Направете сам фотографирање на движење за 3D анимација на знаци

Научете како евтино да ги снимате вашите податоци за снимање на движење за Cinema 4D!

Добре дојдовте во вториот дел од нашата серија што ја покрива анимацијата на знаци користејќи Mixamo во Cinema 4D. Во нашата претходна статија погледнавме како да монтирате и анимирате 3D ликови со Mixamo во Cinema 4D користејќи ја библиотеката за анимација на ликови на Mixamo. Во овој момент можеби сте почнале да си играте со Mixamo и сте дошле до сознание дека библиотеката со мокапи можеби не е толку обемна како што сакате.

На пример, што ако ви треба многу специфично движење за проект ? Што ако сакате да ги снимите вашите движења со движење? Дали треба да изнајмите еден од оние одела за пинг-понг топчиња?! Бев подеднакво љубопитен како вас, па одвоив малку време да истражувам и тестирам систем за снимање движења што може да се внесе во Cinema 4D. Резултатот е моето рекреирање на сцената со „удар на кран“ од оригиналниот филм Карате Кид. Дури и поставив бесплатна проектна датотека за да ја преземете и да се плеткате. Уживајте!

{{lead-magnet}}

Сега пред филмските љубители на Karate Kid дајте ми поклони за Џони Лоренс не озлогласено ползејќи по лицето по клоцањето со десната глава, да додадам дека морав да импровизирам со FallingBackDeath.fbx од библиотеката Mixamo поради снимање во мала соба. Спомнав дека ова е „направи сам“, нели?

Направи „Направи снимка на движење за Cinema 4D“

Откако направив истражување, најдов одлично „направи сам“Опремата за снимање на движење ќе биде iPi Soft измешана со Xbox Kinect камера . Резултатот беше уште подобар отколку што првично замислував.

Можеби веќе поседувате дел од опремата потребна за изградба на овој комплет. Ако е така, имате среќа!

ХАРДВЕР ЗА НАСТАВУВАЊЕ НА ДВИЖЕЊЕ „Направете сами“

Еве брза листа на хардвер што ќе ви треба за да ја поставите опремата за снимање на движење „направи сам“.

1. Компјутер (или MAC со инсталиран Windows користејќи Boot Camp) 2. Kinect 2 камера (~ $40) 3. Kinect 2 USB адаптери за Xbox One & засилувач; Windows (18,24 долари). 4. Статив на камерата (58,66$)

Гранд Вкупно без компјутер: 116,90$

СОФТВЕР ЗА СНИМАЊЕ НА ДВИЖЕЊЕ DIY

Подолу е брз список на софтвер што ќе ви треба за да го извршите проектот „Направете сам“ Motion Capture.

 • iPi рекордер (бесплатно преземање)
 • iPi Mocap Studio ( 1 месец патека или купување)
 • Driver Kinect one windows
 • Cinema 4D Studio

Ќе се обидеме да го задржиме ова што е можно поевтино.

Можете да добиете експресна вечна лиценца од 195 долари за iPi. Тоа значи дека е целосно ваше и вклучува двегодишна техничка поддршка и ажурирања на софтверот. Експресното издание ги вклучува и двата iPi рекордер и засилувач; iPi Mocap Studio . Сепак, вие сте ограничени на користење на една камера RGB/сензор за длабочина, но таа е 99% исто толку доверлива како и поскапите опции. За демо цели на оваа статија, штотуку ја преземав пробната верзија, можете да го сторите истотоследете го.

iPi вели дека можете да снимате само предни страни на една камера. Сепак, се вртев наоколу и... ох, господе, успеа! Имајте на ум дека ова е единствениот софтвер што го тестирав користејќи ја оваа техника. Ако користите други апликации за да го тестирате снимањето на движење сам, ве молиме кажете ни за вашето искуство. Ги наведов на крајот од овој напис за референца.

Направи сам фотографирање на движење: чекор-по-чекор

Сега кога го собравме нашиот софтвер и хардвер, ајде да погледнеме во како да направите брзо „Направи сам фотографирање на движење“.

ЧЕКОР 1: ИНСТАЛАЦИЈА

 1. Прво инсталирајте iPi рекордер & засилувач; IPi Mocap Studio пред да го поврзете вашиот Kinect со вашиот компјутер.
 2. Приклучете го вашиот Kinect на вашиот компјутер
 3. Ќе ве праша за  Kinect One Driver. Ако не, преземете овде.

ЧЕКОР 2:  IPI РЕКОРДЕР

1. Поставете ја камерата помеѓу 2 стапки (0,6 m) и 6 стапки (1,8 m) од подот. Забелешка: подот мора да биде целосно видлив! Треба да ги видиме твоите стапала!

2. Стартувајте iPi рекордер

3. Под картичката „Уреди“ ќе се појави икона на Kinect 2 за Windows, означена со портокалова боја и означена ready . Ако не, проверете дали USB е правилно приклучен, драјверот е инсталиран, & засилувач; рестартирајте го вашиот компјутер.

4. Кликнете Снимајте видео

5. Ќе се појават нови јазичиња. Поставување, позадина и засилувач; Снимајте.

6. Кликнете Позадина

7. Кликнете ОценетеПозадина Ова ќе направи една снимка од позадината. Поставете го тајмерот за снимката со паѓачкото мени Одложено започнување (внимавајте да не ја поместувате камерата откако ќе се сними вашата слика).

8. Не заборавајте да ја промените патеката на вашата папка до местото каде што сакате да живее снимањето.

9. Кликнете на табулаторот СНИМАЊЕ , поставете го паѓачкото мени Одложување на започнување за да ви дадете шанса да ја поставите вашата позиција зад камерата & засилувач; притиснете „Започнете со снимање“

10. Направете ја плочата „Т“ - Ставете се во Т-поза. Застанете исправено со рацете подигнати како да се претворите во авион. Само за 1-2 секунди, а потоа почнете да се движите/дејствувате.


11. Ќе се појави нов прозорец со ознака Снимањето заврши . Кликнете на Преименување на иконата на видеото и на вашата снимка дадете соодветно име.

ЧЕКОР 3: IP I MOCAP STUDIO

Ајде да ги земеме тие податоци во Mocap Studio !

1. Стартувајте го Ipi Mocap Studio

2. Повлечете го вашето .iPiVideo на прозорецот/платно

3. Ќе ви биде побарано да изберете дали полот на ликот & засилувач; висина. Ако не ја знаете висината, ќе добиете уште една шанса рачно да ја уредите. Кликнете Заврши.

4. Сега ќе се видите како се појавувате, заедно со сина мрежа со точки & засилувач; многу жито.

5. На дното на прозорецот има временска линија што можете да ја исчистите за да ја видите вашата снимка

6. Повлечете го Регионот на интерес (сива лента) и Take (сива лента) за да се пресече на почетокот на вашата Т-поза и конечната положба на одмор пред да излезете од компјутерот за да го прекинете снимањето.

7. Под Следење/поставки, проверете дали штиклирајте ги овозможени сите полиња за брз алгоритам за следење , следење на стапалата , судири на земја и засилувач; следење глава .

8. Исчистете ја временската линија до почетокот на исечениот регион и кликнете следи напред. Сега ќе видите коскена опрема следена до вашата снимка.

9. На вашата прва патека може да најдете рака или нога залепена за телото на вашата прва патека. За да го решите ова, одете во паѓачкото мени Следење на поединечни делови од телото и отштиклирајте ги сите делови, оставајќи го само навредливиот дел од телото означен. Потоа само притиснете Пренајдете напред што ќе ја рафинира песната само на таа една нога или рака.

10. Потоа кликнете Отстранување на нервоза . Работи прилично добро од лилјакот. Ако е дополнително нервозно на одреден екстремитет, кликнете Опција “ и повлечете ги лизгачите на навредливиот дел до поголем опсег на измазнување. Сфатете го тоа како алатка за заматување. Ако измазнувате, може да отстраните детали (т.е. нишаната рака ќе се стабилизира), но ако изострите додавате детали (т.е. може да добиете подобро движење на главата).

11. Сега одете на Датотека/Постави целен знак увезете ја вашата Mixamo T-pose .fbx датотека

12. Одете во картичката Актер и поставете ја висината на вашите знаци (ова е големинатавашиот лик еднаш ќе биде увезен во C4D) .

13. Одете во картичката Извези и кликнете Извези анимација и извезете ја вашата датотека .FBX.

14. Сега ова се основите. Ако сакате да одите подетално, проверете го нивниот Упатство за употреба. Исто така, iPi не ги следи прстите. Ако сакате да дознаете повеќе за мануелното кадрирање на клучните кадри, проверете Рачно кадрирање на клучни кадри во iPi или алтернативно кадрирајте го во C4D. Мој совет е, исто така, да ги одржувате вашите снимки кратки за да ги минимизирате грешките при следењето. Потоа можете да ги споите сите шорцеви заедно во Cinema 4D.

ЧЕКОР 4 : ОТВОРЕТЕ ВО CINEMA 4D (ИЛИ 3D ПАКЕТ ПО ВАШ ИЗБОР)

 1. Увезете го .FBX со одење на File/Merge и лоцирајте го вашиот Running.fbx
 2. Ако ви треба освежување за тоа што да правите следно? Прочитајте Риг и анимирајте 3D ликови со Mixamo во Cinema 4D.

Тоа е сè што треба! Податоците за снимено движење сега се наоѓаат во Cinema 4D.

Дознајте повеќе: Снимање движење со користење на Cinema 4D

Совет за капа до Брендон Парвини кој беше мојот г-дин Мијаги за овој проект! Овој видео туторијал во кој се појавува Брендон е одличен ресурс за повеќе увид во процесот што го користев за овој проект.

Еве неколку други упатства за кои сметав дека се корисни и за Motion Capture.

 • Кино 4D & засилувач; Mixamo - Комбинирајте Mixamo-анимации со помош на Motion Clips
 • Cinema 4D Motion Clip - T-Pose to animation (и малку чудеснаДизајнер)
 • IPISOFT - Упатство за измазнување на анимација
 • Упатство за снимање на движење во Kinect - Студио за фотографирање на движење Ipisoft
 • Снимање движење за масите: Преглед на iPi Soft со Cinema 4D

Снимањето на движење е зајачка дупка која може да биде НАВИСТИНА длабока. Ако барате некои алтернативни методи за оние наведени овде во овој напис, еве неколку различни решенија за снимање на движење од целата индустрија.

АЛТЕРНАТИВНИ АПЛИКАЦИИ ЗА НАСТАВУВАЊЕ НА ДВИЖЕЊЕ DIY

 • Брекел - (139,00 $ - 239,00 $)
 • Стара верзија на Brekel - (бесплатен, но малку кабриолет)
 • NI mate - (201,62 $)
 • IClone Kinetic Mocap - ($99,00 - $199,00)

АЛТЕРНАТИВНИ КАМЕРИ ЗА НАСТАВНИ ДВИЖЕЊЕ

 • Azure Kinect DK - (399,00 $)
 • Playstation 3 Eye Camera - (5,98$)
 • Нова PlayStation 4 камера - (65,22$)
 • Intel RealSense - (199,00$)
 • Asus Xtion PRO - (139,99$)

АЛТЕРНАТИВНИ СИСТЕМИ ЗА ФОТО НА ДВИЖЕЊЕ

 • Неврон на перцепција - (1.799,00 $+)
 • Xsens (цената достапна на барање)
 • Рококо (2495$+)

Подготвени сте да го поразите Cinema 4D?

Ако сте нов во Cinema 4D или сакате да ја научите програмата од мајстор, сенсеи Е.Џ. Хасенфрац има развиено цел курс за да ви помогне да се забрзате со се што треба да знаете за да ја освоите програмата. Ако сакате да дознаете повеќе, проверете го Cinema 4D Basecamp овде на School ofДвижење. Ова е супер забавен тренинг за Cinema 4D; Не е потребно бојадисување на оградата или миење автомобили!

Скролај на врв