Економијата на дизајнот на движење со TJ Kearney

Извршниот продуцент и ко-основачот на Oddfellows, Т.Џ. Керни, споделува колку чини да се води студио на највисоко ниво на дизајн на движење.

Дизајнот на движење е исклучително креативно поле и повеќето од нас влегуваат во него од таа причина... сакаме да создаваме. Ние сакаме да дизајнираме, анимираме и визуелно да ги решаваме проблемите. Но, тоа е и бизнис. За да продолжите да правите Motion Design, особено на ниво на студио, мора да водите профитабилен бизнис. Што не е нешто што повеќето од нас се обучени да го прават. Ако сте хонорарец навикнат да наплаќате 500 долари дневно, дали само наплаќате малку повеќе кога ќе станете „студио“? Тоа е тешко прашање, па за да ни помогнете да разбереме како изгледа транзицијата помеѓу уметникот и студиото како волонтираше Т.Џ. да биде на подкастот и да фрли малку светлина на темата. TJ моментално е извршен продуцент во Instrument, многу кул дигитална агенција во Портланд, Орегон. Пред тоа тој беше ЕП и ко-основач во студиото наречено... Oddfellows, да, THAT Oddfellows . Пред тоа тој работеше во рекламни агенции, големи поштенски куќи и сè помеѓу.

Неговото искуство во оваа индустрија му даде неверојатна перспектива за економијата на Motion Design. Тој беше на страната на клиентите, ангажирајќи студија, а исто така беше и на страната на продавачот, обидувајќи се да придобие и да работи со агенции и клиенти. Во овој разговор, TJ станува исклучително специфичендобар текстописец исто така. Значи, сакам да слушнам малку повеќе за тоа кога работевте на страната на визуелните ефекти. Значи, дали секогаш сте на крајот на планирањето на производството или дали некогаш сте ги извалкале рацете и сте направиле нешто [roto 00:10:26], дали сте се спротивставиле? Дали некогаш сте биле на таа страна?

ТЈ: Да, целосно. Не, јас всушност отидов на училиште за да бидам уредник. Кога ги запознав Адам Печ и Девин Витстон, тие ме научија на After Effects. Моето училиште навистина не предаваше анимација на тоа ниво во тоа време, барем не за комерцијална анимација. Тие предаваа традиционална анимација, но никој навистина не нуркаше во After Effects во тоа време, и затоа не, јас бев во неа. Јас уредував работи. Јас анимирав во After Effects. Кога отидов на страната на функцијата визуелни ефекти, тие ме научија flame и Shake и некои други алатки во тоа време и да, тоа беше навистина при рака. Тоа беше нешто слично како и бендовите. Беше како: „Еј, навистина сакам да ја работам оваа работа. Не сум толку одличен во тоа, но навистина сум добар во зближувањето на добрите луѓе“, и така се роди од обиди и грешки. , знаеш? Само некако сфатив дека мојата вистинска сила беше во здружувањето на вистинските парчиња и градењето на тие тимови од највисокото ниво и идентификувањето кои беа тие луѓе и да ја откријам таа динамика и да ги поддржам тие луѓе.

ТЈ: Со тоа што го правев тој проект им нудев повеќе на проектитеменаџмент крајот на работите отколку што бев како што бев на кутијата, така што јас дефинитивно ... Мислам дека тоа е нешто уникатно за мене што би сакал да го видам повеќе и сите продуценти, е само малку повеќе да дознаам за алатки што ги замолувате луѓето да ги користат. Мислам дека тоа многу ми помогна во кариерата каде што бев уредник со клиенти во собата. Јас бев аниматор со клиенти во собата. Завршував [нечујно 00:12:03] со клиенти. Тоа е како кога барам од аниматор или уметник да направи нешто, имам прилично пристојно чувство за искуство за тоа што барам од нив.

Џои: Тоа е неверојатен вид на супермоќ за еден продуцент, затоа што ја имаш таа емпатија за она што всушност го бараш, затоа што сум работел со двата вида продуценти, продуценти кои навистина го знаат техничката страна исто така и тие разбираат што бараат, а потоа секогаш има оние продуценти и повеќето од оние со кои сум работела кои навистина не знаеле колку се тешки работите, колку долго траеле работите всушност биле продуценти на рекламни агенции затоа што Се чувствувам како системот што ги воспитува продуцентите, како ако сте само во светот на рекламните агенции, не сте ... Не знам, претпоставувам дека едноставно не сте изложени на вид на информации што ги треба да биде.

TJ: 100%. Да, и мислам дека и рекламните агенции се уникатни, по тоа што ако се појави целата ваша траекторија на продуцентотво рекламната агенција каде што агенциите некако го добиваат она што го сакаат затоа што можат да си дозволат само да им плаќаат на луѓето прекувремена работа или што и да е, тие навистина не се научени воопшто да го враќаат клиентот. Не знам дека благодарноста е навистина вградена во нивниот процес на учење. Така, мислам дека сите тие имаат најдобри намери и мислам дека има некои неверојатни агенциски продуценти кои отсекогаш биле на страната на агенцијата, но во исто време тие едноставно немаат целосна перспектива.

Џои: Да, секако. Не можете да обоите ниту една индустрија со таква широка четка. Мислам, има неверојатни луѓе со кои сум работел во рекламните агенции, а има и луѓе кои ме доведоа до седмиот круг на пеколот, за кој сигурен сум дека и вие сте биле таму. Значи, вашата титула е извршен продуцент и во студио, повеќето од студијата за кои работев и моето сопствено студио со кое работев некое време, извршниот продуцент навистина имаше голема продажба. Поголемите студија може да имаат лице за развој на бизнисот, но од страна на агенцијата, што прави извршниот продуцент? Која е разликата помеѓу извршен продуцент и обичен стар продуцент?

ТЈ: Конкретно од страна на агенцијата?

Џои: Да, од страна на агенцијата.

ТЈ: Секако. Значи, тоа е многу од она што штотуку го кажа. Голем дел од мојот ден на ден е продажбата. Се фокусирам на ... Значи, работам во тим ... Јас сум извршен продуцент во Instrument. Јас не сум ... Имамедоста од нив.

Џои: Да.

TJ: Тие се фокусираат на различни групи на вештини, и затоа јас особено работам на создавање содржина, а потоа создавам можности за создавање содржина и во рамките на агенцијата за постоечки клиенти, но исто така и на некој вид на пребарување за нашите клиенти и нашите сопствени можности и начини да го поттикнеме нашиот сопствен тим да испорача ново ниво. Така, јас правам многу од тоа, но разликата помеѓу двете е дека продуцентот ќе биде некој кој навистина е во плевелот, на теренот, ќе води проект и ќе биде како секојдневен човек за клиент. Јас ќе бидам личноста која ќе биде на тој првичен состанок за продажба, кој помага да се заклучат договорите и да се водат MSA и SOW.

ТЈ: Јас сум тој што добива некако доведен ако им треба на тешките напаѓачи затоа што работите се симнуваат од шините, но навистина, јас сум фокусиран на преговорите, можностите за градење и потоа љубезно речиси како ниво на сметка за да се осигураме дека го гледаме тој клиент, не само за реализација на единствениот проект, туку и за гледање на траекторијата на врската, и предвидување за иднината и градење на долгорочен воспоставен однос меѓу нас и нив и да се осигураме дека ги имаме вистинските луѓе од персоналот за да го сторат тоа.

Џои: Кул. Може ли навистина брзо да ги дефинирате MSA и SOW во случај некој да не знае што се тие ...

TJ: Да, извинете. МСА е мајстордоговор за услуги. Тоа е еден вид чадор договор што го потпишуваш. И студијата и ... Студијата и агенциите од средно до високо ниво ќе ги потпишат овие... Тие се нешто како долгорочни политики за ангажман, така што без разлика на се, вие сте ја воспоставиле основната линија за вашата врска. Потоа, SOW доаѓа на основа на проект по MSA и тоа е изјава за работа. Некако јасно ја дефинира вашата временска рамка, вашите резултати, договорениот процес и сите тие забавни работи.

Џои: Прекрасно. Океј, кул, така да, MSA е некако „вака нашите две компании ќе работат заедно напредувајќи напред“. SOW е за овој конкретен проект. Еве ги параметрите. Ова е буџетот. Сите тие работи. Добро, кул.

TJ: [crosstalk 00:16:32]

Џои: Па, тој вид многу убаво се впушта, претпоставувам дека најголемата работа за која сакам да разговарам со тебе, што е само еден вид економијата на дизајнот на движење како што стои во моментов. Имам искуство од страната на хонорарците и од страната на малото студио, и навистина сум љубопитен како изгледа сега, затоа што сум некако надвор од секојдневниот клиентски свет веќе околу четири години, а исто така и што прави изгледа како да се зголемуваш? Па, зошто да не започнеме со мало студио?

Џои: Претпоставувам дека кога го коосновавте Oddfellows, почнавте со оваа големина. Имаше тројца или четворица соосновачи иПретпоставувам дека тоа беше тоа, па зошто да не го започнеме разговорот таму? Како изгледа кога имате мало студио од три до четири лица? Која е економијата на тоа? Како, колку пари треба да заработи тоа студио за да биде во црно? Каков вид на буџети барате? Колку заработуваат сите?

ТЈ: Сосема. Да, мислам дека се обидував да сфатам како да одговорам на пристапот на мало студио затоа што таму е начинот на кој секој го прави тоа, а потоа постои начинот на кој сите треба да го прават тоа, и така, кога почнавме, бевме четири, како што рече, и во основа поминавме една година повеќе како колектив отколку што било друго. Сè уште бевме хонорарци за да ги платиме сметките. Бев во ситуација на тврдина во времето кога живеевме како семејство. Навистина не требаше да заработувам, за да можеме да земеме ... Тоа беше вид на плаќање додека проектот слетуваше и земаше, само лицитирав проекти помеѓу нив, не грижејќи се за добивање плата. Тоа е навистина тежок начин за повеќето луѓе да започнат, но јас едноставно имав среќа да го направам тоа во тоа време.

ТЈ: Немавме режиски трошоци бидејќи сите работеа од дома. Штотуку ја напуштивме агенцијата во Гудби во тоа време и тие ни беа супер поддржани и ни дадоа машини и простор колку што ни требаше. На пример, ако спроведовме проект, тие ќе не пуштат да работиме малку од таму. Значи, какви се добрите страниоваа големина се вие ​​во основа имаат малку или без трошоци. Вашите такси за стартување, добивањето на вашето име и сите такви работи, но тоа е навистина минимална инвестиција за да започнете со оваа големина. Она што е кул во тоа, а она што е забавно во тоа време е дека сте навистина пргав, добивате ... Имате многу поголема контрола врз она што го преземате со таа големина.

ТЈ: Од една страна, некако се обидувате да преземете сè затоа што се обидувате да се засилите и изградите. Од друга страна, ако сте паметни за тоа, сега сме толку лесни што можеме да бидеме пребирливи и пребирливи во кои работи го инвестираме нашето време, но повторно, тоа е некако функционира како колектив ниво. Така, во ретроспектива, јас всушност мислам дека два до пет луѓе не е лоша големина ако размислувате како студио со средна големина и се претставувате на исто ниво како студио со средна големина, бидејќи она што можете да го направите е нешто слично на [Крис До 00:19:46] пристапи каде што ќе спроведам проект, а потоа ќе имам тим од хонорарци што ќе дојде и ќе го направи проектот, а потоа ќе направам ознака над врвот од тоа, но мислам дека она што повеќето луѓе го прават со оваа големина е што навистина минимално се буџетираат.

ТЈ: Значи, тие ќе речат: „Гледам можност од 5.000 долари. Можам да го направам тоа сам и ќе се оптерам околу ова. Ќе понудам точен износ на денови Ќе имам“, и тие се вградијанема обележување. Тие не создадоа дополнителна поддршка за себе. Тие не создадоа подлога за кога работите ќе тргнат од шините, и сè уште се позиционираат како мало бутик студио и навистина не се натпреваруваат на толку високо или средно ниво, и затоа мислам дека тоа е пропуштеното можност за повеќето од студијата со кои зборувам на прилично редовна основа. Ова е прашањето што најмногу го добивам. Тоа е како да растеме? Колку големи треба да добиеме? И за што да лицитираме?

ТЈ: Претпоставувам дека мојот одговор на тоа е само дека малите студија, само затоа што сте две до три лица не значи дека треба да се претставите како таков и не значи дека треба да наддавате толку астрономски пониски од другите студиа, затоа што мислам дека тоа е навистина краток рок и мислам дека е навистина тешко место да се влезе. Вие сте во основа во ситуација на пресврт и изгорување каде што треба постојано да слетувате проекти затоа што во основа сте само прославен хонорарец на тоа ниво, ако не сте ја изградиле таа подлога.

Џои: Точно. Тоа е навистина интересно. Така, јас го користев тој пристап во минатото и како хонорарец. Тоа ми помогна да добијам навистина многу поголеми буџети отколку што веројатно повеќето хонорарни преведувачи се навикнати едноставно затоа што бев навикнат да водам студио и така некако знаев какви се буџетите. Кога ќе дојдеше агенција кај мене како хонорарец, знаев дека ако тиене дојдоа кај мене, тие одеа во студио кои ќе наплаќаат 25, 30.000 долари или што и да е. Некако дури го навестивте ова, дека, на пример, ако имате две до три или четири лица кои управуваат со мало студио, тој збор „колективно“ многу се зафаќа, и така постои како оваа сива област каде што повторно група хонорарци. Вие сте и некако студио и што мислите дека е разликата? Што прави нешто да се чувствува како студио од гледна точка на клиент, каде што сега се подготвени да платат премија затоа што, добро, тоа не се само тројца хонорарни преведувачи со заеднички Dropbox. Тоа е всушност студио. Ќе добијам нешто повеќе од збирот на неговите делови.

ТЈ: Да. Мислам дека тоа е инфраструктура. Има продуцент. Има малку поголема стабилност, па ако јас сум клиентот и знам дека одам во колектив од, според ваша страна, два до тројца хонорарци кои делат сандаче, знам дека трчам одредено ниво на ризик. и знам дека затоа што ако одам во поголемо студио, знам дека имаат дополнителни ресурси за пополнување ако работите се тргнат од шината и знам дали одам директно кај хонорарец или мала група хонорарци, можеби нема да .

ТЈ: Мислам дека тоа е најголемата разлика за мене бидејќи се приближувам кон едното или другото. Мислам дека другата работа, од внатре, ако сте на колективната страна на нештата, тоа е разликата помеѓу група луѓе кои земаатхонорарни работни места и повремено имаат време во нивниот распоред каде што не се преклопуваат и можат да преземат проект заедно, но тие не се толку поврзани што секогаш ќе бидат достапни еден за друг, и мислам дека тоа е навистина клучно ако ќе се обидете да се преселите во следното ниво на вид на поголемо, пооформено студио.

ТЈ: Другата работа со студио наспроти колектив е токму тоа. Тоа е како достапност. Како да знам како клиент, ако одам во познато студио, тие ќе бидат некако... Ако имам вистински проект, тие ќе одвојат време за него каде што колективот е можеби повеќе како режисер каде што е ми е потешко да се најдеме на нивниот слот, а потоа навистина веројатно нема да ги чекам. Само ќе се движам по линијата и ќе ја најдам следната група.

Џои: Да, сакам да истакнам нешто што штотуку го кажа, што никогаш не сум го слушнал вака кажано, и мислам дека е навистина паметно и секој треба да го запомни ова. Само што го кажавте зборот „ризик“ и од перспектива на клиентот, отидете со помало студио, па дури и можеби ако не сте ни сигурни дали тоа навистина е студио или дали е колектив, се чувствувате како: „Јас земам Ризик со тоа што ќе им го дадете овој буџет. Дури и ако имаат неверојатна работа на нивното портфолио, што ако наеднаш се зголеми опсегот и тие немаат пропусен опсег за да се справат со тоа“. Се прашувам дали можеш само со економијата вклучена на ниво на студио. Ако некогаш сте се запрашале колку чини режиските трошоци и колку веројатно ќе треба да наплаќате во различни големини на студио... треба да запишете белешки.

TJ KEARNEY ШОУ БЕЛЕШКИ

TJ Kearney

УМЕТНИЦИ/СТУДИЈА

 • Oddfellows
 • Том DeLonge
 • Adam Patch
 • Devin Whetstone
 • Spy Post
 • Goodby, Silverstein & засилувач; Партнери
 • Крис Кели
 • Колин Трентер
 • Конрад Меклеод
 • Бак
 • The Mill
 • Psyop
 • Џиновска мравка
 • Топџија
 • Џеј Грандин
 • Златен волк
 • Тендрил
 • Рајан Хани
 • Арнолд
 • Крис До

ПАРЧИЊА

 • Добри книги

РЕСУРСИ

 • Flame
 • Shake
 • Master Service Agreement
 • Изјава за работа
 • Freelance Manifesto
 • Крис Направете интервју за подкаст
 • Подкаст на Motion Hatch
 • Напис од мотографот на Џои

ТРАНСКРИПТ НА ИНТЕРВЈУТО НА ТЈ KEARNEY

TJ: Кога луѓето ќе дојдат кај мене и ќе ми кажат, „Сакам да основам студио“, моето прво прашање е „Зошто? Зошто би сакале да го направите тоа? Повеќето од нив се навраќа на: „Сакам да го создадам делото што сакам да го направам. Сакам да работам со луѓето со кои сакам да работам“, и речиси никој од нив не се враќа на: „Па, навистина сакам да бидеш претприемач и да сакаш да се фокусираш на бизнисот и продажбата“. Навистина се трудам, да бидам искрен, да ги исплашам да сфатат дека ќе биде вашиот ден на дензборувајте малку повеќе за тоа, бидејќи тоа е нешто што мислам дека повеќето дизајнери на движење, особено ако никогаш не сте воделе студио, тоа не ви паѓа ни на памет. Дека барате од клиентот да искористи шанса за вас како мало студио.

TJ: Да, мислам дека тоа е една од најголемите нешта што можеби се изгубени на ниво на дизајнерски аниматори е што работиме во интересна индустрија каде што работиме со уметници, но технички сме и давател на услуги.

Џои: Точно.

ТЈ: Значи, тоа е како навистина деликатна рамнотежа на: „Па, треба да ме оставиш да се занимавам со мојата уметност“, но во исто време, оваа личност е како: „Ти давам пари. да ми го даде она што ми треба“. Нивната работа ... Мислам дека она што ни недостасува многу често е тоа што таа личност што ви дава пари, дури и ако мислите дека тоа е малку помалку отколку што треба или што и да е, нивната работа е на линија. Тие го преземаат ризикот со тоа што велат: „Јас ѝ верувам на оваа компанија дека ќе изврши за моите шефови и на крајот на мојот клиент“. Сум видел многу пати и сум бил на оваа страна, каде што е како да сум навистина фрустриран со одлуките што се носат од страната на клиентот веројатно затоа што немам целосна перспектива за тоа што доведе до оваа одлука се прави, но тоа е како, „Па, ако само ни дозволите да го направиме тоа, анимацијата ќе ја направиме 20% подобра“, но можеби тоа е спротивно на она што на крајот му треба на клиентот.

ТЈ: Што ниене сфаќајте дали имаме некој вид ... Како да речеме дека склучивме проект дури и за проект од 100.000 долари. Значи, ние, како продавач, студиото за анимација, имаме 100.000 долари на линија, и тоа изгледа астрономско, нели? Тоа е огромно, но можеби она што не го гледаме целосно е, добро, ако ја зафрлиме оваа можност за оваа агенција или дури и за самите клиенти, тие се потенцијално, една, ако се внатрешни, тие ја ставаат нивната работа е на линија, но ако тие се агенција, тие ставаат милиони долари на линија, бидејќи можат да ја уништат врската со постојан клиент.

ТЈ: Значи, мислам дека тоа е некако заблуда или исклучување што го имаат многу луѓе, но да, мислам дека тоа е најголемата работа, е кога избирате студио со која големина или со кого да одите , ќе одите со мешавина од вашите лични односи, вашата мината историја и со кого сметате дека е најмал ризик за да продолжите напред. Мислам дека сум видел овој пат и повторно каде сум видел помали студија како го надминуваат Бак, но клиентот [нечујно 00:26:52] вели: „Па, да, но знам дека Бак ќе го направи тоа на највисоко ниво. ниво без разлика на се“. Значи, тоа е нешто што многумина од нас едноставно не можат да се натпреваруваат со нас. Бакс, мелниците, Psy Ops. Тие постојат толку долго и се толку етаблирани и имаат толкава длабочина во својата клупа што клиентот знае, без разлика што се случува во скалата наовој проект, тие ме опфатија. Тоа е некако разликата помеѓу неколкуте нивоа на студија низ кои поминуваме.

Џои: Да, навистина е неверојатна перспектива да се има. Ви благодариме што го изнесе тоа. Значи, ајде да зборуваме за некои од бројките. Можеби можете дури и да користите некои од раните денови на Oddfellows како еден вид на терен. Знаете, ако се обидувате да изградите студио и почнувате со мали, пргав сте и можете да ги избирате вашите проекти, какви буџети се надевате да добиете бидејќи, знаете, кога сте хонорарец, обично ако одите во студио, добивате дневна стапка. Можеби ако одите директно кај клиентот или ако работите поголема работа, постои стапка на проект, но веројатно сте навикнати на многу помал број отколку што навистина треба студиото за да може не само да преживее, туку и расте, што значи дека мора да биде профитабилно. Па, какви буџети сте слушнале како такви мали студија се бараат?

ТЈ: Да, целосно. Разговарам со многу студија кои почнуваат токму сега и добивам перспектива за тоа што го прават, и очигледно имам перспектива за она што го имавме во раните денови на Oddfellows, но мислам која е вообичаената грешка, е кога штотуку почнувате, сакате да преземете сè само за да влезете со клиентот, и затоа можеби вашите просечни буџети се движат помеѓу 5.000 и 20.000 долари, а можеби ивашата слатка точка е како буџет од 15 илјади. Кога првпат почнувате, можеби тоа се чувствува навистина добро, но тоа е навистина кратковидно и како што реков, не е многу одржливо.

ТЈ: Не можете многу да направите со тоа. Тоа е навистина само покривање на она што ве чини да направите нешто, да им плаќате на луѓето нивните дневни стапки и да го завршите тоа. Вие во основа не вградувате никаков профит во тоа. Не создавате никакви прогнози и тампон на вашата банкарска сметка за да можете да продолжите да градите студио. Исто така, ја менува перспективата од страната на клиентот за тоа кој сте вие ​​како студио. Значи, ако сум клиент или сум агенција и имам студио кое ми кажува дека овој проект би ги чинел 10.000 долари кога поголемото студио би рекол дека е 50 или 60.000 долари. Знам, повторно ќе го преземам тој ризик, но можеби ова не ми е толку важно, па затоа имам ... добро е да ризикувам. Можам да направам дополнителен профит и сега мислам на тоа студио. За остатокот од моето знаење за тоа студио, тие се студиото од 10.000 долари.

TJ: Мислам дека она што го прават повеќето нови студија е, како, „Па, само треба да влезам со клиент и потоа ќе видат колку сме добри, а потоа нашите цени ќе се зголемат. " Значи, она што се случи со Oddfellows е кога сфативме дека треба да ги зголемиме нашите стапки, не беше како сите наши клиенти одеднаш да ни платија повеќе пари. Во основа ги отпуштивме сите наши клиенти. Ние во основа кажавменив, „Ова е колку чиниме сега и целосно разбираме дали е премногу, но тоа е она што нè чини правилно да работиме и треба да цениме соодветно“, и ги загубивме повеќето од тие клиенти, но отклучивме нови клиенти на многу повисоко ниво кои нè видоа на повисока вредност затоа што видоа дека се усогласуваме буџетски со овие поголеми студија со кои им беа познати и тоа беше речиси како автоматска смена на часовите каде што беше како: „О, ти си толку? Мора да вредиш“.

ТЈ: Сега треба да испорачате. На пример, ако сакате да го направите тоа, треба да бидете во можност да извршите на тоа ниво, така што ... сакам да предупредувам ... Зборуваме за еден многу специфичен тип на анимација во многу специфичен тип на индустријата. Значи, ова ќе биде многу различно за ... во зависност од тоа во кое царство сте, но за видот на работата што ја направи Oddfellows, [Ginance 00:30:59], Gunner, такви работи. Знаете, Бакс и [нечујно 00:31:02]. Ова е еден вид процес низ кој поминавме.

Џои: Да. Се надевам дека секој што го слуша е како да го зема ова при срце бидејќи тоа е нешто што, мислам, навистина е контраинтуитивно. Знаете, постои идејата дека првиот впечаток е тешко да се скрши, и така, ако вашиот прв впечаток за студио е: „Ох, тие се поевтината алтернатива на Бак, нели?“ Тогаш тоа е многу тешко да се скрши. Тогаш контраинтуитивниот дел е уште повеќенаплаќате, има психолошки ефект врз вашиот клиент каде што е како: „Ох, леле, тие се скапи. Тие мора да се навистина добри“. Потоа, мора да го исполните тоа, се разбира, што го прави Oddfellows на лопати, но прво треба да го направите тој скок. Дали сте виделе, Ти Џеј, како ... Се чини дека повеќето мали студија веројатно почнуваат на начинот на кој го опишавте, каде што наплаќате доволно каде што се чувствувате како да заработувате пари и, леле, 15.000 долари? Тоа е поголем буџет отколку што некогаш сум го видел како хонорарец.

Џои: Ова е одлично, но тогаш за да стигнете до следното ниво, сега во основа изградивте огромен ѕид од тули над кој треба да се искачите. Дали е тоа како што сте виделе дека се случува или има студиа таму кои имаат предвидливост да кажат: „Во ред, ние сме тројца, но ќе бараме 50.000 долари бидејќи знаеме дека кога ќе има 10 од нас, тоа ќе ни треба“.

ТЈ: Да, мислам дека е мешавина од двете, знаеш? Мислам дека ова е она што го гледам дека се случува одново и одново, но мислам дека има неколку избрани кои го прават тоа навистина добро. Не сакам да повикам ниту еден од нив затоа што не сакам да го разнесам нивното место затоа што се помали, но има некои студија кои го убиваат во моментов, а всушност се неверојатно мали, можеби две до три лица. но слетуваат огромни сметки со Фејсбук и слично затоа што знаат да се претстават. Тие го направијаlegwork и мислам дека ако некој не го слушал вашиот подкаст со Крис До, мислам дека тоа е неверојатно место за почеток и читање на вашата книга. Мислам дека тоа е многу важно да се ... Мислам дека доволно студиа не сфаќаат колку работа треба да вложат на крајот на бизнисот што води до започнување на студиото. Мислам дека многу луѓе едноставно го прескокнуваат ѕидот и одат по тоа, а потоа имаат навистина тешко време да работат наназад за да ги надоместат сите работи што не ги знаеле на деловната страна.

TJ: Значи, совет број еден е ако сакате да го направите ова, научете го крајот на бизнисот наназад и напред и смислете патоказ за иднината пред да започнете, бидејќи е многу полесно да го направи тоа на тој начин отколку што е на друг начин.

Џои: Да, проповедај, човеку. Зборував со многу сопственици на студиа во последно време и тоа е само најчестото нешто што се појавува, е дека штом ќе пораснат до одредена големина, да речеме од осум до 10 луѓе, надземните ... Мислам, надземните ваги многу побрзо од обемот на работа што ја добивате, затоа што доаѓате до одредена големина и ви треба канцеларија, а потоа треба да почнете да купувате нови компјутери за секого и да плаќате здравствено осигурување и слични работи. Станува многу, многу скапо, и навистина ви треба некој кој знае како да излезе и да најде работа. Вообичаено, повеќето од студијата со кои сум разговарал, тие се започнати од креативци кои се во него за да направаткул работа, но тие не се во тоа со ладни повици и ладни е-пошта и да ги носат клиентите на ручек и сите такви работи.

Џои: Па, зошто да не преминеме во студиото со средна големина? Некако мислев дека имаш околу осум до 10 луѓе, можеби и до 15, каде што сега имаш прилично солиден список. Можеби сте добиле мобилен аниматор во персоналот. Можеби имате 3D волшебник во персоналот. Може да земете каква било работа, а во тој момент веројатно имате и еден или повеќе продуценти во персоналот, а можеби дури и личност од биз-дев. Замислувам, можеби грешам, можеш да ме поправиш, но мислам дека чудните луѓе пораснаа до оваа големина додека ти беше таму. Значи, можете ли да зборувате малку за тоа како изгледа тоа одвнатре? Кои се болните точки што се појавуваат таму?

ТЈ: Сосема. Значи, разговаравме малку за малите студија и за тоа како имате навистина ниски до никакви трошоци. Ако го правите тоа како што треба, треба да ги задржите тие трошоци што е можно поситни, но до ваша поента, штом ќе ја достигнете големината на вработените од 10 до 15 вработени, вашите трошоци одат на над 100 илјади месечно и не мислам дека луѓето целосно го сфати тоа.

Џои: Леле, да, нека потоне една минута.

ТЈ: Да, затоа што ајде да разговараме зошто е тоа така. Значи, имате персонал што го плаќате сега и тоа се 10 до 20 членови на персоналот што ги плаќате, па дури и ако ги добивате на ... Мислам декадруга заблуда овде е како, добро, штом вработив персонал, штедам толку многу пари со тоа што не плаќам тарифи за хонорарци. Тоа е одлично, но мислам дека луѓето не ги сфаќаат целосно кога првпат започнуваат, сите дополнителни такси поврзани со доведување член на персоналот. Значи, ја имате нивната стапка, која можеби е половина или третина од она што би чинело да платите нечија дневна стапка, но потоа го надополнувате тоа затоа што треба да платите платен список, платено слободно време, здравствена заштита, режиски трошоци, 401 (К). Ако земете [нечујно 00:36:11], како да речеме дека немате работа четири до шест недели, сè уште ги плаќате сите тие луѓе да седат таму без работа и да чекаат нешто да влезе.

TJ: Тогаш имаш машини што треба да ги купиш. Ја имате вашата кирија за вашиот простор. Со големина од 10 до 15, мора да имате студио. Повеќе не можете да барате од луѓето да работат од дома или нешто друго. Мора да имате физички простор каде што луѓето можат да влезат и почнувате да собирате буџети каде што клиентите можеби ќе сакаат да дојдат да седат со вас. Значи, одеднаш го имате крајот на трошењето што треба да го земете предвид над стапките на сите други. Така, да, мислам дека луѓето не разбираат целосно колку брзо може да се зголемуваат вашите трошоци.

ТЈ: Сега, има неверојатна нова ... Мислам дека Гунер го убива, нели? Да се ​​отвориш во Детроит на под-пазар и да го уништиш е многу забавно да се гледа и тие го прават тоа, толку добро. Јас неимајте увид во нивните режиски стапки, но тие мора да бидат многу пониски отколку што плаќа некој друг, да речеме, ЛА, Сан Франциско, Њујорк. Тие имаат неверојатен простор каде што сите се забавуваат и тие можат да ги инвестираат тие пари наместо во кул мебел, тие можат да ги инвестираат во кул уметници и да натераат повеќе луѓе да работат со нив и да ја направат нивната работа многу подобра. .

ТЈ: Значи, мислам дека постои тренд каде што се оддалечуваме од потребата да се троши толку многу на физичкиот простор, но сепак, имаш прилично здрава грутка што треба да ја покривајте го секој месец, и така тоа го менува вашиот ... Ако сте сопственик на студиото, во опсег од два до пет, можеби сепак сте уметник. Можеби сè уште сте ... Не сакам да инсинуирам дека луѓето кои поседуваат поголеми студија не се уметници, но нивниот ден на ден, како што растете, многу повеќе ќе се префрли на деловниот крај отколку на ставајќи крај. Мислам дека ова е најголемата ...

TJ: Кога луѓето доаѓаат кај мене и ми велат: „Сакам да основам студио“, моето прво прашање е: „Зошто? Зошто би сакале да го направите тоа? " Повеќето од нив се навраќа на: „Па, сакам да го создадам делото што сакам да го направам. Сакам да работам со луѓето со кои сакам да работам“, и речиси никој од нив не се враќа на: „Па, јас навистина сакате да бидете претприемач и сакате да се фокусирате на бизнисот и продажбата“. Навистина се трудам, да бидам искрен, да ги исплашамсосема спротивно од она што го барате. Значи, ако она што го барате во вашата кариера во моментов е: „Сакам да бидам креативен водач на неверојатен проект“, фокусирајте се на вработување во едно од овие врвни студија што ги сакате како креативен директор, како уметнички директор, како директор за дизајн, затоа што ќе се фокусирате само на занаетот, но ако мислите дека сакате да поседувате студио, мислам дека треба да сакате да го завршите бизнисот.

Џои: Дизајнот на движење е исклучително креативно поле и повеќето од нас влегуваат во него поради таа причина. Ние сакаме да создаваме. Ние сакаме да дизајнираме, анимираме и визуелно да ги решаваме проблемите, но тоа е и бизнис. За да продолжите да се занимавате со дизајн на движење, особено на ниво на студио, треба да водите профитабилен бизнис, а тоа не е нешто што повеќето од нас се обучени да го прават. Мислам, како треба да знаеш колку да наплаќаш? Ако сте хонорарец навикнат да наплаќате 500 долари дневно, дали само наплаќате малку повеќе кога ќе станете „студио“? Ова се тешки прашања, а за да одговориме на нив, го имаме TJ Kearney на подкастот денес.

Џои: Ти Џеј моментално е извршен продуцент во Инструмент, многу кул дигитална агенција во Портланд, Орегон. Пред тоа, тој беше ЕП и ко-основач во студиото наречено Oddfellows. Да, тој Oddfellows, а пред тоа работеше во рекламни агенции, големи поштенски куќи и сè помеѓу. Неговото искуство во оваа индустријасфаќајќи дека вашиот ден на ден ќе биде целосно спротивен од она што го барате.

TJ: Значи, ако она што го барате во вашата кариера во моментов е како: „Сакам да бидам креативен лидер на неверојатен проект“, фокусирајте се на вработување во едно од овие врвни студија сакаш како креативен директор, како уметнички директор, како директор за дизајн, затоа што ќе се фокусираш само на занаетот, но ако мислиш дека сакаш да поседуваш студио, мислам дека треба да сакаш да го работиш бизнисот крај, и едноставно мислам дека доволно луѓе не го сфаќаат тоа додека не биде предоцна. Тоа е како да одат сите во студио. Можеби тоа го правеле една до две години. Тоа е некако добиено тркалање. Сега тие се во тоа и не го сакаат деловниот крај, но тоа е она што треба да го направат сега, а сега имаат луѓе зависни од нив и што уште не.

ТЈ: Значи, да не ги исплашиме сите, но мислам дека е навистина важно да имате сеопфатен поглед на она во што се навлегувате пред да започнете со процесот и затоа што таа грутка е многу повисока секој месец , вашата потреба за продажба е десеткратна. Мислам, мора да приземате повеќе работни струи на постојана основа. Секој ден кога немате цел тим да работи буквално вади пари од вашиот џеб. Значи, вашата цел, не само вие да заработите пари, туку всушност да ги поддржите луѓето кои ви верувале, кои зазеле позиција во вашатакомпанија, чија кирија, нивното здравје, сè зависи од вас, вие некако го ставивте тоа на вашите раменици како сопственик на бизнис за да бидете сигурни дека можете постојано да ги држите зафатени.

TJ: Тоа е тешко место да се биде. Некои од тоа се надвор од ваша контрола. Има некои индустриски затишје што се случуваат секоја година. Има непредвидени фактори. Има клиенти кои одеднаш нема да ви платат, и сета ваша одговорност е да се грижите штом ќе ја достигнете големината. Така, да.

Џои: Другар, тоа беше како епизода од Scared Straight токму таму. Да, сакав да кажам неколку работи. Значи, една работа, кога почнавме да вработуваме, мислам дека мојот сметководител или мојот книговодител, тој рече дека постои такво правило дека без оглед на нечија плата, вие во основа ги плаќате тие плус 30% за сите даноци и сите работи. . Значи, ако некој што слуша никогаш претходно не вработил, ако вработите некого за 70 илјади, всушност веројатно ќе завршите да платите како 90 илјади плус за сите даноци и работи што ги должите, во секој случај во САД.

TJ: Мислам дека е 1,25 до 1,4 во зависност од тоа каде си.

Џои: Точно, да, да. Вие момци бевте во ... Имаше канцеларија во Сан Франциско, што дефинитивно е повеќе кон тоа 1.4.

ТЈ: Да. Мислам, и вработивме многу луѓе од повисоко ниво, нели? Како да е тешко време да се ангажираат врвни таленти, бидејќи има многуможност. Одлично време е да се биде хонорарец. Ќе го кажам тоа. Сега има многу повеќе можности отколку кога почнав. Има толку многу добри студија. Има толку многу високо платени внатрешни можности, но студиата да се натпреваруваат по тие стапки е навистина тешко.

Џои: Да, и ќе навлеземе во тоа за неколку минути, бидејќи слушнав многу негодувања, особено на западниот брег каде што живеат сите големи технолошки компании, дека тоа е големо проблем. Океј, така што вашето студио, вашето мало студио е успешно и добивате повеќе работа отколку што можете да преземете, така што вработувате и одеднаш вашиот месечен орев е 100.000 долари месечно, што е реална бројка, и повторно, сакам Секој да дозволи тоа да потоне внатре. Значи, кои се видовите на буџети што ви се потребни на тоа ниво и какви видови клиенти ги имаат тие буџети?

TJ: Да, да речеме дека на мало ниво велевме дека ги преземате овие работи под 25 илјади. Одеднаш ќе го достигнете ова ниво од 10 до 15 и навистина вашиот праг треба да биде како веројатно 60K да е еден од најниските краеви што ќе ги преземете. Вашиот здрав опсег веројатно ќе биде од 80 до 100, можеби 120 илјади од секој проект што ќе можете да го преземете. Има помали завршни картички и работи што можете да ги фрлите таму ако треба, но во најголем дел, тие се како парчиња, а потоаќе добиете можност на ова ниво да се натпреварувате на уште повисоко ниво, така што 90% од вашата работа ќе биде во опсегот од 60 до 100K, а потоа повремено, можеби неколку пати годишно ќе добиете пукнатина на теренот тоа ве носи во тој опсег од 250 до 500K, но тие стануваат навистина ретки.

Џои: Точно.

TJ: Причината за тоа е промената на индустријата. Има помалку пари на масата, и така одеднаш работни места за кои можеби Бак или The Mill или Psy Op не би лицитирале во минатото или против во минатото. Одеднаш тие ќе тргнат по тоа, и така со 10 до 15 луѓе, се натпреварувате со Бак, кој има ... Не знам ни каков е нивниот персонал во овој момент, но бесконечно ниво на длабочина и кофинери да бидат може да инвестира во овие терени. Но, онаму каде што треба да бидете е во тоа... Идеално, правите 80 до 100 K на проект и мислам дека Џеј од [Jynet 00:43:55] ми даде некое време назад како навистина добро само основно ниво . Тоа е како да се обидете да направите 1.000 до 2.500 во секунда на проект. Навистина, треба да биде во опсег од 15 до 2.000, е нешто како слатко место.

Џои: Интересно.

TJ: Да, ако заземате место од 60 секунди, обидете се да погодите ... Што е тоа, 90K?

Џои: Да.

ТЈ: Тоа би се чувствувало добро, а мислам дека другата разлика помеѓу средна големина и мало студио, нешто низ што поминав во секој случај, е кога си мал, велиш: „Ова е она што ние правиме.Ние сме дизајнери и ние сме аниматори. Ние не допираме ништо друго." Она на што ја пропуштате можноста е да завршите со производството на супа до јаткасти плодови за овие луѓе. Значи, да, апсолутно можеме да ве ангажираме писател бидејќи, еден, тоа ќе даде ние ќе имаме поголема креативна контрола врз проектот, но два, ќе го ангажираме тој писател, а потоа ќе ја надополниме стапката на тој писател и ќе направиме дополнителен профит ако ги имаме. координација да добиеш талент за VO.

TJ: Ова беше нешто што не знаев како да го направам на почетокот на мојата кариера и едноставно се плашев бидејќи ми беше многу туѓо, а потоа го направи тоа и тоа е најлесната работа на светот. Буквално само испраќаш онлајн и некој ти праќа песна. Не може да биде полесно. Те чини пени и можеш да го обележиш тоа и да направиш дополнителен профит таму. Потоа работиш во музика и дизајн на звук и сè, и колку повеќе можете да се справите со производство, супа до јаткасти плодови, толку повеќе клиентот ќе може да го предаде r од нивниот буџет.

TJ: Значи, ако тие се одговорни за сè уште продуцирање, вие само се грижите за визуелните слики и се грижите само за анимацијата, но тие сè уште се одговорни за сите аудио потреби и талентот на VO и сите тие работи, она што тие ќе го направат е да изградат во тие стапки плус како кашест фонд и подлога за да се уверат дека сепокриени, што значи дека ќе ви понудат многу помалку затоа што треба да се погрижат да го покријат задникот ако нешто тргне наопаку, но ако ви дадат сè однапред, ако кажете: „Можеме да преземеме сè“, тогаш тие ќе ви предадат 90 плус проценти од нивниот буџет и само ќе задржат навистина мала сума за себе за безбедност.

Џои: Исто така звучи, ако сте во можност да го направите тоа, тогаш тоа ја гради таа доверба за која зборувавме. Сега не е толку ризик бидејќи можеме само да одиме во Oddfellows и знаеме дека не треба навистина да размислуваме премногу напорно за ова. Тие само ќе го направат тоа и ќе биде прекрасно.

ТЈ: Сосема.

Џои: Да. Зборувавте за ... Го употребивте зборот „куфери“, што јас го сакам. Знаете, со таа големина, колку пари треба да има во банката каде што сопствениците на тоа студио можат да спијат ноќе знаејќи дека ако се забави два месеци, не мора да отпуштат половина од персоналот?

TJ: Сопствениците на студиа никогаш не спијат ноќе, пред се. Секогаш има нешто, но мојата ... Порано мислев дека три месеци се добри додека не удрив во петмесечен ѕид, и така би рекол шест месеци. Би рекол дека шест месеци е доволен пат за изградба на самите себе, каде што тоа треба да биде здраво, но мислам дека другото нешто низ кое научив што поминав беше она што треба да го направите е да правите навистина добро во наплатата, нели? Некако да го изградинагоре. Добијте многу приход... Ова мора да го правите на вашиот врв, затоа добијте многу заштеди одложени конкретно на деловната сметка. Добијте многу излезни фактури што доаѓаат и потоа аплицирајте за кредитна линија кога не ви е потребна. На тој начин имате пари во банка и имате кредитна линија што е само отворена и достапна доколку нешто тргне наопаку.

TJ: Ако работите тргнат наопаку, а потоа се обидете да отворите кредитна линија кога вашата банкарска сметка е скоро празна, нема да ја добиете. Тоа едноставно нема да се случи. Значи, таа кредитна линија не е лесно да се добие. Мислам дека треба да работиш две години и да ги покажеш своите P и Ls две години и мислам како што реков, треба да го погодиш токму во тој момент кога работите изгледаат најдобро, но штом сте во тоа моментот, моментот кога не размислувате за тоа е навистина потребно да се придвижите напред и да ја отворите таа кредитна линија за да бидете целосно покриени. Јас би рекол дека твојата цел, и тоа не е лесно остварлива, но треба да биде да оставиш 6 месеци главни трошоци, така што без разлика што имаш ... пари во банка и го имаш патот пред да можете да направите корекции на вашиот тим или во одлуките на вашата компанија да започнете да го намалувате товарот ако треба.

Џои: Да, тоа е неверојатен совет. Јас всушност го добив истиот совет од нашиот книговодител. Кога училиштето заДвижењето почна да расте, рече тој: „Оди во банка сега и земи кредитна линија. Никогаш не знаеш дали ќе ти треба“, и ако некој слуша и не знае што навистина е кредитна линија, тоа е во основа гаранција дека банката ќе ви даде пари кога ќе ви требаат и ќе ги вратите како и секој друг заем. Месечна исплата.

Џои: Тоа некако ме потсети, Ти Џеј, на нешто друго за кое сè уште не сме разговарале, а тоа е готовинскиот тек, а особено хонорарците особено се користат за нето 30 термини, но знам дека кога ќе влезете во овие поголеми буџети, нето 30, тие може само да ви се смеат, па каков е типичниот пресврт ако имате буџет од 100 илјади? Дали го добивате тој чек 30 дена откако ќе ја поднесете фактурата?

ТЈ: Значи, јас сум прилично скржав со моите договори и секогаш се залагам за тие нето 30, но тоа не значи дека тие всушност ќе ми испратат чек на 30 дена, и така што јас Вградувањето во договорите е нето 30 плус казна за мала сума за секое време потоа, но да, она што е различно на крајот на студиото наспроти крајот на хонорарците е како студиото сè уште им должи на тие хонорарци во рок од 30 дена, без разлика дали клиентот ќе им плати или не. Сега, има некои студиа со кои не се согласувам, кои сочинуваат политика, како на пример, ако не добиваме плата, вие не добивате плата додека не добиеме ние. Мислам дека тоа е добар начин да не натерате добри уметници да работат за вас. Тоа е двојна негатива,но да.

TJ: Знаете, тоа е добар начин за ... Кога за прв пат го започнавме Oddfellows, мојата цел беше најбрзо да ги платам нашите уметници. Грижете се за луѓето за да сакаат да се грижат за вас. Мислам дека тоа треба да биде вашата цел број еден како сопственик на студио, е да ги ставите вашите луѓе на прво место, а тоа не значи само вашиот персонал. Тоа значи дека секој што е дел од вашиот тим како хонорарец или на друг начин. Но, во право си, она што се случува на поголемо ниво е што некои од овие огромни организации имаат вградено, „Па, ние плаќаме нето 90 или плаќаме нето 45“. Ако некој не знае што значи тоа, има само 30 дена, 45 дена, 90 дена да ви плати. Можете да направите некако две работи. Ако влегувате во тоа нето 90 царство, она што обично го правам е да ја сменам мојата политика за фактурирање, па мојот стандард би се обложил нето 30, 50/50. Значи, 50% на денот кога ќе потпишам договор и 50% кога ќе ви ги доставиме финалните досиеја.

TJ: Можете да го разделите тоа за некои клиенти повеќе гранулирани, како да постигнувате пресвртници и да добивате плата во текот на целиот процес, но станува малку згрчено и неуредно, но ако велам: „Па, јас „Ќе го преземам овој проект, но ќе ми платиш нето 90“, тогаш треба да ми платиш од 75 до 80% на денот на потпишувањето за да го имаме најголемиот дел од буџетот на нашата банкарска сметка. додека ви го доставуваме проектот, знаејќи дека ќе дојде и последното.барем си ги покриел сите твои тешки трошоци во тие 80% што ги бараш однапред да фактураат.

ТЈ: Ќе биде полесно да се преговара колку што е поцврсто вашето студио. Не сите клиенти ќе одат по тоа веднаш. Тешка дискусија е да се има. Тоа е уште една причина зошто навистина треба да имате солидна деловна личност или ЕП или што имате што може да имате такви тешки разговори со луѓе кои веројатно ги надиграле на правна страна, нели? Го водите овој разговор со адвокатите, па некако треба да бидете способни да застанете од пети до пети.

Џои: Да, сепак тоа е навистина добар трик, само да побараш повеќе однапред. Секогаш правев 50/50 ако буџетот беше доволно голем. Мислам, немаше толку многу клиенти со кои би работеле и кои имале нето 90... Мислам, има клиенти со нето 120 термини. Обично овие навистина гигантски, како производители на автомобили, такви работи, но да, јас го сакам тој трик. Значи, ајде да зборуваме за следното ниво. Немам искуство да работам на место како The Mill или Buck. Како навистина големо наследно студио, но знам дека сте разговарале со многу луѓе кои работат таму, а можеби дури и со некои од сопствениците. Кога ќе дојдете до тоа ниво од сега, имате од 30 до 50 луѓе вработени. Имате канцеларија од 20.000 квадратни метри, веројатно ИТ лице со полно работно време. Вие сте на сосема друго ниво. Како изгледа таму? Што значи тоаму даде неверојатна перспектива за економијата на дизајнот на движење. Тој беше на страната на клиентот, ангажирајќи студиа, а исто така беше и на страната на продавачот, обидувајќи се да придобие и да работи со агенции и клиенти. Во овој разговор, TJ станува исклучително специфичен со економијата вклучена на ниво на студио. Ако некогаш сте се запрашале колку чини режиските трошоци и колку веројатно ќе треба да наплаќате во различни големини на студио, треба да земете белешки.

Џои: Оваа епизода е долга, густа, па закопчајте ја и навистина брза, ајде да слушнеме од еден од нашите неверојатни алумни на School of Motion.

Патрик Батлер: Јас се викам Патрик Батлер. Јас сум од Сан Диего, Калифорнија и го поминав курсот за подигање за анимација со School of Motion. Добив многу од овој курс. Стекнав голема самодоверба која претходно ја немав. Мислев дека сум навистина добар и мислев дека знам што правам со мобилната графика, но имаше толку многу мали детали што целосно ми недостигаше да бидам самоук. Пресеков демо ролна со која бев навистина горд неколку месеци пред почетокот на кампот за анимација и веднаш по курсот, го погледнав и мислев: „Ова не го претставува она за што сум способен“. Толку се подобрија моите вештини. Само веднаш се подобри. Ја почувствував разликата. Би го препорачал подигачкиот камп за анимација на секој кој сака да научи некои основи и навистина да ги пополни празнинитеизгледа од гледна точка на сопственикот? Што значи месечниот орев? Кои се буџетите што ги барате?

ТЈ: Да, целосно. Зборувавме дека малата до средна големина имала околу 100.000 па можете да замислите штом ќе пораснете до оваа големина колку се големи вашите трошоци. Особено со оваа големина, веројатно управувате со повеќе канцеларии, па мора да ги умножите тие трошоци. Значи, зборуваме за стотици илјади долари месечно само за да ја покриете вашата база, само за да го покриете вашиот џеб од првиот ден. Значи, проектите што ги преземате мора масовно да се сменат. Вашиот просечен буџет кога сте студио со оваа големина веројатно ќе биде од 2 до 500 илјади за да се вклучите. Сега, она што е различно за овие студија е што градат подлабоки, подолги односи со своите клиенти отколку студио на средно ниво.

ТЈ: Значи, на тоа средно ниво, вие сте во основа продавач, нели? Како еј, веќе утврдивме дека ни треба видео. Ни треба еден или ни требаат три од нив или што и да е, но ние доаѓаме кај вас за тоа да побарате. Сега, она што го прават Бак или Мил или овие момци е што велат: „Кладо, но ајде да го спакуваме во систем за задржување“, или „ајде да погледнеме сметка заснована на ануитет со вас момци каде што сме љубезни да соберете еден куп од нив за да отклучите поголем буџет, но да гарантирате дека го имате тимот на располагање онака како што ви треба“. Значи,таму има економии на обем што функционираат во корист на клиентот и студиото, но според ваша смисла, тоа е како да сте на ова ниво. Сте ангажирале луѓе да разберат како да го водат тој разговор и како да ја изградите таа стратегија и како да ја продадете на клиентот. Тоа е само нешто што на скала од 10 лица е тешко да се има таа личност во персоналот. Мислам дека има неколку студија кои го прават тоа одлично, но навистина додека не стигнете до овие големи студија, ќе го видите многу повеќе.

ТЈ: Она што тие го прават исто така е дека не ви продаваат една услуга. Со оваа големина, тие се дефинитивно диверзифицирани. Тие нудат стратегија. Тие се во основа како ... Тие се поголеми од студио за анимација. Тие се некако продукциска компанија, донекаде агенција. Тие нудат целосно холистичко партнерство со клиентот. Можеби тие имаат програми во нивниот тим за да можат всушност да произведуваат и дигитални, а она што е кул за нив е како да достигнале големина и озлогласеност каде што нивната потреба да се промовира е далеку помала од студиото со средна големина. Тие стануваат малку попребирливи и попребирливи кога, бидејќи секој сака да работи со нив. Ако ја достигнале оваа големина, тоа значи дека тие се една од најдобрите продавници кои ... Повеќето од нив се луѓето кои постојат долго време, па како Bucks, Mills, Psy Ops, Некако поновото доаѓа, би рекол дека Златен Волк направи неверојатна работанекако да се изградат себеси на тоа ниво, но тоа е како навистина тешко место да се стигне до тоа, а потоа многу поголема грутка за поддршка секој месец откако ќе стигнете таму.

Џои: Да, се чини како нешто што сум го видел и од разговор со луѓе, најдобрите од најдобрите и имињата што ги шушкаш таму, Psy Ops, Bucks , Милс, тоа е врвот на врвот на врвот, и се чини дека секогаш ќе има клиенти на пазарот за работа со најдобрите во светот. Значи, тие компании се безбедни со таа големина. Неодамна ја имав неверојатната привилегија да ја посетам канцеларијата на Бак во Њујорк. Тоа беше како работа со листа на кофа и гледајќи каков вид на работа прават сега, мислам, не можам да зборувам за специфики, но навистина големи, огромни клиенти, и тие во основа измислуваат нови техники за да можат да го вршат типот на работа што ја бараат овие клиенти, а тие се на врвна состојба.

Џои: Тие некако ги поместуваат стативите додека работат, а The Mill е уште еден пример за студио што го прави ова каде што ја измислиле оваа автомобилска платформа за да снимаат реклами за автомобили и во основа во реално време да видат што автомобилот ќе изгледа како, но ќе може да се замени со различна шасија, различен модел, и така тоа е нешто што најдоброто од најдобрите можат да го направат, но има и многу наследни студија кои пораснаа на 30 до 50 луѓе и уште поголеми доцна90-тите и раните 2000-ти кои сега навистина почнуваат да пропаѓаат, а има еден пар кој е некако на вратата на смртта. Значи, јас сум само љубопитен, дали мислите дека таа голема големина на студио станува се помалку издржлива освен ако не сте само, знаете, најдобриот од најдобрите?

ТЈ: Да и не. Значи, она што би го нарекол таму е што навистина нагласивте зошто тие студија се снајдоа толку добро во споредба со другите. Така, Buck and The Mill, Psy Op, Tendril, компаниите како оваа се свртеа и имаа предвидливост да напредуваат во она што се случува во индустријата за да ги разноликуваат нивните понуди и да ги искористат своите вештини за да отклучат нови можности каде што некои од Студијата кои можеби одговараат на таа големина, но немале толкав успех да останат во живот е едноставно затоа што не се вртеле, знаеш? Како да понудија една работа навистина добро, но таа една работа веќе не е во корист, и така... Или претерано инвестираа во... Знаете, тоа е како што реков, кога почнав, сето тоа беше пламен. Видовте дека сите овие студиа само запалени и колку пати гледате пламен сега? Како да има уште неколку таму, но тие се малку и далеку помеѓу.

ТЈ: Познавам некои неверојатни уметници од пламен кои порано добиваа работа од највисоко ниво и само ги укинуваа работните места, а сега се борат да добијат каква било работа и никогаш не научија After Effects. Така, мислам дека тоа што го гледате е потреба од тоа, и јасМислам дека ова не е специфично само за анимацијата. Мислам дека тоа е за индустријата како целина и за агенцијата и за сите. Ако сакате да останете во живот, ако сакате да останете релевантни, треба да бидете во можност да се диверзифицирате и да најдете други можности да ги искористите своите вештини за да им понудите на вашите клиенти, да ставите повеќе на маса.

Џои: Да, тоа е апсолутно точно и тој вид ме води до следното прашање. Значи, за да се свртите и да бидете наклонети напред и секогаш да внимавате на она што е на хоризонтот, потребен ви е пропусен опсег, и затоа ви треба некој одозгора да ја врти главата лево-десно и да гледа што доаѓа , но исто така ви треба капитал за да ги направите тие работи, а тоа доаѓа од профитот што го заработувате на вашиот производ, што во овој случај е дизајн на движење. Така, ова е некако чуден концепт, мислам, особено за хонорарците кои ... Кога бев хонорарен во основа, мојата плата беше колку и да земав од клиентите. Никогаш не гледав на тоа како, добро, ова е мојата профитна маржа, но како сопственик на студио, одеднаш треба да размислувате на тој начин, па каква е здравствената маржа на профит на дизајнот на движење?

ТЈ: Да, и мислам дека се зголемува и некако зборува со она што го кажуваш. Ќе го видите како скала како големина на студиото, а не како што треба. Само тоа е нешто што гледам како сите го прават, па на тоа навистина мало студиско ниво, тие се илине прават профит или го прават тоа супер минимално затоа што се премногу исплашени да го побараат тоа. На ниво на средна големина, во просек ќе извлечете околу 20 до 25% од прикажаното во однос на профитот, но ги погодувате овие големи компании и нивниот минимум, тие заработуваат 30%, но веројатно заработуваат како 50 % профит, ако не и повеќе, и тие го прават тоа со мешање на прикажување на профитот, но ги впиваат нивните стапки и малку ги пополнуваат нивните стапки за да се осигураат дека секогаш го достигнуваат тој праг.

ТЈ: Можеш да си кажеш како се чувствуваш за тоа, но тоа е само еден вид причина зошто тие можат да ги користат тие пари за да инвестираат во поголеми можности е затоа што биле доволно паметни да земете го тоа таму и за да можете да го продадете. Тоа е причината... Мислам дека Рајан Хани на една од конференциите на Бленд рече нешто како: „Само 10% од работата што ја гледате на страницата на Бак е она што тие всушност го работат, а другите 80 до 90% се работи што го плаќаат сметки“, и така тие преземаат многу работа што можеби не е толку секси за гледање како она што е на нивната макара и сè, но тоа на некој начин го гради тој профит. Тие ги заработуваат своите пари на овие крајни картички и што ли уште не, за да можат да ги реинвестираат тие пари во прекумерно доставување и прекумерно вртење на некои од поладните можности што ќе им ја донесат озлогласеноста.

TJ: Во основа е како продажна јамка. Како да ќе инвестираме во тоа такадека сите гледаат колку сме добри и потоа ќе ни се вратат за работите што всушност заработуваат пари.

Џои: Да. Бев на сцената со Рајан кога го рече тоа и вилицата ми падна на подот. Мислам дека тој рече дека 92% или нешто од она што го прават не завршува на страницата. Смешно е затоа што некако навести, како што некои луѓе, мислам, можеби се чувствуваат дури и малку непријатно со фактот дека правиш 50% ознака? О, боже, ти си алчен или нешто слично. Алчен капиталист, но јас всушност многу зборувам со хонорарците за тоа да ја прават токму оваа работа затоа што има работи што нема да ги ставиш на ролна, а кои навистина се таму... Тие треба да се завршат, треба да се завршат во право, но ти ги држат светлата вклучени. Никој навистина не се буди мислејќи: „Едвај чекам да направам 100 завршни ознаки на Western Union денес“. Но, правејќи го тоа, добивате доволно пари и доволно профит, каде што сега можете да одвоите еден месец и да работите на некој неверојатен студиски проект кој ... Бак го направи тоа прилично доследно.

Џои: Знаете, делото на Good Book навистина ги издигна на следното ниво, не можам да замислам што ги чинеше тоа. Дефинитивно не заработија пари на тоа, но единствената причина поради која можеа да го направат тоа беше таа профитна маржа, па тоа е добро да се слушне. Јас всушност мислам дека тоа има еден тон смисла.

ТЈ: Да, и мислам дека е важно залуѓето кои почнуваат или се нови во идејата за маржа на профит, мора да се цените себеси. Мора да го цените она што го носите на маса, и мислам дека тоа е најтешкото нешто за луѓето да го разберат, е како да постои стапката на вашата хонорарна работа, која е одлична. Ако сте хонорарец, само направете ја вашата стапка и продолжете да ја зголемувате стапката додека не се удрите во ѕидот, но ако преземате повеќе од индивидуален хонорарен ... Ценете го она што го вложувате во него. Тоа е како да го додавам стресот, го додавам менаџментот со клиентите, но исто така и менаџментот на персоналот и ги спојувам сите овие парчиња заедно за вас... Знаете, таму има додадена вредност надвор од она што само треба да го направите за да го покриете она што го правите за тој ден, и така што зголемувањето од 20% не е само дополнително „залепете го за вас“. Една, е да се цениш себе си и две да инвестираш во себе за иднината.

Џои: Да. Тоа е навистина добар совет. Значи, дозволете ми да ве прашам за ... Како сега кога зборуваме за профитни маржи и зборувавме за потребата, дури и на студио со средна големина, треба да имате стотици илјади долари во банка навистина да бидете безбедни и да инвестирате и да ги правите овие работи, и како сопственик на студио или косопственик, сега сте во ситуација кога имате студио со средства. Имате банкарска сметка со стотици илјади, можеби милиони долари во банката. Како го прави тоаистекуваат до надоместокот на сопственикот? Како повеќето сопственици на студиа добиваат плата? Имаат ли плата, а потоа некаков бонус или банкарската сметка на компанијата е како кашест фонд за сопственикот? Како тоа нормално функционира?

TJ: Во основа, сето тоа ќе биде однапред одредено кога ќе го започнете вашето партнерство. Ќе напишете договор заедно и ќе одлучите колективно како сакате да го направите тоа, но типичен начин е да земете основна стапка на плата. Таа стапка нема да биде толку висока како што веројатно мислат луѓето. Веројатно се обидувате да одржите стапка која е избалансирана помеѓу правењето пристојна плата, но не толку висока за да се оданочувате прекумерно на неа, а потоа да го преземете остатокот во делењето на добивката на крајот на годината. Значи, може да добивате помалку од месец во месец отколку што мислат некои луѓе, но тоа некако се изедначува штом ќе добиете споделување на профитот на крајот од фискалната.

TJ: Како изгледа делењето на профитот е сосема уникатно за секое партнерство и како тие се поставуваат. Може да има партнерство 50/50 во смисла дека има двајца сопственици, но можеби едниот има други напори што ги прават и тие всушност поседуваат само 10 до 20% од компанијата наспроти некој што поседува 80%, па иако има двајца раководители на компанијата, можеби не мора да значи дека земаат рамномерен рез. Тогаш, во однос на тоа колку профит ќе извлечат од компанијата, навистина зависи од тоа што тиеодлучете на крајот на годината и што книговодителот мисли дека е паметно, затоа што повторно се обидувате да го најдете балансот на доволно чување во банката за да бидете сигурни дека сте сигурни додека започнува новата фискална и да се извлечете себеси. повторно работи на почетокот на секоја година, но во исто време, не обидувајќи се да задржите толкав профит што ќе изгубите еден тон од даноците за компанијата. Сето тоа е попаметно од мене и работи што треба да ги платите на некој што е навистина добар во тие работи за да ги открие.

Џои: Точно. Да, можам да ви кажам, начинот на кој го видов тоа направено и слично на начинот на кој го правевме напорно беше на крајот на годината, можете да го погледнете износот на профит што го направи компанијата и обично има, како што одвоивте одреден процент од тоа за споделување на профитот, па да речеме дека тоа е 10% од профитот или 20% и потоа велите: „Добро, добро, направивме 200.000 долари профит оваа година, па ќе земеме, ајде да речеме, 20.000 од тоа и ние ќе им ги поделиме на сопствениците врз основа на процентот на компанијата што ја поседуваат“. Тоа е прилично стандарден начин да се направи тоа, но не знаев дали има други методи, но тоа има многу смисла.

ТЈ: Не. НЕ, тоа е речиси начинот на кој го гледам секаде на друго место.

Џои: Сакам да прашам за нешто кажано, мислам дека на Motion Hatch Podcast, уште еден неверојатен подкаст, зборувавте за тоа како обичношто можеби сте го пропуштиле ако сте самоук. Моето име е Патрик Батлер и јас сум дипломиран на Факултетот за движење.

Џои: Ти Џеј, прекрасно е што те имам на подкастот, човече. Ви благодарам многу што го направивте ова.

ТЈ: Да, ти благодарам многу што ме имаш. Многу ми е чест што сум овде.

Џои: Точно, човеку. Така, мислев дека ќе започнеме само со тоа што малку ќе влеземе во вашата позадина, бидејќи моментално од оваа снимка, вие сте извршен продуцент во навистина кул агенција во Портланд наречена Instrument, и затоа се прашувам само за слушатели кои можеби не се запознаени со вас, можеби можете да зборувате за тоа како завршивте овде. Кој беше вашиот пат во индустријата? Како станавте еден вид продуцент, а потоа и извршен продуцент?

ТЈ: Да, целосно. Тоа е долг, ветровито пат, но можеме да ... Јас ќе ја дадам верзијата на белешките на Cliff.

Џои: Веднаш.

ТЈ: Значи, првично всушност почнав некако во музичката сцена. Навистина сакав да бидам во бенд, и излезе дека треба да имаш ритам за да бидеш во бенд.

Џои: Помага.

ТЈ: Немав многу успех на музичарскиот фронт, но имав многу пријатели кои беа некако во бендовите што почнаа во тоа време. Пораснав во Сан Диего. Беше како доцните 90-ти или раните 2000-ти и некако се најде... Во исто време, мајка ми беше професионален фотограф, така што имав пристап до многу опрема иби направил понуда за работа и мислам дека она што го кажа е дека на некој начин го ставаш профитот точно во понудата, така што клиентот го гледа тоа наспроти вметнувањето на профитот во стапката. Така, на пример, начинот на кој моето студио го направи тоа е, ние би рекле: „Во ред, реалната цена на еден час или еден ден дизајн е ова. Ќе го удвоиме тоа“, и тоа е она што клиентот ќе го види, и на тој начин профитот едноставно се впива во него. Тие не знаат колку процент од ова е профит." Дали така го направивте тоа? Или не.

TJ: Мешавина од двете. Начинот на кој јас обично би понудил проект би рекол .. Да речеме дека имам тим од пет аниматори што ќе ги ставам на овој проект и знам дека сето тоа се уметници на After Effects. Знам дека мојот најскап потенцијален хонорарец ќе биде, да речеме, 800 долари дневно, но можеби и остатокот од нив се како 500 долари на ден. Значи, би ги означил сите барем до нивото 800 ако не ... 800, направете го тоа некаде во опсегот од 800 до 1.000, така што ќе има малку бафер таму за да се уверам , да речеме дека планирав мојот персонал да ја врши работата и одеднаш целиот мој персонал е болен и единствените луѓе на располагање се изведувачите на After Effects од највисоко ниво. Без разлика на се, знам дека сум барем покриен, па мислам дека тоа е важно. а потоа, згора на тоа, би ставил ознака за основно ниво од 25% и така што 25% се повикани конкретно за да ви дадат некако место за малку преговарање што е навистина ...Полесно е да се спуштите таму отколку да го зголемите вашиот тим.

ТЈ: Да речеме дека велам дека се пет аниматори затоа што навистина мислам дека ако сакам да го направам ова навистина добро, сакам да ги задржам тие пет аниматори во понудата и наместо како клиент кој се обидува да никел и заклучи ми колку луѓе мислат дека треба да ја завршат работата, им давам поинакво место да го посветат своето внимание, но она за што зборував мислам дека во тој момент кога ја печев, што не не ми се допаѓа да гледам, а јас обично гледам вакво нешто во постарите студија, но долго време имаше тренд да, како ... Клиентите не се глупави. Тие знаат дека не ве чинело 150 долари да ја повлечете таа датотека на Dropbox за нив. Значи, тоа ниво на грануларност е местото каде што јас лично не сум голем обожавател, но сепак има еден куп места што го прават тоа.

Џои: Да, и јас го имам видено тоа порано. Начинот на кој го правевме тоа, а јас го правев тоа дури и како хонорарен, беше, претпоставувам, би направил комбинација. Како што малку ја пополнувавте стапката, како вашата саатница, да речеме за анимација, ја плативте малку за да добиете добра маржа на профит, но потоа јас исто така би ставил работи таму, навистина ми се допаѓаат работи со широки удари, како да е беше тешка 3D работа, може да ставам како такса за фарма за рендерирање или нешто слично.

ТЈ: О да. Мислам дека тоа е многу важно задопрете навистина брзо. Извинете, тоа не е ... Според мојот ум, тоа не е печење на профитна маржа, тоа е навистина сметка за сето она што потенцијално би можело да се појави, бидејќи она што не сакате да го направите е да бидете на крајот од проектот и да кажете: "Ох, знаеш што? Ќе мора да користиме фарма за рендерирање. Мора да те удриме со преголема вредност за ова", затоа што веќе требаше да го земеш предвид тоа. Значи, ако не ви треба таа фарма за рендери, тоа е дополнителна добивка за вас која е веќе договорена, а во умот на клиентот секогаш била потребна, но не сакате да не ја ставите, бидејќи можеби не треба. Значи, со тоа ниво, апсолутно се согласувам. Тоа е повеќе исто како што реков, малите дополнителни давачки кои се некако лажни.

Џои: Никелот и парите, да, и исто така, имајќи такви такси, како такса за фарма за рендерирање, тоа е одлична алатка за преговарање бидејќи моите деловни партнери секогаш велеа дека никогаш не сакате да ја намалите стапката за да добиете буџетот да одговара на она што го очекува клиентот затоа што тогаш тие ќе ја очекуваат таа пониска стапка секој пат, па ако ги ставите овие ставки кои ... Тие се реални, ви требаат, но тие се прилично силно наполнети. Потоа ви дава место за сечење онаму каде што не си пукате во нога следниот пат кога ќе работите со клиент.

ТЈ: Да, целосно.

Џои: Да. Значи, спомнавте некои хонорарни стапки, па зошто да не зборуваме за тоа амалку. Каква е состојбата на синдикатот за хонорарните стапки деновиве? Како она што го гледате за опсегот и видот на она што го очекувате на секое ниво?

ТЈ: Да, не се промени многу, што е чудно. Луѓето секако добиваат повеќе пари и можеби повеќе се фокусираат на врвот, но ние сè уште сме во опсегот од 450 до 800, што е случај веќе некое време. Секој над 800 години, ќе налетате на некои... На ниво на агенција, може да налетате на консултанти за трошоци кои не ви дозволуваат да ангажирате аниматор над 800 години, или можеби не ... клиентот со кој работите може да вклучи и консултант за трошоци кој може да го врати тоа. Сега, ако сте специјалист, тоа е малку поинаку. Ако сте високо квалификувани за една конкретна работа, можете да наплаќате повеќе и тоа може да достигне до 2.000 долари дневно, но потребата за тие луѓе е толку многу помала што им е многу потешко да најдат работа, така што генералист, за типичен аниматор на After Effects, веројатно сте во тој опсег од 450 до 800, а потоа станува малку интересно кога ќе почнете да работите со дизајнери.

ТЈ: Како дизајнерите кои доаѓаат и дизајнираат со вас, сепак веројатно ќе бидат на врвот од тоа. Знаете, од 5 до 1.000 долари на ден, но потоа има некои дизајнери кои само работат надвор од основата на проектот или таксите за лиценцирање и слично, и тоа добива малку повеќе во плевелот,но во однос на општото... Ако некој е понизок од 450 дневно, јас автоматски претпоставувам дека е премногу помлад. Тие не сфатија... сè уште не се таму, и секој над 800 на ден, паузирајте затоа што, добро, тоа што го носат е толку астрономски подобро од она што можам да го добијам за некој друг кој ќе биде во Се движи од 6 до 800 долари и дали на овој проект навистина му треба тоа ниво на стаж? Во 80% од случаите, веројатно нема да биде, и така што сè што е над 800 почнува да влегува во тој праг, можеби ќе погледнеме на друго место пред да ја донесеме таа личност.

Џои: Знаете, разговаравме малку порано за тоа како како студио, ако наплаќате премалку, тогаш тоа некако го поставува овој лош прв впечаток. Клиентот може да помисли: „Ох, тие се нови. Тие не се толку добри затоа што не наплаќаат толку многу“. Дали тоа функционира така и на ниво на хонорарци?

ТЈ: Да. Да, тоа го прави. За добро или лошо, не е важно колку е добра вашата работа. Ако сте ја намалиле вашата стапка толку ниска, има само ова прашање во задниот дел на креаторот на продуцентот кој вработува, како: „Па, тие не смеат да имаат искуство да знаат колку вредат, па каков ризик трчам со тоа што ќе ги вработат?" Тоа можеби не е секогаш валидно, но тоа е првичната подготовка. Така, ако, да речеме, некој дојде кај мене и сака 250 долари дневно, автоматски претпоставувам дека ќе бараат повеќе управување, можеби нема да испорачаатна ниво кое е доволно добро. На пример, тие би можеле да бараат поголем надзор, што всушност ме чини повеќе, бидејќи тоа ќе бара повеќе од времето на мојот креативен директор или повеќе од времето на мојот постар аниматор, па јас само ќе продолжам понатаму и додадената вредност од 200 долари на ден не е вреди да ризикувам.

Џои: Да. Да, обично им советувам на луѓето да почнат од 500. Мислам, оттаму почнав и тоа беше одамна и сега, па некако интересно е што стапките не се зголемени толку многу. Мислам, наплатувајќи 800 долари на ден, тоа е повисоко од мојата дневна стапка досега. Мислам дека до моментот кога завршив со фриленс, 700 беше како навистина висока дневна стапка, барем во Бостон, а можеби беше поинаку во Њујорк и Лос Анџелес, но тоа е навистина добар совет за секој што слуша кој е хонорарец. Сега знаете, тоа е некако каде е. Сигурен сум дека секој ... Едно нешто што требаше да го прашам е дека секој хонорарец што слуша е да размислува: „Како да стигнам до тие 800 долари дневно? Ме интересира, што прави некој да вреди толку?

ТЈ: Да, интересно е. Тоа е меч со две острици. Навистина е добро време да се биде хонорарец бидејќи има толку многу можности. Од друга страна, има толку многу млади таленти кои излегуваат во моментов. На пример, кога почнав, имаше многу малку продавници и многу малку луѓе што го правеа ова, така што беше некако тешко да се влезе од таа смисла, но немаше многуконкуренцијата нужно. Сега, тоа е целосно превртено, каде што има толку многу ... Ние сме речиси презаситени со генералисти на After Effects, нели? Кога има толку многу од нив таму што на основно ниво, добрата анимација е некако само очекувана. Мора да бидете добар аниматор. Мора да бидеш добар уметник. Само за да влезеш во врата, треба да си добар во својот занает.

ТЈ: Значи, не го гледам тоа прво. Само претпоставувам дека секој треба да го има тоа основно ниво на квалитет, а за мене тоа станува, особено затоа што ... Веројатно затоа што сум продуцент и го гледам здравјето на студиото како целина. Личноста победува сè друго. Тоа е како некој кој можеби е 80% од уметникот, но на 120% му се допаѓа личноста на студиото и може да направи став и што уште не, како таа личност да го добие мојот глас девет од десет пати. Повеќе би сакал да се занимавам со некој на кој можеби ќе му треба малку дополнително за да ја доведе својата работа до врвното ниво што го сакаме, но е возбуден и среќен и додава вредност на тимот како целина, отколку што би донел некој кој можеби е како целосна дробилка, но ја убива вибрацијата во студиото.

Џои: Дали го чувствуваш истото чувство... Знаеш, претходно зборувавме за ризик, со ангажирање на мало студио. Дали и тоа игра во тоа? Дали повеќе би сакале да платите некој што е поскап, можеби не толку добар, но само знаете дека ќе го направи тоа. Ти не сиќе мора да ги чувам. Можете да спиете како бебе.

ТЈ: Да, да. Мислам токму тоа. Тоа е како да се чувствувам посигурен да напредувам со таа личност, знаејќи дека ќе има одличен став и ќе помогне да се заврши тоа отколку јас со... Некој кој е како личност од највисоко ниво може да донесе некаква атмосфера на: „Јас знаеш што правам и треба да ми дозволиш да ја направам мојата работа“, и можеби тоа нешто, можеби тие се во право до одреден степен, но тоа нешто не е она што е потребно во проектот во оваа фаза или можеби тоа триење создава дефекти во процесот по патот за остатокот од тимот и додава одреден ризик во таа смисла.

Џои: Да. Пред да продолжиме, сакав да те прашам една работа бидејќи ова е нешто што ... Одвреме-навреме ќе слушнам за некои хонорарци, како да се толку талентирани, но многу е тешко да се работи со нив бидејќи тие туркаат назад, знаеш? Од ваша перспектива, што е тоа... Ако побарате од некој хонорарец да направи промена што објективно ќе ја направи анимацијата помалку кул и нема да изгледа толку убаво на нивната макара, а тие се враќаат велејќи: „Не, тоа е лоша забелешка. Тоа нема да биде кул“, што прави тоа во твојот ум?

ТЈ: Не мора да ... Значи, за мене повеќе е да знам кога да притискам, а кога не, и мислам дека дел од тоа е на студиото и на продуцентот кој има го ангажирал хонорарецот. Мислам штосе случува многу време е од крајот на студиото, тие не комуницираат со тој хонорарец. Како, тие се чувствуваат како: „Те ангажирав да завршиш работа, само заврши ја работата“, но на тоа ниво, тоа е како она што тие го носат на маса, како што реков, може да биде правилно. Како, можеби еј, ова не е одлично. Како, која е причината зад ова?

ТЈ: Значи, мислам дека транспарентноста всушност многу помага меѓу двете, и така, ако сте навистина транспарентен продуцент и креативен директор, кои велат: „Еј, знаеме дека ова на некој начин ќе му наштети на квалитетот на таа транзиција, но еве зошто и еве зошто мораме да го направиме тоа“, и/или како: „Еј, ќе го направиме ова затоа што клиентот е навистина категоричен за тоа, но ќе направиме режисерска исечена верзија каде што сепак ќе успееш да ја направиш таа снимка на вистински начин“, или да најдеш други начини да го води тој разговор, но потоа има неколку... Мислам дека работиме во навистина одлична индустрија каде што секој, во најголем дел, е неверојатно е да се работи со нив, но има неколку таму кои велат: „Не, тогаш не го правам тоа“. Тие луѓе едноставно нема да добиваат вратени бизниси често. Знаеш? Тоа е како, "Зошто би ја вработил таа личност повторно ако знам дека ќе биде толку тешко?"

Џои: Да, можам да видам зошто си толку добар продуцент, Ти Џеј, бидејќи начинот на кој одговори беше навистина совршен. „Можеби тие се во право. Ајде да бидеме транспарентни за тоа“, и сето тоа.Значи, ајде да зборуваме за вашето уникатно искуство и на страната на студиото, на страната на продавачот, но потоа и на страната на клиентот. Се чини дека во кариерата сте скокнале наваму-назад неколку пати, што е навистина некако кул. Првото нешто што сакам да прашам е, за што гледате просечниот дизајнер на движења да има погрешна перцепција? Мислам, понекогаш особено на социјалните мрежи може да има ваков менталитет „ние наспроти нив“ каде што сме студиото или ние сме хонорарците, ние сме уметникот, нели? Тогаш го добивме клиентот и само треба да го трпиме. Дали има работи кои од страна на клиентот мислите дека би изненадиле некого со тој став?

ТЈ: Да, мислам... Не знам што би ги изненадило луѓето, но претпоставувам што би рекол на тоа е дека дефинитивно бев на страната на продавачот каде што сум, „Овие клиентите се идиоти. Тоа е толку страшна, грда идеја“, и мислам дека тоа е прилично вообичаена... Според твојата поента, тоа е како „ние наспроти нив“. Тоа е како: „Зошто клиентот не ни дозволи да ја направиме работата“, знаеш? „Не најмија да ја направиме работата, па нека го направиме тоа. Само оставете нè на мира и ќе направиме одлично, и мислам дека има време и место за тоа до одреден степен, но мислам дека она што го губите од страната на продавачот е, како што реков претходно, сте ангажирани за еден проект, и затоа сте ангажирани за можеби шест до осумова беше пред дигиталното, па имав професионални камери до кои никој друг немаше пристап, па одев наоколу и управував со бендови, помагајќи им да редат емисии и работи, но потоа ја искористив таа можност да правам маркетинг материјали и само да правам фотосесии и некако да ги ставите сите тие работи таму. Преку тоа, го запознав овој човек, Џастин [Puda 00:05:01], кој беше личен фотограф на Blink 182. Беа некако како... Интернетот се засилуваше и им требаше да добиваат видео содржини онлајн и тоа едноставно не беше негова страст.

ТЈ: Повторно, имав видео камера, па тој ми рече: "Сакаш да го направиш тоа?" Бев како „Секако“. Така, тоа доведе до многу можности за Том ДеЛонџ од Blink 182 до матична компанија која имаше куп брендови за облека и други работи. Така, некако дојдов и направив многу маркетинг за нив и некако ја изградив мојата прва продукциска компанија. Ова беше кога сè уште бев на колеџ и работев со Адам Пакс, кој е режисер и друг аниматор во индустријата, а потоа и со Девин Витстон во тоа време, кој продолжи да биде еден од моите омилени ВП таму, но имавме мала продукциска компанија која не однесе до факултет.

ТЈ: Преку тоа, одевме во пошта за да ја коригираме целата боја на нашите работи и да ги завршиме во Сан Франциско наречена Spy Post, и тие направија многу комерцијална работа и исто така имаат визуелни ефекти. Некако бевнедели на здрав крај да партнер на оваа работа, нели?

TJ: Разговарате со агенција која е интегрирана со тој клиент од шест месеци до повеќе години и некој кој холистички може да види каде живее ова конкретно средство во екосистемот на целата кампања или само потребите на клиентот и она што тие го прават со ова, и така, иако, да, можеби менувањето на таа линија е вистинска болка во задникот за аниматорите и ја расипува транзицијата или нешто слично. Можеби тоа навистина го решава вистинското прашање што клиентот сака да го реши, а продавачот, кој штотуку беше зафатен неколку недели порано, едноставно нема видливост за тоа, и затоа мислам дека тоа е дел од тоа.

TJ: Мислам дека другиот дел е дека како продавач не можете да видите колку често агенцијата всушност може да се бори за вас. Не сите агенции. Има некои што само ќе ве користат како продавачи за да ги извршуваат своите понуди и во основа ќе станат копчиња, но многу пати има креативци кои седеле на состаноци, како навистина да се борат да го добијат она што го сакате, но вие не сте дел од тој муабет, за да немаш видливост за него, и затоа мислам дека тоа е другата заблуда. Мислам дека креативците доаѓаат во студиата за движење затоа што се љубители на нивната работа и се возбудени што ќе почнат да работат со нив и прават се што можат за тоа студио да може да го прави она што тие го прават најдобро.

ТЈ: Вклученоод страна на продавачот, не го гледате тоа, а особено од страната на уметникот, нели? Можеби ЕП од страната на продавачот ќе го види тоа, или можеби креативниот директор, но многу пати, вистинските аниматори и дизајнери кои ја работат работата се уште подалеку од тој разговор, па буквално им е кажано да го направат ова. нешто што изгледа толку контраинтуитивно без контекст зошто завршиле таму.

Џои: Да, тоа е навистина добра перспектива. Она што го најдов е дека генерално сите сакаат да направат нешто навистина кул, особено кога сте како помлад уметник на почетокот на вашата кариера. Мислам, за тоа се работи. Сигурно не го правите тоа за парите во тој момент и од страната на клиентот, обично тоа е она што го сакаат и тие, но има само толку многу сили во игра, особено кога се вклучени големи брендови. Има само толку многу засегнати страни. Значи, сакам да зборувам за тренд кој се случува веќе некое време. Мислам, можеби дури и неколку децении, но навистина почна да се засилува, мислам, со многу технолошки компании.

Џои: Тоа е овој тренд на рекламните агенции, но и на компаниите за производи. Знаете, Гугл и Епл и Фејсбук градат свои тимови во куќа, наспроти одењето надвор од дома во студио. Затоа, се прашувам дали би можеле само да зборувате за тоа што е некој вид на возење. Дали се тоа само пари?

ТЈ: Да, мислам,тоа се пари. Мислам, тоа е ... Па, тоа се пари и ефикасност, нели? Од една страна, тоа е прилично едноставна економија, нели? Плаќате ... Знаете дека преплаќате за уметниците во споредба со она што можете да го добиете за локален хонорарец. Знаете дека ја плаќате оваа дополнителна ознака и знаете дека плаќате за дополнителни такси за производители и производство и режиски трошоци и сето тоа, така да, многу попрофитабилно е да се донесе сето тоа внатрешно отколку да се испраќаат тие пари во куќата, но од страната на ефикасноста, исто така, постои како постојано да го зголемувате новиот тим, нели? Секој нов проект значи дека некако се обидувате да стигнете до продавачот на позадината и зошто завршивте овде и што треба да направите и сите тие работи.

TJ: Некои продавачи ќе го добијат, а некои не. Колку повеќе продавачи се вклучите, толку повеќе има можности за неусогласеност во визуелната насока и раскажувањето приказни и сите тие работи, така што со градење внатрешен тим, вие навистина создавате ефикасен тим кој го познава клиентот внатре и надвор, бидејќи тие го живеат тоа. , дишете го, тие седат таму со луѓето што ги носат тие одлуки, а потоа можат веднаш да ги подигнат наместо да одвојат време да го понудат на повеќе компании и да чекаат една или две недели за да дојдат терените. назад и сите тие работи. Имате тим кој може да го вклучи клучот следниот ден.

ТЈ: Значи, тоа е интересно време,затоа што порано, кога јас почнував, никогаш не сакавте да работите со внатрешниот тим бидејќи вистинскиот талент беше во сите големи студија, но сега всушност компаниите плаќаат повеќе од повеќето студија, така што сте го добив истиот талент кој порано беше кај Бак, а сега внатрешно ти стои на располагање.

Џои: Да. Тоа е навистина интересно време. Мислам, од перспектива на, да речеме, рекламна агенција, има овие очигледни предности за да имаш свој внатрешен тим, и мислам дека втората за која зборуваше, оваа идеја дека личноста со која работиш , го знаат брендот. Тие работеа на пет други проекти и ги знаат вашите агенциски сензибилности и веројатно соработувале со истиот уметнички директор и автор на текстот. Тоа е неверојатно ... само прави сè побрзо, поефикасно. Дали има некои недостатоци за тоа? На пример, претходно работев внатрешно во агенции и разговарав со тамошниот уметник од персоналот. Повторно, има нешто ваква перцепција, како: „Па, домашниот тим не е толку добар како да одиме во ова студио, па кога ќе имаме поголем буџет, ќе излеземе од дома. " Дали тоа сè уште постои?

ТЈ: Така да. Мислам дека таа перцепција сè уште опстојува. Сигурно станува подобро затоа што одеднаш добивате талент на толку високо ниво. Мислам дека добиваш ... Ова е опасна работа да се каже, но јасмислите дека добивате дел од тој талент повеќе на страната на клиентот отколку на страната на агенцијата. Мислам дека страната на агенцијата можеби сè уште се бори да го привлече истиот калибар талент како што би го направило едно големо студио, но мислам дека од страната на клиентот, особено во технолошката индустрија, одеднаш добивате пристап до многу таленти на високо ниво. тоа го немаше порано. На страната на агенцијата, во однос на работата со внатрешен тим, Instrument е всушност навистина уникатен. Не сум го сфатил тоа овде, но кога бев во Goodby и на други места, внатрешните креативци мразеа да работат со внатрешниот тим за движење или едиторијал или било што, иако тие доставуваа во ист калибар како големо студио.

Т.Ј: национално место, нели? Почнуваме да анимираме и да ги завршиме и да ги правиме сите овие големи работи, а вие имате две работи. Еден, ти го кажа тоа во друг подкаст и нема одличен термин за тоа, но ѕвездата ебена работа: "Имам пари? По ѓаволите да, сакам да работам со Бак. Ќе ме направат кул срање и јас Отсекогаш сум сакал да ги работам, па ќе ги потрошам парите таму“, наспроти, „Ќе работам во подрумот со моите внатрешни аниматори што ги гледам на ручек секој ден“. Виезнаеш?

ТЈ: Како да не можеш да се натпреваруваш на тоа ниво, но потоа дури и подалеку од тоа, и ова се менува додека буџетите се менуваат, но особено тогаш кога тоа беше некако како крајот на денот од светот на рекламите, имавте и продуценти за емитување кои работат постојано и креативци кои работат деноноќно, кои можат да останат на своето биро и да добијат повеќе проекти и да добијат сендвич по улица наспроти: „Еј, ќе оди на работа во Лос Анџелес три недели. Ќе останам во Шатер три недели. Ќе земам ролни со јастог секој ден. Ќе добијам личен возач да ме носи наоколу“. Значи, со кој би сакале да работите, знаете?

Џои: Точно.

ТЈ: Се мачев со ова кога всушност се префрлив од мојата првобитна поштанска работа во Шпион и некако вршев продажба и таму, и се обидував да сфатам зошто... јас сум две блокови подалеку од агенцијата. Зошто не можам да добијам повеќе од работата? Зошто сè уште оди во ЛА? Ние правиме толку голема работа. Зошто не доаѓаат овде? Потоа се префрлив на страната на агенцијата и ми беше: „Ох, еве зошто. Не можам да се натпреварувам со тоа. Нема ништо што можам да направам за да се натпреварувам со тоа ниво на разгалување што го добивате кога патувате за работа. " Значи, тоа е нешто како ... Дали тоа одговара на вашето прашање?

Џои: Да. Мило ми е што ја раскажавте таа приказна, бидејќи и јас го имав истото искуствоа за мене работеше во Бостон. Буквално нашата канцеларија беше од другата страна на улицата од Арнолд Ворлдвајд и ќе направиме се што е во наша моќ за да ги натераме да ни донесат работа бидејќи работите што ги правевме и многу работи што ги правеа, не требаше да одат. Њујорк. Не требаше да одат во Лос Анџелес, но конечно некој ме наполни и ми рече: „Па, слушај. Кога ќе одат во Њујорк, ќе останат во убав хотел. Тие треба да одат во Питер Лугер и во шефот на студиото ги вади и таму има фрижидер за пиво“. Изгледа толку плитко кога си млад уметник се обидува да остави свој белег, но тогаш ... Мислам дека всушност е паметно да се има емпатија за луѓето во рекламните агенции кои го живеат тој живот.

Џои: Разговаравте за тоа малку на почетокот. Знаете, во Бостон, кога бев на врвот на мојата кариера водење студио, тој менталитет и тој начин на живот сè уште беа многу распространети. Креативниот директор кој никогаш не оди дома и има шише бурбон во бирото и им вика на сите и на хонорарците што заминуваат во солзи и слични работи, сè уште е така во агенциите што сте ги виделе или тоа почнува малку да се менува малку?

ТЈ: Тоа е одлично прашање и веројатно сум неколку години отстранет од него. Така, кога ја напуштив мојата агенција, да, таа сè уште беше многу распространета, и мислам дека има некои стари агенциикои сè уште опстојуваат и навистина не го прилагодиле својот процес. Тие места, исто како што се очекуваше, ако сакате да бидете во оваа индустрија, треба да и дадете 100%, седум дена во неделата. Причината зошто го напуштив светот на агенцијата во тоа време беше дека во основа не ја видов мојата сопруга во период од три месеци. Доаѓав дома во 03:00 часот, а си заминував до 7:00 часот. Како што реков, буквално имав неколку уредници кои се расплакаа затоа што ќе добиевме ... Беше 6 часот и добивавме повратни информации што значеше дека треба да работиме цела ноќ за 9:00 часот. AM презентација и имаше ... Ако речете не, тогаш веројатно нема да се вработите повторно овде. Тоа е како, не само не беше опција во тоа време.

ТЈ: Сè уште има некои места што се такви. Да, апсолутно ги има и мислам дека зависи од вашиот пазар на кој сте. Мислам дека тоа има многу врска со тоа, и типот на агенција за која работите, но мислам дека има понови агенции кои се обидуваат да се направат прилагодувања таму и мислам дека внатрешните тимови од страната на клиентот прават многу подобра работа во управувањето со своето време и останување поблиску до реалните часови. Нема да кажам дека тие се вистински работни часови. Мислам дека многу од тие места сè уште имаат многу прекувремена работа, но секако подобро отколку што беше порано.

Џои: Секако. Да, така што тоа носи нешто што го слушав од неколку луѓе неодамна дека ... Тиго кажа ова претходно. Се потешко и потешко е да се ангажира некој искусен, врвен талент во студио и сигурен сум дека и од страната на агенцијата, а дел од тоа е затоа што сега можете да одите да работите за Google и да имате прилично неверојатна ... џиновска плата и неверојатни бенефиции и поурамнотежен вид на работа. Јас сум љубопитен, А, има ефект од тие технолошки компании, и нивните бескрајно длабоки џебови, го отежнаа агенциите и студијата да ангажираат таленти и што можат да направат агенциите и студијата за да ангажираат и задржат таленти кога можат не се натпреварувате со платите?

TJ: Да, тоа имаше огромен ефект врз нивото на таленти што е таму надвор и какви сакаат нивните стапки да бидат, а што не. Така, само да дадам поларизирачки пример, познавам повеќе хонорарци кои склучија шестмесечни договори во Google за над 200.000 за шест месеци. Тоа е како, за да можат... Тие знаат, како: „Еј, можеби нема да сакам вака долгорочно, но ако можам да го цицам шест месеци и да заработам неколку стотини пари, а потоа да одвојам малку време... „Значи, има многу пари на маса со кои, особено студијата, не можат да се натпреваруваат.

ТЈ: Агенциите се ... Зависи од големината на агенцијата. Можеби сакаат да инвестираат во тоа или не. Чувствувам дека агенциите имаат малку помалку нога за да застанат поради она за што зборувавме претходно. Како добро, веројатно ќе ти платимеподобро од студио, но сепак помалку отколку што можете да направите од страната на клиентот, а кога станува збор за вистинската работа што ќе излезе во светот, веројатно однапред ќе ја посетите и ќе ни помогнете, погледнете и сè освен ние“ веројатно ќе излезеш од дома за да го извршиш. Значи, вие не добивате нужно кул работа за да ви се исплати, додека студиото, она што го прават за нив е како различност кај клиентите, разновидност во типовите на анимации на кои ќе почнете да работите и потоа како исто така култура, нели?

TJ: До одреден степен, без разлика што правите, ако сте дома на страната на клиентот, се чувствувате само корпоративно, без разлика на се. Вие сте во голема, џиновска корпорација наспроти како помало студио каде што едноставно можете да се дружите со вашите пријатели и да правите кул анимации цел ден.

Џои: Значи, за студио, навистина клучот е ... Го посетив Gunner минатата година и само атмосферата таму, сакаш само да се дружиме, знаеш? Затоа што сите се кул и забавно, а вие гледате лево и тука е оваа неверојатна 3Д работа. Гледаш десно и има мобилна анимација, и тоа е некако морков за привлекување таленти таму. Тоа е интересен проблем, мислам, затоа што секогаш го гледав како во Motion Design Studio, нивниот производ е анимација и тие треба да остварат профит од тоа, додека Google, нивниот производ е толку далеку оддоаѓа до крајот на моето време на колеџ и ми понудија работа да продуцирам таму, па некако го направив тоа. Сè уште водев продукциска компанија од страна и почнав да земам полно работно време таму како продуцент. Тоа всушност ме одведе таму каде што на крајот мислев дека сакам да одам, што беше во карактеристиките. Така, поминав некое време навистина фокусиран на играните визуелни ефекти и работев на првиот Iron Man и малку на Avatar и еден куп други навистина лоши филмови што не сакам да ги споменувам.

ТЈ: Некако го истражив тој свет и беше кул затоа што можев да ги видам двата краја. Тоа беше пошта, пошта што ги гледаше визуелните ефекти, но и комерцијалниот свет, затоа што имавме еден куп пламен уметници, така што правиме еден куп завршни работи и го имавме единствениот телекин во градот , така што требаше да направиме многу корекции на бојата. Само што ги видов сите страни на она што можете да го направите во оваа индустрија и сфатив дека парите се во рекламирање, па малку го бркав тоа и отидов и станав извршен продуцент во Goodby, Silverstein and Partners во Сан Франциско. , што всушност е како ги запознав другите оригинални основачи на Oddfellows, Крис Кели, Колин Трентер и Конрад Меклаод.

ТЈ: Отидов таму и некако почнав... Првично отидов таму да трчам... Тие во основа имаа внатрешна продукциска компанија и потоа бараа давистинска анимација дека е речиси различен буџет, би замислил, знаеш?

Џои: Имате компании кои ги користат нивните маркетинг буџети за да платат студио, но потоа Google може да го користи нивниот буџет за производи кој е 100 пати поголем за да плати некому 200.000 долари за шест месеци.

TJ: Целосно, и тие 200.000 за еден човек се пени за компанија од таа големина и исто така им носи многу поголем профит да платат еден или двајца поединци наспроти тоа колку проекти би требало да отклучат со надворешно студио. Значи, иако овие 200.000 звучат како голема бројка, долгорочно им заштедува еден тон пари, па затоа има смисла за нив.

Џои: Дали имате смисла во индустријата дека ... Ова е нешто што некако го навестив во написот на Motionographer што го напишав. Како, дека компаниите кои имаат најдлабок џеб и се способни да ... Мислам, сигурен сум дека и тие плаќаат на студијата навистина огромни суми пари за да работат. Некои од тие компании се во вестите во последно време за некакви матни работи и има многу етички прашања. Дали нешто од тоа се пробива низ индустријата? Дали навистина треба да ги користиме нашите таленти за да ја промовираме оваа работа?

ТЈ: Мислам дека тоа прашање се поставува, но мислам дека не се прави многу околу тоа, и мислам дека вистината на работата е ... Ќе внимавам да не именувам на тие компании.

Џои: Секако.

ТЈ:Можеби нема да сакате да ја преземете таа внатрешна работа поради тие причини, но можеби ќе отидете да работите во студио што сепак ја прифаќа таа работа, а вие сте заглавени да работите на истото, бидејќи многу од тие технолошки компании се тие што плаќаат највисоко за студиата за анимација, така што студиата за анимација не се навистина во место да кажат не на тие можности. Сега, има некои навистина груби. Имаме како ... во Oddfellows имавме линија во песокот. Нема да ја преземеме Биг Фарма. Нема да се занимаваме со нафта. Такви работи. Цигари и сето тоа. Тоа се само работи во кои не верувавме, немаше да ги поддржиме, но вие почнете да влегувате во технолошката страна и станува малку посиво, малку понејасно и дали сме во ред со ова? не знам. Не ми се допаѓа тоа нешто што го прават, но тие се 80% од нашиот работен тек, па дали навистина можеме да си дозволиме да им кажеме не на тие да се движат напред? Станува потешка одлука да се донесе.

Џои: Да. Мислам дека тоа ќе биде големо прашање во следните деценија или две. Тоа е некако дел од многу поголемото прашање за само концентрацијата на влијанието, моќта и богатството во рацете на неколку технолошки гиганти, но интересно е како тоа влијае на нашата мала индустрија за дизајн на движење. Некако да почнам да се справувам со овие работи. Значи, имам уште неколку прашања за вас. Знаете, па бевте ко-основач на Oddfellows.Како, едно од најдобрите студија во светот. Неверојатна работа, неверојатен талент. Има многу неверојатни таленти кои излегуваат од Oddfellows и одат хонорарци и слично, а сега сте повторно на страната на агенцијата. Само ме интересира дали можете да зборувате за тоа што ве натерало да го напуштите студиото за да се вратите во агенција.

ТЈ: Да, целосно. Да бидам искрен, тоа беше помалку за напуштање на Oddfellows, а повеќе за гледање можност со Instrument. Бев супер импресиониран и воодушевен од раководството во Инструмент и тоа беше навистина усогласено со моите надежи и соништа за започнување на Oddfellows на прво место само во однос на начинот на кој тие го третираат својот персонал, балансот на работниот живот што го имате види ... Иако сме неколку стотини луѓе силна агенција, местото е празно во 5:30. Тоа е како луѓето навистина да го ценат нивниот личен живот овде и клиентите што ги преземаа и можностите што ги правеа, работи за големата, организациска промена и само работи што го подобруваа светот.

TJ: Бев Навистина импресиониран од тоа, а исто така некако се врати во ... Да бидам целосно искрен, едноставно никогаш не тргнав да работам во индустријата за анимација. Ја сакам индустријата за анимација сега, но тоа никогаш не беше моја амбиција кога започнав. Тоа е само некако каде завршив, и така имав малку ... Ми недостигаше дел од отвореноста за пристап до проблем што го има клиентотсо отворена природа на ова може да биде сè. Значи, кога градите студио и кога гледате прашалник, бриф што доаѓа, гледате како да го одиграме ова според нашите сили? Како да ја направиме оваа кул мобилна анимација или што имате вие, наместо да биде дури и мобилна анимација? Дали воопшто треба да биде анимација? Како, дали треба да направиме социјална кампања за нив? Дали некаде да направиме монтажа?

ТЈ: Може да биде малку поотворено, и тоа беше како организациска смена што тие сепак може ... може или не. Навистина не сум запознаен со нивните идни планови, но тоа беше исто како ... Се чувствував како таква огромна промена сè уште требаше да се направи и не знаев дека, да бидам целосно искрен, ја имав во себе лично да ... Основањето студио е огромна емотивна и лична инвестиција, и ова беше речиси како да се започне одново во таа смисла. Беше како, човече, мора да направиме некои големи промени за да дојдеме до тоа ниво. Дали навистина сакам да го направам тоа? Наспроти навистина длабоко поврзување со сопствениците овде на инструментот, каде што тие се веќе таму и тие прават некои неверојатни идни работи што едноставно ми го вртат умот.

ТЈ: Не можам навистина да зборувам за проектите [нечујно 01:42:06] но еден навистина кул пример е кога водам проект за анимација овде, имам и развивачи кои седат до аниматорите иГледаме дека прототипите се прават во реално време, а тоа ниво на размислување за иднината е навистина забавно, а потоа и само да се има инфраструктура на агенцијата. Тоа е како кога сте со големина од 10 до 15, како што реков, особено на ниво на ЕП, некако сте како осамен остров. Некако ги носиш сите капи. Вие сте човечки ресурси. Вие сте новиот бизнис развој. Ти си маркетинг човек. Ти си се, секој ден. Треба да влезете и да кажете: „Што ќе правам денес?

ТЈ: Каде овде, ако сакам да покренам иницијатива, имам целосен тим кој всушност може да го направи тоа нешто и имам капитал да го реализирам. Значи, тоа беше дел од работите што ми недостасуваа кога бев во помало студио. Тоа, рече, кога сум на задниот дел од него, сè уште ми недостига мојот тим и да го имам тој другар на толку блиска група која некако изгради нешто заедно од темел.

Џои: Да. Штотуку допревте толку многу работи со кои се ... Можам да се поврзам, сигурен сум дека многу луѓе можат да се поврзат и мислам дека добар чекор од ова е тоа што некако ... Станавте малку постар , добивте малку повеќе искуство и добивте одредена перспектива за тоа што е всушност важно за вас. Една од работите што мислам дека секој што го слуша ова треба да ја одземе е дека е во ред да тргнеш по нешто и да го добиеш, а потоа да сфатиш дека всушност не е она штосакаше, а потоа да се промениш и да направиш нешто друго. Студијата доаѓаат и си одат, ко-основачите доаѓаат и си одат и јас поминав низ нешто многу слично, TJ, и тоа е добро. Звучи како сега да сте на место кое едноставно повеќе ви одговара, знаете?

ТЈ: Да, 100%, и мислам дека тоа беше вистинскиот потег за сите вклучени. Само мислам дека дојде до точка каде што можеш да се чувствуваш како јас... Не дека не сум инвестирана, но секако дека имав други амбиции или што имаш ти, и сметав дека тоа не е фер кон нив или кон персоналот или било што, и мислам дека беше многу важно секој да ја следи својата приказна и сопствен пат, и мислам дека тоа всушност е неверојатно добро. Сите ние сме сè уште навистина добри пријатели и мислам дека се покажа навистина добро и за нив и за мене.

Џои: Тоа е прекрасно.

ТЈ: Да.

Џои: Oddfellows сè уште го убива.

ТЈ: О, тие го дробат.

Џои: [crosstalk 01:44:29]

TJ: Тие објавуваат многу добра работа во моментов. Да, тие го убиваат.

Џои: Да, сè уште на врвот. Моето последно прашање, ова беше ... Морам да кажам, научив многу зборувајќи со тебе за сите овие работи. Ова беше многу забавно за мене. Се надевам дека сите земаа белешки и научија многу. Првиот дел од ова веројатно беше малку страшен за слушање за оние млади уметници кои размислуваат: „Мојот сон е да отворам студио“, а вие некакодаде доза на тешка реалност, но ако сè уште има некој таму што слуша и мисли: „Знаеш што? Мислам дека го имам потребното. Навистина сакам да отворам студио“, каков совет би му дал да проба и да им помогне да избегнат да им се смачка душата во одреден момент?

ТЈ: Да, мислам... Што би било тоа? Би било да бидете сигурни дека ќе сфатите дека е навистина заедница која соработува и дека е во ред да поставувате прашања. Иако можеби сакате да го лажирате додека не го направите со вашите клиенти, не мора да го лажирате додека не го направите со другите студија таму. Редовно разговарам со Гунер. Зборувам со [нечујно 01:45:34] од Златен Волк. Разговарам со Џеј од Гигант Ант, Сет... За сите овие места, како секој да е супер соработува и сака и сака да помогне. Значи, чекор еден, почнете да поставувате прашања. Чекор два, немојте само да ја напуштите работата и да тргнете по неа еден ден. Имајте план. Навистина, како што реков претходно, треба да сфатите дека вашата позиција ќе биде повеќе на деловниот крај и веројатно не сте отишле на училиште за бизнис како аниматор. Веројатно сте отишле на училиште како дизајнер или аниматор, така што тоа е сосема во ред, но пополнете ја празнината и прочитајте ги сите книги што можете, знаете?

ТЈ: Како што реков, земете ја вашата книга. Проверете ги видеата на Крис До и сите негови работи. Крис До има ... Како го нарекувате? Ментор или ...

Џои: деловен тренер?

ТЈ: Деловен тренер со кој работи, [Кир 01:46:27] Мекларен, со кој работев и јас малку. Најдете луѓе како него и вработете ги и инвестирајте во себе напред. Мислам дека тоа е најтешкиот дел кога првпат почнуваш, дали чини многу да се инвестира во себе, но ќе те спаси на долг рок и тешко е да се види таа траекторија од првиот ден, каде што не сакам да потрошите 300 долари сега за да го добиете ова, но на крајот ќе заштедите илјадници или десетици илјади на долг рок, затоа што ќе разговарате со луѓе кои трчале по истиот пат и ги знаат стапиците на кои треба да внимаваат, а потоа Мислам дека другата работа е, како што реков претходно, само биди искрен со себе.

ТЈ: Што е тоа што сакам да го извлечам од оваа ситуација? Затоа што мислам дека луѓето се толку возбудени од идејата за студио што не комуницираат целосно со себе внатре за тоа што се надеваат дека ова ќе биде на крајот, а потоа ги користат тие информации и учењето навистина да напишат јасна мисија. изјава, јасни цели за следните пет години и држење на одговорност за тоа. Мислам дека тоа е навистина важно.

Џои: Навистина морам да му се заблагодарам на ТЈ што беше толку дарежлив со своето време. Сериозно, тој помина два часа зборувајќи со мене, а исто така беше дарежлив со своето искуство и да биде целосно транспарентен со овие бројки. Често пати во оваиндустријата повикуваме на поголема транспарентност, но ние навистина не се впуштаме во тоа, а TJ им прави неверојатна услуга на сите со тоа што јавно зборува за овие работи. Тој е исто така доста пристапен на социјалните мрежи, па ако имате какви било прашања, можете да го најдете на Твитер на TJ_Kearney, а јас ќе го поврзам тоа плус сè друго за што зборувавме во белешките за шоуто на SchoolOfMotion.com.

Џои: Се надевам дека ова беше отварање на очите за вас, бидејќи дефинитивно беше за мене, и ако ви се допаѓа оваа епизода, ако овој подкаст ви помогне да го поминете денот и да останете на врвот на индустријата, тоа би значело на светот ако одвоите една минута за да оцените и прегледате на вашата изборна платформа за подкаст. iTunes, Stitcher, Google Play. Навистина ни помага да го рашириме зборот за School of Motion и само ни значи светот. Тоа е тоа. До следниот пат, подоцна.


рампа на пост во тоа. Имате навистина одлични можности. Требаше да се направат некои реклами за Супер Боул таму и слично, но најдоброто нешто што имаше имаше потреба да се повлече целото спринт производство, кое во тоа време беше ... претходно беше Superfad и агенцијата беше навистина се обидуваат да владеат со работите и се обидуваат да направат сè сами на подобро или полошо. Така, мојата работа беше да го изградам тој тим, и тогаш ги доведов Крис, Колин и Конрад.

ТЈ: Мораме да го правиме тоа некое време. Поминавме околу година и пол, две години како целосно разнесено студио за анимација во агенцијата. Бевме некако независни од сите други продукциски парчиња таму, но светот на агенцијата е прилично тежок. Имаше многу неодење дома долго време, многу од моите хонорарци се расплакаа затоа што работеа толку многу часови. Тоа е тежок свет, особено стариот свет на рекламната агенција, и затоа требаше да прескокнам со брод во исто време кога Крис и Колин и Конрад исто така скокаа на брод и сите бевме како: „Што ќе правиме следно? Навистина не сакавме да одиме. Немаше никаде на друго место во Сан Франциско во тоа време каде што навистина сакавме да работиме. но ние исто така не сакавме да се преселиме во Њујорк или Лос Анџелес во тоа време, па Оддфелоус беше некако роден вотаа точка од неопходност. Не ги гледавме можностите, па затоа велиме: „Па, претпоставувам дека само ќе бидеме хонорарци заедно и ќе видиме дали можеме да го направиме ова дело“. Потоа се роди Oddfellows и го правеше тоа во последните пет и пол, шест години, а потоа имав можност да дојдам овде во Instrument минатиот ноември и еве ме.

Џои: Леле, во ред. Бев како да земав белешки додека ти зборуваш. Имаше толку многу работи таму што сакам да ги копам во овој разговор, но сакам да започнам со Том ДеЛонџ. Дали сè уште одржувате контакт со него?

ТЈ: Не.

Џои: Затоа што сега прави некои прилично интересни работи. Секој што слуша, може да го Гугл и да види што прави. Тоа не е она што би го очекувале од гитаристот од Blink 182.

TJ: Не.

Џои: [crosstalk 00:09:35]

TJ: Тој беше дефинитивно сè уште ги правам тие работи тогаш. Тој е голем НЛО [заговор 00:09:42] и ...

Џои: Да.

ТЈ: Всушност напишав третман за ... Ова беше многу одамна. Напишав третман за него каде што ... Некако реклама за шега каде што беше киднапиран од вонземјани и не му беше ништо смешно.

Џои: Не можеше да ја види иронијата во тоа? Смешно е.

ТЈ: Не го ценеше тоа, но не, не разговарам повеќе со него, но беше одличен за работа. Тој беше супер фин пријател и ми отвори можности.

Џои: А

Скролај на врв