Водич за кино 4D менија - анимирај

Cinema 4D е суштинска алатка за секој дизајнер на движење, но колку навистина го познавате?

Колку често ги користите горните мени во Cinema 4D? Шансите се, веројатно имате неколку алатки што ги користите, но што е со оние случајни функции што сè уште не сте ги пробале? Ги разгледуваме скриените скапоцени камења во горните менија и штотуку започнуваме.

Во ова упатство, ќе направиме длабоко нуркање на картичката Анимација. Ќе ги разгледаме сите начини на кои можете да креирате анимации, како и неколку совети за повторна употреба на вашите анимации како клипови за движење.

Овие алатки работат со Временската линија , која ја имате за да пристапите користејќи го менито Прозорец . Одете во прозорецот → F Curve Editor за да ја активирате временската линија.

Ајде да се анимираме

Еве ги 3-те главни работи што треба да ги користите во менито Cinema 4D Animate:

  • Направи преглед
  • Сними
  • Додај клип за движење

Направи преглед во менито C4D Animate

Дали некогаш ви требаше да направите брз преглед на вашата сцена? Можеби требаше да му ја покажете досегашната анимација на вашиот клиент. Веројатно, веројатно сте влегле во поставките за рендерирање, го поставивте на Viewport Render, а потоа го поставивте да го исклучи рендерот за преглед.

Но, ова отвора многу кориснички грешки. Можеби сте заборавиле да креирате нова поставка за прикажување и наместо тоа сте ја прилагодиле вашата тековна поставка. Можеби сте ја создале новата поставка, но потоа сте заборавиледа го поставите на активен, така што Cinema 4D се прикажува на вашите последни поставки. Сега треба да го запрете рендерот и да ја активирате точната поставка.

Може да има многу главоболки на овој начин. За среќа, постои решение кое бара едно притискање на копче за да продолжи и ги намалува сите потенцијални замки без да ги допира поставките за рендерирање.

Изберете кој режим на преглед сакате да го користите, наведете го опсегот на рамката , формат, резолуција и брзина на слики, и ќе го прегледате рајот.

Снимајте во менито C4D Animate

Кога станува збор за анимирање , ќе работите со клучни рамки. Овие првенствено се креирани од опцијата „Снимај активни објекти“.

Повеќето од овие опции се веќе во вашиот интерфејс преку лентата за анимација на дното на вашиот приказ - што, патем, е прекрасно наречена „Power Bar“.

Значи, ајде да покриеме што прават овие, настрана од правењето клучни кадри. Стандардно, вашата опција за снимање поставува клучни рамки за позицијата, ротацијата и скалата на вашиот објект. Така, секој пат кога ќе притиснете запис, ќе се создадат 3 клучни кадри, по една за секој од тие параметри.

Добра идеја е да ги изберете параметрите што ви се потребни или ќе потрошите многу време за чистење дополнителните клучни рамки подоцна. Можете да го направите ова со кликнување на копчињата Позиција, Ротација и Скала. Ова ќе ги вклучи или исклучи.

Додека го правите ова, виеможеби забележал дека веќе има една деактивирана стандардно наречена Анимација на ниво на точка или PLA. Ова е многу интересно затоа што, со овој активен, всушност можете да анимирате поединечни точки од вашиот објект!

Имајте на ум дека ако одлучите да користите PLA, вашите клучни кадри ги контролираат СИТЕ ваши точки. Нема клучни рамки за поединечни точки. Значи, се или ништо со ова. Можеби не изгледа како голема работа, но да речеме дека веќе сте направиле 50 клучни кадри во PLA и сега треба да ја прилагодите анимацијата на сосема нова точка. Ќе треба да ги поминете сите 50 клучни кадри и да ја прилагодувате таа точка секој пат бидејќи ќе се врати во првобитната положба во сите 50 клучни кадри.

Сега да го погледнеме копчето Автоматско копче . Активирањето на ова автоматски ќе создаде клучни рамки секогаш кога ќе приспособите некој од објектите. Ова е одличен начин да ја блокирате вашата анимација пред да ги подобрите кривите F во вашата временска линија.

Додајте клип за движење во менито C4D Animate

Дали имате одлична анимација и би сакале повторно да ја искористите за друг објект? Системот за движење на Cinema 4D ви овозможува да го направите токму тоа. Изберете го објектот што сакате да го претворите во повторлива анимација и креирајте го клипот за движење.

Помислете на Motion Clips како снимка во програма за уредување како што е Премиера. Имате временска рамка и изворни анимации. Можете едноставно да ги легнетекако да се снимки, па дури и „вкрстено се раствораат“ помеѓу клиповите за да се комбинираат повеќе анимации заедно.

Да ја земеме оваа анимирана коцка на пример. Се врти и потоа скока во воздухот пред да застане.

Кликнете на коцката, одете до Анимација→ Додај клип за движење. Ќе се појави дијалог-кутија со прашањето која од клучните рамки сакате да ја зачувате. Изберете ги својствата што ги користевте и притиснете ОК.

Сега ќе забележите дека коцката има ознака со 3 такта. Ова покажува дека се контролира од временската линија на Motion Clip.

Ако го имате отворено времепловот, кликнете на иконата што изгледа како ознаката со 3 ленти на коцката. Ова ќе го отвори вашиот уредувач на Motion Clip. Како што можете да видите, коцката е веќе поставена како Објект и има клип во временската линија.

Во ред, сега ајде да создадеме пирамида. Ајде да ја примениме истата анимација на неа со користење на Motion Clips. Прво, скријте ја коцката со држење на Alt и двоен клик на „Семафори“ за коцката додека не станат црвени.

Кликнете и shift+влечете ја Пирамидата до уредувачот на Motion Clip каде што пишува „Motion Mode“.

Сега, да го погледнеме панелот лево. Ова е местото каде што сите клипови за движење се зачувуваат како „снимки“. Кликнете и повлечете го Motion Clip во временската линија за Пирамидата. Погрижете се да го поставите на местото каде што пишува „Слој 0“.

Сега кога го имате поставено клипот за движење, притиснете Play и видетевашата пирамида анимира на ист начин како и коцката!

Што е уште подобро за ова е тоа што ако кликнете на клипот за движење во временската линија, сега имате опција да кликнете и влечете на агол на клипот. Лизнете го налево и ќе ја забрзате анимацијата.

Лизгајте го надесно и забавува.

Не сте ограничени на оригиналната брзина, може да се приспособите по потреба без да ги допирате клучните кадри!

За да одите чекор понатаму, анимирајте друг објект во вашата сцена и зачувајте таа нова анимација како уште еден Motion Clip.

Сега, повлечете го новиот клип во слојот 0 за пирамидата. Сега имате опција да вкрстете ги растворате анимациите една во друга. Прилично уредно.

Сега, ова е прилично едноставен пример. Но, овој систем е способен да складира анимации и за ликови. Прилично е вообичаено да се видат анимациите на Mixamo користени на овој начин. Тие се комбинираат за да создадат уште посложени анимации на карактери.

x

Не ја занемарувајте оваа карактеристика. Сериозно е една од најмоќните алатки за анимација во вашиот појас!

Погледнете се!

Cinema 4D е изградена имајќи ги предвид дизајнерите на движење. Анимацијата е една од нашите супер моќи, затоа не заборавајте да нурнете длабоко во ова мени и да научите како можете да ја искористите нејзината моќ за своја! Системот Motion Clip сам ви овозможува да креирате библиотека на анимации што може да се комбинираат заедно со другиклипови. Ова може да помогне да се зголеми вашата продуктивност и ефикасност на секој иден проект!

Cinema 4D Basecamp

Ако сакате да го извлечете максимумот од Cinema 4D, можеби тоа е време е да преземете попроактивен чекор во вашиот професионален развој. Затоа го составивме Cinema 4D Basecamp, курс дизајниран да ве одведе од нула до херој за 12 недели.

И ако мислите дека сте подготвени за следното ниво во 3D развојот, проверете го нашето целосно ново курс, Cinema 4D Ascent!


Скролај на врв