Истражување за дизајн на движење за 2019 година

Повеќе од 1.000 движечки графички уметници известуваат за индустријата MoGraph во Истражувањето за дизајн на движење за 2019 година

Како уметници привилегирани со можност да помогнат во унапредувањето на модерната ера на MoGraph, ние постојано сме воодушевени од експлозивниот раст и оптимистички тон на нашата индустрија. Сцената за дизајн на движење значително се промени во последните неколку години, па затоа мислевме дека би било корисно да спроведеме неформална анкета со уметници ширум светот за подобро да го разбереме секојдневниот живот на денешниот дизајнер на движења.

Ова е истражување за индустријата за дизајн на движење за 2019 година.

За нашето истражување од 2019 година, анкетиравме повеќе од 1.000 дизајнери на движење од 95 земји. Од податоците што ги собравме, донесовме некои заклучоци за моменталната состојба на индустријата и претпоставивме што би можеле да очекуваме во иднина. Исто така, посочивме некои области на кои веројатно им е потребно подобрување.

Иако е важно да се забележи дека ги извлековме нашите информации од анонимна онлајн анкета, а нашите податоци претставуваат само мал дел од поголемата заедница на MoGraph, се надеваме дека нашето резиме на резултатите ќе ви помогне да разберете барем малку повеќе за ова сè поконкурентно, постојано проширувачко и особено нијансирано професионално поле.

Анкетата за дизајн на движење 2019: внатре во податоците

За нашата анкета, податоците ги поделивме на четири дела и 12 подсекции:

1. Општомрежа...

Не сте сигурни која е вистинската за вас? Го имаме покриено.

Прашавме повеќе од 1.000 дизајнери на движење на кој состанок за дизајн на движење тие сакаат да присуствуваат, а еве ги првите 12 најпопуларни:

THE ВАЖНИ ПРАШАЊА

Па, што ќе облечете на овие состаноци на MoGraph?

Важно прашање, очигледно, и бевме сигурни дека одговорот ќе биде хаубата ... но погрешивме!

Повеќе од 60% од нашите испитаници изјавија дека не редовно носат качулка.

Погодете дека треба да ги ажурираме нашите гардероби.

За да го завршиме овогодинешното истражување за индустријата за дизајн на движење, прашавме што е очигледно најважното прашање од сите - и воодушевени сме што можеме да известиме дека 86,4% од индустријата всушност го прави тоа. благослови ги дождовите во Африка."

Фу!

И тоа е сè, луѓе.

ВИ БЛАГОДАРИМЕ НА СИТЕ ШТО УЧЕСТВУВАВТЕ!

Сакате да видите некои други прашања поставени во нашата следна анкета? Дозволете ни да знаеме.

{{lead-magnet}}

Зголемете ги вашите можности - продолжете со вашето образование

Како што покажува Анкетата за индустријата на Motion Design во 2019 година, инвестирањето во вашето образование дава дивиденди, особено кога трошоците за тоа образование не ве закопуваат во долгови на ниво на колеџ.

Со School of Motion, ќе ги стекнете вештините и знаењата неопходни за да направите големи потези во дизајнот на движење.

Нашите часови не се лесни,и тие не се слободни. Тие се интерактивни и интензивни, и затоа се ефективни.

Всушност, 99,7% од нашите алумни го препорачуваат School of Motion како одличен начин за учење дизајн на движење. (Има смисла: многу од нив продолжуваат да работат за најголемите брендови и најдобрите студија на светот!)

Изберете го курсот што е соодветен за вас - и ќе добиете пристап до нашите приватни студентски групи ; добиваат персонализирани, сеопфатни критики од професионални уметници; и расте побрзо отколку што некогаш сте мислеле дека е можно.

КОГА ПОСЛЕДЕН ПАТ СЕ ПРЕМЕСТИ НЕШТО ТИ ?


 • Општи прашања
 • Род & засилувач; Различност

2. Работа

 • Бизнис & засилувач; Сопственици на студио
 • Вработени во Motion Design
 • Freelance Motion Designers

3. Образование

 • Активни студенти на колеџ
 • Дипломирани студенти
 • Континуирано образование

4. Индустрија

 • Инспирација & засилувач; Соништа
 • Менување на индустријата
 • Средби и засилувач; Настани
 • Навистина важни прашања

Нашиот преглед се појавува подолу...

Општо

ВОЗРАСТ, АПЛИКАЦИИ И ПРИХОД (ОПШТИ ПРАШАЊА)

ПРОСЕЧНА ВОЗРАСТ НА ДИЗАЈНЕРИ НА ДВИЖЕЊЕ И СОПСТВЕНИЦИ НА СТУДИО ЗА ДИЗАЈН НА ДВИЖЕЊЕ

Во светот, просечната возраст на денешниот дизајнер на движење е 33.

Додека просечна меѓународна возраст на студио за дизајн на движење сопственик е 35 години, само две години постар, во Соединетите Американски Држави и Обединетото Кралство просечната возраст се зголемува на 40.

Она што е зачудувачки е што 79% од учесниците во истражувањето се во индустријата за дизајн на движење само една деценија или помалку - демонстрирајќи ја адолесценцијата на нашата индустрија.

Можеби без изненадување, After Effects е убедливо најпопуларниот софтвер во индустријата, со речиси осум од 10 дизајнери на движења кои првенствено работат во оваа апликација на Adobe.

Adobe го зазема следното место, исто така, со 28% од анкетираните дизајнери на движењеизвестувајќи дека Illustrator е нивниот втор најкористен софтвер.

Илустратор нашироко се смета за софтвер за 2Д векторски дизајн на избор меѓу професионалните уметници, така што резултатите од истражувањето овде сигурно не се уништени. TIME MOTION ДИЗАЈНЕРИ

Можеби најчестото размислување меѓу дизајнерите на движење - без разлика дали се хонорарци или вработени во студио или друга компанија - е нивниот приход - без разлика дали по годишна плата или час, ден или стапка по проект — во споредба со онаа на нивните конкуренти. Па, еве го вашиот одговор.

Врз основа на одговорите собрани од повеќе од 1.000 учесници ширум светот, откривме дека просечната плата на дизајнер на движење со полно работно време (30+ часа неделно) изнесува 63.000 УСД годишно .

Земјата со највисок просечен приход на дизајнерите на движење е Соединетите Американски Држави, со 87.900 американски долари годишно, додека дизајнерите на MoGraph со седиште во Канада заработуваат втори најмногу во просек, со 69.000 долари (УСД) годишно.

(Повеќе за економијата на дизајнот на движење подолу.)

РОД & засилувач; РАЗЛИЧНОСТ

РОДОВ ЈАЗ ВО ДИЗАЈНОТ НА ДВИЖЕЊЕ

Како и во повеќето професионални полиња, родовата еднаквост е жешко прашање во заедницата за дизајн на движења во која доминираат мажи.

Испитаниците во нашето истражување се идентификуваат на следниов начин:

 • Маж: 74,5%
 • Женски: 24,1%
 • Наместо да не се каже: 0,8%
 • Небинарно:0,7%

Ова претставува малку скромно зголемување од 2,1% во застапеноста на жените од нашата последна анкета во 2017 година.

Нашите податоци исто така сугерираат дека јазот во платите меѓу половите постои кај секое ниво на Motion Design, при што просечната жена дизајнерка на движења заработува 8,6% помалку годишно (7,5 илјади долари) од машките колеги. Родовиот јаз во платите се чини дека е поизразен за хонорарците и дизајнерите на движење со поголемо искуство во индустријата.

Работа

БИЗНИС & засилувач; СОПСТВЕНИЦИ НА СТУДИО

Од 1.065 лица што ги анкетиравме, 88 се сопственици на бизниси со најмалку еден вработен вработен. Ги прашавме овие лица за повеќе информации за нивните бизниси и откривме:

 • Огромно мнозинство студиа за дизајн на движење (86%) имаат меѓу еден и 10 вработени
 • Малку повеќе од 50% се во бизнисот пет или помалку години, додека 26% се во бизнис од шест до 10

Ова ги поддржува нашите квалитативни наоди - дека се зголемува бројот на мали, пргави студија се формираат и постигнуваат успех.

Еден пример за овој феномен е тимот од четири лица во Ordinary Folk, кои неодамна го создадоа нашето манифестно видео со славни критики:

Можеби најохрабрувачката вест е дека скоро 50% од сите сопственици на студиа анкетираните изјавија дека имале повеќе работа во последната година. (Генерално, студијата во просек по 34 проекти годишно, или речиси три месечно.)

MOTIONВРАБОТНИЦИ ДИЗАЈН

Една од погласните статистики од нашето истражување од 2019 година се однесува на каде работат (неслободни) дизајнери на движења.

Поголемиот дел од дизајнерите на движење известуваат дека служат како внатрешни вработени во компании што не ги поседуваат, покажувајќи го растечкото разбирање надвор од индустријата за важноста на работата за дизајн на движење. (Истиот тренд се случи во маркетингот пред една или две децении, кога бизнисите почнаа да ја препознаваат вредноста на оваа работа, носејќи ја во домот за заштеда на трошоци и посилна меѓусекторска координација.)

Се разбира, навистина важно прашање е колку заработуваат дизајнерите за движење во куќата. Одговорот: во Соединетите Американски Држави, дизајнерите на движење со полно работно време известуваат за просечна годишна плата од 70.700 долари (УСД) - во просек работат 40,8 часа неделно.

Очигледни предности од вработувањето со полно работно време со основана компанија се бенефиции и платено слободно време; 65,6% од домашните уметници на MoGraph добиваат медицински бенефиции, додека 80,6% добиваат PTO.

FREELANCE MOTION DESIGNERS

Иако сигурно има помала сигурност во работата хонорарци, за себе, нашата анкета резултатите сугерираат дека има и поголеми можности.

Меѓу нашите испитаници, хонорарците со седиште во САД пријавуваат дека заработуваат близу 91.000 долари (USD) годишно, или приближно 20.000 долари (USD) повеќе од вработените во дизајнот на движење со полно работно време — и само хонорарцитеработи околу 50 часа повеќе во година (со 41,9 часа неделно, наспроти 40,8 часа неделно за вработените со полно работно време).

Сепак, не секој слободен дизајнер на движења работи целосно време.

Глобално, просечниот хонорарен дизајнер на движења - и со скратено работно време и со полно работно време - заработува 47.390 долари (УСД) годишно од нивната хонорарна работа за дизајн на движења.

Вреди да се напомене дека резултатите драматично се разликуваат врз основа на работните часови, искуството, стручноста и географската локација; меѓу нашите испитаници, годишниот приход се движи од $10.000 (USD) до $300.000 (USD)!

Образование

АКТИВНИ СТУДЕНТИ НА КОЛЕГИЈАТА

Од 1.065 луѓе што ги анкетиравме, само 54 во моментов се студенти. Од нив, додека поделбата помеѓу јавното и приватното училиште е близу 50/50, само една третина посетуваат уметничко училиште

Интересно е што помалку од една четвртина од сегашните анкетирани студенти изразуваат задоволство од нивното искуство на факултет, и само 16,7% велат дека нивните професори ја разбираат модерната индустрија за дизајн на движење.

Ова е показател за поголема реалност во високото образование, барем во Соединетите Држави, каде - за многумина - опортунитетните трошоци станаа алармантна загриженост.

Како што нашиот основач и извршен директор Џои Коренман неодамна ја праша својата мрежа на LinkedIn, „Кои се ефектите од започнувањето на вашата кариера со повеќекратен албатрос со шест цифри околу вратот?“

КОЛЕГОТ дипломирани студенти

Севкупно,речиси три четвртини од 1.065 дизајнери на движења што ги анкетиравме посетувале колеџ, а повеќе од 50% од дипломираните студенти веруваат дека факултетот не ги опремил за кариера за дизајн на движење.

Таму е некои добри вести за дипломираните студенти во дизајнот на движење, иако: 5.200 долари повеќе годишна заработувачка од недипломираните студенти.

Што се однесува до опортунитетните трошоци, просечниот дипломиран колеџ заминува училиште со 31.000 долари долг; Едно анкетирано лице пријавило долг на колеџ од 240.000 УСД!

За расчленување колеџ по колеџ, еве список на најпопуларните училишта меѓу учесниците во истражувањето, заедно со просечниот поврзан долг по дипломирањето:

Се разбира, постојат алтернативи за традиционалното додипломско образование за оние кои сакаат да влезат во индустријата за MoGraph - и СОМ е еден пример. за да влезат во работната сила како дизајнер на движење, многу дипломирани студенти - и недипломирани, се разбира - избираат да инвестираат во својата креативна иднина преку континуирано образование.

Всушност, повеќе од 82% од дизајнерите на движење велат дека планираат финансиски да инвестираат во своето образование во следните 12 месеци.

И, нашите податоци сугерираат дека оние кои инвестираат во продолжувањето на образованието по факултетот заработува повисок годишен приход:

 • Дизајнерите на движење кои инвестираат финансиски во нивното континуирано образование прават просек од69.000 $ (USD) годишно
 • Дизајнерите на движење кои не инвестираат финансиски во нивното континуирано образование заработуваат во просек 65.000 $ (USD) годишно

Индустрија

ИНСПИРАЦИЈА & засилувач; DREAMS

Една од причините зошто дизајнот на движење е толку просперитетна заедница е образованието, инспирацијата и зајакнувањето што дизајнерите на движењата ги добиваат меѓусебно од работата.

Прашавме повеќе од 1.000 дизајнери на движење кој и што најмногу ги инспирира и  нив.

Најпопуларните Motion Design Studios

 1. Buck
 2. Џиновска мравка
 3. Обични народни
 4. Cub Studio
 5. Oddfellows

Најпопуларните уметници за дизајн на движење

 1. Хорхе Р. Канедо Е.
 2. Еш Торп
 3. Сандер ван Дијк
 4. Бипл
 5. Маркус Магнусон

Каде што дизајнерите на движење одат за инспирација

 1. Инстаграм
 2. мотограф
 3. Vimeo
 4. Behance
 5. Pinterest

Каде одат дизајнерите на движење за да ги подобрат своите вештини

 1. YouTube
 2. School of Motion
 3. Greyscalegorilla
 4. Skillshare
 5. Instagram

Се разбира, како и во секое поле, практичарите на дизајнот на движење исто така се соочуваат со пречки. Ги прашавме што се тие.

Петте најдобри оправдувања причини зошто дизајнерите на движење сè уште не се таму каде што сакаат да бидат

 1. Недостаток на време
 2. Недостаток на пари
 3. Недостиг на мотивација
 4. Недостиг на искуство
 5. Страв одНеуспех

Повеќе жени во работната сила е една позитивна промена во индустријата за дизајн на движење. Растечката посветеност на континуираното образование е друга. Но, можеби нема поголем показател за напредокот на нашата индустрија е фактот дека две третини од сите дизајнери на движења забележале зголемување на приходот во последните 12 месеци .

Ги прашавме нашите учесници во истражувањето дали има некои трендови во индустријата што ги загрижуваат . Еве што рекоа:

Најдобрите пет грижи кај дизајнерите на движење

 1. Смалување на буџетите
 2. Автоматизација
 3. Конкуренција
 4. Префрлете се на 3D
 5. Шаблони за шаблони

Позитивна нота...

Петте највозбудливи можности во дизајнот на движење

 1. 3D
 2. Виртуелна реалност
 3. Freelancing
 4. Зголемена реалност
 5. UI/UX

СРЕДБИ & засилувач; НАСТАНИ

Едно е сигурно за дизајнерите на движења, а тоа е дека тие поминуваат многу време зад нивните машини.

Ако не сте љубители на природата, посетители на концерти, бункер во бар, љубител на теретана или стаорец во трговскиот центар, состанокот за дизајн на движење е совршен изговор за да излезете од дома .

Плус, за разлика од другите гореспоменатите опции, всушност можете да ја подобрите вашата кариера со присуство на настан во индустријата. Меѓу многуте придобивки, постојат одлични можности за учење и

Скролај на врв