прават видеа за свој канал и се обидов да ги научам Premiere Pro, но тоа е ноќна мора, бидејќи техничките тешкотии на програмата се толку тешки што треба да поминете цело време за учење како да ги користите ако не сте технолошки вешт човек.

Сандер ван Дијк: Но, можам да ги научам како функционира Final Cut Pro X, бидејќи тоа е навистина лесно, и речиси може да го добиете истиот резултат. Значи, тоа е многу интересно, нели? Значи, иако тоа е сè уште највисоката моќ во индустријата и најмоќната алатка што можеме да ја имаме, не ни одзема што можеме да почнеме да размислуваме како: „Како може да биде подобро? Што би можеле да направиме за да направиме алатка која ќе му овозможи на просечниот дневен човек да ги прави истите работи што можете да ги правите во After Effects?" И тоа е она што навистина сум [нечујно01:58:25]. Не можам да помогнам. Мојот мозок сака да ги открие тие работи, и тоа не е само After Effects, бидејќи има и други програми што ги користам. Јас користам многу Screen Flow, што е она со кое ги снимаме упатствата, такви работи. Можете да го снимате вашиот екран. Го користев Final Cut Pro X, но имам огромен список на ажурирања на функции и за Final Cut Pro X.

Сандер ван Дијк: Работи што гледам дека можеле да се направат подобро, што јас видов дека е направено навистина добро во други програми како што е Screen Flow. Една од работите што ја има Screen Flow, на пример, е дека можете да пресечете два аудио слоја заедно, и тој автоматски ќе создаде вкрстена форма, сега колку е тоа практично? Тоа би било нешто одлично да се има во Final Cut Pro X. Бидејќи во Final Cut Pro X не можете навистина да ги преклопувате тие клипови, бидејќи има магнетна временска линија и секој пат кога ќе се обидете да пресечете два клипови еден во друг, тие избегнуваат секој други навистина паметно и да се создаде сето ова бледнее, што ќе направи вашата временска рамка да изгледа навистина неуредно. Така, гледам многу можности, но тоа не мора да значи дека алатките се гадни, тие сепак се навистина неверојатни алатки. И знаете што, на крајот на денот, е само за правење работи, и која било алатка што ќе ви го овозможи тоа.

Џои Коренман: Да, и мислам дека навистина трендот што јас Видовте и слушнавте од луѓето е дека некогаш сте можеле да поминетевашиот занает до одредено ниво одеднаш имате повеќе можности отколку што имате време да одвоите, и го имате овој луксуз да можете да изберете и да изберете малку, и затоа треба да сфатите „Велам ли да врз основа на износот на доларот што ми се нуди или велам да врз основа на некој друг фактор?“

Џои Коренман: Значи, еве го прашањето. Колку треба да бидеме одговорни за пораките што ги пренесуваме со нашата работа и за можните лоши исходи од овие пораки? И мислам дека очигледниот пример само во вестите во последно време е нештата, мислам дека мразам да избирам на Фејсбук, но мислам дека Фејсбук штотуку беше многу во вестите и тоа е најлесниот пример за да се извлечам од врвот на мојата глава. Знаете, таму каде што има малку морална сива зона кога станува збор за „Дали треба да ги користам моите супермоќи за дизајн на движење за да му помогнам на Фејсбук да изгледа подобро? Само како пример. Па, како мислите за тоа?

Сандер ван Дијк: Нели. Па, целосно зависи од вас да кажете да или не на некој проект, и навистина се зависи од вашите вредности и вашите потреби, а јас навистина можам да зборувам за себе, но избрав да ги ставам моите вештини достапни на компаниите и поединци за кои верувам дека придонесуваат на некој позитивен начин за општеството и светот.

Сандер ван Дијк: И јас не работам само за никого. Ја истражувам компанијата или луѓето со кои работам, а не ги гледам нивнитеда се биде „Афтер ефекти уметник“ и навистина само да се знае After Effects и да не се знае или никогаш да не се допира Photoshop и Illustrator или обратно. Вие само би можеле да знаете како да дизајнирате во Photoshop и Illustrator и да немате поим како функционира After Effects, а сега се очекува модерен дизајнер на движења да знае во најмала рака како функционираат сите три апликации, покрај веројатно малку малку 3D. И мислам дека за пет години може да се очекува и дека ќе разберете малку од Unity бидејќи реалното време ќе биде многу поголема работа бидејќи ќе примиме повеќе дизајнери на движења во интерфејсот и видот на полето за анимација на интерфејсот, апликации како Хаику . Веќе го спомнавте Sketch, мислам дека може да се очекува да знаете Illustrator и Sketch.

Џои Коренман: Затоа мислам дека одговорот во овој момент е дека не е доволно само да се знае After Effects. Знаеш што мислам? Можеш да поминеш сè уште само да го знаеш, но мислам дека не уште долго и не ако сакаш да имаш опции. Така, мислам дека научете повеќе алатки е одговорот.

Сандер ван Дијк: Точно, и мислам дека тоа е исто како да се инвестира во било што. Вие не сакате да инвестирате само во една работа, туку да се погрижите малку да се диверзифицирате. Значи, сакате да бидете сигурни дека штом една алатка не успее да направи нешто што навистина сакате да го правите, можете да скокнете на друга алатка, бидејќи After Effects понекогаш не успеваат, а понекогаш е лесно да се направиработи како Cinema 4D. Само го правите тоа таму, и го враќате во After Effects, па сакате да се диверзифицирате таму. И навистина не е важно која програма ја користите, во моментов би било најдобро да користите After Effects, но можеби пет години од сега можеби е најдобро да користите друга програма.

Џои Коренман: Да , има многу примери за тоа во различни индустрии. Да. Така, тоа нè доведува до последното прашање за Sander Q и A. И прашањето е, кој е вашиот најголем предизвик во моментов во врска со ... Па, јас само ќе го завршам тука. Бидејќи прашањето беше за вашата кариера, и можете да зборувате за тоа, но јас сум љубопитен, кој е вашиот најголем предизвик во моментов?

Сандер ван Дијк: Би рекол дека мислам дека тоа секогаш бил истиот предизвик . Сите ние растеме во ова општество каде одиш да се вработиш, нели? И да се добие работа и да се работи за некој друг е во основа, да, да се работи за некој друг. Значи, на чии соништа работите? Вашите или туѓите соништа? Така, мислам дека еден од најголемите предизвици во мојот живот, и тоа е како континуиран предизвик, како секогаш да се погрижам да си го вратам времето? За да можам да одлучам на што и на што сакам да го трошам времетопроекти на кои работам и кои луѓе избирам да ги поттикнам со вештините што ги имам. Кого ќе поддржам со знаењето и алатките што ги имам? Да, купувањето на сопственото време е, би рекол, бесконечен предизвик да се живее барем во ова специфично општество. исто време после тој разговор. Сè што споменавме ќе биде во белешките за емисијата за оваа епизода на schoolofmotion.com и проверете ги напредните методи на движење на нашата страница. Тоа е најнапредната класа што сме ја направиле досега, а Сандер навистина се надмина себеси со производството и квалитетот на часовите во оваа класа, ние сме исклучително горди на тоа. И тоа е тоа за оваа епизода. Ви благодариме многу што се вклучивте и останавте со нас преку овој маратонски подкаст, а ќе се видиме на следниот.

Скролај на врв