Како е да се продаде студио? Разговор Џоел Пилгер

Како Џоел Пилгер го зголеми своето студио на 5 милиони долари годишно... и го продаде?

Дали знаевте дека можете да започнете студио, да стекнете малку привлечност со него, да го зголемите до пристојна големина и потоа... потенцијално да го продадете? Веројатно не ви е туѓ концептот на продажба на компанија, туку продажба на студио Motion Design? Како воопшто функционира тоа? Дали се збогатувате откако ќе го продадете? Што правиш после тоа? И искрено... можеби уште подобро прашање е: Како да го зголемите студиото до големина каде што тоа е дури и опција? Што е потребно за студио да достигне ниво од 5 до 5 милиони долари годишно? А што ако не го продадеш... што правиш со тоа кога ќе бидеш подготвен да се пензионираш?

Сите овие се одлични прашања, а нашиот гостин денес е само момчето што треба да одговори на нив.

Џоел Пилџер започна свое студио, Impossible Pictures, во 1994 година и носеше многу, многу капи низ годините. 20 години подоцна го продаде студиото, а потоа се најде на раскрсница, не знаејќи што да прави понатаму. И тогаш, го најде својот сегашен повик кој, според нас, СОВРШЕНО му одговара. Моментално е консултант и партнер во RevThink консултантска куќа за креативни претприемачи, вклучително и сопственици на студијата Motion Design. Неговото секојдневие вклучува помагање на сопствениците на студиа и агенции да сфатат како да го развијат својот бизнис, како да се позиционираат на пазарот, како да се справат со операциите и финансиите и целиот бизнис.мора да ги одржуваме светлата вклучени.

Џоел: Сигурно.

Џои: Да. Значи, што беше тоа што ве привлече во светот во кој се наоѓате сега, помагајќи и советувајќи? Мислам, дали имаше други можности или тоа беше само нешто што изгледаше многу интересно?

Џоел: Па, мислам, сигурно имаше и други можности затоа што е смешно, Тим ме познаваше навистина добро затоа што беше мој консултант . Така, го продадов Impossible. Ќе работам во компанијата што го купи моето студио бидејќи секогаш има тригодишен период за заработка, итн. Па, имам помалку од една година во оваа работа и сфаќам дека сум многу мизерен. Додека зборувам со Тим еден ден и само се жалам, во основа, тој ми вели: „Џоел, не оди да основаш друга продукциска компанија.“

Џоел: Јас сум како, „Чекај. Кој рече за тоа? Тој вели: „Не, те познавам, а ти мислиш дека твојот следен потег е „Ќе дадам кауција и ќе одам да основам друга компанија како Impossible“, и тој беше многу остроумен на тој начин, но она што го препозна беше: Не, немој да го правиш тоа затоа што целото твое знаење, мудрост и искуство, секако, ќе и помогне на една компанија, твое, но ако работиш со мене, можеш да и помогнеш на целата индустрија. Можеш да помогнеш на 100 фирми, нели?“

Џоел: Значи, тоа беше, се разбира, многу интригантно, но моите други можности што ги имав пред мене, сите беа интересни, но би рекол дека ниту една од нив навистина не ја искористисè што имав да понудам затоа што мислев: „Па, боже! Би можел да бидам извршен директор на ТВ мрежа. Би можел да основам компанија за содржини, што и да е. Би можел да одам да работам во студио. Би можел да бидам КОО или извршен директор или нешто во продукциска компанија или студио или што имаш“, но ниту една од тие работи навистина не се чинеше дека, во извесна смисла, ќе допре сè што имав да понудам.

Џоел: Консалтирањето беше исто така многу полудо, пострашно, а јас измислував. Значи, за мене, јас сум пронаоѓач, јас сум создавач, јас сум креатор. Така, идејата „Морам да го измислам ова“, е навистина интересна. Како би изгледало тоа? Значи, можеби мојата љубопитност само ме надвладеа.

Џои: Да. Го сакам тоа. Значи, сфаќате дека можете да го зголемите вашето влијание во многу поголема мера со помош.

Џоел: Сигурно.

Џои: Исто така ми се допаѓа што истакна дека тоа е страшно, и тоа е добра работа затоа што, исто така, во мојата кариера открив дека стравот често може да биде показател дека сте насочени во вистинската насока. Тоа е контраинтуитивно, да, но всушност ми се допаѓа ниското ниво на страв во секое време. Не знам што кажува тоа за мене.

Џоел: Не. Мислам дека тоа е навистина остроумно бидејќи на почетокот на мојата претприемачка кариера од еден од моите ментори научив дека ме научи: „Не, Џоел. „Никогаш нема да се ослободите од стравот. Всушност, тој всушност има многу здрава улога во вашатапатување." Значи, отсекогаш сум барал можности. Кога тие имаат еднакви делови, страв и возбуда, тогаш знам дека сум на вистинското место. Ако нема страв, тогаш не правам нешто како што треба.

Џои: Тоа е некој Сет Годин. креативците и сопствениците на студиа се движат низ светот во кој навистина не им е пријатно, што е бизнис. ретка комбинација.

Џои: Значи, при подготовката за овој разговор и кога слушав еден куп ваши интервјуа, и во неколку од нив, мислам дека сте зборувале за овој предизвик дека луѓето кои почнуваат студиа се соочуваат, и тоа е на почеток, се е до работата, и работата е доволна во таа почетна фаза, но зошто работата не е доволна да го однесат тоа студио каде што сакаат да одат? Ако тие почнуваат таму каде што тоа е соработка со две, три лица, и имаат визии да бидат студио со 20 лица, зошто не е доволно само да се направи добра работа?

Џоел: Човек , добро, во ред. Значи, одлично прашање. Како и сите што слушаат, и јас сум креативец, како што рече. Бев на столот толку многу години правејќи и многу фокусиран на создавање одличноработа, но постои ова распространето верување во нашата индустрија дека е како секој да сака да го слави како да е вистина, и тоа оди вака. Ако се фокусираме само на производство на одлична работа, остатокот ќе се погрижи за себе, но тоа едноставно не е вистина. Фактите едноставно не го потврдуваат тоа.

Џоел: Така, секој ден гледам многу помали продавници кои произведуваат одлична работа, но тие исто така се борат да останат во бизнисот. Сега, можеби нема да го видите. Просечниот човек можеби нема да го види затоа што гледа веб-страница со некои убиствени дела, но зад сцената може да се случува сосема поинаква приказна.

Џоел: Се потсетив, го поставив истото прашање на Дејвид К. Бејкер на мојот подкаст, и тој го кажа вака. Тој беше дури и малку похрабар. Тој рече: „Џоел, има толку мала врска помеѓу тоа колку е креативна фирмата и колку се успешни како бизнис. Во секој случај, може да има обратна врска“. Значи, размислете за тоа. Она што Дејвид всушност го кажува таму, смело, е дека колку е покреативна уметност, толку е поголема веројатноста дека нема да водите успешен бизнис.“

Џои: Тоа е интересно. Зошто мислите дека е тоа? 2> Џоел: Па, затоа што на некој начин, тука е договорот. Всушност, креативноста и бизнисот се всушност во судир. Всушност, се обидува да го синтетизира речиси вашиот лев мозок и она што го сака, и вашиот десен мозок и она што го сака, и се обидува да го направи сето тоа во една или една личностентитет. Навистина е предизвик затоа што размислете за тоа. Што сака креативноста? Креативецот сака повеќе време, повеќе пари, повеќе ресурси, поголема флексибилност, во ред? Што сака бизнисот? Бизнисот сака да биде профитабилен, што значи да троши помалку пари. Сака да поминува помалку време. Сака сите овие работи да се натпреваруваат со креативното. Ова е природна тензија, се разбира, која постои во бизнисот.

Џоел: Ефективно, ако креативец води компанија и тие се само одлични креативни и тоа е тоа, а тие ја немаат оваа деловна страна , тие во суштина ќе го водат бизнисот во земја. Сето тоа ќе им го дадат на клиентите. Тие само ќе работат до смрт бидејќи ги немаат оние инстинкти во бизнисот што ги балансираат да ја направат работата одржлива и да ја направат постојана работа.

Џои: Да, и изгледа како креативност исто така сака да преземе повеќе ризици, што ако се обидувате да го развиете бизнисот и да заработите многу пари, најлесниот начин е да привлечете најмал заеднички именител и да имате најширока публика. Како креативец, тоа е спротивно од она што сакате да го правите.

Џоел: Да. Тоа е друга димензија што доаѓа во игра, сигурно.

Џои: Да. Во ред. Така, дури и слушајќи го ова, дојдов од светот. Мислам, се чувствував како кога го опишуваш твоето потекло, чувствував многу сродство таму. Никогаш не бев толку претприемачки како тебе когаБев млад. Така, кога конечно дојдов до поентата, навистина, кога отидов како хонорарен, и морав да се сфатам со фактот дека сега водам бизнис со еден, имаше овој стереотип со кој морав да се борам на, „Јас сум уметник, а бизнисот е бруто, и не треба да се работи за тоа, а талентот и напорната работа, тоа треба да зборуваат сами за себе“. Според вашето искуство, дали сметате дека тој стереотип важи дека уметниците се стихови за соочување со овие деловни реалности?

Џоел: Па, да и не. Мислам, дефинитивно сум многу запознаен со тој стереотип и навистина налетувам на него. Се разбира, моите клиенти, во најголем дел, имаат воспоставени бизниси. Значи, тие еволуираа надвор од тоа, но за да се осврнам на тој стереотип, јас лично секогаш ја отфрлав идејата дека за креативците, бизнисот е некако непријатен или под нив или дека да се биде успешен значи дека некако сте распродадени, нели? Како да сте во тоа само поради парите.

Џоел: Сега, сепак, сфатив. Така, на некој што би можел да не се согласува со мене, јас едноставно би прашал: „Па, што е бизнис, навистина? Мислам, што е тоа? Зарем тоа не е едноставно група луѓе кои се согласија да се соберат и да произведуваат поголемо, поневеројатно, повредно влијание во светот отколку што би можеле да имаат инаку ако останеа независни еден од друг?“ Значи, кога ќе размислите во таа смисла, јас само би рекол: „Види, ајде да бидеме реални.ден во неделата, силен бизнис ќе го уништи обичниот талент, обичната напорна работа." Мислам, тоа го гледаме секој ден.

Џоел: Има причини поради кои компаниите се здружуваат и се успешни и зошто тие напредуваат. „Само си креативно размислувајќи: „Ох, бизнисот е лош, а бизнисот е лош“, тоа е како: „Па, внимавај затоа што ќе ти го клоцаат задникот“.

Џои: Значи, јас бев ќе те прашам, мислам, која е најголемата заблуда што ја гледаш дека креативците ја прават или ја имаат креативците кога водат креативен бизнис? Мислам, дали е тоа? и само напорна работа е доволна? Дали е тоа или има и други работи?

Џоел: Па, мислам, дозволете ми да бидам внимателен затоа што не сакам да го дискусам, во никој случај, талентот и напорната работа бидејќи тоа не е она што јас сум тука да го правам.

Џои: Тоа е како цената за влез, во основа.

Џоел: Токму така. О, тоа е вашиот билет за игра, но нема да победите, особено особено не Супербоул само затоа што влеговте на теренот“, нели? Тоа е една од важните критични состојки, но не е сè. Така, во однос на најголемата заблуда, би рекол дека ја погодивме порано кога зборувавме за тој распространет мит што јас го нарекувам дека се работи за работата. Значи, најголемата заблуда е кога сфативте дека реалноста на водење креативен бизнис е тоатоа е многу покомплексно. Всушност, постојат седум области на еден бизнис. Ова е она што ние го нарекуваме седум состојки. Тие мора да се совладаат.

Џоел: Еве го трикот, тоа што е слаб во само една од тие состојки може да убие бизнис. Значи, штом ќе почнете да сфаќате дека, „Во ред, креативно, работата, тоа е само една од седум состојки вкупно“, почнувате да цените: „Во ред. Можеби имав погрешна претстава дека едноставно ќе бидам одличен во работата а остатокот требаше да се погрижи за себе.“

Џои: Да, и сакам да копам во тоа за една минута. Само за сите што слушаат, ќе се поврземе до веб-страницата на Џоел и RevThink во белешките на шоуто. Има многу неверојатни ресурси. Џоел има подкаст, а има и инфографик за седумте состојки. Можете да видите кои се тие. Ќе разговараме за тоа за една минута. Пред да продолжиме, сакам да зборувам за истото, но превртете ја перспективата. Имавме навистина одличен извршен продуцент, Ти Џеј Керни, на подкастот неодамна, и истражувавме како изгледаат овие работи од страната на клиентот, не само од страната на студиото.

Џои: Како креативци, ние би Се разбира, сакам да мислиме дека талентот победува сè друго, продажбата и маркетингот, и имањето убава машина за кафе во вашата канцеларија и сите тие работи. Од перспектива на клиентот, колку е важен талентот во однос на сите тие други работи?

Џоел: Па, првоод сè, морам да кажам дека подкастот со TJ беше извонреден затоа што некој ме вклучи на него. Мислам дека еден од моите клиенти го стори тоа, всушност. Бев како: „Леле! Ова е фантастично“. Ти Џеј беше толку дарежлив што беше во право, искрен, отворен, транспарентен. Јас всушност допрев до него и се поврзав, и имавме одлично поврзување со броманс. Ми се допаѓа фактот што го превртуваш разговорот затоа што еве што ќе ти кажам. Како претприемач, живеете на работ на пазарот.

Џоел: Значи, целата идеја дека можете да бидете во вашата кула на Слоновата коска и да произведувате одлична работа и луѓето само ќе ви пишуваат чекови е целосна фантазија бидејќи штом ќе почнете да живеете на работ на пазарот, каде што луѓето одлучуваат дали да ви доделат работа или не, дали да ви дадат голем чек за оваа креативна работа, вашата перспектива станува многу поинаква.

Џоел: Значи, од страната на клиентот, вие прашувате: „Дали сите овие други деловни работи се важни исто колку и талентот? Па, јас би го кажал ова. Најпрво, како што реков претходно, верувајте ми, како и секој креативен човек што слуша, би сакал да е вистина дека се работи само за талентот. Смешно е затоа што многу клиенти, па дури и клиенти сакаат да веруваат дека тоа што го купуваат е талент. Дали тоа има смисла?

Џои: Нели.

Џоел: Во ред. Така, клиентите може дури и да речат: „О, да. Ние работиме со нив затоа што тие се најдобри“, или нешто сличнотоа, но да ги прашаме тие клиенти. Ајде да земеме еден од нив и да кажеме: „Еј, ние ќе го направиме овој проект за вас. Дали ви пречи ако целосно го пропуштиме вашиот краен рок? Во ред е ако нашиот сервер се стопи заедно со вашиот проект во средината на работите или да речеме дека ставивме погрешно одрекување на вашата реклама и ќе бидете тужени од вашите клиенти. Тоа не е голема работа, нели?"

Џоел: Ја гледате мојата поента овде, јасно, оние други деловни работи како производството или операции или осигурување, тие не се важни за клиентите сè додека не го направат тоа. Кога го прават тоа, тие всушност се многу повеќе важни од талентот, бидејќи кога такви работи почнуваат да се случуваат на некој проект, како клиент, вашата кариера е на линија. Така, велите: „Гледај, последното нешто што ми е гајле е дали ова место е кул или не. Мене ми е гајле е ако вие момци не доставите, јас ќе добијам отказ“. Значи, еве зошто деловните работи, немаат изглед, но кога ќе влезат во игра, тие се многу важни, дури и повеќе од талентот.

Џои: Да. Значи, претпоставувам дека има моменти кога работите со клиенти каде што веројатно ги советувате: „Треба да го направите ова“, што на површината изгледа дека нема врска со работата што ја работите. но тоа е повеќе сигнал дека клиентите ќе го видат што ве прави да изгледате подоверливи или нешто слично. Мислам, тоа ли си тилекции што ги научил во две децении од водењето на успешно студио.

Тој, исто така, води и Jumpstart Accelerator за сопственици на кои им е потребна помош да ја поминат болната фаза на стартување, а вие можете да дознаете за тоа и сите други интересни работи што ги прават таму на RevThink.com.

Ќе научите многу од овој неверојатно успешен ветеран во индустријата.

ЏОЕЛ ПИЛЏЕР ПОКАЖИ БЕЛЕШКИ

 • Џоел
 • Вебинар на Џоел „Зошто новите студиа се заглавуваат“
 • RevThink
 • Невозможни слики

УМЕТНИЦИ / СТУДИЈА

 • Крис До
 • Шпилт
 • Тим Томпсон
 • Дејвид Си Бејкер
 • ТЏ Керни
 • Имагинарни сили
 • Бак
 • Рајан Хани
 • ДРЖАВЕН дизајн
 • Марсел Зиул
 • Големата ѕвезда
 • Алкеми Икс
 • Перење
 • Тони Лиу
 • ПЈ Ричардсон
 • Преглед на креативност
 • Дејвид ДиНиско
 • IV Студио

РЕСУРСИ

 • Georgia Tech
 • Maya
 • Flame
 • Сет Годин
 • Ти Џеј Керни поткаст епизода
 • Сезони на креативната фирма
 • 7 Состојки на креативната фирма
 • QOHORT
 • Motion Mondays

РАЗНО

 • Softimage
 • SGI октани

ТРАНСКРИПТ НА ИНТЕРВЈУТО НА ЏОЕЛ ПИЛЏЕР

Џои: Ова е подкаст на School of Motion. Дојдете за MoGraph, останете за играчките зборови.

Џоел: Можеби сте многу страстни за работата денес, но ќе дојде ден кога навистина не ви е грижа, а луѓето сезборувајќи за, давајќи му на клиентот само побезбедно чувство да работи со вас бидејќи можеби вашата веб-страница е едноставна страница на Squarespace, а потоа продолжувате и ја надградувате, и се ребрендирате како дигитална агенција или нешто слично, но навистина, тоа е само за да се направи себеси да изгледате поцврсто? Дали е тоа вид на работи за кои зборувате?

Џоел: Да. Тоа е еден од нив. Можеби би го поставил вака дека кога сте мало студио и правите одлична работа, но таа е помала, влоговите не се ни приближно толку високи, но кога ќе почнете да стекнувате успех, кога ќе почнете да работите 50.000 долари и работни места од 100.000 долари, играта се менува затоа што одеднаш почнувате да влегувате во свет каде што довербата станува најважна, каде што „Да, работата мора да биде одлична, се разбира“, како што рече дека тоа е влезницата во играта, но довербата станува најважна, а довербата станува толку клучна состојка во равенката. Јас би додал и стручност.

Џои: Секако.

Џоел: Да се ​​има тесна експертиза што ве издвојува е исто така дел од тоа што не само што работите со некого затоа што тие произведуваат убави слики. Не. Има сто такви момци. Која е вистинската експертиза овде? Значи, довербата, довербата, стручноста, сите тие работи стануваат многу, многу важни. Значи, многу од моите клиенти, тоа е она што им помагам да го ценат, па дури и да ги стават системите и рутините на место засоздадете таа средина или тие односи со нивните клиенти.

Џои: Прекрасно. Во ред. Значи, ова може да биде добро место за да започнете да зборувате за некои од идеите и принципите за кои зборувате во RevThink. Веќе ги спомнавте седумте состојки. Па, ајде само да го отвориме со ова, во ред? Така, на веб-страницата на RevThink, го имате овој друг навистина кул инфографик наречен The Seasons of the Creative Firm. За сите што слушаат, ќе го поврземе. Во суштина, тоа ви ги покажува, претпоставувам, вештините и операциите потребни за различни големини на приходи за различни големини на студио, нели?

Џоел: Нели.

Џои: Значи, ако сте под еден милион, навистина во тој момент, главно се работи за работата, но на ниво од 10 милиони плус приходи, и тие 10 милиони долари годишно, имате цел куп други работи што треба да ги исправите. Ми се допаѓа како ги означивте овие работи, исто така. Мислам дека за помалку од еден милион приходи, тоа ниво е насловено како Болно, што сигурен сум дека многу луѓе можат да го добијат.

Џоел: Да, болната сезона.

Џои: Океј . Значи, не знам колку луѓе го слушаат ова, веројатно не многу, но можеби неколку работат со студио од 10 милиони долари годишно плус. Така, никогаш не сум водел студио со таква големина. Не можам да сфатам како изгледа на тоа ниво. Значи, одвојте онолку долго колку што сакате, но кажете ни што е потребно за да стигнете и да останете на тоа ниво како креативецстудио?

Џоел: Леле!

Џои: Ќе седнам сега.

Џоел: Да, точно. Мислам на клиенти, сопственици со кои работам се на тоа ниво или погоре. Човеку, имам огромна почит и восхит. Се разбира, го живеев тој живот, така што можам многу да се поврзам со овие сопственици и нивното патување. Мислам, накратко, потребно е се, нели? Мислам, сопствениците кои го достигнале тоа ниво имаат ненаситен апетит за учење, за растење, но и за прилагодување, и секако, на крајот, за победа. Мислам, тие се само немилосрдни. Тие не се ништо помалку од опседнати.

Џоел: Сега, откако самиот го живеев тој живот, можам искрено да кажам дека врвните креативни претприемачи, тие се водени од нешто длабоко во себе што одбива да биде задоволен со ништо помалку од величина. Тие едноставно не се откажуваат. Тие не се смируваат.

Џои: Тоа има смисла, да.

Џоел: Тие едноставно не се смируваат. Тие нема да се откажат додека не им докажат на сите, па дури и самите себеси, за таа работа, дека или се целосно во право или тотално грешат. Тоа е ова, „Сè на сè, ние ќе го направиме ова да се случи во пекол или вода“. Така, таа истрајност е веројатно она што би рекол дека е вообичаено кога гледате на сопственик кој води студио што е во таа сезона или подоцна.

Џои: Нели. Добро. Значи, мислам, и тоа ми е сосема логично што, мислам, можам да ви кажам дека иматеводете студио што беше нешто повеќе од тој 1 милион долари годишно, има многу преодни точки. Прилично е лесно, добро, нема да кажам дека е лесно, но многу е полесно да се биде хонорарец и да се достигне таа 100 илјади годишна граница, нели?

Џоел: Да, сигурно.

Џои: Тогаш можеш да почнеш да се зголемуваш со можеби да составиш колектив и да си ги зголемиш стапките и да направиш нешто паметно, и можеш да ја надминеш таа четврт милион марка, а можеби дури и половина милион, во зависност од тоа како зафатен си. Потоа, за да ја надминете границата од еден милион, мора да се случи промена, каде што ќе треба да имате веројатно продуцент, некој што ќе излезе и ќе врши продажба. Така, одеднаш, продажбата станува навистина важна, што значи дека маркетингот станува поважен.

Џои: Тоа е една од работите, а потоа тече од таму, а сега ќе ви треба операции лице да управуваат со сето ова, а потоа финансии. Значи, се прашувам дали би можеле да зборувате за ... Ги спомнавте седумте состојки, а јас само наведов неколку од нив. Можеби би можеле да зборувате за тие и за различните фази во кои можете да се извлечете од тоа што немате толкав маркетинг, но тогаш во одреден момент, нема повеќе да растете без него.

Џоел: Па, дозволете ми прво наведете ги седумте состојки бидејќи ова е всушност она што јас би го нарекол шаблон што во RevThink го препознавме пред многу години. Значи, седумте состојки,ова се работите кои навистина создаваат, се потребни за да може бизнисот да напредува и да успее на долг рок. Значи, прво и основно, тоа е креативно. Интересно е што ова е навистина состојката што речиси не ја допираме бидејќи секое студио или сопственик веќе го има тоа надолу. Тука лежеа конкурентните ставки, но другите состојки се производството, маркетингот, продажбата, финансиите, операциите и претприемништвото.

Џоел: Значи, сега, кога ќе ги погледнете годишните времиња, прво би рекол дека не правете грешка да гледате на сезоните на креативната фирма како формула или дури и како цел, во ред? Тоа е всушност набљудување. Значи, ова е навистина моделот, без разлика дали е добар или лош, ова е моделот низ кој поминуваат фирмите. Така, како што се лансираат, тие растат, успеваат, напредуваат, што и да е, но на крајот дури и престануваат да постојат. Кои се моделите?

Џоел: Ја повикавте првата сезона што ја нарекуваме Болна сезона. Секоја сезона има свое име, овие различни фази на приходи и големина на тимот. Па, таа болна сезона е навистина сезона кога сопственикот е заглавен помеѓу карпа и тешко место затоа што ако сте тој сопственик, го живеете вашиот сон, нели? Водите сопствен бизнис, уууу, но исто така сте тотално преоптоварени, носите толку многу капи, а тие седум состојки објаснуваат зошто затоа што всушност треба да ги имате сите тие до одреден степен за да можете да го направите тоа.загриженост.

Џоел: Болниот дел е што може да се заглавите таму. Ова е со години. Како и јас, се навраќам на мојата приказна, бев заглавен во тие болни сезони шест или седум години од моите 20. Тоа е доста болно затоа што во болната сезона сте преморени, не сте потценети само од вашите клиенти. , но и вашиот тим, а работите да бидат уште полоши, вие сте и многу недоволно платени.

Џои: Нели. Значи, кој е катализаторот што носи некого од тоа ниво на следното ниво?

Џоел: Па, ако зборувате во однос на седумте состојки, прво треба да започнете да го совладате производството. Значи, ова значи дека навистина треба да разберете како ние всушност управуваме со проекти, како буџетираме, како ги актуелизираме, како да ги одржуваме клиентите задоволни, како да го одржуваме целиот овој производствен систем да работи на начин на кој го правиме пари, а ние ги одржуваме клиентите среќни, па дури и стимулираме повторен бизнис. Така, јас би ја нарекол таа производствена состојка.

Џоел: Откако ќе го поставите тоа, тогаш почнувате да сфаќате: „Мислам дека треба да го известиме зборот“ и почнувате да размислувате: „Ние треба продажба“, но дури и пред да почнете да вршите продажба, мора да бидете маркетинг, така што мора да генерирате свест, мора да ја ставите вашата експертиза таму во светот, да ја пренесете вашата уникатност, вашето тесно позиционирање, сето ова. . Тогаш можеш, се разбира,почнете да посегнувате и да го правите она што се нарекува продажба. Продажбата е едноставно градење доверба, споделување на вашата експертиза и помагање на луѓето да ги разберат решенијата што можете да ги дадете, што можете да ги произведете и вредноста на таа експертиза.

Џоел: Значи, тоа се некои од, јас само би ги повикал, повторно, вообичаените обрасци. Тоа е моделот што студиото обично би го следело додека растат и се развиваат. Го сакам зборот што го кажа. Тоа беше смена затоа што дефинитивно има промена во начинот на размислување на сопственикот кога сте заглавени во болната сезона и одите наоколу, вие сте луд творец, ја носите секоја капа, ја вршите секоја работа. и мислиш дека успеваш. Можеби сте вие. Можеби заработувате 300.000 или 400.000 или 500.000 долари годишно, а потоа по четири или пет или шест години, сфаќате: „Не можам повеќе да го правам ова. Не можам да ставам уште една капа. Не можам да поднесам за уште една работа. Јас сум само на мојата граница."

Џоел: Многу луѓе, нивното здравје станува проблем, нели? Нивните односи се нарушуваат. Има висока цена да се плати ако останете во тој режим. Значи, штом ќе сфатите што е возможно, ја правите таа промена, беше зборот што го употребивте, тогаш почнувате да препознавате: „Ох, мислам дека за да го достигнам следното ниво, наместо да преземам повеќе, всушност ќе одам да да се ослободиме од“. Така, почнувате да го совладате делегирањето и сето тоа што оди со тоа, и фокусирањето на она што јас го нарекувам вашегениј.

Џои: Да. Тоа совршено води до прашањето што го имав за вас, а тоа беше, како може талентиран уметник да го зголеми својот талент? Затоа што кога размислувам, кога донесов одлука да се обидам да основам студио, мислам, на тоа размислував. Јас сум како: „Па, моите клиенти ми кажуваат со тоа што ме вработуваат одново и одново дека сум добар во ова, а има само еден од мене. Па, како можам да направам за да има повеќе од моите вештини. се користи со ангажирање други луѓе и слични работи?" Сè што само опишавте за борбата на вистинските претприемачи, тоа почнав да го чувствувам веднаш штом ја донесов таа одлука. Па, како може уметникот да ја направи таа транзиција?

Џоел: Па, во однос на талентот и ова прашање „Што значи да го зголемиш својот талент? Би рекол дека, особено, кога станува збор за креативен талент, бидејќи тоа е посебен, необичен талент, креативен талент, всушност не е многу скалабилен. Еве што би рекол, во ред? Затоа што, секако, целата идеја зад студиото е: „Ајде да создадеме структура што ќе ве поддржува додека се фокусирате и ги развивате вашите најголеми подароци“. Сега, јас го нарекувам тој генијалец.

Џоел: Значи, на некој начин, бизнисот е таму за да ве поддржи, да ви помогне да се фокусирате на тоа и да го развиете за да биде на ниво кое никогаш инаку не би да биде возможно, но во исто време, вие работите со тим, а сите околу вас сефокусирајќи се на нивната генијалност. Значи, не е само зголемување на вашиот талент. Сечија генијалност е спојување на начин што ја создава оваа навистина посебна алхемија на тимска работа и култура. Кога тоа ќе се соедини, се создава нешто што е навистина многу поголемо и многу попрекрасно од само една индивидуа која го зголемува својот индивидуален талент. Дали тоа има смисла?

Џои: Да. Ми се допаѓа што го ставивте на тој начин затоа што и тоа е многу поздрав начин на гледање. Понекогаш кога разговарам со навистина успешни хонорарци, и тие се тркалаат околу идејата да основаат студио, мислам дека во тој момент, во нивната глава има многу поедноставен модел за тоа како ќе биде. Тоа ќе ми овозможи мене и моите пријатели да работиме повеќе како што правам јас. Мислам дека е подобро да се размислува како: „Ќе ја создадеме оваа сосема нова работа што е повеќе од збирот на нејзините делови.“

Џои: Сакам да се вратам на 10 милиони долари плус ниво затоа што зборуваме за креативното, а потоа за производството, што е како да бидете поефикасни и да го зголемите креативниот процес, потоа маркетингот, па продажбата, но за да дојдете до 10 милиони долари годишно плус ниво. На инфографикот RevThink и The Seasons of the Creative Firm, имате и финансии таму. Имате и операции и претприемништво. Значи, се прашувам дали можете да зборувате за тие работи бидејќи тоа се областидека би рекол дека огромното мнозинство од луѓето што слушаат дури и навистина не знаат што значат тие зборови во контекстот што ги користите.

Џоел: Да, да, разбрав. Па, ајде можеби да додадеме малку јасност, малку боја на некои од овие поими и што мислиме со тоа. Така, би рекол дека кога зборуваме за нешто како финансии, на пример, дека состојката на финансиите е навистина едноставно мерење и проектирање пари. Ова е веројатно состојката каде што повеќето сопственици целосно цицаат, нели? Ова е една од областите каде што кога работам со сопственик, обично првата област до која треба да стигнеме е да го отпуштиме книговодителот, да го донесеме новиот сметководител, да најдеме CPA што не цица и така натаму. Тоа се финансиите.

Џоел: Сега, областа на работење, би рекол, е интересна затоа што операциите се сите нешта зад сцената што го прават бизнисот да работи подобро. Така, всушност, Тим, во нашиот најнов подкаст, тој опишуваше операции кога беше во Имагинарните сили и беше одговорен за операциите. Тој ги замислил операциите како џиновски автомат до кој вие како некој во компанијата, можете да одите до него и да кажете: „Во ред. Ми треба осигурување“, „Ми треба нашиот објект да работи понепречено“, „Ми треба нов сервер“, сите овие области на бизнисот кои, леле, како што бизнисот се зголемува и расте, овиекако „Не, тоа никогаш не би можело да се случи“. Верувај ми, доаѓа, и ова е кога ќе препознаеш дека твојот бизнис е огромен, голем, но има нешто уште поголемо наречено твоја кариера, а има и нешто поголемо од тоа, тоа се вика твојот живот.

Џои : Дали знаевте дека можете да започнете студио, да стекнете одредена привлечност со него, да го зголемите до пристојна големина, а потоа потенцијално да го продадете? Мислам, концептот за продажба на компанија веројатно не ви е туѓ, но продажбата на студио за дизајн на движење, како воопшто функционира тоа? Дали се збогатувате откако ќе го продадете? Што правиш после тоа? Искрено, можеби уште подобро прашање е, како да го зголемите студиото до големината каде што тоа е дури и опција? Што е потребно за студио да достигне ниво од 5 до 10 милиони долари годишно? Што ако на крајот не го продадете? Што правиш со тоа кога ќе бидеш подготвен да се пензионираш?

Џои: Ова се неколку многу интересни прашања, и искрено, оние за кои никогаш не сум размислувал или разговарал, но за среќа, за тебе и за јас, го имаме Џоел Пилгер на подкастот денес. Џоел има уникатна позадина. Тој започна свое студио, Impossible Pictures, во 1994 година. Да, тоа е точно. Носеше многу, многу капи низ годините. Дваесет години подоцна, тој го продаде студиото, а потоа се најде на крстопат, не е сигурен што да прави следно.

Џои: Потоа го најде својот сегашен повик, кој, според мене, му одговарастанете критични за сè друго да работи непречено. Значи, ова е она што би го опишале како операции. Тоа е легално, тоа е човечки ресурси, тоа е даноци, сметководство, системи, капацитети, ИТ, такви работи.

Џоел: Сега, претприемништвото, би рекол, е како што звучи, а тоа е вашата вештина и способност како претприемач. Тоа, секако, е важно кога ќе го започнете вашиот бизнис затоа што треба да имате храброст да излезете сами и да имате визија за: „Јас ќе си ја направам мојата работа“.

Џоел : Со текот на годините, тоа еволуира и станува поважно затоа што, на крајот, претприемништвото е „Која е вашата визија? и "Дали сте во можност да пораснете како лидер каде што всушност можете да го сонувате вашиот сон на другите? Дали всушност можете да го дадете? Дали можете да поканите други луѓе во вашата приказна?" Тоа би можело да се случи дури и во однос на вашата крајна стратегија за излез. Која е вашата понуда за џиновска вредност за светот? Дали градите нешто што ќе биде предност? Дали ќе го искористите? Дали ќе го споите, продадете и така натаму? Значи, тоа е таа состојка на претприемништвото која е важна во текот на целиот пат, но особено станува важна кога сте во таа сезона на моќ, како што ја нарекуваме ние, или пошироко.

Џои: Разбрав. Добро. Значи, некои од тие работи што ги спомна, а особено операциите и финансиите, тоа се работи што ми кажуваат дека можеби не се согласуваш, но чувствувамкако да има одредено ниво на крилја, можеш да се извлечеш некое време.

Џоел: О, човеку, многу време.

Џои: Нели? Потоа ќе дојдете до точка каде што е како: „О, добро. Сега, ние сме доволно големи каде што ако се скрши ова нешто, ќе имаме 50 вработени налутени поради тоа“, такво нешто.

Џоел: Ти го закова. Ќе го заковате затоа што да, операциите се толку многу поврзани со ова прашање на обем. Сега, се смеам затоа што се сеќавам кога го водев моето студио, мислам дека бевме на четири милиони, добро? Ова е веројатно година, не знам, 13 или 14. Имав ангажирано извршен продуцент од Тројка да дојде да работи со мене, што беше прекрасно, тоа е само неверојатна талентирана дама. Таа работи со мене околу еден месец во тимот. Таа доаѓа во мојата канцеларија еден ден и ми вели: „Еј, Џоел. Само да ти дадов повратни информации дека овде забележав дека во Impossible, никој не е навистина одговорен за операциите“. Друже, сакаш да зборуваме за крилјање? Знаеш каков беше мојот одговор на неа? „Што се операции?“

Џои: Тоа е погрешен одговор.

Џоел: Да. Јас сум толку само измислувам додека одам. Ова е она што го прават многу сопственици затоа што сопствениците не работат и не водат компанија, а потоа почнуваат да отвораат своја работа. Или си вработен, и собираш парчиња додека одиш, и основаш своја фирма или можеби си хонорарец и започнуваш својацврсто. Во суштина, секој го измислува тоа додека оди. Значи, ова е, се разбира, многу од вредноста што ја носам е перспективата да се работи со стотици фирми. Знам како функционира.

Џоел: Операциското парче, да, целосно го заковавте. Кога сфатив дека всушност постојат луѓе во светот кои ги сакаат правните, објектите, даноците, човечките ресурси, регрутирањето и задржувањето таленти, сето тоа, реков: „Ох, боже! се ангажирани“. Тоа беше голема промена на играта. Мислам дека тоа беше она што го турна моето студио од четири на над пет милиони беше тој едноставен потег да го внесам тоа и да го препознаам како навистина важна состојка.

Џои: Значи, тој дел од претприемништвото, сега, е тоа парче повеќе за тоа да се има тој квалитет на лидерство да има визија, да може да собере тим околу неа или е повеќе да може малку да ја предвиди иднината и да преземе некои ризици, така што кога како пример, 32-та реклама ќе почне да пад во однос на буџетот и корисноста, вие сте подготвени за сè што ќе следи?

Џоел: И двете се, да. Мислам, навистина е и едното и другото затоа што си го заковала. Аспектот на претприемништвото е дека секогаш сте на работ на пазарот. Значи, секогаш сте таму и барате: „Кои се потребите, и како се развиваат потребите, а потоа како моите решенија или моите ресурси ќе ги задоволат тие потреби восо цел да се создадат решенија?" Тоа е нешто што го нарекуваме претприемачка формула, каде што потребите плус ресурси се еднакви на решенија. Ако сте одличен претприемач, едноставно живеете во таа тензија цело време. да се каже: „Во ред. Една година од сега, како ќе се развива нашата експертиза?"

Џоел: Штом ќе почнете да навлегувате во две или три или четири години во иднината, мислам, кој знае, но сепак треба да прашате тие прашања. Значи, мора да бидеш многу љубопитен, мора да бидеш многу љубопитен. Исто така, мора да бидеш исклучително приспособлив, каде што велиш: „Во ред. Како да го земам мојот генијалец и да го приспособам или да го развијам, да го применам на овие потреби?“ Затоа што не верувам во оваа идеја за ... Па, претприемач е некој што гледа потреба на пазарот, а потоа Вие само создавате некој ресурс за да ја задоволите таа потреба затоа што тоа е креативно. Тоа е жртвување на вашата душа. Мора да бидете верни на тоа што сте. најдете каде може да создаде најголема вредност на пазарот?"

Џои: Да, и ме тера да мислам, дека очигледно е многу тешко да се доведе студиото на ниво од 10 милиони приходи. Тоа е веројатно е уште потешко да се остане таму долго време, нели?

Џоел: Сигурно.

Џои: Бидејќи штом си таму, претпоставувамдека постои одредена количина на инерција што се навлегува, „Леле! Ова функционира навистина добро“, а потоа мислите: „Па, но за три години, ќе престане да работи. сега." Дали е тоа она што го гледате?

Џоел: О, сигурно, сигурно. Мислам, кога си на ниво од 10 милиони или повеќе, ти си таков слуга на сите. Значи, постои оваа илузија или мит дека велиме: „Ах, кога би водел компанија со таква големина, би можел да правам што сакам. Ќе имам контрола. Имам многу пари. Имам многу ресурси“. но тоа навистина не функционира на тој начин бидејќи на некој начин секогаш сте слуга на вашите клиенти, но кога сте со таква големина, вие сте и слуга на вашиот тим.

Џоел: Значи, кога ќе дојдете до ниво од 10 милиони долари, вие како сопственик, претприемач, се што правите цел ден е или да работите со клиенти, да склучувате зделки и да преговарате и да ги решавате нивните проблеми. Како нашата компанија ќе работи заедно?" или го трошите вашето време со вашиот лидерски тим. Ги тренираш, ги советуваш. Понекогаш ти си нивниот терапевт, нели? Тоа е многу поинаков свет во кој живеете.

Џоел: Значи, иако можеби сте како: „Уууу! Заработив 10 милиони. Јас можам да правам што сакам“, добро, не, затоа што прашањето е, што сака да прави целиот ваш тим? Мислам, тоа е речиси како, на некој начин, вие сте Анекаков политичар затоа што не можете само да правите што сакате затоа што ако на вашиот тим од 50 луѓе не им се допаѓа таа идеја, можеби тоа не е насоката во која треба да одите.

Џои: нели . Да, се согласувам 100%. School of Motion не е ни блиску до тоа ниво, но како што растевме, ја чувствувам мојата улога и навистина ја прифатив. Среќен сум што се занимавам со ова, но во основа сум тука за да го олеснам она што тимот сака да го прави и да останам настрана од нивниот пат бидејќи тие се многу подобри во својата работа отколку што некогаш би бил јас.

Џоел: Па, вие го разбирате тој елемент на гениј. Штом ќе почнете да сфаќате... Мислам дека мојот гениј, кога го водев моето студио, дали јас ќе бидам типот кој всушност наместо да бидам преден и центар, рок-ѕвездата, јас всушност ќе бидам типот што ја гради убиствената сцена на која настапуваат другите.

Џоел: Тоа, за мене, беше мојата смена кога сфатив: „Ќе станам од столот. Нема да бидам пламенот оператор. Нема повеќе да бидам аниматор. Нема ни нужно да режирам креативно. Ќе доведам креативни директори кои се многу подобри од она за што сум способен и ќе изградам платформа на кои можат да блеснат“. Мислам дека тоа е дел од она што го правите на School of Motion кога препознавате: „Леле!задоволувачко отколку да се работеше само за мене, а јас да бидам момчето кое е напред и центар и ги прави сите неверојатни работи.“ Тоа е како: „Не. Она што го градиш е поголемо од збирот на делови."

Џои: Ја сакам таа метафора за градење на сцената со удар. Дефинитивно го крадам тоа, Џоел. Никој не го прави тоа. Значи , ајде малку да разговараме за RevThink, и за работата што ја работиш таму.

Џоел: Кул.

Џои: Најпрво, љубопитен сум, од каде доаѓа името Ако некој од вашето семејство каже: „Што прави RevThink? името всушност зборува за посебните потреби за водење не бизнис, туку креативен бизнис, бидејќи водењето креативен бизнис навистина не е како водење на кој било друг вид на бизнис. Значи, ако сакате да бидете успешни водење креативен бизнис, ќе се откажете од конвенционалната мудрост, што значи дека ќе треба да прифатите многу контраинтуитивни, АКА, револуционерни концепти. Значи, тоа е размислувањето зад името. Исто така, сакаме да се пошегуваме дека ... Мојот деловен партнер Тим, тој всушност отиде на семинар. Така, понекогаш се шегуваме и велиме дека Свештеникот е скратено од реверен.

Џои: Ми се допаѓа тоа.

Џоел: Не. На некој начин, тоа зборува за фактот дека всушност постои срце за она што го прави RevThink, и тоадали доаѓаме покрај сопствениците и сме како пријател со сопственикот затоа што да се биде сопственик е многу често осамено патување, дури и ако имате деловен партнер. Тоа е тешка, тешка работа. Кога доаѓаме покрај сопственикот, тоа е како: "Леле! Конечно, ја имам таа личност на која можам да и се доверам, која има грб, која го разбира светот во кој живеам."

Џоел: Па, што дали правам во RevThink? Што би им кажал на моето семејство и пријателите и така натаму? Па, прво, јас сум партнер. Значи, водам зафатен консултант, нели? Тоа значи дека многу патувам и работам со клиенти на лице место во САД, а исто така и низ целиот свет. Многу зборувам на конференции. Јас сум домаќин на нашиот подкаст. Мислам дека она што на вашите слушатели веројатно ќе им биде најинтересно е, добро, како да работам како консултант? Како изгледа тоа?

Џоел: Претпоставувам дека би рекол, накратко, дека советувањето е како што споменав претходно. Доаѓа заедно со сопственик на бизнис. Значи, обично му помагам на сопственикот да ја врати контролата или да го развие бизнисот или да заработи повеќе пари или само да постигне долгорочни цели, нели? Значи, тие долгорочни цели може да бидат работи како, „Сакаме да влеземе во развој на содржина“, „Сакаме да развиеме интелектуална сопственост“ или „Сакаме еден ден да бидеме во позиција за спојување или аквизиција“, такви работи .

Џоел: Значи, во однос на секојдневието, како што изгледа тоа е јас и мојот тим затоа што имамтим од луѓе зад мене кои исто така се дел од нашите поголеми ангажмани, но го водат сопственикот и ја водат компанијата бидејќи ги совладаат сите седум состојки на креативната фирма, освен креативните, како што споменав претходно, бидејќи тоа е едната состојка. кои ретко ги допираме. Сите го сфатија тоа. Значи, на сите други области од бизнисот вообичаено им треба, на кои им е потребна мојата помош и помошта од мојот тим.

Џои: Па, кои се клиентите? Дали тие луѓе почнуваат студио за прв пат? Дали се етаблирани студија кои сакаат да ја поминат следната сезона или имаат одредена болка? Кои се овие студија?

Џоел: Па, мислам, би рекол дека сме многу пребирливи. Значи, генерално не работиме со први сопственици или стартапи бидејќи искрено, не е дека не сакаме да помогнеме. Едноставно, тие не се подготвени за нашиот совет затоа што нашиот идеален клиент се навистина сопственици кои водат бизнис, да речеме помеѓу 2 и 50 милиони долари годишен приход, во ред?

Џоел: Сега, за оние поголеми компании, јас значи, за студио од 40-50 милиони долари, ангажманот не сум само јас, воопшто. Тоа е всушност цел тим бидејќи можеби имам три или четири луѓе во мојот тим каде што работиме со големо етаблирано студио. Ние навистина помагаме да се имплементираат и водат финансиските системи и рутини, нели? Ние всушност влегуваме и ставаме оперативни парчиња и помагамеВодете ги тие рутини.

Џоел: Јас лично се фокусирам многу на маркетинг и продажба. Значи, јас всушност работам со продажните тимови и ги тренирам, и поставувам продажна линија и им помагам да преговараат, да се движат на терените и сите овие видови работи.

Џоел: Сега, рече Би рекол дека има неколку исклучоци затоа што не сме фокусирани само на големи студија бидејќи водиме настани. Ние ги правиме овие квартални вечерни мислители наречени Кохорт, каде што навистина сме фокусирани на помагање на заедницата на сопственици и на индустријата во целина. Ние дури спроведуваме и некои програми за помали бизниси. Така, еден пример би бил да управувам со акцелератор неколку пати годишно. Се вика Џампстарт. Тоа всушност е само фокусирано на помагање на помалите продавници кои навистина не се подготвени за целосен ангажман.

Џоел: Значи, кажете дека сте под еден милион или два милиони и сакате да избегате од таа болна сезона , разговаравме за порано, и го достигнавме следното ниво, тој педалот за гас е 60-дневен удар во рака што целосно им помагам на помалите студија да го достигнат следното ниво.

Џои: Тоа е неверојатно, пријателе . Ќе се погрижам да ги добијам сите линкови и работи од вас затоа што сакам да го ставам сето тоа во белешките од емисијата за секој што слуша и е заинтересиран. Мислам, мислам дека го спомнав тоа на овој подкаст и претходно, но имам бизнис тренер и сум правел коучинг и сум правел ваквисовршено. Моментално е консултант и партнер во RevThink, консултантска куќа за креативни претприемачи, вклучително и сопственици на студиа за дизајн на движење. Неговото секојдневие вклучува помагање на сопствениците на студиа и агенции да сфатат како да го развијат својот бизнис, како да се позиционираат на пазарот, како да се справат со операциите и финансиите и сите деловни лекции што Џоел ги научил во две децении водење. успешно студио.

Џои: Тој, исто така, води акцелератор за акцелератор за сопственици на кои им е потребна помош да ја поминат болната фаза на стартување, а можете да дознаете за тоа во сите други интересни работи што ги прават таму на RevThink.com.

Џои: Во оваа епизода, Џоел и јас зборуваме за тоа што е потребно, покрај добрата работа, да се биде успешен како студио. Навлегуваме во реалноста на водење на голем бизнис, и на крајот да го продадеме, а потоа зборуваме за неговата моментална улога како консултант за сопственици на бизниси. Неговата перспектива за нашата индустрија е многу уникатна, и тој има толку многу вредни сознанија што веројатно ќе посакате бележник или два до вас додека го слушате ова.

Џои: Значи, ако љубопитни сте за тоа како изгледа во внатрешноста на студио со осум цифри или ако само сакате да доживеете длабоко нуркање во најдобрите практики на успешните компании за дизајн на движење во денешно време, подгответе се за огромна доза од тоа слатко, слатко знаење. Евепрограми. Понекогаш изгледа малку глупо ако никогаш не си го направил тоа, но ох, боже, дали е ефективно некој да те турка.

Џои: Тоа доведува до прашање кое го имав, колку работата со која работите и може да се разликува во зависност од фазата во која се наоѓа вашиот клиент, но колку од она што го правите ги учите како да направат нешто наспроти тие знаат што треба да прават, тие се едноставно се плашиш да го направиш тоа, а мораш да ги туркаш?

Џоел: Па, тоа е одлично прашање. Мислам, би рекол да ги научиме луѓето како дел од тоа е добро, но мислам дека она што го наоѓам уште подобро е да дојде заедно и да ја изгради довербата на претприемачот или понекогаш можеби е некој што ја изгубил својата доверба на патот и им помага вратете го.

Џоел: Тоа е малку смешен збор, самодоверба, затоа што би рекол кога ќе ме прашате да ги туркам луѓето преку нивните стравови, да, тоа е така, но наместо да туркам, би го кажал мојот наместо тоа, работата честопати е да му се даде дозвола на сопственикот да продолжи напред, бидејќи иронично, повеќето сопственици всушност знаат што треба да направат, но немаат самодоверба да дејствуваат на тоа. Значи, јас сум момчето што доаѓа покрај нив додека тие се прашуваат: „Еј, да го направиме тоа? Може едноставно да кажам: „Да. Да, токму тоа треба да го направиме.“

Џои: Толку е точно. сто различнистудиа, па знам дека ова ќе функционира. Јас ти давам дозвола." Многупати, тоа е она што го ослободува да оди напред. Значи, тие веќе го имаат чувството за вистинската работа што треба да ја направат, но јас им давам дозвола да одат да го направат тоа. Се разбира, постои многу повеќе со тоа, но би рекол дека тоа е можеби повистинито отколку едноставно да ги туркате преку нивните стравови е само да ги ослободите да одат напред само двосмисленост и неизвесност.

Џои: Тоа е брилијантно. Вие велите: во ред, да испратите е-пошта на таа личност и да побарате да организирате вистинско шоу во агенција“, или нешто слично кога тие би можеле да помислат: „Па, тие ќе мислат дека сум наметлив.“ Тоа е како: „Не, ти е дозволено." Тоа е неверојатно, човеку. Сакам брзо да заокружам. Ти спомна претходно број што го запишав, и заборавив да те прашам за тоа.

Џои: Ти го кажа тоа некои од вашите клиенти може да имаат приход од 50 милиони. Тоа е ниво на кое ми е тешко дури и да замислам студио за дизајн на движење, вистинско студио управувано од анимација да стигне до тоа ниво. Значи, јас сум само љубопитни, каков тип на клиент го достигнува тоа ниво на приходи? Дали е можно да се достигне толку високо само ако се биде, не знам дали ова е лош пример, но креативна фирма на Бак каде што сте познати по вашиот дизајн и анимација или треба да имате и видео продукција и речиси да бидете агенција и да се занимаваш со креативност и стратегија?

Џоел: Леле! Па, јас незнајте дека ќе има единствен одговор на тоа, но вие дефинитивно лаете на вистинското дрво, така да се каже, и дека доларите на светот, тие сигурно совладале еден агол од пазарот. Значи, всушност би рекол дека можеби заедничката шема е она што јас го нарекувам создавач на категории. Значи, она што сакам да го кажам со тоа е да ги погледнеме можеби имагинарните сили како пример. Значи, ова е местото каде што мојот деловен партнер, Тим, тој беше таму при основањето и работеше во овие рани години, и работеше на седум, во ред? Сите ја знаеме почетната секвенца на насловот до седум.

Џоел: Она што луѓето не го ценат е тоа што имагинарните сили сè уште се наоколу, и тие сè уште се одлични, и на некој начин, тие секогаш ќе бидат затоа што во многу аспекти, може да тврдите дека тие ја измислиле категоријата наречена Дизајн на движење на секвенца со отворен наслов. Така, тие засекогаш ќе бидат познати и признати за тоа достигнување, и тие се способни да го искористат тоа на начин што без разлика колку некој конкурент е добар во изведувањето на секвенците на наслови, тие секогаш ќе бидат втори или трети во споредба со Имагинарните сили. затоа што тие ја создадоа категоријата.

Џоел: Мислам дека некој како Бак е исто така добар пример за вас може да тврди дека тие се креатор на категорија во однос на модерен дизајн на движење за големи брендови, големи кампањи, кои ги имаат некако можеше да ја издлаби својата позиција како креатор на категорија.

Џоел: Сега, едноставно би додалана тоа затоа што го слушнавте ова на TJ во неговиот подкаст. Овие момци се исклучително брилијантни не само во креативноста, туку и од деловната страна навистина го одзема здивот. Тие се толку талентирани за развој на таленти, негување таленти, задржување на таленти, искористување на тој талент, а системите и рутините што ги имаат на место навистина ќе ги натераат главите на повеќето луѓе да се вртат како: „Па, немав поим дека тоа е она што е потребно. . Тоа не е нешто како „О, да. Ние правиме одлична работа, а луѓето ни се јавуваат, а ние го правиме нивниот проект“. Мислам, има многу повеќе што се случува таму зад сцената.

Џоел: Се разбира, малата валкана тајна е, исто така, тоа што генерално важи правилото 80/20 што обично, целата одлична работа по кои е познато кое било студио или продукциска компанија може да претставува можеби 20% од нивниот приход. Сепак, зад сцената, навистина, 80% од парите обично никогаш не влегуваат во јавната свест. Тоа го нема на нивната веб-страница. Тие не го покажуваат тоа затоа што парите се заработени правејќи работа што е добра, но нема да бидат на вашата ролна. Можеби тоа не е твоја стручност, не е твое тесно уникатно позиционирање. Тоа е она што е навистина добра работа, некои од нив може да бидат дури и одлични, но нема да бидат на веб-страницата бидејќи не се суштински, имагинарните сили или Бак или што и да е работа. Значи, има многу работи во игра таму. Веројатно би можел да поминам цел подкаст зборувајќисамо за тоа, само тоа прашање.

Џои: Да. Тоа е навистина интересно затоа што сум разговарал со многу сопственици на студиа, и мислам, тоа е дефинитивно точно за некои од нив, а особено за големите. Токму тоа е случајот. Се сеќавам на првата конференција за мешање во Ванкувер, модерирав панел во кој беше вклучен Рајан Хани, еден од ко-основачите на Бак, и тој го рече тоа. Мислам дека тој всушност рече дека е нешто како 93% од работата што ја прави Бак не оди на нивната веб-страница, но помага да се платат 7% што изгледаат навистина кул.

Џоел: Она што го сакам во тоа , исто така, забележува дека Рајан всушност знае дека тоа е 93%. Мислам, тоа ви кажува дека тие всушност гледаат и мерат такви параметри. Значи, тоа е многу, многу умен деловен човек токму таму.

Џои: Тој е многу, многу паметен човек. Има и други сопственици на студиа со кои разговарав, главно помали, каде што го поставив тоа прашање како: „Дали има некој хард диск исполнет со здодевни работи што ги одржува светлата вклучени?“ Многу луѓе велат: „Не. Всушност, ние сме среќни. Работиме само на работи што ги сакаме“. Општо земено, тие студија се многу помали. Дали гледаш, мислам, дали има врска таму? Дали постои каузалност каде да се зголеми до одредено ниво на приходи, ќе мора да одите по тие 80% затоа што навистина таму ги плаќаат сметките?

Џоел: Да. Да. Мислам, би можел да генерализирам и да кажамдека помеѓу можеби два и четири милиони, студиото, продукциската куќа може да биде многу, многу фокусирана и многу селективна, „Ќе работиме само ваков тип на работа, и тоа ќе биде одлично. Нема да одиме да преземеме какви било задачи што не ги сакаме“. Можеби ќе го покажете најголемиот дел од тоа на светот и на вашата веб-страница.

Џоел: Штом ќе почнете да сакате да надминете четири милиони, секако, осум или 10 милиони, тој модел едноставно не функционира. Има многу причини поради кои можеби нема да им здодевам на нашите слушатели, но да, би рекол дека тој опсег од два до четири милиони, дефинитивно имам клиенти кои спаѓаат во таа категорија, тие прават одлична работа, и тие навистина прават Не прави работа што ги плаќа сметките. Па, треба да кажам дека најголемиот дел од работата што не ја работат е да ги платат сметките. Секогаш има работа што ќе ја преземеш. Јас го имам овој концепт што ги нарекувам тројцата R. Секогаш кога ќе преземете проект, тоа е поради ролната, врската или наградата. Сигурно има моменти кога земате работа за наградата. Значи, таа реалност е секогаш во игра, без разлика каква големина си.

Џои: Разбрав. Ајде да зборуваме за некои од вообичаените работи што ги гледате кога ќе дојдат кај вас сопствениците на студио. Кои се работите што ги гледате каде што во основа можете да кажете: „Ако не го поправите ова, ќе излезете од работа“? Кои се вообичаените проблеми што ги дијагностицирате и кои треба да се поправат?

Џоел:Продажба.

Џои: Во ред.

Џоел: Да. Дозволете ми да го забележам тоа затоа што сите мислат дека имаат проблем со продажбата, но она што е иронично е што проблемот со продажбата обично е многу подлабок проблем на лошо позиционирање и слаб маркетинг. Така, на пример, студио, агенција, продукциска куќа, тие ќе речат: „Ох, само ни требаат повеќе продажби. Ни треба претставник. Само треба да излеземе пред вистинските луѓе“. Тоа е всушност мит. Она што всушност обично се случува е дека студиото може да биде одлично во маркетингот и позиционирањето на своите клиенти и тие брендови, но тие се лути да го прават тоа за себе.

Џои: Се разбира.

Џоел: Тоа е класиката, децата на папучарот немаат чевли. Значи, тоа е многу честа шема што ја гледам кај компаниите и моите клиенти е: „Ни треба повеќе продажба“, но подлабокиот проблем често е маркетингот и позиционирањето.

Џои: интересно. Да, тоа е она што го претпоставував. На крајот, ако не носите доволно приходи, работата оди под вода. Значи, можеби би можеле да зборувате малку за тоа, позиционирањето. Мислам, мислам дека знам што сакаш да кажеш дека нивното позиционирање не функционира како што треба. Што всушност значи тоа?

Џоел: Па, јас го дефинирам позиционирањето како уникатен простор или позиција што ќе ја издлабите во главите на вашите клиенти или би рекол на обратна страна, нема да ја издлабите имаат место на нивните полици, во ред? Ти всушност сакаш да си одвоиш место во нивнитеумови. Значи, тоа значи дека ако водите студио и кажете: „Еј, ние сме Студио XYZ. Мило ми е што те запознав“, дека тој клиент навистина разбира кој си, зошто постоиш и што те прави посебен, различен, неверојатен, исклучителен и дека подоцна, кога клиентот ќе има потреба, наиде на нивното биро: „Ох, морав да го завршам овој проект. Морав да го направам ова да се случи“, дека тие точно знаат зошто би се јавиле ти. Тоа не е прашање. Тие знаат: „О, треба да се јавам на XYZ. Само што ги запознав тие момци пред неколку месеци. Можеби се совршени за ова.“

Џои: Па, како го правиш тоа? Така, како пример, ќе користам џин мравка, нели? Така, џиновска мравка, кога ќе помислам на нив, има вкус во нивната работа, и тие ја имаат оваа приказна за нив. Не можам баш да ставам прст на тоа зошто го знам тоа или зошто се чувствувам така, и сигурен сум дека многу луѓе што слушаат би се согласиле со ова.

Џои: Значи, намерно или ненамерно, тие успеаја да се позиционираат на одреден начин, но претпоставувам дека многу сопственици на студиа би можеле само да речат: „Па, не сакам да се позиционирам како ниша или да го стеснам мојот пазар премногу. Значи, ние сме Постпродукциско студио за цртање на VFX коса црта, а ние можеме се“. Па, како да и пристапите на идејата „Па, треба да имате позиција во умот на вашиот клиент“?

Џоел: Па, пред се, тоа не е помал потфат. Јас би реколсекоја позиција, извинете, секое студио таму постојано го проценува своето позиционирање, а тоа всушност никогаш не е направено. Ги охрабрувам моите клиенти како: „Вашето позиционирање никогаш не е направено. Тоа е само подобро“. Значи, тоа е оваа тековна еволуција да станува се повеќе и повеќе јасна, но постои добро воспоставен принцип во маркетингот дека со привлекување на сите, не привлекувате никому.

Џоел: Значи, оваа идеја за, „Па , го правиме сето тоа“, всушност, направив меме, не знам, пред неколку месеци што го објавив во нашата ... Имаме група на Фејсбук наречена Seven Ingredients. Тоа се само сопственици, 500 сопственици ширум светот. Го објавив овој мем, каде што во основа зедов изјава за позиционирање како: „Ние сме креативно студио кое сака раскажување приказни и ние сме страсни за соработка“ и бла, бла, бла, сите овие работи што сопствениците на студиото ги кажуваат во нивното позиционирање . Сето тоа е БС.

Џоел: Начинот на кој го објавив мемето, беше речиси како Луд Либс. Се запали затоа што сите веднаш сфатија, ја читаш оваа работа и велиш: „Ох, глупости! Звучиме како сите други“. Јас дури би рекол Giant Ant, само во однос на нивниот јазик за позиционирање што е на нивната веб-страница. Да, во ред е, во ред е, но дали тоа навистина ја доловува суштината и уникатноста на тоа што се тие? Не, не.

Џоел: Сега, можам да го кажам тоа бидејќи, очигледно, работам со многу различни компании и го оценувам позиционирањетоврз основа на стотици компании од кои се обидувате да се истакнете. Ова е всушност вежба низ која поминувам со речиси секој мој клиент, каде што го проценуваме нашето позиционирање, а потоа го прилагодуваме или понекогаш целосно го ремонтираме.

Џоел: Како во Џампстарт, има цел модул, поминуваме цела недела каде ги печам веб-страниците на сите, ги печам позиционирањето на сите. Сите тие плачат, чкртаат со заби и: „О, Боже! Тоа е процес, нели? Постои цела школа на мисли, и вие поминувате низ ова откритие за вашата моќ и цел, и вашата личност, и како го изразувате тоа со користење на името на вашата фирма и така натаму.

Џоел: Значи, претпоставувам дека добрата вест е дека всушност постои процес низ кој можете да поминете за да го разјасните ова. Исто така, само би ги охрабрил луѓето да сфатат дека колку е потесно вашето позиционирање, изгледа страшно, но тоа е како копје. Колку е поостро и потесно, толку повеќе продира во умот на вашиот клиент. Навистина, се што се трудите да постигнете е како јас го дефинирав маркетингот, а тоа е дека се обидувате да создадете љубопитност што води до разговор. Тоа е тоа.

Џоел: Значи, ако вашето позиционирање или вашата веб-страница всушност одговара на прашања, дава информации, го објаснува вашиот процес, сето ова, всушност не успева. Тоа всушност пропаѓа. Значи, аЏоел.

Џои: Џоел, имам чувство дека ќе бидеме добри другари напред. Навистина ми е мило што дојдовте на подкастот. Навистина сум возбуден што разговарам со тебе. Ти благодарам што го направи ова, човеку.

Џоел: Не. Добре дојде, пријателе. И јас се чувствувам на ист начин. Мислам дека кога јас и ти разговаравме пред неколку недели, и двајцата сфативме: „Ох! Мислам дека тука сме сродни духови“. Многу работи се случија во историјата и други работи, но со нетрпение го очекуваме ова. Ова е одлично.

Џои: Точно, човеку. Значи, да почнеме овде. Дознав за тебе преку статија на Motionographer во која се зборува за работата што ја работиш, а потоа те видов во шоуто на Крис Дос и бев навистина фасциниран од световите во кои се наоѓаш, но претпоставувам дека повеќето од нашата публика не е запознаен со тебе. Значи, вашата биографија од LinkedIn и од учењето за вас е прилично дива. Значи, се прашувам дали можете да ни ја дадете кратката историја на Џоел Пилгер.

Џоел: Па, беше малку диво. Јас нема да лажам. Беше диво возење, но беше експлозија. Ајде да видиме, кратка историја на Џоел Пилгер. Значи, претпоставувам дека би започнал со тоа што имав навистина претприемачко детство. Така, се започна уште кога бев дете. Роден сум и израснат во Атланта, Џорџија. Мајка ми и татко ми беа типови на кои ме научија: „Прави го тоа што го сакаш, па ќе следат парите“. Така, тоа се претвори во секакви луди претприемачки работи што ги правев кога бев аодличниот маркетинг план едноставно создава љубопитност и го тера клиентот да рече: „А? За што се работи? Сакам да знам повеќе“. Тоа е тоа. Тоа е тоа. Сега, тоа е голема промена бидејќи 10, особено пред 20 години, беше многу поинаку. Ова е причината поради која многу луѓе се враќаат на оваа стара конвенционална мудрост.

Џои: Значи, има ли примери на кои можете да замислите за студија на кои нашите слушатели би можеле да одат да ја видат нивната страница, и тие се дали добро се позиционираат?

Џоел: Да. Мислам, би рекол дека веројатно еден од моите омилени ќе биде State Design. Работев со Марсел во Стејт долго време. Тие се одличен пример дека произведуваат брилијантна работа. Нивното позиционирање е многу паметно. Има многу став. Таму има гледна точка, но нема информации. Нема многу повеќе таму. Неколку други примери што би ги дал би биле BIGSTAR, студиото за дизајн на движење во Њујорк. Алкеми Икс е добар, уште еден наш клиент. О, знам, перална. Перењето е уште едно добро. Работев со PJ и Тони на некои од нивните позиционирање. Значи, тоа се некои добри примери. Да. Луѓето можеа да проверат и да видат каде реката се среќава со патот.

Џои: Да, тоа е одлично. Ќе ги поврземе сите оние во белешките на емисијата. Јас сум голем љубител на State Design. Јас всушност ја гледам нивната страница за за во моментов само за да видам што велат тие. Кога ќе го прочитате, мислам, имавибрација за тоа. Тоа може да ги исклучи некои луѓе: „Ние сме скромни, но неверојатни“. Некои клиенти може да го прочитаат тоа и да кажат: „Па, тоа воопшто не е скромно. Не сакам да работам со овие момци“, и веројатно се во ред со тоа, што е страшно.

Џоел : Не. Тие се повеќе од во ред со тоа. Тоа е всушност повеќе од во ред со тоа затоа што знаете што? Не сакате да работите со сите во светот бидејќи тоа не е можно. Не би сакале ни. Мојата теорија отсекогаш била: „Еј, добро ми е што 50% од светот ме мразат сè додека другите 50% страсно ме сакаат“, затоа што ако имав 50% од пазарниот удел на кој било пазар, душо! Кој не би го сакал тоа? нели? Значи, тоа е филтер, нели? Затоа што ако отидете на State Design и го видите тоа, и речете: „Да, не разбирам“. Одлично. Збогум. Само што ги спасивте сите од многу мака и влошување затоа што и онака немаше да бидете добро способни.

Џои: Вистина е. Да, тоа е многу точно. Ајде да се преселиме во нешто за што сум супер љубопитен бидејќи не знам речиси ништо за ова, а тоа е концептот на продажба на студио. Мислам дека е смешно затоа што мислам дека токму пред да те запознаам тебе, студио за кое работев многу хонорарци во Масачусетс, Viewpoint Creative, тие беа купени. Така, сега, покрај тебе, познавам двајца луѓе кои го продадоа своето студио, само двајца. Значи, целата таа идеја е само многустрански концепт, мислам, за повеќето луѓе. Значи, што треба да знаеме за овој процес? Мислам, не знам ништо. Кој купува студио? Кој, по ѓаволите, го прави тоа? За колку го купуваат, сите тие работи? Можеби можете само да ни дадете преглед.

Џоел: Па, во ред. Значи, прво, мило ми е што ја спомнавте Viewpoint затоа што би рекол честитки до Дејвид и тимот таму во Viewpoint за таа трансакција. Секоја чест за тие момци. Ги познавам и ги сакам. Сега, оваа тема, мислам, очигледно, би можеле да посветиме цел подкаст на оваа тема, можеби дури и серија, но би рекол, во ред, само во однос на работите од највисоко ниво што можам да ги споделам. Прво би рекол дека идејата за продажба на вашето студио е странски концепт, пред сè, затоа што повеќето сопственици длабоко во себе знаат, еве ја валканата вистина, дека нивниот бизнис навистина не вреди ништо.

Џои : А?

Џоел: Сега, знам, и само ги натерав луѓето да одат, "Што? Дали тој само го кажа тоа?" Затоа што тука е работата. Вие всушност веќе го знаете ова дека целата вредност во вашата компанија се наоѓа во сивата материја што се наоѓа помеѓу ушите на сопственикот и нејзините вработени. Значи, секој што размислува да го купи тој бизнис знае дека целата вредност може да излезе од вратата во секое време. Значи, кој купувач би се пријавил за тоа? Никој. Добро? Значи, ова е причината зошто концептот изгледа толку туѓо.

Џоел: Сега, она што би го рекол второ е тоа што им треба на сопственицитеда се знае за процесот е дека навистина не постои процес. Тоа не е она што го мислите затоа што еден ден не одлучувате „Ќе го продадам моето студио“ и почнувате да барате купувач.

Џои: Нели. eBay.

Џоел: Точно. Напишете го eBay за: „Ќе го продадам моето студио“. Мислам, наместо да го барате овој магичен одговор наречен купувач некогаш, процесот е навистина повеќе да ги поставувате вистинските прашања на целиот пат, на целото патување. Сега, дозволете ми само да прескокнам напред и да кажам, трето, какви видови купувачи има таму? Па, сум видел студија како купуваат други студија. Сум видел брендови кои велат: „Треба да изградиме внатрешна агенција“, па излегуваат и добиваат студио. Сум видел дури и поголеми агенции или поголеми продукциски компании кои се во одредена вертикала, кои треба да го диверзифицираат, да речеме, своето портфолио во друга вертикала, и тие ќе излезат и ќе се спојат со друго студио.

Џоел : Видете, она што ни недостасува овде е дека целата оваа област е настрана од продажбата на вашата компанија, каде што на целиот пат, ако ги поставувате вистинските прашања, ќе видите можности да создадете интелектуална сопственост или да направите заеднички вложувања или да се впуштат во лиценцирање. Мислам, итн, итн, итн. Можев да продолжам и понатаму. Барем тоа би го понудил како рамка за луѓето кои велат: „Што треба да знам за овој процес?“

Џои: Значи,ти постави едно навистина добро прашање, а тоа е кога некој купува студио, што, по ѓаволите, купува? Нели?

Џоел: Така е.

Џои: Затоа што студиото, мислам, очигледно има предности. Има компјутери и такви работи, но во право си. Персоналот, мислам, претпоставувам дека тие доаѓаат на возење онолку долго колку што сакаат, но секогаш можат да си заминат, и тука е навистина моќта во секое студио.

Џоел: Да. Да, затоа што кога купувате бизнис е што генерално купувате парични текови, купувате договори и договори. Купувате нешто што има вистинска долгорочна вредност и потенцијал. Значи, причината што изгледа странско за, да речеме, студио за дизајн на движење да се продава како бизнис е дека тие само заработуваат пари како проект во исто време. Тие всушност немаат тригодишна агенција за задржување на рекорди со нивните клиенти, тоа е договор. Тие само имаат договор да го направат следниот проект.

Џоел: Значи, повеќето од моите клиенти всушност имаат проекти и договори кои можеби ќе одат 60, 90 дена во иднината, а потоа нема ништо повеќе од тоа повеќето од време. Тоа е сосема нормално. Значи, во право си. Ако е така, нема многу вредност во однос на влегувањето и купувањето на тој бизнис.

Џои: Нели. Сега, можам да замислам дека е прилично лесно, мислам, да се направи скок за да се разбере рекламната агенција, која некои од нив се огромникомпании. Тие сакаат да изградат внатрешна способност да прават производство, да прават дизајн на движење. Ќе им биде, искрено, прилично лесно да го земат своето омилено студио и да напишат голем чек, а потоа сега е нивното внатрешно студио. За да можам да ја завиткам главата околу себе.

Џои: За други типови на бизниси, тие се стекнуваат од различни причини. Некои од оние што ги споменавте, компаниите со приватен капитал можеби ќе сакаат да ги купат поради некоја причина. Дали тоа се случува и со студијата, или главно е поголема агенција или студио што ги купува поради способност?

Џоел: И двете се, да. Тоа е всушност и двете. Смешно е затоа што е толку тешко навистина да се зборува за работите на генерализиран начин, бидејќи секој договор е толку уникатен што е навистина тешко да се повлечеш и да кажеш: „О, да. Сите тие го следат овој модел“, и затоа јас го правам тоа. Навистина никогаш не советувам некој од моите клиенти или дури и индустријата да каже: „О, ако сакате да го продадете вашето студио еден ден, само направете чекори од еден до пет“. Тоа едноставно не функционира на тој начин. Значи, навистина овој процес треба да ... Ако сакате да ве купи, да речеме, голема агенција на која и треба внатрешна способност, каде воопшто би го започнале тој разговор?

Џоел: Па, погоди што? Се вика дека работите за таа агенција на многу високо ниво, а вие како сопственик водите разговори со луѓето кои се нагоре низ синџирот на исхрана што можеби сте билеангажирани од продуцент или копирајтер или уметнички директор, но потоа се запознавате со извршниот креативен директор, кој ве запознава со еден од партнерите, кој ве запознава со постариот потпретседател, извршниот директор. Мислам, ова е долго, долго патување, долг процес. Никогаш не би рекол никому: „О, ако сакаш да те купи агенција, само оди разговарај со извршниот директор.“

Џои: „Испрати им е-пошта.“

Џоел: Тоа би било претерано поедноставно само една можна авенија.

Џои: Разбрав. Добро. Значи, ајде да зборуваме за, претпоставувам, паричниот дел од ова. Значи, знам дека во светот на технологијата, компаниите често се продаваат за повеќекратна од нивната заработка. Дали истото функционира и во студиото? Значи, ако имате студио од 5 милиони долари годишно со рекорд на остварување на тој приход неколку години, дали има повеќекратно каде што ќе речете: „Во ред. Па, тогаш за да го купите, тоа е 2x повеќекратно, тоа е 10 милиони долари“. ?

Џоел: Не. Не. Повторно, грубо претерано поедноставувам, но би рекол дека краткиот одговор е не затоа што сигурно, нема да купите приход затоа што приходите и повеќекратни врз основа на приходите е многу лукав. Која е гаранцијата дека тоа ќе биде тука една година од сега или две години од сега? Не постои, но може да купите готовински тек. Сум видел како се стекнуваат студија бидејќи имаат силен конзистентен готовински тек. Тие всушност знаат како да управуваат со директните трошоци наспроти индиректните трошоци, и тиеможе одржливо да генерира профит без разлика на се. Ние го нарекуваме профит од куршуми. Тоа е цел процес и систем, и рутина да се направи тоа. Тоа може да биде исклучок.

Џоел: Дури и тоа е тешко бидејќи истото прашање сè уште е на сила, а тоа е: „Секако, денес имате силен готовински тек и профитабилност, но која е гаранцијата дека ова ќе да бидеш тука години во иднината?" Сега, она што генерално се случува е дека има малку заработка. Значи, ако некој купувач влезе и отиде и му рече на сопственикот: „Во ред. Кул. Ќе те купам. Ќе ти дадам чек од 3 милиони долари“, но тоа не се случува. на тој начин бидејќи ситниот печат е: „Ќе те купам за 3 милиони долари, што значи дека во следните пет години, ќе ти плаќам, без разлика, 700.000 долари годишно или како и да е математиката“. 3>

Џоел: Тогаш сфати, Значи, навистина, она што го правам е дека навистина работам за човекот во следните пет години. Јас веќе не контролирам. Јас добивам голема плата наместо да си плаќам плата и профит.“ Значи, тоа е скоро како овој облог, што е тоа што навистина го добивате? Затоа што идејата дека само ќе добиете чек. и заминувањето е целосна фантазија. Јас само би рекол во ситуации за заработка, генерално, тоа се најлошите, најтемните, најмизерните, најполни со жалење години од кој било претприемач, и јас сум бил таму.

Џои: Да, го слушнав тоа одповеќе луѓе.

Џоел: Да. Значи, ова е причината зошто да се бара тој голем повик за исплата, „ќе го продадам мојот бизнис и ќе добијам голем чек еден ден“, навистина не е добра стратегија. Има многу повеќе таму. Има многу повеќе можности подалеку од тоа.

Џои: Значи, можеби можете да зборувате малку за вашето искуство со продажба на Impossible Pictures. Па, како беше тоа? Како дојде до тоа? Како беше? Колку траеше процесот? Оперативно, што значеше тоа? Ако ви е удобно, која беше продажната цена? Што всушност значеше за тебе?

Џоел: Секако. Па, така, зборував малку за тоа порано. Тоа беше речиси во 20-тата година за мене со овој мој стар клиент. Тој собираше ризичен капитал за неговиот стартап. Тој ме сакаше во неговиот тим, но го сакаше и моето студио. Тој сфатил дека тоа е пакет-договор, „Ако го сакам Џоел, исто така, ќе добијам Impossible Pictures бидејќи не можам навистина да ги разделам двете.“

Џоел: За мене тоа беше како , „Во ред. 20 години, подготвен сум да го затворам ова поглавје и да преминам во следната фаза од мојата кариера“. Сега, тогаш, се разбира, повеќето луѓе што слушаат се како: "Кул. Колку?" Сакаат да знаат број, нели? Тоа, всушност, ја открива оваа концепција дека продажбата на бизнис значи: „Ох, добивте голем чек и побегнавте на зајдисонце“, бидејќи како што споменав, тоа не се случува така.

Џоел: Значи, продавам бизнис што естудио или агенција, продукциска куќа обично е мешавина. Може да има заработка. Можеби има опции за акции. Може да има бонуси за изведба. Така, на некој начин, еве што ќе кажам. Само што сум целосно транспарентен, всушност сè уште го чекам одговорот на тоа прашање за тоа колку, бидејќи мојот договор беше главно опции за акции. Значи, ако некогаш вредат нешто, тоа ќе биде убаво. Ако не, о, добро, претпоставувам во животот, нема гаранции.

Џоел: Значи, секако, имам некаде сертификат кој вели, што и да е, 200.000 споделувања на нешто нешто. Па, ако и кога еден ден таа компанија продаде, ќе добијам чек, но искрено, во моментов, тоа е само парче хартија.

Џои: Интересно. Никогаш не би претпоставил дека тоа ќе биде начин да се финансира продажбата на студиото со тоа што ќе се преврти во некои опции за акции за следната компанија. Така, се надевам дека ова е твој добар другар што може да го направи тоа.

Џоел: Па, види, мислам, живееш и учиш затоа што ова е дел од она што го научив е дека додека навивам во мојот бизнис, бев оптоварен со еден куп долг што морав да го отплатам, што беше целосно влечење. Сега гледам наназад и сфатив дека можев да преговарам за многу посилен договор, итн.

Џоел: Добрата вест е она што го научив, можам да го споделам со следната генерација. Така, сега можам да го дадам и да кажам: „Еј, не биди како мене“, цитирајќи го Џекдете.

Џоел: Една забавна мала белешка што ќе ја спомнам е во 1977 година, мојот најдобар другар, Мајк и јас, секако бевме деца од генерацијата „Војна на ѕвездите“ и излеговме и продуциравме сопствена наука фиктивен филм кој, се разбира, беше отфрлање на „Војна на ѕвездите“. Тоа беше наречено Космички битки. За нас тоа не беше само креативна вежба затоа што, секако, направивме филм, туку направивме и бизнис затоа што рековме: „Па, се разбира, ќе ги ангажираме децата од соседството да бидат актери, но тогаш ќе отвориме театар и ќе го играме филмот за сите што беа во него, и ќе им наплатиме пари“. Така, наплаќавме седум центи по билет, и мислам дека заработивме 13 долари на првиот филм.

Џои: Леле!

Џоел: Значи, тоа е одличен пример за тоа како сум отсекогаш сум бил креативен, но отсекогаш сум бил и претприемач. Како и да е, ако напредувам од таму, во раните 90-ти, студирав индустриски дизајн на Georgia Tech и работев во првите редови на она што подоцна ќе се нарече дигитална револуција. Така, добивав практични работни станици за силиконска графика и Photoshop 1.0 и правев 3D анимација со Softimage. Мислам, ова беше пред било што друго да постои.

Џоел: Така, тогаш во 94 година го лансирав Impossible Pictures. Така, тоа беше моето студио што го израснав во текот на 20 години за да станам тим од 25 луѓе, а ние генериравме околу 5 милиони долари годишно. Започна како анимација, аНиколсон, „Не биди како мене“. Значи, дефинитивно постои начин на кој вие поминувате низ тој процес кој би бил подобар од начинот на кој јас го поминав. Мислам, имав среќа. Имав среќа. Нема да лажам, и имам многу среќа, но морав да одам да работам во таа компанија три години, а девет месеци подоцна, сфатив: „О, Боже! Не можам да го сторам ова“. Бев мизерен.

Џои: Да. Пријател сум со еден дечко кој основаше многу успешна компанија во нашата индустрија и ја продаде, мислам дека 10 години подоцна за сума од 40 или 50 милиони долари или нешто слично, но тој имаше двегодишна клаузула за заработка . Ќе помислите, и тој буквално доби чек од 40 милиони долари или за 20 плус акции или слично, но веднаш стана милионер и супер богат.

Џои: Во текот на тие две години, ќе разговарав со тој и тој беше мизерен, што е тешко да се замисли, имаш гигантски наполнета банкарска сметка и си го направила тоа, но има нешто, мислам, душетелно во заминувањето: „Ова е мојата империја јас“. изградив“, до сега, „Не е мое, а јас сум вработен.“

Џоел: О, сигурно. Да, сигурно. Ова, повторно, ги открива заблудите затоа што како приказната на вашиот пријател, е далеку и исклучок, но дури и тој со тоа: „Ох, доби плата. Доби голем чек“, дури и тој беше мизерен. Значи, постои и другата страна на минување низ таа транзиција таа продажба, патарината што ја земавие како сопственик.

Џои: Штом го поминавте тој тригодишен процес, дали веднаш влеговте во RevThink или имаше некаков прекин каде што можевте да се соочите со егзистенцијалниот страв од „Сега, што?“

Џоел: О, човеку. Не. Видете, не успеав да поминам три години. Добро? Да. Бев таму девет месеци.

Џои: Тоа беше тоа? Потоа си замина?

Џоел: Тогаш заминав затоа што тука е работата. Откако сфатив дека мојата иднина, моето знаење, мојата мудрост, целото мое искуство, што и да е, нема да бидат целосно искористени и искористени во оваа улога, иако се оддалечував од 60%-70% од овој договор за заработка. , сфатив: „Кому му е гајле? Откако ќе разберете каде оди вашата иднина и каде треба да оди, вие само ја донесувате одлуката и одите.

Џоел: Точно. Следните година или две ги поминав во инвестирање, обнова на мојата мрежа и градење база на клиенти и градење на тело на знаење и сето ова. не знам. Мене ми беше смешно затоа што во оваа компанија каде што работев бев директор на Ц ниво, но беше навистина иронично затоа што беше толку лесно. Мислам, беше толку лесно затоа што по 20 години водење на студио, сите проекти, и клиентите, и вработените, бизнисот, мислам, сите работи, да се биде вработен, дури и главен службеник за искуство на ниво C, всушност беше навистина едноставно во споредба. Значи, не мислам на никакво навреда за луѓето што се вработени тамуимам тешки работи, но всушност би ја напуштил мојата работа секој ден, „Тоа е тоа? Бев дека затворањето на тоа 20-годишно поглавје од мојот живот беше дефинитивно многу егзистенцијална транзиција, а тоа беше најтешкиот дел затоа што мојот идентитет беше толку завиткан во мојот бизнис, а да се отпуштам од тоа беше прилично брутално. Потоа, се разбира, да се биде мизерен во оваа работа ја влоши работата многу. Едноставно го мразев, но направи ми услуга, јас сум претприемач, што значи дека сум ужасен вработен.

Џои: Да, ненајмен, мислам дека е терминот.

Џоел : Да, точно. Точно.

Џои: Значи, начинот на кој штотуку го опиша процесот на продажба на студиото и финансиските неочекувани приходи не е она што сите мислат дека е. Мислам, ако сè уште водев студио и го слушнав сето ова, би рекол: „Па, глупости! Тоа, всушност, не звучи како многу добар план за излез“, и веројатно има доволно среќа. ако воопшто се појави можност, каде некој би го сакал вашето студио затоа што можеби нема причина некој да го купи.

Џои: Значи, ако некој моментално води студио, што мислите дека е паметен , кога велам план за излез, не мислам на тоа како го продавате вашето студио, мислам, секој ќе го напушти својот бизнис на овој или оној начин, нели?

Џоел: Така е.

Џои: И тие сеќе бидат отпуштени или отказни или ќе банкротираат или ќе умрат, за жал, но сите ние мора некако да ги зачуваме јајцата од гнездото. Значи, ако продажбата на студиото не е навистина одлична стратегија, што е добра стратегија?

Џоел: Значи, мислам дека ја погодувате навистина важната работа, а тоа е да го прашате правилно прашање затоа што наместо прашањето да биде „Како еден ден да го продадам моето студио?“ подоброто прашање е: „Како да го користам моето студио како средство кое гради долгорочна вредност и богатство? Значи, тој одговор е многу различен за секој сопственик.

Џоел: Мислам на еден пријател кој раководеше со музичко студио за дизајн на звук и ја префрли палката на своите вработени. Значи, тој направи план со кој тие се обврзаа и дојдоа да поседуваат, сеедно, 80% од компанијата, така што тој задржа 20% и се пензионираше, нели? Тоа е леле. Не мислев на тоа. Тоа е еден пример.

Џоел: Еве што треба да барате. Компанија која има, навистина, имот, што има нешто што може да изгради долгорочна вредност и богатство, сметам дека има две работи таму. Една од нив е дека бизнисот има контрола. Што значи, бизнисот поседува нешто над кое има контрола. Втората работа е вредноста. Што значи, бизнисот генерира силен готовински тек, профит, што имате. Значи, контрола и вредност.

Џоел: Сега, како што може да си замислите, за жал, да бидеме искрени, повеќето студија, продукциски компании таму всушност имаатниту една од тие работи на место. Тоа е грдата вистина. Значи, предизвикот за сопственикот е да каже: „О, во ред. Ја имам оваа неверојатна предност со сиот овој нереализиран потенцијал. Сега, морам да го применам тоа на работа, создавајќи нешто што оди подалеку од само работа за повисоки проекти за клиентите. , каде што можам да измамам мал профит и да го ставам во заштеди“. Тоа е добро, но има нешто многу подобро.

Џоел: Само би рекол овде, како што се договоривме претходно, ова може да биде цел подкаст, но ова е целосно област каде што RevThink, ние сме целосно посветени на решавање ова не само за нашите клиенти, туку и за индустријата, бидејќи ние речиси делуваме како советници за управување со богатството за некои од нашите поголеми клиенти. Тоа е затоа што постојано ни е на ум затоа што работам со секој од моите клиенти постепено, со текот на времето, постојано поставувајќи го тоа подлабоко прашање долгорочно за да се дојде до одговор кој не го задоволува само бизнисот, туку и кариерата на сопственикот. па дури и нивниот живот, нивниот вкупен живот.

Џои: Да. Навистина ми е драго што ги наведуваш овие работи, Џоел, затоа што тоа е нешто што повеќето луѓе не го удираат. Тие не се соочуваат со ова порано во нивната кариера, а тоа не е ни нешто што е во нивниот мозок. Значи, можете да се стремите во насока која навистина ќе ве повреди 10 години по ред, не знаејќи дека за 10 години, ќе стигнете таму. Ако не стеРазмислувавте за ова, можеби сте ги структурирале работите на начин што е сосема неодржлив, и сега, ќе биде прилично болно да се откине тоа и да се преструктуираат работите. Сигурен сум дека наидуваш на тоа цело време.

Џоел: Па, не знаеш што не знаеш, нели? Кога го водев моето студио, сакам да се занимавам со дизајн, и промо работа, и брендирање и сето тоа. Беше толку неверојатно. Потоа се сеќавам дека еден ден моите стапала удираа на подот додека станувам наутро, и си помислив: „Не можев да се грижам помалку за лансирањето на ова ново шоу на каналот Дискавери“.

Џоел: Тоа беше толку грубо будење за мене затоа што за секој што е сопственик таму, само треба да препознаете дека животот е долг, а работите се менуваат. Можеби сте многу страсни за работата денес, но ќе дојде ден кога навистина нема да ви биде гајле. Луѓето велат: „Не. Тоа никогаш не би можело да се случи“. Верувај ми. Тоа доаѓа. Ова е кога ќе препознаете дека вашиот бизнис е огромен, тој е голем, но има нешто уште поголемо што се нарекува ваша кариера, а има и нешто поголемо од тоа. Тоа се вика твој живот и сето тоа мора да функционира заедно.

Џои: После тоа останувам без зборови. Тоа беше навистина убаво. Тоа е едноставно неверојатно, пријателе. Господе! Цитат од епизодата токму таму. Значи, сега ќе почнеме да го слетуваме авионот. Беше толку дарежлив со своето време, човече, и јас учам многу, и учамСигурно дека секој што слуша само фаќа белешки и работи.

Џоел: О, без грижи. Мене ми е многу убаво.

Џои: Ова е неверојатно. Значи, ајде да разговараме за тоа како работите се променија малку. Имате навистина одлична перспектива за ова бидејќи водевте студио 20 години. Дури и кога почна, мислам дека рече дека 1994 година почна, мислам, момче, тоа беше точно пред касета да почне да станува неопходна и слични работи. Значи, поминавте низ многу транзиции. Значи, она што сега го гледам е дека е поевтино отколку што било кога било да се отвори „студио“. Може да имате двајца талентирани уметници кои добро работат заедно, и можете да се наречете студио, и буквално, вашите трошоци за стартување се вашите компјутери, и вашата претплата на Adobe Creative Cloud, можеби некој веб-хостинг, и тоа е тоа.

Џои: Од друга страна, кога ја започнавте Impossible Pictures, и бевте уметник на пламен, па пламен, тие не сме евтини. Имаше реални трошоци за стартување, и имаше многу повеќе ризици вклучени во тоа. Значи, мислам дека имаше очигледна поволна страна да се има толку ниска бариерата за влез, но исто така, работите со еден тон студија кои веројатно веднаш се успешни и потоа удирате во ѕид. Дали има негативна страна колку е лесно да се основа студио?

Џоел: Го сакам тоа прашање. Дозволете ми да размислам. Добро. Така, прво, да, јас бев пламен уметник многу години. Еве го фасцинантнотонешто кога размислувате за тоа. Кога нешто како пламен чини 250.000 долари, она што е неверојатно е што тие системи што ги купивме, всушност заработија еден тон пари за моето студио, нели? Погоди што? Никогаш не сум позајмил пари. Мислам, во раните години, мислам дека позајмив пет пари од татко ми за да започнам, а потоа, еден ден, позајмив 20.000 долари, мислам, за да купам работна станица Silicon Graphics Octane, но освен тоа, јас всушност се себеси -Финансираше сè.

Џоел: Значи, би можел да фрлам чек од 250.000 долари за да купам пламен. Значи, размислете за тоа. Тоа е како, "Леле!" Бевме доволно зафатени и генериравме доволно профит за да можеме да имаме такви пари во банка, а потоа да одиме да купиме пламен.

Џоел: Сега, во денешно време, има ли лоши страни за водење студио од мал обем? Претпоставувам дека краткорочно би рекол, не. Падна бариерата за влез. Ако имаш суров талент, ако имаш бескрајна амбиција, а јас би рекол и ако имаш семејство кое го поддржува, тоа е често тајната состојка дека можеш да направиш навистина добро дело и да заработиш добро.

Џоел: Мислам дека кога ќе почнете да гледате долгорочно, сепак, водење мало студио, всушност, може да има негативна страна. Претпоставувам дека би го кажал ова. Гледам дека мало студио речиси може да биде убиец на кариера. Сега, што сакам да кажам со тоа? Претпоставувам дека би рекол дека секој што оди по тој пат, „Ќе трчаммало студио, еден или двајца луѓе“, навистина треба да имате силно чувство за тоа каде се движи ова бидејќи на крајот ќе бидете принудени да изберете помеѓу да останете мали и со тоа да ја ограничите вашата кариера или да го развиете бизнисот и, се разбира, Одлуката да го развиете бизнисот значи дека ќе се откажете од водење на студиото од мали размери. Мислам дека тоа може да биде малку замка.

Џоел: Јас би го кажал ова. Ако сакате да уништи мало студио, одлично, но немој да го правиш тоа 10 години затоа што луѓето што го прават тоа повеќе од пет или сигурно повеќе од 10 или 15 години, паѓаат во ќорсокак и не знаат каде да одат следно. Тие не се ангажирани, но исто така не се проширија и не пораснаа, и ги зголемија можностите. Тие не ги развиле своите вештини за да водат бизнис затоа што сè уште се уметник во вид на стол. би рекол дека е негативна страна. Краткорочно, не. Сето тоа е наопаку, но долгорочно, би рекол дека не сакате да останете мали засекогаш.

Џои: Да. погоди се навраќа на она за што зборувавме малку порано, а тоа е дека кога си мал, можеш да го крилош во некои од овие области. Мислам, не бев во индустријата во 1994 година, но бев во неа во 2000-2001 година. Така, штотуку ја видов скалата на тоа како изгледаа поштенските куќи. Мислам, сè уште има големи пост-куќи, но сега ги има овие бутик студија.

Џоел: Не многу.

Џои: Нели. Точно.Само си замислувам дека за да започнеш такво нешто, требаше барем да имаш поим што правиш за да можеш дури и да одиш да земеш заем од банка ако ти треба. Веднаш, немате интернет, навистина. Тоа не е навистина голема работа тогаш, нели?

Џоел: Така е.

Џои: Значи, немаш Dropbox и Frame.io и сите овие одлични алатки . Значи, дефинитивно ви требаат повеќе луѓе. Ви треба продуцент. Потребна ви е поскапа опрема. Се чини дека тогаш ќе требаше да имате малку повеќе деловно знаење за дури и да се обидете во тоа. Додека сега, секој со макара може да се нарече студио и никој не знае затоа што се што гледате е веб-страницата. Дали би се согласил со тоа?

Џоел: Јас би. Јас би. Мислам, би го додала ова предупредување дека е исклучително ретко во нашата индустрија, луѓето да излезат и да позајмуваат пари за да започнат бизнис, дури и оној што има интензивна опрема софтвер, што и да е, затоа што има нешто во креативните бизниси што кога позајмувате пари , ги заеба сите стимулации. Вие сте во тоа од погрешни причини.

Џоел: Значи, ниту еден од моите клиенти никогаш не излегува и позајмува пари за да ги финансира операциите. Ќе се отпуштам пред да пуштам еден од моите клиенти да го направи тоа. Едноставно не е така како што се прави. Целата оваа градба и тие ќе дојдат е мит кој исчезна барем една деценија, ако не,ефекти, но подоцна еволуираше во претпоставувам дека ќе ја наречете хибридна креативна агенција за производство на слеш. Тоа беше тотална експлозија. О, и треба да напоменам дека тоа беше со седиште во Денвер. Значи, она што можевме да го постигнеме надвор од, да речеме, еден од главните пазари како Њујорк или Лос Анџелес, беше прилично извонредно.

Џои: Тоа е неверојатно. Значи, ќе навлеземе во ова малку подоцна, но средината на 90-тите, животната средина и мислам, навистина, она што мислам дека најмногу се промени е колку скапо беше порано да се има студиото кое правеше продукција или дури постпродукција беше навистина скапо. Видов еден од вашите работни места во вашиот LinkedIn во тој временски период.

Џоел: О, да. малку подоцна, но... Така, водевте студио 20 години, што е, патем, импресивно.

Џоел: Ви благодарам.

Џои: Тогаш како помина тој временски период ќе завршиш?

Џоел: Па, би рекол дека околу 20-тата година, работите се менуваа како и секогаш, нели? Уште еднаш. Бев на ручек со еден мој добар пријател. Неговото име е Рајан. Тој го води студиото Spillt во Денвер. Реков: „Не сум сигурен дали треба да го направам ова со бизнисот или да одам таму“. Ми кажа нешто навистина интересно, а еве што ти прават добрите пријатели, нели? Тој рече: „Џоел, мислам дека она што го слушам е дека си постигнал се што е тоадва.

Џои: Те сфатив. Добро. Не, тоа има смисла. Тоа го прави. Во ред. Значи, ајде да зборуваме за некои од работите што сте ги забележале кога работите со многу, многу, многу студија. Ова е нешто за што сум навистина љубопитен затоа што има студиа што ги гледам таму дека во доцните 90-ти, раните 2000-ти биле студиото, нели?

Џоел: Да, секако.

Џои: Тие се навистина успешни и станаа добро познати по тоа што правеа насловни секвенци, места од 30 секунди, такви работи, а потоа никогаш не се префрлија, и тие сè уште се обидуваат да го направат тоа, а можете да видите како персоналот си заминува , кружат низ одводот, затвораат канцеларии. Потоа имате други студија каде што тие беа во слична позиција, а сега, тие прават интерактивни работи и проширена реалност, и не се свртеа, туку само ги проширија своите понуди, а нивната ... Мој омилен пример е студиото во National наречено Ајви. Тие ги користат своите вештини за дизајнирање на движење за да направат игра, компјутерска игра. Па, зошто некои студија можат да го направат тоа, а други не? Која е заканата?

Џоел: Во ред. Мислам дека најчеста закана е дека ова би го нарекол сопственик кој во суштина е добар уметник, во ред? Значи, размислете за тоа на овој начин. Овој тип на личност, овде таа води бизнис како средство за самоизразување, и може да биде навистина успешен, но тој тип на бизнис си оди по својот тек и потоа нема каде даоди.

Џои: Има рок на траење.

Џоел: Да, затоа што размисли за тоа. Ако вашите клиенти се повеќе како патрони, ако еден ден едноставно повеќе не ја сакаат вашата уметност, таа веќе не е во мода, каде одите од таму? Сега, ова може да има форма на студио кое е можеби познато по одреден стил или естетика, но може да биде и бизнис управуван од технологија. Погледнете го VFX или веб-дизајнот, во ред?

Џоел: Сега, студијата што ја прават промената и продолжуваат да се развиваат и остануваат релевантни се всушност оние што го надминуваат стилот, но ги надминуваат и техниките или технологијата. Така, мислам дека тоа е како ова подлабоко прашање за разбирање дека сте во бизнисот за да решавате подлабоки проблеми и да создадете вредност што некако ги задоволува потребите на вашите клиенти, но правејќи го тоа на начин кој е автентичен за себе, бидејќи како креативец, секогаш треба да работиш од твојот гениј. Не можете да го правите тоа само за парите или да работите за мажот затоа што и тоа не е одржливо.

Џоел: Значи, тоа е незгодно, и секогаш ми се кине срцето кога ќе видам студио кое се обидува да сепак живеј го сонот. Тие се обидуваат да се откажат од она што јас го нарекувам денови на слава, „Порано ги правевме големите места во Супербоул од 30 секунди“, и тие сè уште ја покажуваат таа работа, и сè уште се обидуваат да водат бизнис заснован на тоа . Ако не еволуирате во новите потреби и новите пазари, тогаш, да, вашето време е многуограничено.

Џои: Да. Друг тренд што се случува веќе со години е дека многу компании и агенции одлучуваат да изградат свои тимови во куќата, и свои капацитети и сè, а можеби понекогаш добиваат студио. Знам дека многу пати вработуваат некој што работел во студио и го тераат да градат тим. Какво е влијанието на тоа врз студиото и нашата индустрија во таа сцена што сте ја виделе?

Џоел: Па, мислам дека кога сопствениците ќе видат дека тоа се случува, тие се откачуваат, нели? Има многу: „Ох, овој клиент ја изгради оваа внатрешна способност, а ние веќе не работиме за него, и ова е застрашувачки тренд“, но искрено, мислам дека и самиот е малку бабачки. Тоа е речиси како печатот и вниманието што го добива е пренадувано.

Џоел: Сега, да, има некои студија кои имаа голем клиент, можеби голем бренд кој трошеше многу пари со нив година потоа година, а потоа еден ден клиентот вели: „Еј, градиме внатрешна способност. Значи, повеќе не ни требаш“. Еве ја работата. Тоа навистина не е тренд на кој треба да внимавате бидејќи она што навистина се случи таму беше тоа што студиото имаше голема концентрација на клиентите и тие заспаа на прекинувачот, во ред? Тие заспаа.

Џоел: Значи, одговорот е она што го кажав претходно за тоа што ги прави успешни овие 10 милиони годишно претприемачи е тоа што секогашмора да учиш, секогаш треба да растеш, да се прилагодуваш. Значи, еве што би рекол. Од каде што седам, во ред, многу од овие големи брендови градат внатрешен тим, способност, агенција, што и да е, но од каде што седам, иронично, директниот простор на брендот е апсолутен рудник за злато, бидејќи за секој бренд таму што штотуку објавија дека градат внатрешна способност, има најмалку 10 други брендови кои штотуку се будат во реалноста дека треба да бидат канал за содржина, без разлика дали тоа им се допаѓа или не, во ред?

Џоел: Значи, тоа е всушност местото каде што лежат најголемите можности, кои се 10-те брендови таму што ја немаат внатрешната способност, но признаваат дека имаат огромна потреба? Тешко е да се влезе во тоа, но тука се наоѓаат сите големи можности за иднината.

Џои: Да. Една од работите што, тоа е чувството што го добивам од разговорот со луѓе, и имам еднакво чудна перспектива за тоа дека индустријата за дизајн на движење е во неа, но не навистина. Од моја перспектива, затоа што ова многу ме прашуваат од нашите студенти и од луѓе кои размислуваат да влезат во индустријата: „Дали има премногу дизајнери на движења? Сега имаме илјадници алумни. Дали го заситуваме пазарот?“

Џои: Според она што го видов, едвај можеме да го нахраниме ѕверот. Мислам, има толку многу вежбање таму. Ми паѓа во глава, работи кои не би ги ни очекувале. Значи, јас сумљубопитно, еј, дали и вие сте виделе дека обемот на работа го надминува бројот на таленти, и дали има некои други трендови што ги забележувате кога работите со вашите клиенти?

Џоел: Па, во ред. Така, повеќето од моите клиенти работат претежно во забава, а рекламните простори, како и некои брендови директно. Навистина е интересно што кажа за ова. Ќе помислите дека во светот има преголема понуда на дизајнери и аниматори и така натаму, но според вашата поента, тоа е како апетитот на светот за таа креативна работа, тие производи, тие услуги, која и да е таа вредност допрва треба да се исполни. Значи, сè уште има можност.

Џоел: Сега, според мое мислење, како што споменав пред вториот, иднината е толку многу за оваа директна работа на брендот, директно да работи со брендови. Тоа е трендот што го гледам дека се зголемува, но за некој што вели: „Добро. Кул. Како да го направам тоа?“ Јас само би рекол: „Па, бидете свесни. Да се ​​искористи можноста, не е толку едноставно затоа што е многу подолг циклус на продажба, проблемите со клиентите се многу посложени отколку што ни треба само кул работа, ни треба кул место“.

Џоел: Мислам, потребите се нештата во обем на работи како стратегија и медиумско планирање. Вие сте во разговори за рентабилност кога разговарате со бренд. Ова е причината зошто е навистина тешко ако сте мала продавница да влезете во овој простор. Ако сте еден или двајца луѓе, тоа е навистина,навистина тешко, во ред? За фирмите кои се способни да се развиваат и растат, каде што не се фокусираат само на извршување како „Ние создаваме кул работи“, туку тие всушност се фокусираат на креативниот развој и извршување. Значи, доаѓаме до идеите, а потоа ги оживуваме. Исто така, мора да имате навистина силно разбирање за услугата на сметката.

Џоел: Значи, да, тука сте како: "О, сакаш да кажеш дека треба да размислувам како агенција?" „Да. Да“, затоа што кога работите со бренд, тоа сте вие. Вие сте агенцијата, но ако можете да го сфатите тоа и да го направите тој скок, вие сте во навистина забавно возење. Видов дека ова се случи кога го водев моето студио. Направивме многу директна работа со бренд за Dish Network. Тие беа едни од нашите најголеми клиенти. Ние навистина не го сфативме тоа во тоа време, но во суштина бевме нивната агенција која ги продуцираше нивните реклами, нивните кампањи, нивните спотови. Ние дизајниравме ликови за нив, мислам, сите вакви работи. Забавната работа е за луѓето кои го сфатиле тоа, ќе се забавувате, а мислам дека ќе заработите и богатство на патот.

Џои: Тоа е навистина одлично. Тоа е добар совет, и јас го видов тој тренд, особено со ... Има концентрација на компании на западниот брег кои едноставно имаат бескрајно длабоки џебови и се чини дека се ненаситни за количината на анимација што ја стекнуваат , Гугловите, Амазонките,Јаболка. Во моментов, ако сте во можност да влезете во таа врата, мислам, има многу пари што се трошат, а исто така се работи и навистина одлична работа.

Џоел: О, сигурно , сигурно. Понекогаш се грижиме дека тоа е меур, но добрата работа на меурот е, добро, правиш сено додека грее сонцето, но сигурно. Мислам, скоро сите мои клиенти работат или за Netflix или Apple или Amazon или Hulu. Мислам, толку многу се случуваат во тој простор што има само тони можности. Сега, почнувате да размислувате за „О“, а потоа има компании како Мериот и, се разбира, Ред Бул, па дури и Најк. Мислам, сите овие компании се будат со: „Мислам дека треба да бидеме повеќе како Apple. Мислам дека треба да бидеме повеќе како Нетфликс“. Значи, размислете за апетитот, апетитот на тие компании е прилично незаситен.

Џои: Да, и трендот што, не сум сигурен колку луѓе се свесни за ова, но едно нешто што го имам се гледа дека буџетот што порано им плаќал на дизајнерите и студијата е буџетот за рекламирање. Сега, тоа е различен буџет. Тоа е буџетот на производот, кој обично е за ред поголем. Така, за мене, тоа е еден од главните двигатели на ова.

Џоел: Да, и тој простор за рекламирање е она што јас го нарекувам навистина, тоа е многу зрел простор. Значи, не е навистина забавно да се оди во тој простор и да се обидуваш да се натпреваруваш, и да се обидуваш да разликуваш, и да се обидуваш да направишпари. Речиси е презрел. Сега, просторот за забава, сè уште е отворен. Сè уште се развива и расте, но исто така созрева, но бренд директор е Дивиот Запад. Дефинитивно можете да истрчате таму и да го заложите вашето тврдење „Ова е мојата земја“ и да ги препознаете и да ги доловите можностите што не постоеја пред само 10 години.

Џои: Го сака. Значи, да завршиме со ова, Џоел. Се ближиме два часа, и јас сум прилично сигурен дека веројатно би можеле да одиме уште два, но јас нема да ти го направам тоа, и морам да мочам. Значи, дефинитивно има сопственици на студиа кои го слушаат ова, луѓе кои размислуваат за изградба на студија, но би претпоставил дека мнозинството или работат со полно работно време некаде или се хонорарци. Имаме многу хонорарци кои слушаат.

Џои: Многу луѓе влегуваат во индустријата, работат неколку години и си мислат: „Мојата цел еден ден е да отвори студио и момче, би сакал да стигнам до тоа место, каде што еден ден заработува 10 милиони долари годишно“. Каков совет би му дале на некој кој штотуку почнува? Знаејќи го она што го знаете, патувањето низ кое сте поминале, има ли нешто што би можеле да им кажете што би можело да им помогне да избегнат некои од тие нерамнини што ги удривте на патот?

Џоел: Па, тоа е неверојатно колку ми е вообичаено кога ќе зборувам пред публика од креативци и велам: „Кој овде или води бизнис илинекој што сонува да води сопствен бизнис?" 80% од рацете се креваат нагоре, добро? Значи, има нешто во креативната душа што ја има оваа желба сами да го решиме и да го оствариме. Јас го поздравувам тоа. тотално аплаудирам на тоа.

Џоел: Мислам, кога ќе помислам на целото мое патување, претпоставувам дека би се вратил на она што моите родители отсекогаш ме учеле: „Прави го она што го сакаш, а парите ќе следат“. Сега, забелешката што постои, само би рекол дека мудроста вели: „Само погрижете се да не сакате само да се занимавате со креативна работа, да ја сакате и идејата за водење бизнис, а сето тоа подразбира.“ Значи, ако е тоа ти, оди на тоа затоа што советите на моите родители дефинитивно ми служеа добро.

Џои: Проверете ги RevThink.com и JoelPilger.com за да дознаете што работи Џоел овие денови и да ги погледнете бесплатните ресурси и подкасти што ги објавува RevThink. Информациите се супер вредни и, искрено, прилично уникатни. Нема толку многу луѓе кои ѝ помагаат на нашата индустрија на овој начин, и т. знаењето, навистина, е злато.

Џои: Сакам да му се заблагодарам на Џоел што беше лудо дарежлив со своето време и со неговите сознанија. Како и секогаш, ви благодарам што слушавте. Посетете го SchoolofMotion.com за да ги проверите белешките од шоуто со линкови до сè за што зборуваме во оваа епизода и погрижете се да се регистрирате за бесплатна сметка, за да можете да добиете пристап до нашиот неделен билтен на Motion Mondays, што е залак со големинае-пошта што ве известува за сите важни работи во нашата индустрија. Дали правењето е збор? Како и да е, тоа е тоа за овој. Мир и љубов.

си тргнал да правиш, и завршил.“ Јас бев како: „По ѓаволите! Мислам дека си во право за тоа. Да.“ Беше како: „Ох! Почекај минута. Не го очекував тоа."

Џоел: Некаде во тоа време ми пријде еден мој клиент со кој работев долги години правејќи реклами и други работи. Тој формираше стартап Тој собра ризичен капитал. Тој рече: „Друже, навистина те сакам во мојот тим, но не можам само да те купам. Ми требаш и треба да ја купам твојата компанија." Така, се договоривме да се купи Impossible и го затворив тоа 20-годишно поглавје од мојот живот бидејќи бев подготвен за тоа.

Џоел: сфатив , "Знаеш што? Остварив сè што зацртав да направам и подготвен сум за следното“, но тоа е само врвот на ледениот брег за целата таа приказна, но на тој начин во основа „Невозможно“ падна по 20 години.

Џои: Леле! Добро. Значи, ќе навлеземе длабоко во таа приказна затоа што продажбата на студио на некој друг, мислам, тоа е нешто што едноставно не е навистина на радарот на повеќето луѓе во индустријата. Сакам да навлезам во тоа како беше. Значи, ќе го продадеш студиото, а потоа што ќе се случи следно?

Џоел: Па, би помислил: „Во ред. Продадовте. Сега треба да одите во пензија, нели? Го добивте вашиот голем чек."

Џои: Токму така.

Џоел: "Ќе одиш веднаш на зајдисонце." Би рекол дека всушност постои перцепција восветот, а тоа ја вклучува и нашата индустрија, дека, „Па, кога го продавате вашиот бизнис, добивате голем чек, и одите само да се опуштите и да се дружите“, но всушност тоа не функционира така. Како второ, би рекол дека не само јас, туку и секој што минува низ оваа транзиција, ми остана уште многу да работам со мојот живот. Имав многу повеќе да придонесам за светот. Имав среќа затоа што вработив момче по име Тим Томпсон неколку години пред ова време.

Џоел: Сега, Тим е консултант и се разбира, тој е основач на RevThink, за што ќе се запознаеме подоцна . Тој сега е мој деловен партнер. Тој ме покани да му се придружам, а поканата беше: „Џоел, ајде да и помогнеме на целата индустрија“. Бев како: „Леле! Тоа навистина звучи прекрасно. Тоа е приказна во која сакам да играм улога“. Така, за мене, можеме да навлеземе во спецификите на мојот договор и „продажба на моето студио“, како изгледаше сето тоа, но причината поради која не само што се пензионирав е дека имав многу повеќе да придонесам.

Џои: Тоа е навистина прекрасно, и се обложив во тоа време, веројатно имаше многу можности по кои можеше да тргнеш.

Џоел: Секако.

Џои: Мислам, мислам дека многу луѓе кои водат бизниси и би претпоставил дека уште повеќе луѓе кои водат студија веројатно сонуваат за денот кога ќе можат да ја спуштат огромната, тешка вреќа со тули и да ја направат следната работа затоа што сакаат, а не затоа што тие

Скролај на врв