Мајстор за ангажирање анимација со следење на очите

Одржете ја вашата публика ангажирана со Eye Tracing, еден од најважните принципи за анимација во дизајнот на движење.

Одржувањето на вашите гледачи ангажирани е тешка задача, а уште потешка е ако не знаете како да ја задржите нивното внимание.

Среќа за вас, постојат методи за ангажирање на вашата публика кои се користат со децении. Задржувањето и насочувањето на вниманието на вашите гледачи не мора да биде манипулативно. Во овој брз туторијал ќе ви покажеме како да користите концепт за анимација наречена Eye Tracing. Овој принцип е маестрална техника што се користи за да се раскаже приказна што вреди да се гледа. Затоа, ајде да ве запознаеме со вашата нова пронајдена вештина...

УПАТСТВО ЗА СЛЕДЕЊЕ НА ОЧИТЕ

За да ви помогнеме да ја илустрираме оваа техника, го составивме овој неверојатно прекрасен брз совет со помош на нашите добри пријател Џејкоб Ричардсон. Вашите очи нема да можат да го тргнат погледот... гарантираме!

{{lead-magnet}}

ШТО Е СЛЕДЕЊЕТО НА ОЧИТЕ ВО АНИМАЦИЈА?

Следење на очи ве вклучува вас како аниматор користејќи го движењето на главниот предмет за да влијаете и да го насочите вниманието на гледачите до каде треба да гледаат. Овој процес користи различни техники на движење, кадрирање, боја, контраст и друго.

Како Аниматор, вашата работа е да направите движењето „да се чувствува добро“. Како движечки графичар, вашата работа е исто така да ги ставите очните јаболка на гледачот на вистинското место во вистинско време. Ова најчесто се нарекува „трага на очите“ и е едно одмногу квалитети на одлична анимација што ја одвојуваат од пакетот.

Кога очите на вашиот гледач течно се движат низ екранот само за да сретнат некоја кул визуелна токму во тој момент, сите победуваат. Вашата анимација е повозбудлива и, што е најважно, поефикасна во комуникацијата.

Никогаш не заборавајте дека прво сте комуникатор, а потоа аниматор... освен ако не правите само апстрактни визуелни слики за концерт погрижете се вашата порака да дојде гласно и јасно.

ЗОШТО ТРЕБА ДА КОРИСТЕТЕ СЛЕДЕЊЕ НА ОЧИТЕ?

Прашање - Како да привлечете нечие внимание преку улица?

Типично , го викаш нивното име за да се свртат да те најдат. Наредени од вашиот глас тие се вртат за да откријат каде ги води гласот. И додека вашиот глас ги води низ улицата, вие се обидувате да се уверите дека ќе сфатат каде да го спуштат погледот. Така, чекате втор начин да го привлечете нивното внимание со мавтање со рацете; тие те пронаоѓаат.

Како би знаел твојот пријател каде да бара ако не си побарал од него внимание? Можеби нема да ве пронајдат ако не мавтавте со рацете за да им го привлечете вниманието.

(Погоре: Одличен пример за следење на очите од нашиот пријател JR Canest )

Ние користиме следење на очите за на сличен начин да го насочиме вниманието на гледачите каде што треба да оди. Со трепкање на нешто на екранот или со користење на аудио знаци, ние едноставно го подготвуваме гледачот да почне да бара aпричина. Ако сте слушнале силен тресок или некој трепка светло кон вас, ќе се појават примарни инстинкти и би го барале изворот.

Ако сакате да однесете некого на патување или да го привлечете неговото внимание , ова е вашата техника.

КАКО МОЖЕТЕ ДА НАУЧИТЕ ПОВЕЌЕ ЗА СЛЕДЕЊЕТО НА ОЧИТЕ?

Ако сакате да продолжите со совладување на оваа техника на анимација, проверете дали го погледнете Animation Bootcamp на нашите курсеви страница! Во Animation Bootcamp ќе научите следење очи и многу други принципи на анимација кои сериозно ќе ги подигнат вашите креации на сосема ново ниво!

Домашна задача за следење очи од Animation Bootcamp


Скролај на врв